8 χρήσιμες εφαρμογές που ίσως δεν ξέρατε πως φτιάχτηκαν χάρη στην εξερεύνηση του διαστήματος

Μερικά εξαιρετικά παραδείγματα για το πώς η διαστημική έρευνα αλλάζει τη ζωή μας
23.11.2014 | 13:52

Oι οργανισμοί (NASA, ESA κ.α.) δεν πετούν άσκοπα τα λεφτά των φορολογούμενων στο κενό του διαστήματος, αλλά επιστρέφουν τα οφέλη της έρευνας σε πολλαπλάσια αξία, είτε άμεσα είτε έμμεσα
 

 

Τα τελευταία 50 χρόνια, η εξερεύνηση του διαστήματος μας έχει χαρίσει δυνατές στιγμές συγκίνησης, επεκτείνοντας την επιστημονική γνώση και τους ορίζοντες μας, εκτός συνήθους πλαισίου αναφοράς. Παράλληλα, οι αφορμές για αναστοχασμό περί της ανθρώπινης ύπαρξης στάθηκαν πολλές. Ποιο είναι το μέλλον του είδους μας; Προερχόμαστε από τα άστρα; Θα μετοικήσουμε σε αυτά; Ο έλλογος, αν και κάπως αφηρημένος, προβληματισμός δεν εκτονώνεται παρά μόνο μετά την αποκλιμάκωση του δέους που μπορεί να σου προκαλέσει το Interstellar, βγαίνοντας από την αίθουσα του κινηματογράφου.

 

Και τότε επανέρχεσαι στην πραγματικότητα και αναρωτιέσαι πόσο πολύ απέχουν όλα αυτά από την καθημερινή σου ζωή και που αποσκοπεί η εξερεύνηση του διαστήματος. Πολλές φορές μοιάζει με ένα ακραίο παιχνίδι ιμπεριαλισμού εντυπώσεων που εκτείνεται πέρα από τη στρατόσφαιρα, για την εμπέδωση της κυριαρχίας των ισχυρών "παικτών" και των μιλιταριστικών κυβερνήσεων τους.

 

Για σένα, λοιπόν, τον κυνικό, που έχεις μια ένσταση για όλα και δεν πείθεσαι εύκολα, έχω συντάξει μία λίστα με τις πιο πρακτικές και χρήσιμες εφαρμογές που προέκυψαν από το ράλι εξερεύνησης του διαστήματος. Οι οργανισμοί (NASA, ESA κ.α.) που ανέλαβαν την υλοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων και χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο προϋπολογισμό των κρατών, δεν πετούν άσκοπα τα λεφτά των φορολογούμενων στο κενό του διαστήματος, αλλά επιστρέφουν τα οφέλη της έρευνας σε πολλαπλάσια αξία, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

 

  • Φωτοβολταϊκά πάνελ: τα μονοκρυσταλλικά κύτταρα πυριτίου αναπτύχθηκαν αρχικά για την αεροδιαστημική και είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα σε χαμηλό κόστος, ενώ αποδίδουν 50% περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά.

 

  • Μαγνητική τομογραφία MRI: η μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, μπορεί να μην εφευρέθηκε από επιστήμονες της NASA, αλλά ενσωματώνει τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν σε δικά της εργαστήρια, όπως η ψηφιακή επεξεργασία και ενίσχυση σήματος εικόνας.

 

  • LEDs: μικροσκοπικές δίοδοι εκπομπής φωτός με εφαρμογές στην ιατρική και πιο συγκεκριμένα στη θεραπεία καρκινικών όγκων, όπως π.χ. του μαστού.

 

  • Ψηφιακοί αισθητήρες κάμερας (CMOS) που χρησιμοποιούνται και στα smartphones: οι πρώτοι από αυτούς αναπτύχθηκαν στη NASA με σκοπό να αντέχουν την επιβλαβή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια διαπλανητικών ταξιδιών, ενώ ήταν και 100 φορές λιγότερο απαιτητικοί σε ενέργεια.

 

  • Καθαρισμός νερού: oι μηχανικοί της NASA έχουν εφεύρει κατά καιρούς διάφορα συστήματα καθαρισμού ακόμη και των πιο δύσκολων πηγών νερού, ώστε να μετατρέπουν κάθε υγρό στοιχείο σε πόσιμο. Με αυτό τον τρόπο καθίστανται εφικτές οι μελλοντικές διαστημικές αποστολές, ενώ στη γη επωφελούνται όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο πιο πολύτιμο αγαθό.

 

  • Τεχνητά μέλη: στο ιστορικό των παραπάνω επιτυχιών συγκαταλέγεται και η βελτιωμένη ευελιξία ρομποτικών βραχίονων, που έχει οδηγήσει σε καλύτερα προσθετικά μέλη προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τη ζωή των χρηστών.

 

  • Προγραμματιζόμενοι βηματοδότες: τη δεκαετία του 1970 τρία προγράμματα υπό την επίβλεψη της NASA οδήγησαν στον πρώτο βηματοδότη με σημαντική διάρκεια ζωής, ο οποίος μπορούσε να προγραμματιστεί από απόσταση με δεδομένα τηλεμετρίας, χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση

 

  • Ανάλυση εικόνας/βίντεο: πολλά από τα προγράμματα ανάλυσης εικόνας και βίντεο που χρησιμοποιούνται σήμερα για κάθε είδους απαιτητική εφαρμογή, προέκυψαν ως εξέλιξη των αλγόριθμων που γράφτηκαν για τη βελτίωση των εικόνων από το διάστημα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΕΛΟΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 23.11.2014 | 09:53
Ωραία όλα αυτά,αλλά πιστεύω πολύ πιο σημαντικές είναι οι τεχνολογίες που δεν αναφέρονται,όπως η προσπάθεια για να φτάσουμε σε VLSI αρχιτεκτονική και η προώθηση των intergrated κυκλωμάτων έναντι των διακριτών(ιδίως στο Apollo),η ναυτιλία ακριβείας(που πήγε από επίγεια συστήματα στα δορυφορικά,από το LORAN στο GPS),η ανάπτυξη και η βελτιστοποίηση των πρώτων λογισμικών "σύγχρονης" λογικής για τους αντίστοιχους Η/Υ ναυτιλίας και ελέγχου των διαστημικών σκαφών,η πρώτη εφαρμογή ψηφιακού ελέγχου κ.ο.κ.

Πράγματα που είναι ανάλογα με επαναστάσεις στους αντίστοιχους Επιστημονικούς/Ερευνητικούς χώρους.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ