25 ανέκδοτες φωτογραφίες από την προσελήνωση

Ανεπίσημα στιγμιότυπα και εικόνες απόκοσμης ομορφιάς που κόβουν την ανάσα
25.7.2014 | 08:35

 

 

Φέτος είναι 45η επέτειος από την μέρα που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι.

Στις 20 Ιουλίου του 1969 το θρυλικό Apollo 11 επανδρωμένο με τους Neil A. Armstrong, Michael Collins, και Edwin E. "Buzz" Aldrin. Jr , προσγειώνεται στην επιφάνεια του Φεγγαριού, μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού.


Το ταξίδι από την γη στην Σελήνη ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου, και η επιστροφή πίσω στην γη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Συνολικά διήρκησε οκτώ ημέρες, τρεις ώρες, δεκαοκτώ λεπτά κα τριανταπέντε δευτερόλεπτα.


Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ήταν ο Neil Armstrong, με την θρυλική πλέον φράση "Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα".

Λίγα λεπτά μετά τον ακολούθησε ο "Buzz" Aldrin. Και οι δύο ξόδεψαν στην επιφάνεια του φεγγαριού δυόμιση περίπου ώρες.

Συνέλεξαν 21,5 κιλά πετρώματος, έστησαν την σημαία, και αποχώρησαν. Ο Michael Collins δεν ακούμπησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη, καθώς έμεινε καθόλη τη διάρκεια μέσα στο Command Module, σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.


Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι εκτός από τις δημοφιλείς φωτογραφίες της αποστολής, στο Αρχείο της NASA υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες εικόνες που τράβηξαν οι τρεις αστροναύτες, οι οποίες δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.


Οι λόγοι δεν είναι συνομωσίολογικοί.

Πολύ απλά, οι τρεις αστροναύτες κατά την προσπάθεια τους να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα από το πρώτο ταξίδι στο φεγγάρι τράβηξαν – όπως ήταν φυσικό- και φωτογραφίες κουνημένες, θολές, παρεϊστικες, ανεπίσημες, με αντίχειρες που έμπαιναν καταλάθος μπροστά στον φακό, δοκιμαστικές.


Οι πιο αυθόρμητες αυτές φωτογραφίες είναι που προσφέρουν σήμερα μία εντελώς διαφορετική ματιά στην προσσελήνωση, κάνοντας τον θεατή να νιώθει σχεδόν ότι πραγματοποίησε ο ίδιος το ταξίδι.


Δείτε μία μία τις εικόνες σε προβολή πλήρους οθόνης, και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

 


 

Πριν και μετά το πάτημα των αστροναυτών στο φεγγάρι

 

Κοιτάζοντας τον πλανήτη γη στον δρόμο προς το φεγγάρι

 

Ο Buzz Aldrin

 

O Armstrong μετά την ιστορική του "βόλτα" στο φεγγάρι

 

O Mike Collins και μία ιπτάμενη κάμερα

 

Ο Buzz Aldrin στο εσωτερικότου Apollo

 

Το ιστορικό πρώτο βήμα ήταν μία δοκιμή του εδάφους

 

 

 

Ο Buzz Aldrin μετά την προσσελήνωση

 

Ακριβώς πριν την προσελήνωση

 

Κατά την επιστροφή στη γη. Φαίνεται η ακτή της Σομαλίας

 

Ο Neil Armstrong

 

 

Η πρώτη φωτογραφία του Armstrong μόλις πάτησε στο φεγγάρι

 

H σεληνιακή κάψουλα, Lunar Module

 

Φωτογραφία της γης

 

H επιφάνεια της Σελήνης κατά την άφιξη

 

Ο Aldrin εξέρχεται του "Αετού"

 

Ο ορίζοντας του φεγγαριού , με θέα τον πλανήτη γη που ανατέλει

 

 

 

Η τελετή εορτασμού μετά την επιστροφή των αστροναυτών (που βρίσκονταν για κάποιο διάστημα σε καραντίνα)

 

Οι τρεις αστροναύτες και οι γυναίκες τους που τους χαιρετούν έξω από τον θάλαμο της καραντίνας

ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
28 Σχόλια
xouftalo 25.7.2014 | 09:49
"Η πρώτη φωτογραφία του Armstrong μόλις πάτησε στο φεγγάρι" απεικονίζει μία σακούλα σκουπιδιών(!) που πέταξαν οι αστροναύτες με το που άνοιξαν την σεληνάκατο. (Και δεν είναι η πρώτη, αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς.) Γενικά η φύση της αποστολής πέρα από το συμβολικό, -πατήσαμε στο φεγγάρι, βάλαμε τη σημαία, μαζέψαμε πετρώματα, υπήρξε καθαρά δοκιμαστική. Πχ οι πρώτες φωτογραφίες είχαν ως σκοπό να δείξουν το πως στέκονταν η σεληνάκατος στο σχετικά άγνωστο σεληνιακό έδαφος. Επίσης η φωτό που τιτλοφορείται "ο Νeil Armstrong" είναι η μοναδική του στην επιφάνεια της Σελήνης. Όλες οι άλλες φωτογραφίες είναι του Buzz Aldrin. Πάνω στην βιασύνη τους να κάνουν ένα σωρό πράγματα σε μόλις δυόμισι ώρες οι δύο αστροναύτες δεν είχαν σκεφτεί να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Για να καταλάβετε πόσο απλά πράγματα έκαναν στην πρώτη προσελήνωση, έμειναν δυόμισι ώρες στην σεληνιακή επιφάνεια, μάζεψαν 21.5 κιλά πετρώματα, δεν απομακρύνθηκαν παραπάνω από 30 μέτρα από την σεληνάκατο, γενικά η όλη αποστολή υπήρξε μια δοκιμή για το αν ο άνθρωπος και τα μηχανήματα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σεληνιακό περιβάλλον. Σε σύγκριση, στην τελευταία αποστολή, στο Apollo 17 μόλις 3,5 χρόνια μετά, η αυτοπεποίθηση της NASA έφτασε σε τέτοια σημεία, που το πλήρωμα έκανε τρεις περιπάτους που συνολικά διάρκεσαν 22ώρες, κάλυψαν (με βοήθεια αυτοκινήτου) 36km ενώ στο Αpollo11 η συνολική απόσταση ήταν 250m, και συνέλεξαν 110kg πετρωμάτων. Το θλιβερό με το πρόγραμμα Apollo ήταν ότι έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους-να νικήσουν τους Σοβιετικούς, η επιστήμη μπήκε στη μέση σχεδόν παρεπιπτόντως και πάνω που η NASA έγινε πραγματικά καλή σε αυτό που έκανε, οι πολιτικοί τερμάτισαν το πρόγραμμα με αιτιολογία το οικονομικό κόστος-δεν νοιάστηκαν ποτέ πραγματικά για την επιστήμη και τη γνώση, το όλο εγχείρημα υπήρξε καθαρά πολιτικάντικη επιχείρηση. Το 1972 που το πρόγραμμα Apollo τερματίστηκε, υπήρχαν τρεις ακόμη αποστολές με έτοιμους πυραύλους και διαστημόπλοια που ακυρώθηκαν. Έκτοτε ο άνθρωπος, παρότι το ταξίδι έγινε πιο εύκολο και φτηνό λόγω τεχνολογίας, δεν ξαναενδιαφέρθηκε να πάει στη Σελήνη. Τα χρήματα θεωρούνται πιο σημαντικά από τη γνώση και αυτό δυστυχώς είναι η θλιβερή παρακαταθήκη του προγράμματος Apollo. 45 χρόνια μετά, η χώρα που έστειλε ανθρώπους στο φεγγάρι, δεν έχει διαστημόπλοιο για να στείλει αστροναύτες σε απλή περιγήινη τροχιά και τα φανταστικά αυτά ταξίδια δείχνουν τόσο μακρινά και εξωτικά όσο αυτά του Κολόμβου....
banban 25.7.2014 | 14:14
Μια διαφωνία μόνο. Δεν είναι αλήθεια ότι “ο άνθρωπος, παρότι το ταξίδι έγινε πιο εύκολο και φτηνό λόγω τεχνολογίας, δεν ξαναενδιαφέρθηκε να πάει στη Σελήνη”

Ευρώπη και Ινδίες έχουν στείλει σε σεληνιακή τροχιά δορυφόρους για έρευνες της Σελήνης.
Οι Κινέζοι (πριν ένα χρόνο) έστειλαν σεληνιακό σκάφος και μετά την επιτυχία της αποστολής είπαν ότι θα στείλουν και επανδρωμένη κινεζική αποστολή. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και οι Ινδοί
xouftalo 25.7.2014 | 19:57
Banban, πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Απλά εγώ εννοούσα την αποστολή ανθρώπων. Όσο καλοσχεδιασμένο και να είναι ένα σκάφος, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι μάτια, ούτε την επινοητικότητα του ανθρώπου. Πάντως το Κινεζικό πρόγραμμα παρά την σοβαρότητα που το αντιμετωπίζουν, έχει "πολλά καρβέλια να φάει" μέχρι να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι. Προς το παρόν έχουν κάνει μόνο 5 επανδρωμένες αποστολές με 12 "Ταϊκοναύτες" και η συνολική τους εμπειρία με ανθρώπους στο διάστημα δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα. Οι αποστολές και οι στόχοι των Κινέζων ακολουθούν πιστά αυτές των Αμερικανών και των Σοβιετικών στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60. Τα διαστημόπλοια και πύραυλοι τους είναι αντιγραφές των Σοβιετικών, επίσης από τη δεκαετία του '60. Δεν λέω ότι δεν μπορούν να στείλουν άνθρωπο στο φεγγάρι. Θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια και πολλή περισσότερη προσπάθεια από ότι τώρα. Επίσης δεν είναι εθνικός στόχος όπως συνέβη τη δεκαετία του '60 όπου έρεαν ποταμοί χρήματος, άλλος ένας παράγοντας που θα τους καθυστερήσει αρκετά χρόνια. Οι Ινδοί το δήλωσαν περισσότερο ως τόνωση της εθνικής περηφάνιας. Δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι τόσο περίπλοκο, όχι πριν περάσουν 20 τουλάχιστον χρόνια.
trollolo 29.7.2014 | 12:25
'''...παρότι το ταξίδι έγινε πιο εύκολο και φτηνό λόγω τεχνολογίας..."

Αφού σου λέει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το γρήγορο πιο ακριβό σου βγαίνει.
trollolo 29.7.2014 | 12:26
"...αντικαταστήσει ένα εκπαιδευμένο ζευγάρι μάτια, ούτε την επινοητικότητα του ανθρώπου."

Ναι όντως, το πιθανότερο είναι η επινοητικότητα του ανθρώπου αν ξαναπήγαινε στο φεγγάρι να τον ωθούσε να βγάλει πιο πολλές selfies για να πάρει likes στο twitter και το facebook.
avatar
spylab 25.7.2014 | 10:21
O M Collins πιλοταριζε μονος το CM που το ελεγαν Columbia
pistolero 25.7.2014 | 11:20
Ωραίες, κάνανε καλή δουλεία στο στούντιο, σαν αληθινές φαίνονται!
Πέρα από την πλάκα, είναι ίσως η μοναδική θεωρία συνωμοσίας που εν μέρει ασπάζομαι, ότι δηλαδή δεν πήγανε ποτέ.
Και ο μοναδικός λόγος που αμφιβάλλω είναι ότι δεν ξαναπήγανε ποτέ! Αν το 1969 κάτι τέτοιο ήταν απλά εφικτό, σήμερα θα έπρεπε να είναι ρουτίνα. Κι όμως δεν πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ποτέ κανείς ξανά!
avatar
Mika_ 25.7.2014 | 15:59
ψαξου λιγο, εχεις λαθος στοιχεια :)
Parisios 26.7.2014 | 03:09
Έλεος πιστολέρο, ποιός σου είπε ότι δεν ξαναπήγανε; Το google είναι φιλος σου. Ακόμα και η θεωρία συνομωσίας που ασπάζεσαι "εν μέρει" λέει ότι δεν πήγαν το 69, αλλά ότι πήγαν πραγματικά στις επόμενες αποστολές. Και ξέρεις γιατί; Επειδή οι αστροναύτες άφησαν ανακλαστήρες στη Σελήνη που φαίνονται από τη Γη ακόμα και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
Βέβαια, ξεχνάς ότι το 1969 οι ΗΠΑ ήταν ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ με την ΕΣΣΔ για το ποιος θα στείλει πρώτος άνθρωπο στη Σελήνη, λες αν ήταν απάτη οι Ρώσοι να το άφηναν να περάσει;
NULUSIOS 25.7.2014 | 11:44
Αφού δεν πήγαμε ποτέ στο φεγγάρι!
(έλα έλα... κάποιος θα το έλεγε)
zaylen 25.7.2014 | 13:25
Η λάμψη του Kubrick λέει άλλα όμως.. (Room 237)
Όσο αινιγματικός και πανέξυπνος σκηνοθέτης είναι ο Kubrick, δεν μπορώ να πιστέψω οτι ήταν στητό όλο αυτό.
τρομερό ποστ @xouftalo !
avatar
persaki 25.7.2014 | 15:52
Παντα μου φαινεται στεναχωρο οτι ακομα και σε ενα τετοιο εγχειρημα δεν μπορουμε να ειμαστε ενωμενοι ως ανθρωποι.Πρεπει δηλαδη οι αποστολες στο φεγγαρι να ειναι απο την Αμερικη,τη Ινδια,την Κινα..και οχι απο τον ανθρωπο συνολικα?Ολα για πολιτικους λογους..παιχνιδια εξουσιας..
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2014 | 19:46
Τη 17η ποιος την τράβηξε;
pistolero 25.7.2014 | 22:54
Αυτός που τράβηξε και τις υπόλοιπες, ο φωτογράφος του στούντιο.
Θεμος 26.7.2014 | 01:23
O Collins, απο το CM (Command Module). Αυτο που βλεπουμε ειναι το LM (Lunar Module) "Eagle" (με τον Armstrong και τον Aldrin μεσα) λιγο μετα την αποσυνδεση του απο το CM, στο δρομο του για το εδαφος της Σεληνης.

Στη 4η φωτο, φαινεται το εσωτερικο του LM (επισης στη 5η, 7η, 11η).

Στην 21η, φαινεται παλι το LM (παρμενο απο τον Collins ξανα), αλλα αυτη τη φορα εχει αφησει το κατω κομματι του (descent stage) στη Σεληνη και εχει "ανεβει" με τον δευτερο πυραυλο του ascent stage. Ετοιμαζονται να το συνδεσουν με το CM και να επιστρεψουν στη Γη.

Αν θελετε να "παιξετε" με τις αποστολες Apollo (και με πολλα αλλα πραγματικα και φανταστικα διαστημοπλοια), κατεβαστε τον προσομοιωτη Orbiter και το AMSO add-on.

https://www.google.co.uk/search?q=Orbiter+AMSO


Heuristically programmed ALgorithmic computer 25.7.2014 | 21:36
Χωρίς να αμφισβητώ ότι όντως πάτησαν στο φεγγάρι αλλά ώς hobby photographer με DSRL εξοπλισμό που κάνει παράλληλα και επεξεργασία εικόνας, ο ήλιος στην φωτογραφία

"Ο Aldrin εξέρχεται του "Αετού"

μοιάζει να είναι το lens flare των 50-300mm που κάνει render to Photoshop. Όσοι ασχολούνται με επεξεργασία εικόνας μέσω Photoshop παρακαλώ ας μου γράψουν την γνώμη τους.
Heuristically programmed ALgorithmic computer 26.7.2014 | 13:58
Το εφέ σε όχι μαύρο φόντο:

http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/lens-flare/
Θεμος 27.7.2014 | 00:53
Η γνωμη μου ειναι οτι το Photoshop αντεγραψε τα lens-flares απο πραγματικους καλους φακους.

Διαβαστε τι κουβεντιαζαν οι αστροναυτες, εχει λιγο γελιο

http://www.jsc.nasa.gov/history/mission_trans/AS11_CM.PDF
Heuristically programmed ALgorithmic computer 27.7.2014 | 01:30
Εννοείται ότι βασίστηκαν και αντέγραψαν αληθινά εφέ φακών. Παρόλα αυτά, επειδή το χρησιμοποιώ συχνά στο PS, το συγκεκριμένο μου φαίνεται καρμπόν με του Photoshop CC στους κύκλους που διαγράφει (αν πατήσεις πάνω να μεγαλώσει η εικόνα θα τους δείς, καταλήγουν κάτω αριστερά). Επειδή έχω πολλαπλούς φακούς δε, έχουν διαφορετική ανταπόκριση σε flares κάθε φορά όταν τραβάω και τον ήλιο για φόντο.

Αν κάποιος κάνει πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαβάσει ότι η NASA ρετουσάρει αρκετές φωτογραφίες για καλύτερο αποτέλεσμα. Αν κρίνω από τις σκιές στην συγκεκριμένη, πιστεύω ότι ο ήλιος είναι ψηλότερα και δεξιότερα και το lens flare μπήκε, για να ομορφύνει την εικόνα και όχι απλά να φαίνεται πίσω το απόλυτο κενό.
avatar
Spiros Salibas 26.7.2014 | 12:02
"Can't you see the strings people?"

Ατάκα από Friends δια στόματος Φοίβης :P
Φιλαλήθης 27.7.2014 | 15:43
Η αλήθεια είναι ο,τι περίμενα περισσότερα συνομοσιολογικά σχόλια ,μα φαίνεται κάποια άρτια σχόλια χρηστών όπως του xouftalo αλλά και άλλων δεν άφησαν περιθώρια για κάτι τέτοιο....μ΄άρεσε αυτό!
Χμμ... 28.7.2014 | 16:55
Ας μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται να κυματίζει η σημαία ενώ στο διάστημα υπάρχει κενό και η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα?
Parisios 29.7.2014 | 01:19
Μήπως κάποιος την κούνησε; Για να μη μοιάζει σαν κούτσουρο όταν τη βγάλει φωτογραφία;
Φιλαλήθης 29.7.2014 | 14:44
ΔΕΝ κυματίζει....δες το βίντεο...έχουν βάλει μια λάμα οριζόντια στο πάνω μέρος της σημαίας γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο....
Ο Νοών... νοείτω 15.11.2015 | 11:20
Πήγαμε δεν πήγαμε στη Σελήνη, οι απόψεις διίστανται με επιχειρήματα απόδειξης της αλήθειας από κάθε πλευρά. Παρακολουθήστε αυτό το ντοκιμαντέρ, "Δεν πατήσαμε στην Σελήνη". Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Για εμένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όχι τόσο οι εξηγήσεις γιατί δεν πήγαμε, αλλά οι εξαιρετικά παιδαριώδεις έως και ανόητες εξηγήσεις της NASA να αντικρούσει τα επιχειρήματα αυτά.

"Δεν πατήσαμε στην Σελήνη"

https://www.youtube.com/watch?v=RZGfJmAUojo


Υ.Γ.: Το γεγονός πως πολλοί αναγνώστες είναι τόσο ευκολόπιστοι (ότι πήγαμε στη Σελήνη), χωρίς το παραμικρό, έστω, ίχνος αμφισβήτησης, αυτό με ανησυχεί.

Υ.Γ.2: Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; Ναι υπάρχει (όντως υπάρχει). Μόνο που δεν είναι άγιος...
avatar
Ανώνυμος/η 22.4.2020 | 04:43
ETΣΙ ΜΠΡΑΒΟ!.Και εμενα με ανησυχει αυτό το γεγονός η σιγουρια τους ότι πηγαμε100% λες και πατησανε οι ιδιοι ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ χωρις να ψαξουν τιποτα!!οι δε απαντησεις THS NASA δεν ΑΠΑΝΤΑΝΕ!!!!!!οι θανατοι μεταξυ 1965 με 1968 13ον αστροναυτών από τροχαια!!! και επισης ο θανατος του προεδρου της επιτροπης ελεχγου αποστολης "ΑΠΟΛΛΩΝ προσεληνωση" 1968 αν θυμαμαι καλα μαζι με την οικογενεια του τοθς πατησε ΤΡΑΙΝΟ!!!Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕ στον αμερικ> τυπο ότι δεν ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ!!!!!τα εγγραφα η ΕΚΘΕΣΗ του η αναφορα της επιτροπης για την εξελιξη του προγραμματος της ΝΑSA "APOLLON" (μιλαμε για εκθεση τομος 500 σελιδων)την "ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ"?? οπως"εξαφανίσαν" τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ μαζι με τις οικογενειες τους και μαζι την" ΑΛΗΘΕΙΑ"
avatar
Ανώνυμος/η 22.4.2020 | 04:46
ευγε
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ