Last_Night_I_Dreamt* Από τον Πάνο Μιχαήλ

Η παρακμιακή γοητεία των λιθουανικών ντίσκο της μετασοβιετικής εποχής όπως την αποτύπωσε ο φωτογράφος Andrew Miksys
15.7.2013 | 12:30

 

 

 

Υπάρχει κάτι ποιητικό στην απεικόνιση ανθρώπων, τοπίων, κτιρίων στις μετασοβιετικές δημοκρατίες.
 
Έχω την αίσθηση πως έχει να κάνει με αυτή την ιδιάζουσα εκτίναξη από την σοβιετική φορμόλη στην αστραπίαια και ηδονική αύρα του καπιταλισμού.
 
Σαν μια παρέα που μαγεύτηκε από τα μελαγχολικά μπιτ μιας ντίσκο και όταν το πρωι ξημέρωσε συνειδητοποίησαν πως διασχίσαν την πολιτική σαβάνα με μόνη αποσκευή την αυτοπροστασία της ανθρώπινης συνείδησης απέναντι στην τρέλλα και την σκληρότητα των (όποιων) καθεστώτων.
 
Οι φωτογραφίες του αμερικανολιθουανού φωτογράφου Andrew Miksys με τον τίτλο DISKO οι οποίες αποτυπώνουν κάτι από την παρακμιακή γοητεία των λιθουανικών ντισκοτέκ της post soviet εποχής κάτι τέτοιο μου μετάδωσαν.
 
Μια μεταταρκοφσκική μελαγχολία με φόντο τα ορφανά σώματα της πρότερης κατάστασης, την αμηχανία τους, τα λιγωμένα τους βλέμματα, τα αινιγματά τους, τον κόσμο της παλιάς εκδοχής που αφήσαν πίσω και τον νέο κόσμο μέσα στον οποίο κολυμπούν.
 
Δείτε αυτές τις φωτογραφίες. Απεικονίζουν εξαιρετικά έναν κόσμο εύθραυστο, όπως είναι οι νέοι, στο αμφίδρομο πέρασμα από την αυστηρότητα και την πειθαρχία στην ηδυπάθεια της φύσης των σωμάτων και από κει στην γνωριμία με το "νέο" πρόσωπο της μητέρας-πατρίδας τους.
 
Που όπως κάθε μητέρα βέβαια αιωρείται από πάνω τους απείρως θελκτική και μαζί ηδονικά απειλητική.
 
Σαν μια ρευστή νύχτα στο θαλερό dancefloor μιας παρακμιακής ντισκοτέκ στην άκρη της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
BIO ΑΡΘΡΑ
7 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 15.7.2013 | 13:42
Εξαιρετικό ποστ!
Dasimomytis 15.7.2013 | 16:13
Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me.......The Smiths
avatar
MariaThessaloniki 15.7.2013 | 16:46
Μόνο από γεωγραφική και διανοητική απόσταση ασφαλείας μπορεί να πετύχει η εξιδανίκευση της μιζέριας,της απελπισίας, της ένδειας και της υποβόσκουσας βίας. (με άλλα λόγια: κάτι μου λέει ότι οι ίδιοι το σκηνικό δε το βρήσκανε καθόλου 'γοητευτικό').
σουβλάκι 16.7.2013 | 13:01
την παρακμή την βλέπω, η γοητεία που είναι; +1 Μαρια
woof_love 20.7.2013 | 19:23
http://www.youtube.com/watch?v=GRVwtSmgKP8
ανώριμος23 19.1.2014 | 11:48
Τα σκυλάδικα που συχνάζει ο μέσος έλληνας και ειδικά τα επαρχιακά είναι καλύτερα; Θυμάμαι όταν σπούδαζα Πάτρα είχε πρόγραμμα η γυναίκα με το βόα, ο διασκεδαστής νάνος Γιγαντάκης και τέλος το μεγάλο όνομα της βραδιάς ο performer Πρόδρομος Καθηνιώτης. Για κάποιο λόγο ποτέ δεν κοιτάμε τα δικά μας χάλια και προσπαθούμε να βγάλουμε μίζερους και αποτυχημένους τους άλλους λαούς, για να αισθανθούμε ανεβασμένο το ηθικό. Εγώ πάντως δε βλέπω κάτι το παρακμιακό στις εικόνες, απλά φτώχια. Οι προθέσεις είναι πιο τίμιες από το βλαχομπαρόκ ελληνικό μπουζουκοτσιφτετέλι.
titili 19.1.2014 | 23:26
Η αισθητική των σκυλάδικων ήταν όντως ανατριχιαστική.Πάντως τα καλύτερα μου γλέντια τα'χω κάνει σε σκυλάδικα(γεια σου ρε Γιαννάκη Κόλλια...).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ