Tο 1941 βάζει τέλος στη ζωή της η σπουδαία συγγραφέας, Πηνελόπη Δέλτα

Παίρνει δηλητήριο, καταπονημένη από έναν βαθύ ανεκπλήρωτο έρωτα, αφήνοντας μια λιτή, σπαρακτική επιστολή στα παιδιά της
27.4.2015 | 00:02

Η Πηνελόπη Δέλτα γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ερωτεύτηκαν αμέσως και η φύση του ειδυλλίου τροφοδότησε ένα έντονο πάθος και μια πλατωνική-δίχως αύριο αγάπη

 


Ήταν 27 Απριλίου του 1941
, ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Η Πηνελόπη Δέλτα βρίσκεται στο σπίτι της, καταπονημένη από την ασθένεια και από έναν βαθύ ανεκπλήρωτο έρωτα που τη βασανίζει για χρόνια. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Η μεγάλη συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων πίνει δηλητήριο. Βασανίζεται για πέντε ημέρες, μέχρι να την εγκαταλείψει κάθε ίχνος ζωής. Αφήνει την τελευταία της πνοή στις 2 Μαΐου, μαζί με ένα σημείωμα.

 

«Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα»

 

 

Ξέρω μόνο πως σ' αγαπώ, τ' ακούς, Ιων; σ' αγαπώ άγρια και θέλω την αγκαλιά σου και το στόμα σου που φιλεί φρικτά, σε θέλω όλον, όλον, δικό μου για πάντα

 

Η Πηνελόπη Δέλτα, αδελφή του Αντώνη Μπενάκη, γεννήθηκε το 1874 και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη (μεγαλέμπορο βαμβακιού) και της Βιργινίας Χωρέμη.

 

Την παιδική και εφηβική της ηλικία πέρασε στην Αλεξάνδρεια, με πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε της παρείχε κάθε δυνατότητα για παιδεία και πνευματική καλλιέργεια, ενώ η αυταρχική ανατροφή, κυρίως της μητέρας της, διαμόρφωσε μία εύθραυστη προσωπικότητα που αρκετές φορές θεωρούσε ως μόνη διέξοδο το θάνατο. Η Πηνελόπη έμαθε ξένες γλώσσες, ζωγραφική και ανάγνωση και ήταν μια υποδειγματική κόρη. Υποχρεούνταν να εμφανίζεται στις κοσμικές συγκεντρώσεις της ελληνικής παροικίας, τις οποίες ωστόσο βαριόταν αφόρητα.

 

Η Πηνελόπη Δέλτα με τις κόρες της

 

Μόλις στα 21 της χρόνια κι ενώ η οικογένεια Μπενάκη ήρθε προσωρινά στην Αθήνα, ο θείος της, τη γνώρισε με τον Στέφανο Δέλτα έναν πλούσιο Φαναριώτη βαμβακέμπορο, και επέμεινε να τον παντρευτεί. Η Πηνελόπη εκδήλωσε την άρνησή της με μια απόπειρα αυτοκτονίας. Η κίνησή της αυτή δεν συγκίνησε τη σκληρή οικογένεια και ο γάμος έγινε, ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.

 

Με τον Στέφανο Δέλτα απέκτησαν τρεις κόρες, τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν υποδειγματική μητέρα. Αγαπούσε και φρόντιζε τα παιδιά της ενώ στεκόταν στο πλευρό του συζύγου της με την αυστηρότητα που όριζε η ηθική της. Τον ακολουθούσε στις κοσμικές εκδηλώσεις και σε συγκεντρώσεις όπου απαιτούνταν η παρουσία της. Αυτή ήταν και η αφορμή να έθει σε επαφή με τα πιο λαμπρά μυαλά των διανοουμένων της εποχής.

 

Μόλις στα 21 της χρόνια κι ενώ η οικογένεια Μπενάκη ήρθε προσωρινά στην Αθήνα, ο θείος της, τη γνώρισε με τον Στέφανο Δέλτα έναν πλούσιο Φαναριώτη βαμβακέμπορο, και επέμεινε να τον παντρευτεί

 

Στην Αλεξάνδρεια επέστρεψαν το 1905. Τότε ήταν η χρονιά  που η Πηνελόπη Δέλτα γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ερωτεύτηκαν αμέσως και η φύση του ειδυλλίου τροφοδότησε ένα έντονο πάθος και μια πλατωνική-δίχως αύριο αγάπη. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας θα κρατούσε για αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Δέλτα έκανε δύο ακόμα απόπειρες αυτοκτονίας. Ομολόγησε τα πάντα στον σύζυγό της για να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της, αλλά δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.  Δε μπορούσε να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στα παιδιά της και προσπάθησε να βάλει τίτλους τέλους στη σχέση της με τον Δραγούμη. Το 1912, η γνωριμία και ο έρωτας του Δραγούμη με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, θα της δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Από τότε, η Πηνελόπη Δέλτα θα ντυθεί στα μαύρα, μέχρι το τέλος της ζωής της.

 

Επιστολή της Πηνελόπης Δέλτα στον Ίωνα Δραγούμη (27 Ιουλίου 1906)

«Μένω ακόμη ένα χρόνο, σου το έγραψα· αν με θέλεις ύστερα, αν δεν αλλάξεις, Ιων μου, αν θέλεις τότε, πάρε με... Και τώρα όμως αν με ήθελες δεν θα μπορούσα να σου πω πια όχι· τώρα δεν ξέρω πια τι θα πει τιμή και λόγος και όρκος· ξέρω πως στον κόσμο κάπου ζεις εσύ, πως μ' αγαπάς ακόμη, πως εσύ μπορείς να γίνεις δικός μου όποταν σε φωνάξω. Ιων μου, δεν σε φωνάζω· μα αν με θελήσεις ποτέ, ξέρεις πού είμαι· σε περιμένω πάντα και σ' αγαπώ σαν Μήδεια, είσαι το μόνο δίλημμα που ζει μέσα μου με φρικτή ένταση· τ' άλλα όλα πέθαναν, η αγάπη σου τα σκότωσε! Μη με φοβηθείς· αγαπώ άγρια, μα αγαπώ με φοβερή tendresse το χλωμό παιδί που με φίλησε στο στόμα εκεί στα πεύκα. Ιων μου, θα πεις πως είμαι τρελή, και το ξέρω, μα όπως εκείνο το βράδυ, που πρώτη φορά με ξανάβλεπες, ύστερα από την πρώτη απόπειρα, ήσουν "τρελός για μένα", έτσι κι εγώ είμαι τρελή για σένα... Και μεθώ και δεν ξέρω πια να λογαριάσω τι θα πει "τιμή" και "λόγος". Ξέρω μόνο πως σ' αγαπώ, τ' ακούς, Ιων; σ' αγαπώ άγρια και θέλω την αγκαλιά σου και το στόμα σου που φιλεί φρικτά, σε θέλω όλον, όλον, δικό μου για πάντα, και πονώ αλύπητα και ανυπόφορα, και μ' έρχεται να φύγω απόψε, πριν από το γράμμα μου, να μη σου μιλήσω πια, να μη σου γράψω "σ' αγαπώ", μόνο να έλθω εκεί, να ορμήσω στο σπίτι σου, να χυθώ στο λαιμό σου, και χωρίς λέξη, να πνίξω την αναπνοή σου, φιλώντας σε στο στόμα, ως που να κλείσεις τα μάτια σου και να πέσει το κεφάλι σου στον ώμο μου, χλωμό και αποκαμωμένο, μισοπεθαμένο από συγκίνηση και πόνο και χαρά που σκοτώνει. Το ξέρω πως είμαι τρελή· μα η αγάπη κάποιον τρελαίνει...».

 

Πήρε το δηλητήριο σαν σήμερα το 1941 και πέθανε στις 2 Μαΐου

 

Με το Γάλλο βυζαντινολόγο Γκυστάβ Σλυμπερζέ, θα έχουν μακρόχρονη αλληλογραφία με την οποία, η Πηνελόπη Δέλτα έλαβε τη βοήθεια που χρειαζόταν για να γράψει τα μυθιστορήματά της σχετικά με τη βυζαντινή ιστορία. Η Δέλτα που είχε μετακομίσει στη Φρανκφούρτη το 1906 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή το 1909 την ενέπνευσε να γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» 1911 ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματά της.

 

Tο 1916 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Kηφισιά όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεγεί δήμαρχος. Τότε η Πηνελόπη Δέλτα άρχισε να συλλέγει υλικό για τον Mακεδονικό Aγώνα. Το 1918 πήρε μέρος σε δύο αποστολές στην Ανατολική Μακεδονία για να βοηθήσει παλινοστούντες ομήρους από τη Βουλγαρία. Η δολοφονία του Iωνα Δραγούμη, το 1920, από ένα εκτελεστικό απόσπασμα φανατικών βενιζελικών υπό τις διαταγές του ίδιου του πατέρα της, θα την αφήσει ένα ψυχολογικό ράκος. Πέντε χρόνια αργότερα την χτυπά αλύπητα η πολυομυελίτιδα, καθηλώνοντάς την σε αναπηρικό αμαξίδιο. Έζησε έτσι για 16 χρόνια και στο τέλος λύγισε. Πήρε το δηλητήριο σαν σήμερα το 1941 και πέθανε στις 2 Μαΐου. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη ΣIΩΠH. Το έργο της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία.

 

 

Τα έργα της:


Για την Πατρίδα (νουβέλα) (1909)
Η καρδιά της βασιλοπούλας (διήγημα-παραμύθι) (1909)
Παραμύθι χωρίς όνομα (1910)
Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου (ιστορικό διήγημα) (1911)
Παραμύθια και άλλα (1915)
Τα Ανεύθυνα (Διηγήματα) (1921)
Στο Κοτέτσι (παραμύθι)(1922) (σαν βιβλίο εκδόθηκε μόλις το 2011 από τις εκδόσεις Τετράγωνο)
Η ζωή του Χριστού (Δίτομο) (1925)
Τρελαντώνης (μυθιστόρημα) (1932)
Πρώτες ενθυμήσεις (διήγημα) (1932)
Μάγκας (μυθιστόρημα) (1935)
Στα μυστικά του βάλτου (μυθιστόρημα) (1937)
Ρωμιοπούλες (Τριλογία σε τρεις τόμους) (1939) (εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Ερμής).
Το Πρώτο Ξύπνημα (Γεγονότα από το 1895 έως το 1907) (1939)
Ή Λάβρα (Γεγονότα από το 1907 έως το 1909) (1939)
Το Σούρουπο (Γεγονότα από το 1914 έως το 1920) (1939)
Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος: ημερολόγιο, αναμνήσεις, μαρτυρίες, αλληλογραφία (1978)
Ίωνας Δραγούμης: ημερολόγιο, αναμνήσεις, μαρτυρίες, αλληλογραφία (1978)
Μύθοι και Θρύλοι (διηγήματα και Παραμύθια) (1916)

 

Πηγές: Μουσείο Μπενάκη, Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
11 Σχόλια
people explorer 27.4.2015 | 10:57
κάθε μα κάθε φορά που διαβάζω τις επιστολές αυτές νιώθω ένα βάρος...
και αυτό που έβαλε τα μαύρα και δεν τα ξανάβγαλε μέχρι να πεθάνει για το Δραγούμη;; ποια σύγχρονη ελληνίδα μπορεί να το κάνει αυτό;;
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2015 | 19:46
ναι και τι σημαινει αυτο δηλαδη.
Hypatia 28.4.2015 | 01:12
Αγάπη σημαίνει.
Franny 28.4.2015 | 10:55
τις περισσοτερες φορες σημαινει "καταθλιψη", ομως. η γυναικα μιλουσε και προσπαθουσε αυτοκτονιες σε ολη την ενηλικη ζωη της. κανεις δεν το προσεξε αυτο?
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2015 | 12:59
η αγαπη μπορει να εκφραστει και με λιγοτερο παθολογικο και θεατρικο τροπο. ειναι σαν να μου λες οτι σε μια κηδεια οποιος ουρλιαζει και σπαραζει πιο πολυ , ειναι και αυτος που ποναει πιο πολυ.
εξαλλου καθε ανθρωπος , καθε διαφορετικη προωπικοτητα, εκφραζει διαφορετικα τα συναισθηματα του.
dotty 28.4.2015 | 09:31
Εγώ πάντως το ερμηνεύω διαφορετικά και νομίζω οτι είναι πολύ τυχερές οι συχρονες Ελληνίδες που μπορουν να ζήσουν τι ζωή τους χωρίς τα κλειστα περιθώρια που ταλαιπώρεσαν και έφεραν σ´απόγνωση την Π. Δέλτα. Κανείς πλέον δεν τις αναγκάζει να παντρευτούν κάποιον που δεν θέλουν, κι αν τυχόν έχουν κάποια ερωτική απογοήτευση θα στεναχωρηθούν, θα κλειστουν στον εαυτό τους και μετά θα τους χτυπήσει ο επόμενος έρωτας την πόρτα και δεν θα χουν ν´αναλογηστούν τι θα πει ο κόσμος. Σε σχέση με την εποχή της Π. Δέλτας και των γιαγιάδων μας περνάμε πιο όμορφα, απολαμβάνουμε το σώμα μας χωρίς κορσέδες και κακουχίες. Το καλοκαίρι κάνουμε μπανάκι στην θάλασσα και οι πιο τολμηρές γιατί όχι κάνουν έρωτα κάτω απ´ τα αστερια σε απομονωμένες παραλίες. Σε κάποια πραγματα είμαστε πολυ τυχερές και πρέπει να το εκτιμήσουμε, ποτέ να μην βάλουμε μαύρα αν μας παρατήσει κάποιος πάντα υπάρχει ελπίδα, κάτι που δεν μπορουσε να χαρεί κι η Π. Δέλτα γιατι ούτε διαζύγιο μπορούσε να πάρει ουτε ήταν ευκολο να βρει την πραγματική αγάπη λόγω του ασφυχτικου περίγυρου. Ίσως γι αυτό οι άνθρωποι βίωναν την αγάπη έντονα, εκείνα τα χρόνια, ίσως να μην ήταν μόνο αγάπη αλλά και υπαρξιακή αγωνία λόγω της καταπίεσης που υφίσταντο.
avatar
Dimitri from Athens 28.4.2015 | 08:40
Την Δέλτα την εκτιμώ και την θαυμάζω γιατί με τα μυθιστορήματά της επιχειρεί να ξυπνήσει εθνικές μνήμες και συνειδήσεις.
Την τελευταία φράση όμως του άρθρου ταπεινά ομολογώ ότι δεν την πολυκαταλαβαίνω.
Τι θα πει «το έργο της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία». Πόσο μπορεί να αγγίζουν πχ έναν Λετονό τα βιβλία της για τον Βουλγαροκτόνο ή για τον Μακεδονικό Αγώνα;
avatar
4adtmc 28.4.2015 | 10:18
...πέρα από τα όρια σημαίνει...
Maggie 30.4.2015 | 20:17
Ειναι απιστευτο που εγραψε τον Τρελαντωνη, ενα τοσο γλυκο παιδικο βιβλιο αναπηρη με καταθλιψη.
φουσκα 27.4.2016 | 22:20
Ειναι καποιοι ανθρωποι που παντα θα τους σεβεσαι για αυτα που εχουν κανει. Αλλα δεν ειναι να απορεις πως τα δισεγγονα τους καταληγουν να ειναι τραγελαφικοι οπως ο Σαμαρας? Αποδειξη του οτι τα γονιδια δεν παιζουν ρολο στο ποιος εισαι...
avatar
Sophia1987 28.4.2016 | 05:36
Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσα με τα βιβλία της Π. Δέλτα (κ φυσικά της Ζωρζ Σαρρή κ της Άλκης Ζέη), δεν είχα ιδέα ότι αυτοκτόνησε!! Πόσω μάλκιν ότι είχε ερωτική/πλατωνική σχέση με τον Ίωνα Δραγούμη!!! Απίστευτο. Κ απίστευτες οι επιστολές της, ράγισε η καρδιά μου!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ