ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Έξω από το χρόνο , από τον Πάνο Μιχαήλ

H συναυλία - τέλος μιας ολόκληρης εποχής που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Καστελόριζο στις 22 Αυγούστου 1991 σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη
25.10.2011 | 00:36

 

Η συναυλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Καστελόριζο στις 22 Αυγούστου του 1991

 

 

 

 

αποτελεί αφενός ένα σπάνιο ντοκουμέντο και αφετέρου σηματοδοτεί με τον τελεσίδικο τρόπο που έχει η τηλεοπτική εικόνα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής μέσα στην οποία γεννήθηκε, ανδρώθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις.

 

 

Βλέποντας αυτό το βίντεο δε μπόρεσα παρά να σκεφτώ πως αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το οπτικό ρέκβιεμ αυτού του μεταπολεμικού καλλιτεχνικού ρεύματος που στο πρόσωπο του Χατζιδάκι και μερικών άλλων βρήκε μερικούς από τους ιδανικούς του εκφραστές. 

 

 

Ήταν χρόνια δύσκολα και ρευστά αυτά πού δραστηριοποιήθηκαν αλλά είχαν ως βασικό τους συστατικό την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα και έναν πνευματικό πυρήνα αξιοθαύμαστα στέρεο.

 

 

Η εποχή τους τότε στα 90ς τελείωνε και παγκόσμια, καθώς οι baby boomers επελαύναν κυκλωνικά και καταλάμβαναν τα διάφορα ηγετικά πόστα, το ηλεκτρονικό σύννεφο είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται και οι εναρκτήριες σκηνές από τα επόμενα επεισόδια του έργου μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου είχαν ήδη αρχίσει να παίζονται.

 

 

Τους παρατηρώ όλους μαζί και καθένα χωριστά. Ο Χατζιδάκις ζει ένα τελευταίο κρατικοτηλεοπτικό revival, ο φίλος του ο senior Καραμανλής είναι ξανά πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δεξιά (έστω και μητσοτακική) είναι πάλι στην εξουσία. Όλα μοιάζουν σαν μερικά (γαλάζια) χρόνια πριν. 

 

 

Και όμως είναι ο τελικός ρόχθος μιας εποχής που είχε τελειώσει ως παράγων καλλιτεχνικού προσυλητισμού και επιδραστικότητας καθώς η ιδιωτική τηλεόραση και ραδιοφωνία θα ολοκλήρωναν την επόμενη εικοσαετία τον πασοκικό εκμαυλισμό που είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 80.

 

 

 

Προσωπικό αγαπημένο στιγμιότυπο στο πεντηκοστοόγδοο λεπτό όταν ο Ηλίας Λιούγκος και η Νανά Μούσχουρη τραγουδάνε το Αστέρι του Βοριά ακαπέλα και ο Χατζιδάκις υποτυπώδως και  λυγμικά διευθύνει.

 

 

Ανατριχιάζω κάθε φορά όταν το βλέπω.

 

Γιατί όντως σε λίγο καιρό ο Χατζιδάκις

θα ήταν έξω άπό τον χρόνο.

 

 

 

 

 

 

(ο Μάνος Χατζιδάκις αν ζούσε σήμερα θα ήταν 86 χρονών)

 

 

 

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 00:42
Χατζιδάκι μου!
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 09:56
Γίνεται να συνεχίσεις όταν χάσεις Τα Πάντα;
γίνεται...
το λόγο δεν βλέπω...
''και κοιτάς τ' αστέρια που όλο πέφτουν σαν βροχή...''
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 13:11
το δημοσιεύω όπου μπορώ,ευχαριστούμε Πάνο Μιχαήλ
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 14:19
Tο δημοσίευσα ! Άπειρα ευχαριστώ γι αυτό το δώρο !
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 15:09
YΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 15:11
Η άποψη του «δεξιού» Χατζιδάκι για την ένταξή μας στην τότε Ε.Ο.Κ.:

«Θα είναι κάτι ανάλογο της τουρκοκρατίας, με τη διαφορά πως δεν θα μπορούμε να επαναστατήσουμε εναντίον της, γιατί θα την έχουμε επιλέξει εμείς οι ίδιοι»!

Στου «Ηλία», στο Παγκράτι, που κατέφθανε ο Μάνος, ποτέ πριν απ’ τη μιάμιση τα ξημερώματα, για φαγητό (ενώ ήδη έκλειναν τα πάντα στις δύο, σύμφωνα με τους νόμους των στρουθοκαμήλων) υπήρχε κάτω χαλίκι, από πάνω κληματαριά και γύρω – γύρω δέντρα που έξυναν τα νύχια τους οι γάτες. Παραπάνω, βέβαια, καραδοκούσαν ήδη οι πολυκατοικίες, κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό. Τώρα, στου «Ηλία» (τώρα = πριν αρκετά χρόνια που τον επισκέφθηκα – δεν ξέρω καν αν υφίσταται ακόμα) έχει κάτω πλάκες, από πάνω ραμποτέ και γύρω-γύρω τζάμια.

Αντι-ποιητική εξέλιξη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ