Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία

Παράκελσος: "Η δόση κάνει το δηλητήριο"
10.8.2014 | 10:33

Είμαστε μόλις στην αρχή της εξέτασης των πιθανών ιατρικών επιπλοκών του τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των καρκινογόνων ιδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να προκαλέσει μεταλλάξεις και αλλεργίες.

 

*Απόδοση του άρθρου του καθηγητή κυτταρικής βιολογίας και διευθυντή του Κέντρου Δερματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, δρ. Desmond Tobin που δημοσιεύτηκε στο theconversation.com.

 

Οι βιολόγοι μελετητές που εξερευνούν τη θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος σκαρφάλωσε στην κορυφή της οικογένειας των θηλαστικών εξαιτίας της ακόρεστης αδυναμίας του στο σεξ και τον ήλιο. Η εξέλιξη των ανθρώπινων επιδεξιοτήτων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την προσαρμογή του είδους στις συνθήκες του ηλιόλουστου πλανήτη, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σύνδεση μεγάλου ποσοστού του γονιδιώματος με τoυς υποδοχείς UV. Οι κίνδυνοι από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πλέον γνωστοί, αλλά ελάχιστα έχουν μελετηθεί οι πιθανές επιπτώσεις στο δέρμα από τη νέα μόδα των τατουάζ.

 

Η έκρηξη της μόδας του τατουάζ στη Δύση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχει οδηγήσει το 10% του γενικού πληθυσμού να έχει χαράξει το δέρμα του με τουλάχιστον ένα τατουάζ. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς και σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες κάθεται στην καρέκλα ενός δερματοστίκτη. Η μόδα πλέον προστάζει μεγάλα και περίτεχνα σχέδια που καλύπτουν όλο και περισσότερη επιφάνεια και αφήνουν ελάχιστο δέρμα χωρίς τα σημάδια από το μελάνι.

 

Αναπόφευκτα οι νέοι θα σπεύσουν να απολαύσουν την φαινομενικά αθώα ελευθεριότητα με υπερβολή. Η φύση έχει όμως αποδειχθεί πως δεν δείχνει επιείκεια στην υπερβολή και πλέον οι λόγοι ανησυχίας για τα υπερμεγέθη τατουάζ μοιάζουν απόλυτα δικαιολογημένοι. 

 

Το τατουάζ μπορεί να μοιάζει με ένα είδος τέχνης, αλλά αυτή προϋποθέτει την έγχυση δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών βαθιά στο δέρμα. Καθώς όλο και μεγαλύτερα μέρη του σώματος καλύπτονται, το ποιες θα είναι οι ακούσιες συνέπειες από αυτό, περιορίζεται μέχρι στιγμής σε ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής των στούντιο.

 

 

Οι βελόνες τατουάζ διαπερνούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, μερικές φορές σε βάθος που φτάνει τα δύο χιλιοστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένα από τα συστατικά του μελανιού μπορεί να είναι τοξικά όπως άλλωστε υπέδειξε το 2012 μια έρευνα για την Δανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ακόμη και ορισμένοι κατασκευαστές μελανιών έχουν παραδεχθεί ότι ορισμένα στούντιο χρησιμοποιούν ακατάλληλα μελάνια που περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις. 

 

Bρισκόμαστε στη φάση μελέτης του πώς το δέρμα επηρεάζεται από τις χρωστικές ουσίες των μελανιών και των συναφών χημικών προϊόντων τους. Ο Desmond Tobin και οι συνάδελφοί του Colin Grant και Pete Twigg, ειδικοί στη χρήση του μικροσκοπίου ατομικής δύναμης (AFM) και της μηχανικής των ιστών, έχουν ήδη ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα τατουάζ, και στις αντιδράσεις αυτών των χρωστικών σε μορφή νανο-σωματιδίων. Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στο ότι τα νανο-σωματίδια του μελανιού πιθανόν να καταλήγουν και σε άλλα όργανα του σώματος. Οι εργαστηριακές έρευνες που έφεραν σε επαφή τους ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο στο δέρμα) με το μελάνι τατουάζ (ακόμα και όταν ήταν πολύ αραιωμένο) δείχνουν ότι μειώνεται σημαντικά η βιωσιμότητά τους. Το κολλαγόνο είναι το κύριο συνδετικό του ιστού του σώματος, και τα νανο-σωματίδια από το μελάνι του τατουάζ μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο κολλαγόνου του χορίου. Αργότερα, τα σωματίδια του μελανιού εμφανίζονται γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Είναι ίσως η φύση των σύγχρονων φιλελεύθερων κοινωνιών που κάνει τα μέτρα προστασίας ενάντια σε ανεπιθύμητες συνέπειες προσωπικών επιλογών να λαμβάνονται αργοπορημένα. Η περίπτωση των τατουάζ είναι αντίστοιχη με εκείνη των σολάριουμ που ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Ένας άλλος παράγοντας που καθοδηγεί την εξέλιξή της μόδας των τατουάζ είναι η τεράστια βιομηχανία που άνθισε μαζί του.

 

 

Μόλις πέρυσι διοργανώθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τατουάζ και έρευνα σχετικά με τις χρωστικές ουσίες. Σκοπός αυτού του πρωτοποριακού συνεδρίου ήταν να επικοινωνηθούν οι νέες κλινικές μελέτες των ερευνητών σχετικά με τα τατουάζ και τις συναφείς βιομηχανικές χρωστικές τους - όχι μόνο στις ιατρικές κοινότητες, αλλά και όσους επιφορτίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας ή εμπλέκονται στην κατασκευή, τη διανομή και την πώληση του μελανιού τατουάζ.

 

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γνωρίσουμε σχετικά με αυτό το θέμα. Είμαστε μόλις στην αρχή της εξέτασης των πιθανών ιατρικών επιπλοκών του τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των καρκινογόνων ιδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να προκαλέσει μεταλλάξεις και αλλεργίες. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες πως οι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το μελάνι του τατουάζ μπορούν να καταστούν πιο ασταθείς από τις προσπάθειες για αφαίρεσή τους με λέιζερ.

 

Είναι ακόμη σχετικά νωρίς για συμπεράσματα, αλλά η γνώση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητο να ενισχυθούν, ειδικά εφόσον το τατουάζ έχει γίνει τόσο διαδεδομένο. Όπως άλλωστε έχει στο παρελθόν πει και ο Παράκελσος: "Η δόση κάνει το δηλητήριο".

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
8 Σχόλια
avatar
Spyridon 10.8.2014 | 16:01
Πολυ καλη η προσπαθεια σας να πατε λιγο κοντρα στο ρευμα που μας θελει ολους *τσι μοδος*, της μοδας δηλαδη. Οπου μοδα βλεπε τατοο, γυμναστηρια, μαλλια σαν να ειδαμε το Δρακουλα, συνδυασμος μουσιων με ξυρισμενα ποδια (ω Θεοι!) και αλλα πολλα. Μακαρι αυτην τη γραμμη να ακολουθουσαν και αλλα *τσι μοδος* ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομενων και καποιων αρθρογραφων αυτου του εντυπου.
Οπως πολυ σωστα λετε, το δηλητηριο εγκειται στην (υπερ) δοσολογια. Σε ολα!
Ugg-α-μπ-Uggas 10.8.2014 | 18:43
Το κλασικό παράδειγμα με το μαχαίρι και την χρήση ή κατάχρησή του.
Ιζόλδη 10.8.2014 | 19:46
Πρόβλημα δεν είναι μόνο το μέγεθος του τατουάζ.

Άραγε πόσοι απ’ αυτούς που έχουν τατουάζ γνωρίζουν ότι κανένα μελάνι δεν είναι εγκεκριμένο απ’ τον FDA;
John Egglezos 11.8.2014 | 14:23
ο FDA δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος γνώμονας κρίσης κάποιου σκευάσματος, επί το προκειμένω μελανιού.. αρκετά τα λάθη του και οι εκ των υστέρων παρατηρήσεις του..
Ιζόλδη 11.8.2014 | 16:44
Nαι έχετε δίκιο. Ο καταλληλότερος γνώμονας κρίσης σκευασμάτων, μελανιού εν προκειμένω, δεν είναι η επιστήμη αλλά η διαίσθηση του καθενός.
John Egglezos 11.8.2014 | 18:27
υπερασπίζομαι την γνώση αλλά πως μπορεί να μιλά κανείς για επιστημονική προσέγγιση όταν η βιβλιογραφία για τα μελάνια είναι τόσο μικρή; από τη μία και από την άλλη (άσχετα αν αλλάζουμε θέμα) η FDA έχει πέσει σε τραγικά λάθη στο παρελθόν υποστηρίζοντας έρευνες για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους (μια απλή ανασκόπιση των βαρβιτουρικών ίσως σας πείσει), αφενός και αφετέρου αποκρύπτοντας οτιδήποτε της προκαλούσε χασούρα. λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ' όψη δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η FDA κάνει αμερόληπτα τη δουλειά της
Ιζόλδη 12.8.2014 | 01:15
«Πώς μπορεί να μιλά κανείς για επιστημονική προσέγγιση όταν η βιβλιογραφία για τα μελάνια είναι τόσο μικρή;». Μπορεί κανείς να μιλά για απουσία επιστημονικής προσέγγισης σε ένα ζήτημα που όφειλε να έχει τέτοια. Δεν υπάρχουν ακόμα πειραματικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια ουσιών τις οποίες πολλοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν κάτω από την επιδερμίδα τους εφ’όρου ζωής. Τα μελάνια έχουν μπει στο πετσί μας προτού ελεγχθεί η μακροπρόθεσμη τοξικότητά τους κι αυτό είναι κάτι που πολλοί αγνοούν. Ό,τι έρευνα έχει γίνει, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα και πολλές φάσεις μελετών μέχρι να μπορέσουν οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

(Ως προς το άλλο θέμα, πιθανολογώντας ότι μιλάτε για το σκάνδαλο της θαλιδομίδης το ’60 στην Ευρώπη, θα σας παρότρυνα να ενημερωθείτε καλύτερα, καθώς ο FDA δεν έδωσε έγκριση γι’αυτό και δεν κυκλοφόρησε ποτέ νόμιμα στις ΗΠΑ. Αν μιλάτε για κάτι άλλο, παρακαλώ διευκρινίστε).
avatar
Nick.K. 26.8.2014 | 14:41
Αφού μας έχτε τουμπανιάσει τα ούμπαλα με τα τατουαζ και σαν αγέλη από μοσχάρια πήγαμε και κάναμε όλοι απο καμιά 50αριά,ξαφνικά εεε...παιδιά ψοφάτε από τα tattoo κόψτε λίγο.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ