''Εγώ είμαι 35 χρόνια υπάλληλος. Δεν είμαι κομπιουτεράς...''

Ελληνικό Δημόσιο και τεχνολογία: Ένας τραγελαφικός, θανάσιμος συνδυασμός...
22.10.2012 | 18:26

 

 

Του Γιώργου Κράλογλου απ' το Capitol.

 

 

Σωτήριο έτος 2008. Γενικός Γραμματέας, μετακληθείς από τις Βρυξέλλες, ζητάει από Διευθυντή να του στείλει με e-mail στατιστικά στοιχεία «εντός δύο ωρών». Μετά από αγανάκτηση τριών ημερών... πήρε την εξής απάντηση «Συντάσσω σχετικό έγγραφο. Εγώ είμαι 35 χρόνια υπάλληλος. Δεν είμαι κομπιουτεράς...».

 

Πριν προχωρήσω και σε άλλα παραδείγματα που ενισχύουν την άποψή μου ότι και να θέλουν δεν μπορούν να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας οι κρατικοί υπάλληλοι, γιατί δεν έχουν οι ίδιοι εκσυγχρονιστεί, θα ήθελα να σταθώ στους λόγους της έκπληξης του Γενικού Γραμματέα.

 

Πριν λίγα χρόνια, υπηρεσίες πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέθεσαν ειδικό κονδύλι αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον εφοδιασμό υπηρεσιών οικονομικών υπουργείων της Ελλάδας επειδή είχαν απηυδήσει από την αδυναμία επικοινωνίας μαζί τους... Και προκειμένου να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα σε θέματα στοιχείων και στατιστικών.

 

Μετά από μία διετία έγινε κάποιου είδους επιθεώρηση από τις Βρυξέλλες στις υπηρεσίες των ελληνικών υπουργείων που είχαν αποσταλεί τα κομπιούτερ.

 

Ξέρετε τι διαπίστωσαν; Ότι τα κομπιούτερ ήταν «στολισμένα» στα γραφεία των Διευθυντών και των τμηματαρχών, δίπλα από οικογενειακές φωτογραφίες και γλαστράκια με λουλούδια... αλλά έξω από την πρίζα. Δεν λειτουργούσαν γιατί απλούστατα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε να μάθει αλλά ούτε και να διδάξει στους Διευθυντές την χρήση τους.

 

Και ας πάμε σε άλλες εντυπωσιακές περιπτώσεις. Θα αποφύγω το γνωστό και πολυσυζητημένο παράδειγμα με τα Τελωνεία που ακόμη κατεβάζουν τόμους βιβλία από τα ράφια για να βρουν προϊόντα, διατάξεις, εγκυκλίους και κανόνες για τον εκτελωνισμό γιατί εκεί η κατάσταση είναι σε λίθινη εποχή...

 

Θα ξεπεράσω ακόμη την επίσης λίθινη κατάσταση σε πολεοδομίες, δασαρχεία και υποθηκοφυλακεία.

 

Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ στην «τρανταχτή» ευαισθησία του ελληνικού κράτους απέναντι στην περιβαλλοντική πολιτική και στις χιλιάδες Οργανώσεις περιβαλλοντολόγων που έχει η Ελλάδα.

 

Προσέξτε πως ασκείται στην Ελλάδα η περιβαλλοντική πολιτική στην πράξη. Ρωτάς το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που μπορώ να ιδρύσω ένα εργοστάσιο. Απάντηση δεν πρόκειται να πάρεις γιατί κανείς δεν ξέρει που επιτρέπεται και που απαγορεύεται.

 

Αν, τώρα, έχεις ένα οικόπεδο εντός σχεδίου ή 4 στρέμματα εκτός σχεδίου ζητάς οικοδομική άδεια και την παίρνεις.


Κατασκευάζεις το οικοδόμημα. Και αρχίζει ο αγώνας για τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου. Σου δίνουν ή δεν σου δίνουν την άδεια ανάλογα με την κατηγορία όχλησης που σε κατατάσσουν.

 

Αυτά τα έχω επισημάνει και σε παλαιότερα σημειώματά μου. Αλλά επανέρχομαι γιατί στο σημείο αυτό είναι το εντελώς εξωφρενικό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Την ένταξή σου σε κατηγορία «επιπτώσεων στο περιβάλλον» αποφασίζει με τα εντελώς αυθαίρετα καθορισμένα κριτήρια ο υπάλληλος του υπουργείου ο οποίος δεν έχει καμιά προσωπική άποψη αλλά και γνώση για την συγκεκριμένη μονάδα και τις επιπτώσεις. Ο υπάλληλος που κατά πάσα βεβαιότητα βρέθηκε τυχαία στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

Άλλωστε δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει αφού τα κριτήρια διαχωρισμού των εργοστασίων σε κατηγορίες όχλησης του περιβάλλοντος δεν είναι αποτέλεσμα διεθνούς πρακτικής ή εμπεριστατωμένων μελετών. Είναι αυθαίρετα κριτήρια που έτσι ήθελαν και έτσι έκαναν στο κάποτε υπουργείο Βιομηχανίας το 1984!!!

 

Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Το 1984 κάποιοι υπάλληλοι του τότε υπουργείου Βιομηχανίας εντελώς άσχετοι από επιστημονική γνώση στο όλο θέμα αλλά από τύχη υπηρετούντες στην συγκεκριμένη Διεύθυνση καθόρισαν τα κριτήρια αυτά και ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό σε κανένα.

 

 

Θεωρητικά λοιπόν όλοι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί κατατείνουν στην προστασία του πολίτη και την αναβάθμιση της ζωής μας. Όμως πως είναι δυνατόν να αποκτήσει ο πολίτης περιβαλλοντική συνείδηση, φορολογική συνείδηση, πολεοδομική τάξη, και να σωφρονιστεί στην εφαρμογή νόμων και διατάξεων όταν τον κατευθύνουν άσχετοι υπάλληλοι διορισμένοι από τον Κρούεζα... τον κομματάρχη του Μαυρογυαλούρου.

 

Γιατί οι διορισμοί από τους Μαυρογιαλούρους και τις κλαδικές των κομμάτων... σπανίως αφορούσαν ικανούς υπαλλήλους με πτυχία και πραγματικές γνώσεις και αξίες.

 

Τους αξιόλογους υπαλλήλους που ασφαλώς διαθέτει και ο κρατικός τομέας.

 

Αλλά και αυτοί δυστυχώς, οι ικανοί και με γνώσεις υπάλληλοι, (που ίσως επειδή δεν βρήκαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα) κατέφυγαν στην χαβούζα του κρατικού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν σε κατάλληλες θέσεις. Γιατί εκεί παρεμβαίνει το κριτήριο... δικός μας ή της αντιπολίτευσης...

 

Το πολιτικό κριτήριο της συντεχνίας του Συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου που πρέπει να έχει λόγο παντού. Και τέλος το κριτήριο του να μην χαλάσει η «πιάτσα»...

 

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την μονιμότητα που έχει ήδη καταργηθεί σε όλη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορεί μεν να περιμένεις από κρατικούς υπαλλήλους να θέλουν, ίσως, να κάνουν κάτι αλλά δυστυχώς δεν μπορούν...

 

Γιατί είναι 35 χρόνια υπάλληλοι... Και δεν είναι κομπιουτεράδες...

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
19 Σχόλια
12
avatar
Ανώνυμος/η 22.10.2012 | 19:02
Δούλευε εσύ κορόιδο στον ιδιωτικό τομέα, πλήρωνε εισφορές, το ταμείο σου να αγοράζει κρατικά ομόλογα, και το κράτος να παίρνει τα έσοδα και να τα κάνει μισθούς κοπριτών. Και στο τέλος πάρε στο κεφάλι και ένα κούρεμα του χρέους (ναι ναι αυτο το δεν πληρώνω της αριστεράς) και μείνε και χωρίς σύνταξη.

Χρεοκοπία ρε, χρεοκοπία, να φτάσει ο μισθός σας 100 ευρώ το μήνα να σας δώ μετά.
VASILY ZAITSEV 23.10.2012 | 08:25
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ:

-Ο εργοδότης ΣΟΥ που δεν πληρώνει εισφορές (ΟΥΤΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ)
-ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ "ΜΑΥΡΑ" (ΟΠΩΣ Ο ΑΡΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΝΔ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)
-ΕΣΥ , ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΡΙΖΕΙΣ, "ΛΑΔΩΝΕΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΕΣΥ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ" ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ;
asmilon 22.10.2012 | 19:51
Θελουν ολοι τους ξηλωμα και να τοποθετηθουν σε ποστα αναλογα με τις ικανοτητες του. Ελεος πια με την μονιμοτητα, εχουμε καταστραφει ως κρατος και ακομα κοιταμε πως δε θα θιγουν οι δημοσιοι υπαλληλοι, που εχουν βαλει και αυτοι το χερακι τους να φτασουμε εδω που φτασαμε.
MaRouli77 25.10.2012 | 17:51
Η μονιμότητα είναι θεσμός συνταγματικά κατοχυρωμένος όχι αδικαιολόγητα. Είναι ο τρόπος για να κατοχυρώσει τον υπάλληλο που λέει ΟΧΙ στον αιρετό ΚΛΕΦΤΑΡΑ που εσύ και εγώ ψηφίζουμε, αγαπητέ. Κι αν είχες ιδέα πόσες φορές λέει ΟΧΙ στην επαγγελματική του διαδρομή ένας έντιμος Δημόσιος Υπάλληλος, δεν θα έλεγες αυτή τη μπαρούφα.
Η ατιμωρησία, για τον κλέφτη και τον απατεώνα, συμφωνώ μαζί σου θα πρέπει να εκλείψει οριστικά και δια παντός. Να απολύεται ΑΜΕΣΑ. Αλλά για πες μου, αλήθεια, δε θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και η δήμευση περιουσίας για όποιον κλέβει το κράτος είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε βουλευτής, είτε υπουργός, είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ιδιωτικός υπάλληλος?
Πειραγμένος 22.10.2012 | 19:55
Από τα πολύ εύστοχα άρθρα!!
Και τι κάνουμε λοιπόν συμπολίτες μου, για να αλλάξουμε την κατάσταση;;

avatar
G.K. 22.10.2012 | 20:37
Βέβαια δεν θεωρώ και πολύ ώριμη προσέγγιση το να εξισώνει κανείς τον άχρηστο δημόσιο υπάλληλο (γραμματέα κάποιου υπουργού κλπ) που έχει διοριστεί προφανώς χωρίς κανένα προσόν εκτός από τη θεία του που ήξερε τον κολλητό του πρώην γραμματέα, με τον καθηγητή ενός σχολείου που έχει διαβάσει και 5 πράγματα στο κάτω κάτω, έχει βγάλει μια φιλοσοφική, ένα μαθηματικό, ένα φυσικό κ.ά. Επιπλέον ο παλιός καθηγητής (ο οποίος μπορεί να είναι και διευθυντής/υποδιευθυντής) είναι μάλλον απόλυτα λογικό να μην έχει επαφή με την τεχνολογία και αν δεν υπάρξει εκπαίδευση από τον εργοδότη, σε ποια ιδιωτική εταιρία μαθαίνουν από μόνοι τους σωστά οι υπάλληλοι;;
Και επίσης εσύ που λες "να φτάσουν να παίρνουν 100 ευρώ", ποιανού ο μισθός νομίζεις ότι θα φτάσει στα 100 ευρώ;;Της γραμματέως του υπουργού;;; Του/Της εφοριακού;; Για άνοιξε λίγο τα μάτια σου και κοίτα γύρω...Επίσης εσύ πόσα νομίζεις ότι θα παίρνεις όταν οι δημόσιοι θα παίρνουν 100;;
Νομίζεις ότι θα παίρνεις περισσότερα επειδή "είσαι καλός";; Χα χα χα, εδώ οι λογικοί άνθρωποι γελάνε.. Για δες τι γίνεται στις μεγάλες εταιρίες και πόσα θα παίρνουν οι "καλοί" σε λίγο..
Το θέμα εδώ είναι η άγνοια και η αδιαφορία που υπάρχουν στον κόσμο..
avatar
alexdm8698 23.10.2012 | 02:07
και επειδή ο καθηγητής έχει ένα χαρτί πανεπιστημίου ποιός είπε οτι είναι και κατάλληλος να διδάξει, εχόντας 0 παιδαγωγικές γνώσεις????? Και πήραν και πιστοποίηση 2 επιπέδων για την αξιοποίηση των τεχνολογιών στην εκπαιδευση και οι περισσότεροι το έκαναν για τον τσάμπα Η/Υ. Υπάρχουν παιδιά που έχουν βγάλει τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και είναι ικανότατα, αλλά έχουν απορροφηθεί λίγοι. Αν δει κάποιος στατιστικές θα δει ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι το πολύ απόφοιτοι λυκείου...
MaRouli77 25.10.2012 | 17:43
Οι περισσότεροι υπάλληλοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου που έπαιρναν προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ.. Δηλαδή πού? Μα στις ΔΕΚΟ! Για άνοιξε και διάβασε τα αποτελέσματα της απογραφής των Δημοσίων Υπαλλήλων.
avatar
alexak 23.10.2012 | 00:08
Αυτό που συγχέουμε τα πτυχία με την ικανότητα με τρελαίνει. Προσωπικά έχω δει νέα παιδιά με διδακτορικό από πανεπιστήμια του εξωτερικού να είναι σκέτα μοσχάρια με όνειρο να μπουν στο δημόσιο. Τεμπέληδες και αρτηριοσκληρωτικοί. Και δημοσίους υπαλλήλους απόφοιτους Δ.Ε. πριν τη σύνταξη με όρεξη να σε εξυπηρετήσουν και βαθιά γνώση του αντικειμένου τους. Βέβαια το να μάθεις στον 50άρη υπολογιστές είναι ένα ζήτημα. Δε φταίει εκείνος αν δεν τα "παίρνει"!

Είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία κάποιον δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες και κυρίως σε υπουργία. Χρειάζεται δύναμη, θέληση, όραμα και κίνητρο. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Ας μην ξεχνάμε 2 πράγματα: 1. Είναι στην ανθρώπινη φύση να αντιδράς στις αλλαγές με φόβο και δυσπιστία. 2. Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ποτέ μια συστηματική, ολοκληρωμένη και σοβαρά μελετημένη προσπάθεια για αναδιάρθρωση καθηκόντων και οργανογράμματος στις δημόσιες υπηρεσίες για να γίνουν πιο παραγωγικές.
μπορζουα 23.10.2012 | 02:03
Ζώα. Τελευταίοι.
avatar
Calendra 23.10.2012 | 08:41
Για την μη μηχανογράφηση των δημοσιων υπηρεσιών μην πάτε μακριά την προηγούμενη εβδομάδα ο κος Βρούτσης αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη δωράκι στους συμβολαιογράφους ... αλλά μάλλον είναι ευκολότερο να γενικεύεις ... οτι η Κεντρική Διοίκηση έχει δημιουργήσει αυτήν την γραφειοκρατεία τόσα χρόνια δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας ... οτι δεν διαμορφώνουν οι υπάλληλοι Νόμους (οι οποίοι αυτοαναιρούνται πολλές φορές) και διαδικασίες αλλα τους υποχρεώνουν να τους εφαρμόζουν ακόμα και οταν οι ίδιοι τους βρίσκουν παράλογους ... όσο για τους κομπιουτεράδες ένα πράγμα θα πω γιατί πριν διοριστώ είχα εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα ... οι συνάδελφοι μου ήταν απίστευτα εξικοιωμένοι με το λογιστικό τους πρόγραμμα αλλά email δεν ήξεραν να στείλουν, επίσης δεν ηξεραν να κάνουν μια ποσοστιαία μεταβολή ... αλλά δεν θα τους χαρακτήριζα ούτε ΖΩΑ ούτε ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ... και φυσικά δεν θα γενίκευα
avatar
Cercum 23.10.2012 | 08:06
Ακόμα ένα Ατού στην Εργασιακή Αποδοτικότητα στο Παλαιό Δημόσιο
δεν Ξέρουν πώς να Μπαίνουν στο FB και LIFO.gr :b
avatar
Ανώνυμος/η 23.10.2012 | 08:12
"Είναι αυθαίρετα κριτήρια που έτσι ήθελαν και έτσι έκαναν στο κάποτε υπουργείο Βιομηχανίας το 1984!!!"

Θυμίζει εποχές Βάσως Παπανδρέου - Rainbow power, έτσι γίνονται οι δουλειές: επιχορηγούμεθα για ανύπαρκτες δουλειές.
VASILY ZAITSEV 23.10.2012 | 08:41
Το άρθρο προσπαθεί να θέσει ζητήματα αλλά το κάνει επιδερμικά!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΉΤΩΝ, Η ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΔΟΜΕΣ... Η νομοθεσία πρέπει να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων πρέπει να εκλείψει, οι δομές πληροφορικής πρέπει να κατοχυρωθούν νομοθετικά καινα ενισχυθούν υλικοτεχνικά. Τι να τον κάνεις τον υπάλληλο με γνώσεις Η/Υ όταν ο Η/Υ που του δίνεις να εγαστεί είναι κατά μέσο όρο 8 ετών; Οταν η επικοινωνία με email στο δημόσιο είναι άτυπη, αφού η ηλεκτρονική υπογραφή δεν είναι θεσμοθετημένη;
ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΑΔΙΑΣΜΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΏΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ;
ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΟΙ ΔΥ (ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ).

ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ...ΚΑΙ ΕΔΩ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ!
avatar
alexak 25.10.2012 | 15:52
μπράβο. Έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε τους ΔΥ για όλα. Ποτέ δεν κοιτάξαμε πιο βαθιά το πρόβλημα. Αυτό συμφέρει κάποιους να λέμε.
avatar
Nickos Moiras 23.10.2012 | 09:50
Απλά τα λέει λάθος!

1) Η αντιστοίχηση βιομηχανιών με όχληση δεν είναι του 1984 αλλά του 2012 (ΦΕΚ 1048/Β/4-4-2012).
Η δεν προηγούμενη δεν ήταν ούτε αυτή του 1984 αλλά του 2003 (1087/Β/5-08-2003)

Σε περίπτωση ανέγερσης πρώτα του κτιρίου και αφού πάρεις άδεια οικοδομής δεν μπορείς να εκδόσεις περιβαλλοντικούς όρους : Ν.4014/2011, άρθρο 2 παρ. 10 ¨Η ΑΕΠΟ αποτελεί προυπόθεση για την έκδοση κάθε διοικητικής πράξης που απαιτείται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την πραγματοποίηση ή λειτουργία εργου ή δραστηριότητας.¨


3) Δεν υπάρχει πια υπουργείο χωροταξίας.

Σημείωση: Δεν υπήρξα ούτε είμαι Δημόσιος υπάλληλος, αλλά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι πρέπει να είμαστε ακριβείς!
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ