To 1915 ξεκινά η Γενοκτονία των Αρμενίων

Σαν σήμερα 250 διανοούμενοι Αρμένιοι δολοφονούνται από τους Τούρκους για να καταστραφεί ο πυρήνας της αρμένικης κουλτούρας
24.4.2015 | 00:02

 

 System of a down-Armenian Genocide

 


Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας
έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να "εξαφανίσουν" τον πληθυσμό των  Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής.

 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία. Μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία, για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμένιους και τους υποστηρικτές της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομη στην Τουρκία οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής.

 

 

Οι ρίζες της Γενοκτονίας: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία

Οι Αρμένιοι ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Το βασίλειο της Αρμενίας ήταν αρχικά μια ανεξάρτητη οντότητα (στην αρχή του 4ου αιώνα μ.Χ. είχε γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία), αλλά ως επί το πλείστον, ο έλεγχος της περιοχής πήγαινε από τη μία αυτοκρατορία στην άλλη. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, η Αρμενία άρχισε να απορροφάται από την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Οι Οθωμανοί άρχοντες, όπως και οι περισσότεροι από τους υπηκόους τους, ήταν μουσουλμάνοι. Επέτρεπαν σε θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Αρμένιοι να διατηρήσουν κάποια αυτονομία, ωστόσο τους θεωρούσαν «άπιστους», ενώ η μεταχείρισή τους ήταν άνιση και άδικη. Για παράδειγμα, οι χριστιανοί έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερους φόρους από τους μουσουλμάνους, ενώ είχαν πολύ λίγα πολιτικά και νομικά δικαιώματα.

 

Παρά τα εμπόδια όμως, η αρμένικη κοινότητα άνθισε κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Είχαν την τάση οι Αρμένιοι να είναι πιο μορφωμένοι και πλουσιότεροι από τους Τούρκους γείτονες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους, δυσανασχετούσαν με αυτή την ευημερία τους. Αυτή η δυσαρέσκεια άρχισε να επιδεινώνεται από τις υποψίες ότι οι χριστιανοί Αρμένιοι θα είναι πιο πιστοί στις χριστιανικές κυβερνήσεις (δηλαδή στους Ρώσους, οι οποίοι μοιράζονταν τα ασταθή σύνορα με την Τουρκία), από ό, τι θα ήταν στο Οθωμανικό χαλιφάτο.

 

Η καχυποψία των Τούρκων προς τους Αρμένιους αυξήθηκε περισσότερο οταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο δεσποτικός Τούρκος Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ ο δεύτερος -ο οποίος είχε εμμονή με την πίστη πάνω απ 'όλα, ενώ είχε εξαγριωθεί και από την εκκολαπτόμενη εκστρατεία των Αρμενίων για να κερδίσουν βασικά πολιτικά δικαιώματα- δήλωσε ότι θα λύσει το "αρμενικό ζήτημα" άπαξ και δια παντός. «Θα τους τακτοποιήσω σύντομα αυτούς τους Αρμένιους», είπε σε έναν δημοσιογράφο το 1890. «Θα τους δώσω τέτοιο χαστούκι, που θα τους κάνει να... παραιτηθούν από τις επαναστατικές φιλοδοξίες τους.»

 

Τούρκος αξιωματούχος χλευάζει τα πεινασμένα παδιά των Αρμένιων κουνώντας τους ένα κομμάτι ψωμί

 

Σοροί στοιβαγμένοι στην τουρκική ύπαιθρο

 

Όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα

 

Η πρώτη σφαγή των Αρμενίων

Μεταξύ 1894 και 1896, αυτό το «χαστούκι» πήρε τη μορφή ενός κράτους με κυρώσεις τύπου πογκρόμ. Σε απάντηση της μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίας των Αρμενίων, τουρκικά στρατιωτικά στελέχη, στρατιώτες και απλοί άνδρες λεηλάτησαν τα χωριά και τις πόλεις των Αρμενίων και έσφαξαν τους πολίτες τους. Εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι δολοφονήθηκαν τότε.

 


Η άνοδος των Νεότουρκων

Το 1908, μια νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Μια ομάδα μεταρρυθμιστών (η τριανδρία των Ταλαάτ Πασά, Εμβέρ Πασά και Τζεμάλ Πασά) που αποκαλούνταν "Νεότουρκοι" ανέτρεψαν τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ καθιερώνοντας μια πιο σύγχρονη συνταγματική κυβέρνηση. Αρχικά, οι Αρμένιοι ήταν αισιόδοξοι ότι θα έχουν ίση θέση και μεταχείρηση στη νέα τάξη πραγμάτων, ωστόσο σύντομα έμαθαν ότι οι Νεότουρκοι ήταν ακόμη πιο εθνικιστές από τον Χαμίντ, και στόχος τους ήταν ο «εκτουρκισμός» της αυτοκρατορίας. Ο νέος τρόπος σκέψης, ήθελε τους μη-Τούρκους και ιδιαίτερα τους χριστιανούς μη-Τούρκους να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη νέα κατάσταση

 

Μια Αρμένισσα με το μωρό της περπατά στην έρημο. Θα σταματήσει μόνο όταν πέσει νεκρή.

 

Ένας πατέρας με τα παιδιά του νεκροί

 

Η "εκκαθάριση των χριστιανικών στοιχείων"


Α 'Παγκόσμιος Πόλεμος

Το 1914, οι Τούρκοι "μπήκαν" στον Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. (Ταυτόχρονα, οι οθωμανικές θρησκευτικές αρχές δήλωσαν τζιχάντ, ή ιερό πόλεμο εναντίον όλων των χριστιανών, εκτός από τους συμμάχους τους). Οι στρατιωτικοί ηγέτες άρχισαν να υποστηρίζουν ότι οι Αρμένιοι ήταν προδότες, αφού θεωρούσαν ότι ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν για τον εχθρό. Καθώς ο πόλεμος εντάθηκε, οργανωμένα εθελοντικά τάγματα των Αρμενίων συντάχθηκαν με το ρωσικό στρατό στον αγώνα κατά των Τούρκων στην περιοχή του Καυκάσου. Αυτά τα γεγονότα, και γενικά η τουρκική καχυποψία προς τον αρμένικο λαό, οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να πιέσει για την "απομάκρυνση" των Αρμενίων από τις εμπόλεμες ζώνες κατά μήκος του Ανατολικού Μετώπου.

 


Η αρχή της Γενοκτονίας

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν σήμερα, ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων. Εκείνη την ημέρα, η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε, βασάνισε και εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες, περίπου 250 Αρμένιους διανοούμενους, για να σημάνει με την κίνηση αυτή την αρχή του τέλους ενός ολόκληρου λαού. Μετά από αυτό, άρχισε ο διωγμός των Αρμενίων σε πορείες θανάτου μέσω της Μεσοποταμίας, στην έρημο χωρίς τροφή ή νερό. Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονταν σε βασανιστήρια και αναγκάζονταν να περπατήσουν γυμνοί κάτω από τον καυτό ήλιο μέχρι να πέσουν νεκροί. Όσοι σταματούσαν για να ξεκουραστούν, πυροβολούνταν.

 

Την ίδια στιγμή, οι Νεότουρκοι δημιούργησαν μια «Ειδική Οργάνωση», η οποία οργάνωνε "διμοιρίες θανάτου" ή "τάγματα σφαγής" και έπρεπε να πραγματοποιήσει, όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος, "εκκαθάριση των χριστιανικών στοιχείων". Αυτές οι ομάδες αποτελούνταν από δολοφόνους και άλλους πρώην κατάδικους. Χιλιάδες Αρμένιοι τότε πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί. Για ένα χρονικό διάστημα μάλιστα, η τουρκική ύπαιθρος ήταν γεμάτη με πτώματα Αρμενίων.

 

Τα αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής εκστρατείας "τουρκοποίησης", οι ομάδες αυτές απήγαγαν αρκετά παιδιά Αρμενίων, τα προσηλύτισαν στο Ισλάμ και τα έδωσαν σε τουρκικές οικογένειες. Σε άλλες περιπτώσεις, βίασαν γυναίκες και τις ανάγκασαν να ενταχθούν σε τουρκικά "χαρέμια" ή τις χρησιμοποίησαν ως σκλάβες. Μουσουλμανικές οικογένειες μετακινήθηκαν στα σπίτια Αρμενίων, αφού αυτοί είχαν απελαθεί και τα περιουσιακά στοιχεία τους είχαν κατασχεθεί.

 

Το 1922, όταν η γενοκτονία ολοκληρώθηκε, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν επιβιώσει μόλις 388.000 Αρμένιοι.

 

Μέλη μιας οικογένειας που εκδιώχθηκε βίαια από το σπίτι της

 

Ένα κορίτσι Αρμένικης οικογένειας που στάθηκε τυχερό και δεν σφαγιάστηκε

 

Μια Αρμένισσα σκύβει στο νεκρό παιδί της


Η Γενοκτονία των Αρμενίων Σήμερα

Μετά την παράδοση των Οθωμανών το 1918, οι ηγέτες των Νεότουρκων κατέφυγαν στη Γερμανία, η οποία υποσχέθηκε να μην ασκήσει δίωξη για την γενοκτονία. Ωστόσο, μια ομάδα Αρμενίων εθνικιστών επινόησε ένα σχέδιο, γνωστό ως "Επιχείρηση Νέμεσις", ώστε να εντοπίσει και να δολοφονήσει τους ηγέτες της γενοκτονίας. Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι συνέβη η γενοκτονία. Οι Αρμένιοι ήταν μια εχθρική δύναμη, υποστηρίζουν, και η σφαγή τους, ήταν ένα αναγκαίο μέτρο του πολέμου.

 

Σήμερα, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, και έτσι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι απρόθυμες να καταδικάσουν την εξόντωση των Αρμένιων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλά χρόνια τη λέξη "γενοκτονία" για να περιγράψουν τα εγκλήματα της Τουρκίας. Η φράση "γενοκτονία Αρμενίων" εμφανίζεται στην εφημερίδα τον New York Times, μόλις το 2004.

 

Τον Μάρτιο του 2010, μια ομάδα του Κογκρέσου των ΗΠΑ (αν και αργά), ψήφισε για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Μόλις στις 16 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πριν 100 χρόνια, λίγες ημέρες αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο. Παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα επαναλάμβανε τον όρο που είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο το 1987, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ότι θα αγνοήσει το αποτέλεσμά της. «Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

 

Ψηφίζοντας με ανάταση των χεριών, οι ευρωβουλευτες ενέκριναν το ψήφισμα που αναφέρει πως «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν μια γενοκτονία».

 

Μετά το ψήφισμα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κοινοβούλιο ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Στη δήλωση τόνισε πως οι νομοθέτες που υποστήριξαν το ψήφισμα ήταν σε συνεργασία με «όσους δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και θρέφουν το μίσος, την εκδίκηση και την κουλτούρα των συγκρούσεων».

 

Η Τουρκία συμφωνεί ότι χριστιανοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες με Οθωμανούς στρατιώτες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου 1915, όταν οι Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός για να χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία.

 

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 Σχόλια
avatar
AnastaSia Mour 24.4.2015 | 10:42
Τι να πει κανεις για ενα τετοιο γεγονος. Σπαραζει η καρδα μου με τις εικονες και την περιγραφη. 2 εκατ. ανθρωποι πεθαναν και οι Τουρκοι δεν θελουν να το θεωρησουν ως γενοκτονια. Ελπιζω ο κοσμος να εξελιχθει σε κατι καλυτερο απο οτι ήμασταν και ειμαστε τωρα.
24/4/1915
NEVER FORGET
avatar
atman 24.4.2015 | 13:07
Καποια points:

1. Η συζητηση για την γενοκτονια των Αρμενιων αλλα και την συστηματικη εξοντωση των χριστιανικων πλυθησμων της Μ.Ασίας, δεν ειναι εχθρικη πραξη προς τον Τουρκικο λαό ή προς την συμβιωση μαζί του: στην πραγματικότητα η αναγνωριση της ειναι αναγκαια προυποθεση για την συγχωρεση και την συμβίωση. Ειναι μια διαδικασία που οι Γερμανοι μετα τον Β ΠΠ θελοντας και μη έκαναν, αυτό ειχε σαν αποτελεσμα να επαναντεχθουν στον πολιτισμένο κόσμο.

2. Ορισμενοι ανιστορητοι στην Ελλάδα οταν αναφερονται για τα αντίστοιχα περιστατικά στην Μικρασιατικη καταστροφη λενε "και εμεις τα ίδια δεν κάναμε". Για να το ξεκαθαρισουμε μια δια παντος ειναι τελειως διαφορετική μια οργανωμενη απο πάνω γενοκτονια και σφαγη (οπως εγινε στους Αρμενιους και οπως μαλλον εγινε τον Αυγουστο του 22, εστω ας το πουμε ethnic cleansing) από βαρβαροτητες που σε καθε πολεμο (εξισου καταδικαστέες) γίνονται... Για οσους διαβασουν Mazower, οχι οπως τους βουλεύει αλλα οπως τα γραφει, θα δουν οτι δεν υπήρξε οργανωμενο σχεδιο διωγμου μουσουλμανικων πλυθησμων το 22 ή και πιο πριν.

3. Στο ίδιο πλαισιο μην ξεχναμε οτι οι απολογητες των μεγαλύτερων σφαγών αυτο που πιπιλάνε ειναι "ναι αλλα και αυτοι εκαναν και εδειξαν". Π.χ. οι Τουρκοι για την Αρμενικη γενοκτονια λενε "ναι αλλα και αυτοι εκαναν κλπ κλπ", οι Γερμανοι για τους Ρωσους "βιασαν κλπ κλπ" , οι Γερμανοι για τους Κρητικους ή για τα Καλαβρυτα 'ναι αλλα εριξαν αιχμαλωτους σε χαραδρα, βασανισαν αιχμαλωτους κλπ κλπ" - πραγματα που ειναι αληθη μεν, αλλα κρυβουν μια ακομα μεγαλυτερη αληθεια.
Ωρες ωρες ορισμένοι (και καλα αντιεθνικιστες) απολογητες της γενοκτνιας απο τους Οθωμανους μου θυμιζουν στο τους απολογητες των Γερμανων...

4. Φυσικά υπαρχουν και οι θρασεις, πχ Νασος Θεωδοριδης που μεσα απο την αυγη εγραφε ότι περίπου καλά τους εκαναν και στους Αρμενιους και σοτυς Πόντιους οι Οθωμανοι γιατι ... εξεγερθηκαν εναντια στο κρατος τους. Παρτες ενα αντιεθνικιστη και αντικρατιστη....!!!

5. Συμφωνα με γενικές συζητήσεις, αλλά και πισω απο τις σελίδες ξανά του Mazower, διαφαινεται ότι οι αρχικοι εμπνευστές, "σχεδιων αδειάσματος περιοχών που εχθρικους πληθυσμούς" ήταν οι Γερμανοι πριν τον ΑΠΠ για την Πολωνία και το εισηγήθηκαν για εφαρμογη στους συμμαχούς τους στον ΑΠΠ Οθωμανους για τους Αρμένιους.

6. Φυσικα τα περιστατικα΄του 15 και του 22 θα τα ειχαμε στο μυαλό μας σαν "μύθους" (χαρεμια, απιστες σαν ιεροδουλες, αναγκαστικοι προσυλυτισμοι) αν κοιτα να δεις, ο ιδιος κακος "μύθος" δεν επαναλαμβάνεται και σημερα με το ΙΚΙΛ και τους Γιεζίντι. Τελικά ποιος ειναι ο μυθος;
Network 24.4.2015 | 17:31
Ταυτόχρονα με την Αρμενική γενοκτονία ας μη ξεχνάμε και την γενοκτονία χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας την ιδια εποχή με τον ιδιο ειδεχθή τρόπο. Γεγονός για το οποίο η Ελληνική πολιτεία κρατάει διακριτική έως δειλή στάση ειδικότερα από την πλευρά της ευρύτερης "αριστεράς" εκδηλώνεται και αμφισβήτηση (Ρεπούση ΔΗΜΑΡ «συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης» Κατριβάνου ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό «Πρέπει να αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι γενοκτονία κλπ…»…
avatar
Ανώνυμος/η 19.10.2015 | 14:58
«Ό,τι απόφαση κι αν λάβουν, θα μπει από το ένα αφτί και θα βγει από το άλλο» Τι αλαζόνας ο Ερντογάν !
Ο Μέσος Έλληνας 25.4.2016 | 11:03
Όταν ο άνθρωπος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, η ζούγκλα είναι δίπλα και παραμονεύει.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ