Το 1945 συλλαμβάνεται ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι

Μέλη του Ιταλικού Κινήματος Αντίστασης τους εντοπίζουν, ενώ προσπαθούν να διαφύγουν από την Ιταλία - Η εκτέλεση τους μετατρέπεται σε λιντσάρισμα από όχλο 5.000 ανθρώπων
28.4.2015 | 00:02

 


Το Σάββατο 29 Απριλίου του 1945
οι Ιταλοί αντιστασιακοί εκτέλεσαν τον Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Την Κυριακή ένας εξαγριωμένος όχλος 5000 ανθρώπων, κλωτσούσε έφτυνε και ουρούσε στα πτώματα τους στο κέντρο της πόλης όπου γεννήθηκε ο ιταλικός φασισμός.

 

Στο πρόσωπο του Μουσολίνι υπήρχε μια περιφρονητική έκφραση. Πέθανε φωνάζοντας «Όχι! Όχι!» στο εκτελεστικό απόσπασμα, που του πήρε τη ζωή, καθώς και της ερωμένης του, κοντά στο χωριό Ντόγκο στη λίμνη Κόμο λίγο πριν τα ελβετικά σύνορα.

 

 

«Επιτρέψτε μου να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία!»

 

Είχε προηγηθεί η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ιταλικός στρατός στα βουνά της Πίνδου από τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ η ήττα του Αξονα στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής έθεσε την Ιταλία εντός του πεδίου βολής των Συμμάχων. Ο ιταλικός στρατός σχεδόν κατέρρευσε μετά τη Συμμαχική απόβαση στη Σικελία και ο Μουσολίνι ανατράπηκε από το ίδιο το Φασιστικό Κόμμα. Ήταν τότε που ο βασιλιάς της χώρας διέταξε τη σύλληψή του. Τον ελευθέρωσαν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές και ο Χίτλερ τον τοποθέτησε επικεφαλής κυβέρνησης στην πόλη Σαλό του ιταλικού Βορρά.

 

 

Η σύλληψη

Στις 27 Απριλίου του 1945, ο Μουσολίνι και η ερωμένη του, μαζί και με άλλους φασίστες του υπουργικού συμβουλίου, ταξίδευαν κρυμμένοι σε μια γερμανική φάλαγγα κοντά στο χωριό Ντόγκο στην όχθη της λίμνης Κόμο, ώστε να περάσουν τα σύνορα για την Ελβετία. Μια ομάδα κομμουνιστών ανταρτών επιτέθηκε στο κομβόι και το ανάγκασε να σταματήσει. Οι αντάρτες είχαν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς, βρισκόταν ο Ιταλός φασίστας και οι συνεργάτες του. Και ήταν ακριβώς έτσι. Παρά το γεγονός ότι μεταμφιέστηκε με τη γερμανική στρατιωτική καπαρντίνα, θα αναγκαζόταν να παραδοθεί στους Ιταλούς, αφού οι ίδιοι εκβίασαν τους Γερμανούς. Άν δεν τους έδιναν το Μουσολίνι, δεν θα άφηναν να περάσει κανείς. Τελικά ο Μουσολίνι αποκαλύφθηκε. Ήταν μέσα σε ένα από τα οχήματα συνοδείας

 

 

 

Οι αντάρτες συνέλαβαν τον Μουσολίνι και τον πήγαν στο Ντόγκο, όπου πέρασε μέρος της νύχτας στους τοπικούς στρατώνες. Πάνω από πενήντα φασίστες ηγέτες με τις οικογένειές τους βρέθηκαν στο κομβόι και συνελήφθησαν από τους αντάρτες. Εκτός από το Μουσολίνι και την Πετάτσι, δεκαέξι από αυτούς θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες την επόμενη ημέρα και άλλοι δέκα θα πέσουν νεκροί μέσα σε δύο νύχτες.


Οι μάχες συνεχίζονταν στην περιοχή γύρω από το Ντόγκο. Φοβούμενοι ότι υποστηρικτές του φασισμού μπορεί να προσπαθούσαν να διασώσουν τον Μουσολίνι και την Πετάτσι, οι αντάρτες τους οδήγησαν, στη μέση της νύχτας, σε ένα κοντινό αγρόκτημα. Ο Μουσολίνι και η Πετάτσι πέρασαν εκεί το υπόλοιπο της νύχτας και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης ημέρας.

 

 

 

Το βράδυ της σύλληψης του Μουσολίνι, ο Σάντρο Περτίνι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανταρτών στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε στο Ράδιο Milano:

«Ο επικεφαλής αυτής της συμμορίας των παραβατών, ο Μουσολίνι, που μαζί με τον με εχθρό και με φόβο προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα της Ελβετίας, συνελήφθη. Θα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστήριο του λαού, ώστε να μπορεί να τον κρίνει γρήγορα. Αυτό θέλουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι η εκτέλεση από μια διμοιρία, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για αυτόν τον άνθρωπο. Θα άξιζε να σκοτωθεί σαν ψωριάρικο σκυλί».

 

 

Η εκτέλεση

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις για τη γρήγορη εκτέλεση του Μουσολίνι. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι ότι, ο θάνατός του είχε διαταχθεί πολύ πριν τη σύλληψή του. Γεγονός είναι ότι ο Μουσολίνι και η Πετάτσι αιφνιδιάστηκαν, την ώρα που έκαναν βόλτα στον κήπο του σπιτιού. Τότε ορισμένοι αντάρτες, εκτελώντας εντολές, τους ακινητοποίησαν για να γίνει ένα πρόχειρο λαϊκό δικαστήριο. Όταν άκουσε την ποινή του θανάτου, ο Μουσολίνι φώναξε:

«Επιτρέψτε μου να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία!»

Η Πετάτσι πέρασε τα χέρια της γύρω από τον Μουσολίνι και φώναξε, «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει». Εκίνη τη στιγμή ο εκτελεστής τους την πυροβόλησε και η ερωμένη του Ιταλού ηγέτη έπεσε κάτω. Ο Μουσολίνι τότε, άνοιξε το σακάκι του και φώναξε, «Ρίξε μου στο στήθος!» Ο Γουόλτερ Αουντίζιο, που σημάδευε τον Μουσολίνι, δεν δίστασε. Ο Ντούτσε έπεσε αλλά δεν ήταν νεκρός. Μια άλλη σφαίρα καρφώθηκε στο στήθος του για να σιγουρευτούν οι αντάρτες. Οι σοροί τους πετάχτηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, μαζί με εκείνες των 16 συνεργατών του Μουσολίνι, και μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο.

 

 

 

Το λιντσάρισμα των σορών

Οι εγκέφαλοι του φασισμού που βούτηξαν στον πόλεμο την Ιταλία, κείτονταν τώρα στην λάσπη και το βούρκο σε μια πλατεία στο κέντρο του Μιλάνου.

Περισσότερα από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για να δουν τα πτώματα που σηματοδοτούσαν το οριστικό τέλος στο φασισμό. Όσοι κατάφερναν να φτάσουν κοντά στις σορούς ουρούσαν πάνω τους ως ένδειξη χλεύης. Μια γυναίκα που σύμφωνα με τις αναφορές, πυροβόλησε πέντε φορές στο σώμα του νεκρού Μουσολίνι, είπε κλαίγοντας: "Πέντε σφαίρες για τους πέντε γιους μου που δολοφονήθηκαν"

 

 

 

Το πλήθος παραληρούσε και μικρή ομάδα ανταρτών κρέμασε τα πτώματα ανάποδα, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν πίσω τον κόσμο. Ένα κύμα ανθρώπων θα προσπαθήσει να τους περάσει για να διαπομπεύσει ακόμη περισσότερο τις σορούς, ωστόσο αυτό θα αποφευχθεί, με πυροβολισμούς στον αέρα.

Νωρίς το πρωί, οι σοροί κατέβηκαν. Το κεφάλι του Μουσολίνι είχε τοποθετηθεί πάνω στο στήθος της νεκρής ερωμένης του. Το σώμα της είχε αρκετές τρύπες από σφαίρες και οι λεκέδες αίματος έδωσαν ένα βυσσινί χρώμα στη φίνα λευκή μπλούζα με βολάν, η οποία ως εκ θαύματος είχε ξεφύγει από τη βρωμιά που κάλυπτε τους υπόλοιπους.

Το πρόσωπο του Μουσολίνι ήταν σταχτί γκρι. Φορούσε στρατιωτικό μπουφάν και το γκρι παντελόνι ιππασίας της ιταλικής πολιτοφυλακής, το οποίο είχε μια μικρή κόκκινη λωρίδα στις πλευρές.

Όμως, ο αέρας του μεγαλείου, που κάποτε περιέβαλλε το γιο του σιδηρουργού, είχε εξαφανιστεί. Το σώμα του, είχε κακοποιηθεί βάναυσα και ήταν καλυμμένο με βρωμιά. Φορούσε τις ψηλές μαύρες μπότες, αλλά δεν υπήρχε πουθενά η λάμψη τους.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Χίτλερ θα έπεφτε επίσης νεκρός.

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
13 Σχόλια
eraki 28.4.2015 | 11:19
Συγγνώμη αλλά δεν λυπάμαι ούτε σοκάρομαι, τέτοιοι τύραννοι τέτοια τύχη πρέπει να έχουν, κρίμα που ο Χίτλερ γλίτωσε αντίστοιχη κατάληξη. Αιματοκύλισαν λαούς ολόκληρους...
CRISH 29.4.2015 | 01:17
Τον Σταλιν γιατι σεν τον ανεφερες;
avatar
Ανώνυμος/η 29.4.2015 | 11:28
Γιατί 25 εκατομμύρια Ρώσοι στρατιώτες και πολίτες υπό την καθοδήγηση του Στάλιν έσωσαν την ανθρωπότητα από το ναζισμό.
Heuristically programmed ALgorithmic computer 30.4.2015 | 00:42
@Noethers

στο top-3 ο "πατερούλης" μαζί με τους Χίτλερ, Μάο και καμιά 20αρια εκ. νεκρούς (η minimum εκδοχή).. εν καιρό ειρήνης. Δεν ήταν ο Γιόζεφ, άγγελος ήταν...
avatar
Ανώνυμος/η 30.4.2015 | 17:54
@Heuristic

Είμαι ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετος με τον Σταλινισμό και ο Στάλιν μου προκαλεί απέχθεια. Αλλά κανένας σοβαρός ιστορικός, ποτέ, δεν έβαλε τον Στάλιν στην ίδια θέση με τον Χίτλερ. Αυτό ήταν και είναι πολιτική επιλογή. Επίσης τα 20 εκατομμύρια δεν είναι το minimum, κάνεις λάθος. 4 εκατομμύρια είναι το minimum, που πάει στα 10 αν συμπεριλάβεις τον λοιμό του 32-33. Παρ'όλα αυτά εγώ πιστεύω ότι η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής είναι μια τραγωδία, οπότε δε νοιώθω πολύ άνετα με αυτές τις προσθαφαιρέσεις. Απλά θα επαναλάβω ότι κανένας σοβαρός ιστορικός, δεξιός ή αριστερός, δεν υποστήριξε αυτή την άποψη.
Heuristically programmed ALgorithmic computer 30.4.2015 | 21:05
@Noethers

Διαφωνώ με το νούμερο σου με βάση πηγές μου. Όποια πρόχειρη αναζήτηση και να κάνει κάποιος στο web, συνήθως τα νούμερα είναι 20+. Anyway.
avatar
wbd1993 1.5.2015 | 03:43
@noethers theorem
Το ξέρεις οτι και ο Στάλιν ηταν όσο φασίστας ηταν και ο Χίτλερ ,αν όχι και χειρότερος μιας και ηταν ο "δάσκαλος του " έτσι ? (Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα εφάρμοσε πρώτος ο Στάλιν και ο Χίτλερ τον θαύμαζε οπώς θαύμαζε και τον Μουσολίνι και για αυτό έκανε και αυτός στρατόπεδα συγκέντρωσης ).
Και το ξέρεις οτι ο μονός λογος που ρώσοι υπο την καθογηση του Στάλιν μας έσωσαν ηταν επειδή ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία τους ε ? Και το ξέρεις οτι μετα σκόπευε να κανει και αυτός τα ιδία ε ? Το ξέρεις οτι ήθελε να αντικαταστήσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό ε ? Τα ξέρεις ολά αυτά ε ? Ευχομαι να μην εισαι απο τη μεριδα των αριστερών που λένε ο Στάλιν ηταν ψυχουλα ή οτι σε καμια περιπτωση δεν έφτανε τον Χίτλερ. Εγκληματίας vs εγκληματίας. That is all. Nothing more nothing less.
Σημειωση: αυτό το εγραψα χθες αλλά ως συνήθως δεν μου το πέρασαν. Ευτυχώς που την επαθα μια φορά και τώρα τα αντιγραφω σε σημειωματάριο.
avatar
Ανώνυμος/η 2.5.2015 | 18:17
@wbd1993

Ο λόγος που ο Στάλιν έκανε τη συμφωνία με τον Χίτλερ για να κερδίσει χρόνο ήταν μια προηγούμενη συμφωνία, η λεγόμενη συμφωνία του Μονάχου, δηλαδή η προδοσία της Ρωσίας από τους συμμάχους της Άγγλους και Γάλλους που συνεργάστηκαν με Χίτλερ και Μουσολίνι για την προσάρτηση της Σουδητίας στο Γ' Ράιχ.

Θα σου πρότεινα να διαβάσεις την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λίγο πιο προσεκτικά.
avatar
wbd1993 3.5.2015 | 01:38
@noethers
Πίστεψε το η όχι, δε με σοκαρε αυτή η πληροφορία. Απλώς μου θυμισες ότι τη ξέχασα επειδή δεν ήταν τόσο σημαντική όσο τα πραγματικά κίνητρα και οι θηριωδιες του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ. Και δεν αρνηθηκες ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ που είπα αλλά εστιασες στο "λόγο που έκανε τη συμφωνία ". Κάτι λέει αυτό σωστά? Σε λίγο θα μας πεις ότι ο Στάλιν ήθελε να απαλλάξει την Ευρώπη από τον κακό Χίτλερ ανιδιοτελως κιόλας για ένα καλύτερο αύριο . Και κάτι άλλο: η φοβερή και τρομερη πηγή για πιο προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας είναι αυτή έτσι ?http://teddygr.blogspot.gr/2013_05_01_archive.html?m=1
avatar
Ανώνυμος/η 3.5.2015 | 17:20
Δεν κάθισα να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα που έγραφες διότι είναι ανούσιο. Σκέφτηκα απλά να σου δώσω μία πληροφορία που πιθανόν θα ανοίξει τους περιορισμένους γνωσιακούς σου ορίζοντες - προφανώς έκανα λάθος. Δεν διαβάζω blogs, sorry. Μελετάω ιστορία από τα γραπτά των ιστορικών που διδάσκονται στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, από Θουκυδίδη μέχρι Hobsbawm. Αλλά αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο και μυαλό οπότε δεν είναι για όλους.
avatar
wbd1993 23.5.2015 | 14:57
@noethers theorem
Ηρέμησε λίγο ΝΕΕ ΕΣΥ Θουκυδίδη! Δε θέλει και τόσο μυαλό να αποστηθιζεις υλικό προπαγάνδας που μοίραζε το ΚΚΕ σε φυλλάδια στις συγκεντρώσεις του.
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2015 | 11:55
Έτσι θέλουν οι φασίστες. Κρέμασμα ανάποδα. Μπράβο στους Ιταλούς. Οι Έλληνες δικτάτορες και βασανιστές αφέθηκαν ελεύθεροι να παίζουν ταβλάκι μπροστά στο κύμα, όπως είδαμε τις προάλλες σε άρθρο της LIFO.
avatar
celsius 30.4.2015 | 18:20
Σκοτώθηκαν τόσες χιλιάδες άνθρωποι αμφότεροι από την έπαρση ενός ημίτρελου δικτάτορα μόνο και μόνο για να μπει στο μάτι του φιλαράκου του.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ