Η επιστροφή του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στη δισκογραφία

Με πέντε καινούργια τραγούδια σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα
31.3.2015 | 13:31

 

Ο Λίνος Κόκοτος πριν από ένα μήνα έγινε 70 ετών. ''Αισθάνομαι ότι ακόμη έχω να δώσω πολλά πράγματα'' εξομολογείται, ''αν κι αυτά που κάνω δεν είναι εύκολο να βρουν διέξοδο την εποχή της ταχύτητας και του τρομερού ανταγωνισμού''. Ωστόσο, στις αναφορές του σ'αυτόν τον ''τρομερό ανταγωνισμό'' δεν διακρίνεται ίχνος παράπονου. Ο Λίνος Κόκοτος είναι χορτασμένος ως δημιουργός, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόλαβε την εποχή της Αναγέννησης του ελληνικού λόγου και της μουσικής απ' το τελευταίο βαγόνι.

 

Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη, είχε πάει ο Κόκοτος, 15 ετών παιδί, προκειμένου να του δώσει ν'ακούσει δύο ποιήματα του Γεωργίου Δροσίνη που είχε μελοποιήσει απ' το αναγνωστικό του σχολείου. ''Διακρίνω συνθετική φλέβα'' του είπε ο Θεοδωράκης, ο οποίος λίγα χρόνια μετά θα άκουγε σε μπουάτ της Πλάκας το ''Μικρό παιδί'', το πρώτο τραγούδι του Κόκοτου, με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου.

 

Ο συνθέτης χαρακτηρίζει ''παραμυθένια'' τα χρόνια στη Lyra: Πατσιφάς, Ελύτης, Βιολάρης, Κουμιώτη, Άκος Δασκαλόπουλος, Ζωγράφος, Πλάκα, μπουάτ, δίσκοι με εικαστικούς πίνακες στα εξώφυλλα. Τον συγκινούν, όμως, και νεότεροι συναδέλφοι του, κυρίως οι λεγόμενοι τραγουδοποιοί: Οι Κατσιμιχαίοι πρώτοι απ' όλους, αλλά και ο Μάλαμας, ο Περίδης, ο Αλκίνοος, ο Θαλασσινός.

 

Είχε πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει καινούργια τραγούδια ο Κόκοτος με εξαίρεση δύο κομμάτια του που είχαν μπει πριν μερικά χρόνια σε προσωπικό δίσκο του Μανώλη Μητσιά. Σήμερα είναι ο βασικός συνθέτης σε μία ολοκαίνουργια μουσικο-ποιητική εργασία: Πέντε τραγούδια σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα που εντάχθηκαν στο CD με τίτλο ''Βορεινό παράθυρο''. Κυκλοφορεί επισήμως σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου, από τον Μετρονόμο του Θανάση Συλιβού, ένα CD συνημμένο στην ομότιτλη δεύτερη ποιητική συλλογή της ποιήτριας.

 

''Με τη Βέρα είμαστε χρόνια φίλοι'' λέει ο Κόκοτος. ''Λίγα χρόνια πριν, είχα μελοποιήσει δύο ποιήματα της, τα οποία τραγούδησε ο Πάνος Μπούσαλης με μένα στο πιάνο κατά την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της. Μετά μού έφερε ακόμη τρία ποιήματα. Έβαλα μουσική και σ'αυτά κι έτσι τώρα τα πέντε συνολικά τραγούδια πήραν το δρόμο τους''.

 

Όσο για τον Πάνο Μπούσαλη; Προς τιμήν του τού Λίνου Κόκοτου που δεν χρησιμοποίησε κάποιον γνωστό ερμηνευτή με την ιστορία που έχει στο χώρο. ''Μου αρέσει ο Πάνος ως ερμηνευτής! Είναι νέο παιδί και όλη αυτή η εσωτερικότητα του ταίριαξε και με τις μελωδίες μου και με τους στίχους της Βέρας''. Ένα τραγούδι του, όμως, από τα πέντε, ερμηνεύει η Λιζέτα Καλημέρη. Της τό'στειλε η ποιήτρια ως demo με τη φωνή του Κόκοτου, το άκουσε η Καλημέρη και το καλοδέχτηκε.

 

Η μικρή αυτή συνέντευξη με τον Λίνο Κόκοτο ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες. Τις δικές του προς όλους τους συνεργάτες του, αλλά και τις δικές μου για το δώρο του στο LIFO.gr: Με την άδεια του, όπως και με την άδεια του εκδότη Θανάση Συλιβού, μπορείτε να ακούσετε σε αποκλειστικότητα, την ίδια μέρα κυκλοφορίας του βιβλίο - CD ''Βορεινό Παράθυρο'', ένα από τα πέντε καινούργια τραγούδια του. Τα υπόλοιπα τραγούδια του CD είναι του Μιχάλη Τερζή, του Νεοκλή Νεοφυτίδη και του Πάνου Μπούσαλη, ενώ τραγουδούν ακόμη η Νένα Βενετσάνου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Νεοφυτίδης.

 

Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης που ηχογράφησε με τη φωνή του τα καινούργια τραγούδια του Λίνου Κόκοτου

 

Λέγεται ''Μισεμός''. Μουσική του Λίνου Κόκοτου, ποίηση της Βέρας Βασιλείου - Πέτσα και ερμηνεία του Πάνου Μπούσαλη.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ