Η παράδοση του Pancho Villa.

Σαν σήμερα, ο στρατηγός Pancho Villa παραδίδεται το 1920 στην μεξικανική κυβέρνηση.
8.7.2014 | 00:02

Ο Pancho Villa, ντυμένος σαν bandolero (μεξικανός ληστής) σε μία φωτογραφία τραβηγμένη στις 10 Μαίου του 1911 σε στρατόπεδο ανταρτών, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης Ciudad Juarez από το στρατό του.

 

Ηγετική μορφή της μεξικανικής επανάστασης δίπλα στον Emiliano Zapata, ο Pancho Villa ενσάρκωσε τις προσδοκίες των φτωχών αγροτών που ζούσαν ουσιαστικά σαν δουλοπάροικοι στις haciendas των μεγαλοκτηματιών. Γιός φτωχού αγρότη ο ίδιος, αγράμματος μέχρι να τον "σπουδάσει" η φυλακή, ο Pancho Villa έζησε για είκοσι χρόνια μία διπλή ζωή ως φιλήσυχος χασάπης και ως τρομερός bandolero (ληστής), μετά το φόνο του μεγαλοκτηματία που είχε αποπειραθεί να βιάσει την αδελφή του. Το 1910, το παρελθόν του αμνηστεύτηκε με την προυπόθεση να στηρίξει τον "συνταγματικό" Madero ενάντια στον δικτάτορα Porfirio Diaz. Η συμβολή του, με την κατάληψη της πόλης Ciudad Juarez από το στρατό του, υπήρξε καθοριστική για την πτώση του Diaz. Στη διάρκεια του εμφυλίου που ακολούθησε, ο Pancho Villa επινόησε τον σύγχρονο πόλεμο συνδυάζοντας πυροβολικό, ιππικό, μαζί με τραίνα και αεροπλάνα. Οι μεγάλες νίκες που κατάφερε στο Βόρειο Μεξικό με έναν στρατό 30.000 ανταρτών δεν μπόρεσαν όμως να επιβάλλουν μία ξεκάθαρη προοπτική εναλλακτικής εξουσίας. Η κατάληψη της πόλης του Μεξικό το Δεκέμβριο του 1914 από τα ενωμένα επαναστατικά στρατεύματα του Zapata και του Pancho Villa δεν άντεξε πάνω από μερικές εβδομάδες εξαιτίας των παλινδρομήσεών τους απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Μετά τη δολοφονία του Zapata, η επανάσταση υποχωρεί αναγκάζοντας τον Pancho Villa να παραδοθεί το 1920. Ως αντάλλαγμα, θα του δοθεί ένα χρηματικό ποσό και μία hacienda για να μείνει με τους φρουρούς του. Τρία χρόνια αργότερα, επιστρέφοντας οδικώς στο σπίτι του στο Canutillo, πέφτει σε ενέδρα και δολοφονείται μαζί με τέσσερις φρουρούς του από τους μπράβους του νέου Προέδρου Alvaro Obregon.

 

Φωτογραφικά και φιλμικά ντοκουμέντα από τη μεξικανική επανάσταση επιλεγμένα από το εκπαιδευτικό σάιτ Cultura Mexicana σε μία προσπάθεια να γίνει περισσότερο γνωστή η μεξικανική κουλτούρα και η μεξικανική επανάσταση μέσα από τη μουσική, τα τραγούδια και τα "corridos" (λαικές ηρωικές η ερωτικές μπαλάντες).

Υπάρχουν χιλιάδες φιλμ και φωτογραφίες από τη μεξικανική επανάσταση λόγω των συμφωνιών των μεξικανών επαναστατών με κινηματογραφικές εταιρείες και εφημερίδες. Το 1914, ο Pancho Villa υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τη Mutual Film Corporation που επέτρεπε στην εταιρεία να κινηματογραφίσει όλες της μάχες του. Για κάθε εκτέλεση, η αμερικανική εταιρεία (στην οποία παρεμπιπτόντος οφείλει ο Charlie Chaplin την πιο ελεύθερη και δημιουργική περιοδό του) έδινε κι ένα επι πλέον ποσό των 500 δολλαρίων. Ο ίδιος ο Pancho Villa έπαιξε τον εαυτό του στην ταινία του Raul Walsh "Life of Villa" (1915) -η πρώτη μίας μεγάλης σειράς ταινιών που αναφέρονται στη μεξικανική επανάσταση.

 

Η δολοφονία του Pancho Villa.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ