Τι θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή αυτή τη σεζόν

Ρίχνει τους προβολείς της στη σπουδαία ιστορική της διαδρομή
30.9.2015 | 13:50

©Stefanos

 

Αυτή είναι η τελευταία χρονιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ιστορικό Ολύμπια της Οδού Ακαδημίας, το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 έως σήμερα.

 

Στην κομβική αυτή στιγμή, λίγο πριν την μετάβαση στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή ρίχνει τους προβολείς της στη σπουδαία ιστορική της διαδρομή, επιλέγοντας να παρουσιάσει, ως κορμό του φετινού προγράμματος της, έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια.

 

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: σε 37 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της, η ΕΛΣ παρουσίασε τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, τον Κουρέα της Σεβίλλης του Τζοακίνο Ροσσίνι, τον Ριγολέττο του Τζουζέππε Βέρντι. Σε 33 καλλιτεχνικές περιόδους παρουσιάστηκε ο Βαφτιστικός του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και σε 31 σεζόν η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Τα εμβληματικά αυτά έργα -σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις- επιστρέφουν φέτος στην τελευταία χρονιά του θεάτρου Ολύμπια, ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με την μεταπολεμική Ελλάδα.

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιόδου 2015-16:

 

Μπαλέτο

Ταξίδι στην αιωνιότητα

Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015

 

Η ποιητική μουσική της Καραΐνδρου, που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Στους βασικούς ρόλους οι: Μαρία Κουσουνή, Στράτος Παπανούσης, Βαγγέλης Μπίκος, Ελεάνα Ανδρεούδη, Νατάσα Σιούτα, Αλεξάντερ Νέσκωφ, Πόπη Σακελλαροπούλου, Ντανίλο Ζέκα κ.α.

Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corpsdeballet της ΕΛΣ

 

 

Συναυλία

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Θέατρο Ολύμπια

10 Οκτωβρίου 2015 / 20.00

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Κάντο Χενεράλ και το Μπαλέτο Ζορμπάς.

 

 

Όπερα

Ο μαγικός αυλός

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Θέατρο Ολύμπια

23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου 2015 / 20.00

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου - Μιχάλης Οικονόμου

Σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ

 

Η φετινή καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, το Μαγικό αυλό του Β. Α. Μότσαρτ, ο οποίος θα παρουσιαστεί  σε μουσική διεύθυνση των Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία του  Αρνώ Μπερνάρ. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Δημήτρης Κασιούμης, Πέτρος Μαγουλάς, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος κ.α.

 

 

Όπερα

Καπουλέτοι και Μοντέγοι

Βιντσέντζο Μπελίνι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Α. Τριάντη

13, 14, 15, 18, 20, 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα παραγωγή - Συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Αρένας της Βερόνας [Fondazione Arena di Verona] και το Ίδρυμα Θεάτρου Ο Φοίνικας Βενετίας [Fondazione Teatro La Fenice di Venezia]

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Καπουλέτοι και Μοντέγοι. Courtesy of Fondazione Arena di Verona

 

Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες ατέρμονες μελωδίες του Μπελλίνι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας και το περίφημο θέατρο Ο Φοίνικας της Βενετίας,  στο οποίο άλλωστε πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1830.  Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Μιχαέλα Μάρκου, Έλενα Ξανθουδάκη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη Γιάννης Χριστόπουλος Αντώνης Κορωναίος, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης κ.α.

 

 

Όπερα - μπαλέτο για παιδιά

Καρμενσίτας

Μαρία Κουσουνή / Ζωρζ Μπιζέ

Θέατρο Ολύμπια

Νέα παραγωγή

 

Οι Καρμενσίτας είναι ένα έργο για τη χαρά τη ζωής, για το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής. Στους βασικούς ρόλους οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Αιμιλία Γάσπαρη, Ευριδίκη Ισαακίδου, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ιγκόρ Σιάτζκο, Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης, και οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ελένη Βουδουράκη, Διαμαντή Κριτσωτάκη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κατερίνα Ρούσσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου κ.α.

 

 

Μπαλέτο

Ο Καρυοθραύστης (Θεσσαλονίκη)

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015 / 21.00

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος

 

Το διάσημο μπαλέτο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για επτά μοναδικές παραστάσεις. Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corpsdeballet της ΕΛΣ.

 

 

Όπερα

Μποέμ

Τζάκομο Πουτσίνι

Θέατρο Ολύμπια

10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 Δεκεμβρίου 2015 / 20.00

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμύλλερ

Μποέμ. ©Stefanos

 

Στο Παρίσι του Τουλούζ Λωτρέκ, με τις παγωμένες σοφίτες και τα καπνισμένα μπιστρό, τοποθέτησε η Λίνα Βερτμύλλερ την Μποέμ του Πουτσίνι, επιλέγοντας μια σκηνοθετική γραμμή απολύτως συνεπή στο πνεύμα του έργου.  Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης

 

 

Μπαλέτο

Ο Καρυοθραύστης (Αθήνα)

Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι

Θέατρο Ολύμπια

23, 24, 26, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου 2015 & 2, 3 Ιανουαρίου 2016

Καρυοθραύστης. Φωτο: Βασίλης Μακρής

 

Στην εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

 

 

Όπερα

Μαντάμα Μπαττερφλάι

Τζάκομο Πουτσίνι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Α. Τριάντη

17, 20, 22, 23, 24, 27 Ιανουαρίου 2016 / 20.00

Μουσική διεύθυνση Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο - Ηλίας Βουδούρης

Σκηνοθεσία Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Μαντάμα Μπατερφλάι. ©Stefanos

 

Η «γιαπωνέζικη τραγωδία», η οποία εξιστορεί το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παρουσιάζεται για έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στην σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Ραφαέλα Αντζελέτι, Διονύσης Σούρμπης, Πέτρος Σαλάτας, Δημήτρης Πακσόγλου, Ινές Ζήκου, Ελένη Δάβου κ.α.

 

 

Όπερα

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Τζοακίνο Ροσσίνι

Θέατρο Ολύμπια

13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου 2016

Νέα παραγωγή - Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας [TeatroComunalediBologna]

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης - Κωνσταντίνος Δημηνάκης

Σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι

 

Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα, ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή. Η μεταφορά της υπόθεσης στη δεκαετία του 1960 αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων και την  επικαιρότητα των βασικών θεμάτων του έργου. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασιλική Καραγιάννη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Διονύσης Σούρμπης, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Άκης Λαλούσης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Μαρία Βλαχοπούλου κ.α.

 

 

Όπερα

Ριγολέττος

Τζουζέππε Βέρντι

Θέατρο Ολύμπια

12, 16, 18, 20, 23 Μαρτίου 2016

Ριγολέττος. ©Stefanos

 

Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λα Φενίτσε της Βενετίας, έως σήμερα ο Ριγολέττος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τίτλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στην σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η δράση φεύγει από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα και τοποθετείται στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Δημήτρης Πλατανιάς, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Ελένη Βουδουράκη κ.α.

 

 

Μπαλέτο

LINKS

Αντώνης Φωνιαδάκης / Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ - Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ

Θέατρο Ολύμπια

3, 6, 10, 19, 22, 23 Απριλίου 2016

Νέα παραγωγή

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης

 

Ο διαπρεπής Έλληνας χορογράφος και χορευτής παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία ειδικά για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Φωνιαδάκης αφιερώνει την νέα του πολυαναμενόμενη χορογραφία στον Μπαχ και τον Χαίντελ, τους δύο σπουδαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά -το 1685- σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν.

 

 

Όπερα

Η Φόνισσα

Γιώργος Κουμεντάκης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Α. Τριάντη

15, 16, 17, 20 Απριλίου 2016

Ποιητικό κείμενο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Φόνισσα. Φωτο: Βασίλης Μακρής

 

Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη, σημείωσε ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, μιας και σεβάστηκε την παπαδιαμαντική ψυχή και δημιούργησε έναν νέο μουσικό κόσμο για την αρχετυπική οπερατική ηρωίδα: τη Φραγκογιαννού. Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ειρήνη Τσιρακίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Έλενα Κελεσίδη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Τάσος Αποστόλου

 

 

Οπερέτα

Ο βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θέατρο Ολύμπια

13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου 2016

Νέα παραγωγή

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης - Ανδρέας Πυλαρινός

Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας

 

Υπήρξε και παραμένει η πιο αγαπητή ελληνική οπερέτα. Δίκαια, τόσο για το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές κείμενο όσο, κυρίως , για την μελωδική μουσική, τα τόσα τραγούδια και ντουέτα, που έναν αιώνα τώρα παραμένουν το ίδιο δημοφιλή: «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και τόσα ακόμα. Ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη, λοιπόν, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή.

 

 

Όπερα στο Ηρώδειο

Αΐντα

Τζουζέππε Βέρντι

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ιούνιος 2016 / 21.00

Νέα παραγωγή - Συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας

 

Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, η Αΐντα, επιστρέφει στο Ηρώδειο σε νέα παραγωγή. Ο τραγική ιστορία της Αΐντας, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, η οποία βρέθηκε αιχμάλωτη και κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτά της για τον Αιγύπτιο κατακτητή στρατηγό Ρανταμές και την αγάπη για τον πατέρα και την πατρίδα της, ενέπνευσε στον Βέρντι μερικές από τις τρυφερότερες αλλά και μεγαλοπρεπέστερες  σελίδες του.

 

 

Όπερα στο Ηρώδειο

Κάρμεν

Ζωρζ Μπιζέ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ιούλιος 2016

Νέα παραγωγή

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός                                                                                                       

Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ

 

Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα παρουσιαστεί στον Ιούλιο του 2016 στο Ηρώδειο. Η σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, μεταφέρει την ιστορία της χειραφετημένης Κάρμεν στην σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και των μεταναστευτικών ροών των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων.

 

ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ

Παλιάτσοι

Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο

Περιοδεία σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.

Φθινόπωρο 2015

Νέα παραγωγή

Όπερα της βαλίτσας. Φωτο: Βασίλης Μακρής

 

Η νέα παραγωγή της όπερας της βαλίτσας είναι οι  Παλιάτσοι, το πρώτο σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, σε λιμπρέτο του ιδίου, το οποίο πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της Κομέντια ντελ΄άρτε.

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιώργος Ζωγράφος, Σταμάτης Μπερής, Μαρία Κόκκα, Ζένια Αρζέντη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Σελητσανιώτης, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Κωστής Ρασιδάκης, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ ΤΗΣ ΕΛΣ

Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια - Ακαδημίας 59-61, Αθήνα

Ώρα έναρξης 18.00 - Γενική είσοδος €5

 

1 Νοεμβρίου 2015 - Συναυλία γαλλικής μουσικής για φωνή και πιάνο

Συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών για φωνή και πιάνο. Θα παρουσιαστούν έργα Ραβέλ, Ντεμπυσσύ, Μασνέ, Σαιν-Σανς, Μπιζέ, Όφενμπαχ, Ντελίμπ. Ερμηνεύουν: Ελένη Κουτσούμπη, υψίφωνος, Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος, Δημήτρης Βεζύρογλου, πιάνο.

 

8 Νοεμβρίου 2015 - Δύο μεγάλες σονάτες του Ρομαντισμού για βιολί και πιάνο

Συναυλία με τους καταξιωμένους σολίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο στο βιολί και Απόστολο Παληό στο πιάνο, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν δύο εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου, την 3η Σονάτα για βιολί και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς και τη Σονάτα του Σεζάρ Φρανκ.

 

29 Νοεμβρίου 2015 - “Στου βαλς κάθε στροφή…: αφιέρωμα στην ελληνική και τη βιεννέζικη οπερέτα”

Η υψίφωνος Μάρα Θρασυβουλίδου και ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος παρουσιάζουν, με τη συμμετοχή του τενόρου Δημήτρη Σιγαλού, μία βραδιά γεμάτη αγαπημένες άριες και ντουέτα του ρεπερτορίου της ελληνικής και της βιεννέζικης οπερέτας.

 

13 Δεκεμβρίου 2015 - Mediterra: ένα πρόγραμμα με «Πνοές της Μεσογείου» για φωνή, φλάουτο και πιάνο

Τρεις εξαίρετες Ελληνίδες μουσικοί, η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και η αρχιμουσικός και πιανίστα Ζωή Ζενιώδη ενώνουν επιθυμίες, ένστικτα και γνώσεις για να μας ταξιδέψουν στο μεσογειακό τοπίο μέσα από μουσικές της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κορσικής, της Κροατίας, της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

 

20 Δεκεμβρίου 2015 - Η γυναίκα στην όπερα μέσα από τις ηρωίδες του Σαίξπηρ

Οι γυναικείες μορφές των έργων του Σαίξπηρ εκτός από τη θεατρική, έχουν κατακτήσει και τη λυρική σκηνή, καθώς δεκάδες είναι οι όπερες που βασίστηκαν σε έργα του Άγγλου βάρδου. Ορισμένες από τις σημαντικότερες σαιξπηρικές ηρωίδες του οπερατικού ρεπερτορίου παρουσιάζονται σε μια βραδιά με έργα των Βέρντι, Χαίντελ, Μπελλίνι, Γκουνό και Τομά. Ερμηνεύουν οι υψίφωνοι Φύλλη Γεωργιάδου, Μαρία Γουρνιά και Έφη Δημητρέλου.

 

27 Δεκεμβρίου 2015 - “Μουσική παιδικού δωματίου”: νανουρίσματα, παραμύθια, τραγούδι

Μια βραδιά βγαλμένη από τον κόσμο του παιδικού δωματίου, με μελοποιημένα αποσπάσματα παραμυθιών, καθώς και νανουρίσματα των Μπραμς, Μούσσοργκσκι , Μπρίττεν, Πουλένκ, Συμανόφσκι, γραμμένα στα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά.

 

3 Ιανουαρίου 2016 - Νίκος Χατζηαποστόλου, Οι απάχηδες των Αθηνών (1921)

Το πολυαγαπημένο έργο του σπουδαίου συνθέτη της οπερέτας Νίκου Χατζηαποστόλου, το οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Μεσοπολέμου, παρουσιάζεται σε μορφή αναλογίου. Η βιεννέζικη οπερέτα συναντά τη λαϊκή Αθήνα του Μεσοπολέμου σε ένα ηθογραφικό μείγμα που αποδείχθηκε από τα επιτυχέστερα του είδους.

 

10 Ιανουαρίου 2016 - Μεταγραφές από άριες και τραγούδια για βιολοντσέλο και πιάνο

Μία συναυλία γεμάτη από υπέροχες άριες και τραγούδια του ρεπερτορίου, σε μεταγραφή για βιολοντσέλο, το όργανο που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλο το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής. Η τσελίστρια Αμαλία Γιαννοπούλου και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας ερμηνεύουν έργα Βέρντι, Βάγκνερ, Φωρέ, Μέντελσον, Μπραμς, Σούμπερτ, Σαιν-Σανς, Γιαννίδη, Θεοδωράκη, Σαμάρα, κ.α.

 

31 Ιανουαρίου 2016 - Ευάγγελος Κοκκόρης, Το πέπλο της λήθης

Ο συνθέτης Ευάγγελος Κοκκόρης (γεν. 1951) έχει μια πολυετή παρουσία στον χώρο της σύνθεσης, έχοντας καταθέσει αρκετά δείγματα γραφής στο χώρο της όπερας. Ένα από τα τελευταία έργα του, Το πέπλο της λήθης, θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή στο φουαγέ της ΕΛΣ. Στο έργο, που είναι γραμμένο για τέσσερεις μονωδούς και μικρό ενόργανο σύνολο, η ιταλική ποίηση συναντά το έργο του γλύπτη Ωγκύστ Ροντέν.

 

14 Φεβρουαρίου 2016 - Έρωτας, φιλοσοφία, ανησυχία

Μια συναυλία για φωνές και πιάνο με έργα Ελλήνων συνθετών που μελοποιούν σπουδαίους Έλληνες ποιητές, με έμφαση στην ερωτική ποίηση. Τραγούδια και συνθέσεις των Κουρουπού, Αντωνίου, Κουνάδη, Ταίηλορ, Παπαδάτου, κ.ά. σε ποίηση Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη, Εμπειρίκου, κ.α. Ερμηνεύουν η υψίφωνος Βάσια Ζαχαροπούλου και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής. Στο πιάνο ο Τίτος Γουβέλης.

 

21 Φεβρουαρίου 2016 - Ο Τσαϊκόφσκι και η βαρόνη Φον Μεκ

Ένα μουσικό αναλόγιο εμπνευσμένο από την αινιγματική σχέση του συνθέτη με την βαρόνη Φον Μεκ και την εκτενή τους αλληλογραφία. Στη βραδιά, τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Μάγδα Μαυρογιάννη, συναντώνται η μουσική, ο χορός και η δραματοποιημένη ανάγνωση. Έργα του Τσαϊκόφσκι, αλλά και άλλων συνθετών της εποχής ερμηνεύουν η υψίφωνος Μαρία Κόκκα και ο πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής.

 

28 Φεβρουαρίου 2016 - Συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο

Η υψίφωνος Λουντμίλα Μπονταρένκο και η μεσόφωνος Ελισάβετ Κλονόφσκαγια ερμηνεύουν έργα για φωνή και πιάνο του ρωσικού ρεπερτορίου. Μαζί τους ο πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει επίσης δεξιοτεχνικά έργα για σόλο πιάνο.

 

6 Μαρτίου 2016 - Ο αέρας που αναπνέουμε!

Μία συναυλία όπου κυριαρχεί ο απροσδόκητος συνδυασμός του τρομπονιού και της φωνής. Το τρομπόνι συνοδεύει, οδηγεί κι άλλοτε ακολουθεί τη φωνή των τραγουδιστών, σε μια διαδρομή με σταθμούς τους σημαντικότερους συνθέτες που συνταίριαξαν το ηχόχρωμα της φωνής μ’ αυτό του χάλκινου πνευστού. Ερμηνεύουν: Κώστας Αυγερινός (τρομπόνι), Βάσια Ζαχαροπούλου (υψίφωνος), Χρήστος Κεχρής (τενόρος), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο).

 

20 Μαρτίου 2016 - Στέφανος Νάσος. Κουαρτέτο εγχόρδων xPause

Ο πιανίστας Στέφανος Νάσος συμπράττει με το κουαρτέτο εγχόρδων xPause από τη Θεσσαλονίκη σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου: το Κουαρτέτο αρ. 14 σε ρε ελάσσονα («O Θάνατος και η Κόρη»), D. 810 του Φραντς Σούμπερτ και το Κουιντέτο με πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44 του Ρόμπερτ Σούμαν.

 

3 Απριλίου 2016 - Trio Salonic@rte

Το σύνολο μουσικής δωματίου Trio Salonic@rte από τη Θεσσαλονίκη (βιολί: Αναστασία Μισυρλή, βιολοντσέλο: Ιωάννης Στέφος, πιάνο: Ευαγγελία Μητσοπούλου) θα ερμηνεύσει τρίο για πιάνο των Τσαϊκόφσκι και Σοστακόβιτς, καθώς και του Βαγγέλη Καραφυλλίδη.

 

10 Απριλίου 2016 - Συναυλία με έργα Χανς Άισλερ και Κουρτ Βάιλ

Πέραν της κοινής συνεργασίας τους με τον Μπέρτολντ Μπρεχτ, ο Άισλερ και ο Βάιλ υπήρξαν δύο από τους πιο δραστήριους συνθέτες της εποχής τους, οι οποίοι ακολούθησαν τελικά εντελώς διαφορετικούς δημιουργικούς δρόμους. Το πρόγραμμα της συναυλίας θα τους φέρει κοντά, μέσα από τρία έργα τους για φωνή, τομέα στον οποίο και οι δύο διέπρεψαν. Ερμηνεύουν ο τενόρος Χρήστος Κεχρής, ο βαρύτονος Κωστής Ρασιδάκις και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς, τους οποίους συνοδεύουν ο Δημήτρης Γιάκας στο πιάνο και ο Αντώνης Χατζηνικολάου στην κιθάρα.

 

8 Μαΐου 2016 - Έργα για φωνή και πιάνο συνθετών της «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης»

Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα από το απαιτητικό ρεπερτόριο των συνθέσεων για φωνή και πιάνο των κύριων εκπροσώπων της «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης» (Σαίνμπεργκ, Βέμπερν, Μπεργκ). Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Μπαρούνκα Πράισινγκερ, ο βαρύτονος Διονύσης Τσαντίνης και ο πιανίστας Δημήτρης Βεζύρογλου.

 

15 Μαΐου 2016 - Χάρης Βρόντος, Η μεταμόρφωση

Ένα από τα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, γίνεται όπερα από τον Έλληνα συνθέτη Χάρη Βρόντο (γεν. 1951). Το έργο, που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση, θα δοθεί σε συναυλιακή εκδοχή, αλλά στην πλήρη του μορφή, για πέντε σολίστες και μικρό ενόργανο σύνολο.

 

 

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ

"DammiIcolori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα"

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 / 20.00

Θέατρο Ολύμπια

Ιδέα-Γενική επιμέλεια Ίσμα Τουλάτου

 

Τον τίτλο στην φετινή παραγωγή του κύκλου «Όπερα και μόδα» δίνει η φράση «Δώσ’ μου τα χρώματα» του Μάριο Καβαραντόσσι από την Τόσκα του Πουτσίνι, μια φράση που οδηγεί στη διάσημη άρια «Recondita armonia». Συμμετέχουν Μονωδοί, μέλη του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

29 Δεκεμβρίου 2015 - Συναυλία για τα 120 χρόνια ΔΗΘΕΠΕΙ / Κεντρική σκηνή

7 Φεβρουαρίου 2016 - Συναυλία στο Φουαγέ με την Γυναικεία Χορωδία της ΕΛΣ

13 Μαρτίου 2016 - Συναυλία στο Φουαγέ

24 Απριλίου 2016 - Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής στο Φουαγέ

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ*

Η ΕΛΣ παρουσιάζει εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο.

 

4 Οκτωβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Βασιλική Καραγιάννη - Γιάννης Χριστόπουλος

Πιάνο Δόμνα Χάλαρη

 

18 Οκτωβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Έλενα Κελεσίδη - Δημήτρης Πακσόγλου

Πιάνο Δόμνα Χάλαρη

 

22 Οκτωβρίου 2015 - 17.30 Διάλεξη "Ελληνική οπερέτα: ένα αστικό, ευρωπαϊκό και λαϊκό είδος"

 Αλέξανδρος Ευκλείδης - Σκηνοθέτης, Δρ. Θεατρολογίας ΑΠΘ

 

25 Οκτωβρίου 2015 - 12.00 Γνωριμία με το χορό, Vol. 2

Διάλεξη/επίδειξη από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Επιμέλεια Γιάννης Ντοντσάκης

 

1 Νοεμβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Έλενα Κελεσίδη - Νίκος Στεφάνου

Πιάνο Μαρία Νεοφυτίδου

 

5 Νοεμβρίου 2015 - 17.30 Διάλεξη "75 χρόνια Εθνική Λυρική Σκηνή. Προϊστορία, ιστορία, παρόν"

 Νίκος Α. Δοντάς - Μουσικοκριτικός, Δρ. Μουσικολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

 

15 Νοεμβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Λυδία Αγγελοπούλου - Σταμάτης Μπερής

Πιάνο Φρίξος Μόρτζος

 

19 Νοεμβρίου 2015 - 17.30 Διάλεξη "Η όπερα στην Ελλάδα: τα χρόνια πριν την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μια σύντομη επισκόπηση"

Σοφία Κομποτιάτη - Μουσικολόγος, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ, Συνεργάτης Τομέα Δραματολογίας ΕΛΣ

 

22 Νοεμβρίου 2015 - 12.00 Γνωριμία με το χορό, Vol. 2

Διάλεξη/επίδειξη από τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Επιμέλεια Γιάννης Ντοντσάκης

 

29 Νοεμβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Μαρία Μητσοπούλου - Αντώνης Κορωναίος

Πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου

 

5 & 6 Δεκεμβρίου 2015 - 11.30 Παιδικό εργαστήριο - Γνωριμία με την Όπερα

Σχεδιασμός - Υλοποίηση:  Xριστίνα Αυγερίδη - θεατρολόγος, μονωδός, Τατιάνα Θεολόγου - μουσικοπαιδαγωγός, τσελίστα , Βενετία Νάση - θεατρολόγος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, Κωνσταντίνα Στράνη - θεατρολόγος, μονωδός

 

13 Δεκεμβρίου 2015 - 12.00 Συναυλία Τσέπης

Σολίστ Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη - Σταμάτης Μπερής

Πιάνο Μαρία Νεοφυτίδου

 

 

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ