Η σκυλίσια εποποιία του διαστήματος

Η ιστορία των Dezik και Tsygan που πραγματοποίησαν το 1951 την πρώτη από σειρά υποτροχιακών πτήσεων του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος
22.7.2013 | 00:03

Η Velka, η Strelka, η Nigella και η Zvёzdochka ταξιδεύουν στο Διάστημα. Βλ. gagara-free.livejournal.com.

 

O Dezik και ο Tsygan. 'Αντεξαν όλες τις δοκιμασίες με επιτυχία, πληρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές για το ύψος τους (όχι μεγαλύτερο από 35 εκ.), το βάρος τους (γύρω στα 7-8 κιλά) και την ηλικία τους (από 2 εώς 6 ετών). Ο Dezik πραγματοποίησε την ίδια χρονιά μία δεύτερη πτήση με έναν διαφορετικό συνταξιδιώτη, τη σκυλίτσα Lisa, αλλά δεν επέζησε του ταξιδιού. Για τις πτήσεις αυτές προτιμήθηκαν αδέσποτοι ή ημικαθαρόαιμοι σκύλοι παρά καθαρόαιμοι, λόγω της μεγαλύτερης αντοχής τους στις κακουχίες και της καλύτερης διαχείρησης του στρες, ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής και της προσαρμογής τους στις συνθήκες της ζωής στο δρόμο. Βλ. livejournal.com, Wikimedia Commons, techno.bigmir.net και  otvet.mail.ru.

 

Βλ. yuri-gagarin.com.

 

Μετά τον θάνατο του Dezik, ο Tsygan υιοθετήθηκε από τον Anatoli A. Blagonravov (δεξιά στη φωτογραφία), διαστημικό επιστήμονα και πρόεδρο από το 1963 της Επιτροπής για την εξερεύνηση και τη χρήση του Διαστήματος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Στο σχετικό με τις διαστημικές πτήσεις σκυλιών ρωσικό λήμμα της Wikipedia, αναφέρεται πως ο ίδιος ο Sergueï Pavlovitch Korolev, ο θρυλικός θεμελιωτής του διαστημικού σοβιετικού προγράμματος (και θύμα των εκκαθαρίσεων του Στάλιν) λάτρευε τα σκυλιά και επέβλεπε αυστηρά τη φροντίδα τους. Βλ. fineartamerica.com.

 

Βλ. pksite.emitr.ru.

 

Αριστ., η Laika, η πρώτη πραγματική ταξιδιώτισσα του διαστήματος (αν εξαιρέσουμε τα μικρόβια). Μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 3 Νοεμβρίου 1957. Πέθανε στη διάρκεια της πτήσης, πέντε εώς επτά ώρες μετά την εκτόξευση, από το στρες και την υπερθέρμανση της καμπίνας, όπως αποκάλυψαν οι ρώσοι επιστήμονες το ...2002. Βλ. claudelafleur.qc.ca. Δεξ., η ειδική κάψουλα για σκυλιά. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Η υποδοχή των σκυλιών-κοσμοναυτών. Βλ. РИА Новостиria.ru και cali1socal.flickr.

 

Soviet Space Dogs. Φωτ. Ria Novost. Βλ. fineartamerica.com.

 

Φωτ. Ria Novost. Βλ. fineartamerica.com.

 

Βλ. cali1socal.flickr.

 

Η θριαμβευτική υποδοχή της Velka και της Strelka μετά την επιτυχημένη τους αποστολή με το Sputnik 2 (1960). Είχαν παραμείνει μία ολόκληρη μέρα σε τροχιά γύρω από τη Γη παρέα με ένα γκρίζο κουνέλι, 42 ποντίκια, δύο αρουραίους, μύγες, πολλά φυτά και μύκητες. Όλα τα ζώα είχαν επιστρέψει σώα. Η Strelka, μάλιστα, γέννησε λίγο μετά το ταξίδι της έξι υγιέστατα κουτάβια, εκ των οποίων τα δύο προσφέρθηκαν στην Jackie Kennedy. Και τα δύο σκυλιά έζησαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Βλ. ebay.com.

 

Βλ. РИА.ru.

 

Συνταξιδιώτες στο Διάστημα. Βλ. cali1socal.flickr.

 

Βλ. techno.bigmir.net και cali1socal.flickr.

 

Velka και Strelka. Βλ. Laika.flickr.

 

Velka και Strelka. Βλ. Yuri's Night.

 

Velka και Strelka.  Βλ. Each Day a Flower.tumblr.

 

Η Laika. Βλ. scoopweb.com.

 

Βλ. bigpicture.ru.

 

Η Laika. Βλ. arkanimalcentre.wordpress.com.

 

Η Laika σε περιτύλιγμα τσίχλας. Βλ.moveoneinc.com.

 

Στη μνήμη της Laika. Βλ. fscked.co.uk.

 

Velka και Strelka. Ταριχευμένες στο μουσείο. Βλ. shraddha-om.ru.

 

Βλ. freethoughtnation.com.

 

Velka και Strelka.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ