Μία μέρα στο ολοκαίνουργιο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

55 φωτογραφίες του Βασίλη Μανια
24.5.2014 | 09:15

 

Έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για τα πράγματα τα οποία μπορεί να πουλήσει σε τρίτους μία πόλη η οποία θέλει να ονομάζεται «τουριστική». Και το Ηράκλειο τα τελευταία 8 χρόνια (!) σίγουρα ΕΧΑΣΕ χιλιάδες επισκέπτες από το γεγονός ότι το σημαντικότερό του στολίδι ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης.


Παρόλα αυτά, την Τρίτη 6 Μαΐου, η πόλη ξαναβρήκε τη φωνή της στον κόσμο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία στον κόσμο είναι ξανά ανοιχτό για το κοινό. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, και καλύπτουν περίπου 5.000 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη.

 

 


Ξέρω ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα χλευάσουν ή θα ψάξουν τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από το άνοιγμα του μουσείου εν μέσω προεκλογικής περίοδου και ακόμα περισσότεροι δε θα πάψουν να αδιαφορούν εξακολουθώντας να ταυτίζουν τη λέξη «Μουσείο» με το parking της Πλατείας Ελευθερίας. Παρόλα αυτά, αν θεωρείς ότι επειδή είσαι Κρητικός, ή Έλληνας, ή Λευκός υπερτερείς έναντι των «άλλων», κάνε μία βόλτα να δεις τί παρήγαγε το μυαλό και η φαντασία ανθρώπων δίχως κινητά και μηχανές 5 χιλιάδες χρόνια πριν καν υπάρξεις και μετά ξεκίνα να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που εσύ έχεις προσφέρει και θα το θαυμάζουν στο μέλλον εκείνοι που θα σε διαδεχτούν σε αυτή τη ζωή.

 

*Θέλω να ζητήσω την επιείκειά σας για την ποιότητα των φωτογραφιών, έχουν τραβηχτεί με ένα iphone 4 και όχι με επαγγελματική μηχανή, παρόλα αυτά είναι θεωρώ αντιπροσωπευτικές του πλούτου των εκθεμάτων. 

 

 

via

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
6 Σχόλια
someone 24.5.2014 | 15:35
ωραιο, αλλα τι βλεπουμε ;
arni 27.5.2014 | 11:55
εκτος απο φωτογραφιουλες, εχει και κειμενο, θα μπορουσες να το διαβασεις..
HAHA 25.5.2014 | 10:07
Τοιχογραφία σε καδράκι πρώτη φορά βλέπω!
Συστημικός 25.5.2014 | 12:31
Με εκανε να σκεφτομαι ποτε θα παω. Σ'ευχαριστω.
avatar
Gina Papaioannou 27.5.2014 | 12:05
Το είχα επισκεφθεί παλαιά. Το επισκέπτομαι και πάλι μέσα από τις φωτογραφίες σας! Είναι πανέμορφες!
avatar
boxer 27.5.2014 | 13:16
Αν εξαιρέσεις τα πρώτα επιτύμβια γλυπτά, όλα τα άλλα είναι καθαρά
τέχνη της Μέσης Ανατολής.
Πάνε πιο πολύ προς Ασσυρία, Βαβυλωνία και Φοινίκη - άντε και Αίγυπτο, παρά προς την Ελλάδα.
Όσοι έχουν επισκεφθεί τα μουσεία του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, καταλαβαίνουν τι θέλω να πω.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ