NYΤimes: Η ελληνική τραγωδία

Eίναι λάθος οι τρεις κύριοι πιστωτές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να συνδέουν τις εύλογες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις με την καταστροφική επιβολή μέτρων λιτότητας.
12.2.2012 | 14:42

via nytimes.com

 

 

 

 

Μία ξεροκέφαλη αντιπαράθεση εκτυλίσσεται αυτήν την εβδομάδα ανάμεσα στην έτοιμη να χρεοκοπήσει Ελλάδα και τους λάθος προσανατολισμένους Ευρωπαίους εταίρους της που απαιτούν από αυτήν να πληρώσει τα χρέη της. Το αποτέλεσμα, είναι δυστυχώς, προαποφασισμένο. Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει στην Ευρώπη όλα, ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά που θέλει. Δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα χρήματα της Ευρώπης, ακόμη και αν την στραγγαλίσουν οι απαιτήσεις των εταίρων της. Οι ηγέτες της Ευρώπης, όμως, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποτελεσματική.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η βασική αρχιτέκτονας της καταστροφικής ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μπορεί να συνεχίσει να προσποιείται ότι σκληρότερα μέτρα λιτότητας θα «θεραπεύσουν» τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ή, από την άλλη, μπορεί να αναγνωρίσει ότι μόνο ένας συνδυασμός σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης και προ-αναπτυξιακών μέτρων – όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και καταπολέμηση της γραφιεοκρατίας- μπορεί να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η περικοπή των μισθών, των θέσεων εργασίας και των κοινωνικών δαπανών, όπως απαιτεί η Ευρώπη, το μόνο που θα επιφέρουν είναι μεγαλύτερη ύφεση.

 

Η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στα προβλήματά της. Για πολλά χρόνια, η κυβέρνηση πλαστογραφούσε το ποσοστό του ελλείμματος που έδινε στην Ευρώπη, δημιουργώντας τις συνθήκες για τη γιγάντωση του χρέους. Η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2009 αποκάλυψε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και αποδέχτηκε το σχέδιο διάσωσης που της προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτυγχάνοντας στη συνέχεια να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Με τα μέτρα λιτότητας να συρρικνώνουν την οικονομία, τις δυσκολίες στη συλλογή φόρων και την ΕΚΤ να ανεβάζει τα επιτόκια, η χώρα δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Εντούτοις, είναι σωστό από την πλευρά των εταίρων να ζητούν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς προτού δοθεί το νέο πακέτο διάσωσης των 171 δισ. δολαρίων.

 

Αλλά είναι λάθος οι τρεις κύριοι πιστωτές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να συνδέουν τις εύλογες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις με την καταστροφική επιβολή μέτρων λιτότητας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα ενισχύσουν την ύφεση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της.

 

Η ύφεση της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Η ανεργία πλησιάζει το 20%, η ποιότητα έχει πέσει αισθητά, το κράτος πρόνοιας βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Την ίδια ώρα, η αναλογία του ελλείμματος με το ακαθόριστο εθνικό προϊόν συνεχώς αυξάνεται. Ακόμη και το αποφασισμένο κούρεμα 70% δεν θα το μειώσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Η Γερμανία επιμένει ότι μόνο επιπλέον περικοπές στα δημόσια έξοδα και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα αναγκάσουν, με κάποιον τρόπο, τους Έλληνες πολιτικούς να προχωρήσουν στις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις (και θα πείσουν τους Γερμανούς φορολογούμενους να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο διάσωσης). Αλλά αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις.

 

Σε μία δημοκρατία, οι πλειοψηφίες μπορούν να κινηθούν αυτόνομα κατά ορισμένων συμφερόντων, αν διαπιστώσουν ότι αποτελούν εμπόδιο για μία καλύτερη δική τους οικονομική κατάσταση. Αναγκάζοντας όλους τους Έλληνες να υποφέρουν χωρίς καμία πραγματική προοπτική, η Ευρώπη ενώνει τη χώρα στο πεδίο των απεργιακών κινητοποιήσεων και κατά των μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται ότι αν «αγκαλιάσουν με θέρμη» τα μέτρα λιτότητας θα εκτελούν πολιτική αυτοχειρία στις επερχόμενες εκλογές. Απαιτείται να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, όποιο κόμμα και αν αναλάβει την κυβέρνηση.

 

Όμως, δεν θα μπορέσουν να το πράξουν αν η σκληρότερη λιτότητα είναι το τίμημα της συμφωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2012 | 20:31
Αυτό που δεν με βρίσκει σύμφωνη είναι ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση "αποκάλυψε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και αποδέχτηκε το σχέδιο διάσωσης που της προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Λάθος! Συνέβαλε και εκείνη σε όλα αυτά. Επίσης προέβη σε ενέργειες χωρίς την εντολή του ελληνικού λαού. Από το "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" μέχρι την είσοδό μας στο ΔΝΤ υπάρχει μεγάλη απόσταση! Δεν είχε εκλεγεί να κάνει τέτοιες ενέργειες.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δίκιο να ζητούν τα λεφτά τους, αλλά με τον λάθος τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς είχαμε τις λάθος κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια!!
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2012 | 21:04
Πολύ σωστά 20:31
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2012 | 21:32
Κυριοι. Το ευρω ειχε οντως ελλατωμα, την ελλειψη κοινης δημοσιονομικης πολιτικης. Αυτο το ελλατωμα στην αρχη εκανε την Ελλαδα να ζει απειθαρχα πανω απο τις δυνατοτητες της, και τωρα την βλαπτει για την απειθαρχια της. Φυσικα το λαθος μας ηταν οι κακες πολιτικες επιλογες. Τωρα, οι ευρωπαιοι θελουν να διορθωσουν το ελλατωμα του ευρω (που προφανως βλαπτει και αλλες χωρες). Αλλα για να γινει αυτο πρεπει η Ελλαδα να κανει τις διαρθρωτικες αλλαγες που οφειλει, για να λειτουργησει η πανευρωπαικη διορθρωση. Ειναι καθηκον μας να το παλαιψουμε μεσα στην Ευρωπη. Οχι εκτος. Και με τη βοηθεια που προσφερει η Ευρωπη. Η απαντηση στους ΝΥΤ ειναι οτι η τροικα λεει ειτε κανετε διαρθρωτικα ειτε παρτε εισπρακτικα μετα, up to you. Οι ιδιοι πολιτικοι που καναν τις λαθος επιλογες, επιλεγουν εισπρακτικα μετρα τοσο καιρο για να μην χαλασουν το μαγαζι τους. Η τροικα τους αφηνει με την ελπιδα οτι η κοινωνια απο μονη της θα αντιδρασει στο ατελεσφορο και θα πιεσει για τις διαρθρωτικες αλλαγες που εχει αναγκη ο τοπος. Τοσο απλα. Προφανως εξοδος απο το ευρω σημαινει τρομακτικη υποτιμηση και πτωση βιοτικου επιπεδου και δεν λυνει το προβλημα μας, γιατι το ευρω ηταν ο τελαλης του προβληματος, οχι η αιτια του. Ειναι τωρα η ευκαιρια για τις υγιεις δυναμεις της χωρας να βαλουν φρενο στην σοβιετικη ονειρωξη της παπαρηγα και στον ποδοσφαιρικο χαβαλε του τσιπρα, που βασικα θελουν μια χωρα διαλυμενη και μιζερη. Φανταστειτε να ειχαν κερδισει τον εμφυλιο που ειπε και ο μακαριτης ο Κυρκος.
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2012 | 22:29
@ 12.2.2012 | 21:32

Μαλιστα αγαπητε κυριε/α

αλλα... "είναι λάθος οι τρεις κύριοι πιστωτές της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να συνδέουν τις εύλογες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις με την καταστροφική επιβολή μέτρων λιτότητας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες θα ενισχύσουν την ύφεση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της."

Ξαναδιαβαστε την παραγραφο αυτη του αρθρου των NYΤimes. Ειναι η απαντηση σ αυτα που γραφετε.
Παλι, δεν ξερω, εσεις μπορει να ανηκετε στην κατηγορια των εχοντων και κατεχοντων και να μη σας αγγιζουν οι περικοπες των μισθων, ουτε η καταργηση των εργασιακων δικαιωματων.

avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2012 | 23:31
Αυτο ακριβως ειπα. Οτι η τροικα ειπε το εξης: εχετε προβλημα ανταγωνιστικοτητας και σας λειπουν λεφτα για τα εξοδα σας. Ειτε θα μεωσετε τα εξοδα σας (πωληση δεκο, μεωση προκλητικων μισθων δεκο, μειωση υπεραριθμων στο δημοσιο) ειτε να βρειτε απο καπου λεφτα για αυτους- λεγε με φορο. Απο την αλλη για την ανταγωνιστικοτητα λενε ειτε θα μειωσετε τη γρσφειοκρατια, θα ανοιξετε τα κλειστα επαγγελματα που εχουν προκλητικα προνομια και προστασια κερδους, ειτε θα πρεπει να μειωσετε μισθους στον ιδιωτικο τομεα. Οι ΝΥΤ δεν μπορουν να διανοηθουν οτι σε ενα τετοιο διλλημα οι ελληνες πολιτικοι επιλεγουν παντα και με συνεπεια τους φορους και την διατηρηση της προστασιας προκλητικων προνομιων. Ουτε που τους περνα απο το μυαλο και κρινουν την τροικα... Διαβαστε τα μνημονια, τις δηλωσεις των ευρωπαιων και θα καταλαβετε. Τον νοεμβριο του 2010, ναι του 10, ο Τομσεν ειχε δηλωσει οτι το προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι οι μισθοι του ιδιωτικου τομεα και οτι οι συνεπεις ελληνες φορολογουμενοι εχουν εξαντλησει τη φοροδοτικη τους ικανοτητα. Οι ελληνες πολιτικοι ομως εχουν αλλες προτεραιοτητες και αποψη.
avatar
Ανώνυμος/η 17.2.2012 | 15:56
Πολύ καλά τα λένε οι ΝΥΤ. Βασικά όλοι σας τα λέτε περίφημα, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Μπράβο μπράβο, είστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Με όλους σας συμφωνούμε και όλους σας αγαπάμε (ακόμα και τους γκέι), αρκεί να πλακώνεστε μεταξύ σας, όπως τώρα καλή ώρα, και να μην ασχολείστε με τους φόρους και όλα τα άλλα που σας τρώμε.
Ευχαριστούμε πολύ, καλή συνέχεια!

Εκκλησία Της Ελλάδος
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ