Υπάρχει μια Μαύρη Τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την περίφημη μαύρη τρύπα που τώρα η NASA πιστεύει ότι εκπέμπει μυστηριώδη νετρίνα...
22.11.2014 | 11:41

 

Σύμφωνα με αναφορές της NASA, η τεράστιων διαστάσεων μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας είναι πιθανό να εκπέμπει παράξενα σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. Εάν οι δορυφόροι της NASA καταφέρουν να το επιβεβαιώσουν, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος που νετρίνα έχουν εντοπιστεί στις τόσο σκοτεινές περιοχές του.


Η υποατομική δραστηριότητα εντοπίστηκε πρώτη φορά από τρεις δορυφόρους της NASA, οι οποίοι λειτουργούν τραβώντας ακτινογραφίες, τους Chandra X-ray Observatory, Swift gamma-ray mission και Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR).


Τα νετρίνα, λέξη που στα ιταλικά σημαίνει «τα μικρά», ανταποκρίνονται πλήρως στο όνομά τους, καθώς το μέγεθός τους θεωρείται μιρκό ακόμα και για τα υποατομικά δεδομένα. Δεν μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο και έτσι παραμένουν ανεπηρέαστα από τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που επηρεάζουν τα φορτισμένα σωματίδια, όπως τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν μέσα στις απέραντες εκτάσεις του διαστήματος χωρίς να συναντούν εμπόδια. Μάλιστα, εκατομμύρια από αυτά διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα κάθε δευτερόλεπτο. Παράλληλα, εφόσον δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο, δεν εκτρέπονται και από μαγνητικά πεδία όταν ταξιδεύουν στο διάστημα.

 


Και ενώ στη γη έρχονται συνεχώς νετρίνα από τον ήλιο, εκείνα που έρχονται από σημεία εκτός του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές πιο ενεργητικά. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν την πηγή αυτών των εξαιρετικά ενεργητικών νετρίνων. «Το να βρούμε από πού προέρχονται αυτά τα υψηλής ενεργητικότητας νετρίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αστροφυσικής σήμερα», δήλωσε ο Yang Bai του Πανεπιστημίου του Wisconsin, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή μίας μελέτης για τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την Physical Review D. «Τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία ότι μία αστρονομική πηγή, η μάυρη τρύπα στο κέντρο του Milky Way, του γαλαξία μας, είναι πιθανό να παράγει αυτά τόσο ενεργητικά νετρίνα».


Με τον εντοπισμό των νετρίνων στις μαύρες τρύπες, οι επιστήμονες είναι σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν πώς δημιουργούνται οι κοσμικές ακτινοβολίες. Οι ακτινοβολίες αυτές φέρνουν χάος στην μικροηλεκτρονική και στη ζωή έξω από την προστασία της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου. Η κατανόηση της αφετηρίας τους προσφέρει επίσης μία βαθύτερη ματιά στον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν.

 


Επειδή όμως τα νετρίνα διαπερνούν τόσο εύκολα την ύλη, είναι πάρα πολύ δύσκολο το να κατασκευάσει κανείς όργανα που θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια από πού προέρχονται. Το IceCube Neutrino Observatory, που βρίσκεται τοποθετημένο στο Νότιο Πόλο, έχει καταφέρει να εντοπίσει μόλις 36 υψηλής ενεργητικότητας νετρίνα από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία το 2010.


Σύμφωνα με τη NASA, συνδυάζοντας δεδομένα του IceCube Neutrino Observatory και των τριών ακτινογράφων δορυφόρων, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν στο διάστημα βίαιης φύσης γεγονότα που συνέβησαν παράλληλα με τη «βορχή» νετρίνω υψηλής ενεργητικότητας στη γη.


«Περιμέναμε να δούμε τι θα συμβεί μετά την μεγαλύτερη έκρηξη της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας που ανίχνευσε ο Chandra και τρεις ώρες αργότερα ο IceCube εντόπισε νετρίνα», ανέφερε η Andrea Peterson, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Ενώ η μαύρη τρύπα, Sagittarius A, είναι σε γενικές γραμμές ανενεργή, έχει μικρά καθημερινά ξεσπάσματα φωτός.


Οι επιστήμονες προσθέτουν: «Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό αν ανακαλύπταμε ότι ο Sagittarius A παράγει νετρίνα. Υπάρχουν στοιχεία πολλά υποσχόμενα για να μελετήσει η επιστημονική κοινότητα».

 

 

 

*Απόδοση απ' το RT για το αφιέρωμα του LIFO.gr στο Διάστημα: Σταυριάννα Χαραλαμποπούλου

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 Σχόλια
Κουφος Παρατηρητης 22.11.2014 | 12:43
Στο βιντεοπαιχνιδι Mass Effect 2 συνανταμε αυτη την θεωρια. Για οποιον λεει οτι τα βιντεοπαιχνιδια ειναι χασιμο χρονου...
avatar
Ανώνυμος/η 22.11.2014 | 15:12
Το gaming μαθαίνει πολλά,αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν διδάσκει επιστήμη.Ότι και να "μάθεις" για Επιστήμη από παιχνίδια θα είναι είτε μισή αλήθεια,είτε τελείως λάθος.Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Εάν έλεγες για Αγγλικά,για συντονισμό χειρός-ματιών και για αντανακλαστικά θα ήμουν μαζί σου.

Από την άλλη εξαιρετικό άρθρο για τις γαλαξιακές μαύρες τρύπες και την επίδραση αυτών στην Γήινη Ζωή είχε πριν κάποια χρόνια το Περισκόπιο της Επιστήμης.Όποιος το βρει ας το διαβάσει.
Goku 22.11.2014 | 13:41
Και από την άλλη υπάρχει αυτό...
http://phys.org/news/2014-09-black-holes.html

Αν και απ' ότι φαίνεται αποκλείει τον έναν και μοναδικό τρόπο που ξέρουμε ότι σχηματίζονται οι μαύρες τρύπες αν κατάλαβα καλά.
JohnnyP 24.11.2014 | 00:56
Ευκαιρία να φτιάξουν καινούρια όπλα
Δημήτρης Καπίρης 9.12.2016 | 16:57
Τα πολύ μικρών διαστάσεων νετρίνα, που περνάνε διαρκώς μέσα από την ύλη (τους πλανήτες και τα σώματά μας, σαν να μη τρέχει τίποτα) έχουν επιπτώσεις πάνω σε αυτά; Τι ρόλο βαράνε; Στο κέντρο του γαλαξία μας, υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα. Αυτή τι καταβροχθίζει; Μπορούμε να περάσουμε αλώβητοι και που μας βγάζει; Κινδυνεύουμε από αυτά;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ