Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει!

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει γιατί οι γύρω μας αδιαφορούν για τις εμπειρίες μας
19.8.2015 | 13:00

 

Κατά πάσα πιθανότητα, οι φίλοι σας δεν ανυπομονούν να ακούσουν για τις πρόσφατές σας περιπέτειες.

 

Όταν ζείτε μια υπέροχη εμπειρία – ένα σπάνιο κρασί που στη Βουργουνδία, η βλέπετε την ανατολή του ήλιου στα Ιμαλάια – η ευχαρίστηση είναι όλη δική σας.

 

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science και αναδημοσιεύτηκε στους New York Times δείχνει ότι μια σπάνια και εξαιρετική εμπειρία μπορεί να χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά αυτό συνοδεύεται και από κάποιο κόστος: την απομόνωση από φίλους που δεν έχουν όρεξη να ακούσουν λεπτομέρειες.

 

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι συναντιούνται σε κοινωνικά πλαίσια, αυτοί που συμμετείχαν στην ίδια εμπειρία, ήθελαν να την συζητήσουν, όσο ασήμαντη κι αν ήταν. Οι ίδιοι άνθρωποι απομόνωναν όποιον ήθελε να μιλήσει για μια πολύ πιο σπάνια εμπειρία, όσο και αυτός αν ανυπομονούσε να τη μοιραστεί μαζί τους.

 

«Το ερώτημα είναι πολύ επίκαιρο, δεδομένου πόσο ο κόσμος πλέον δημοσιεύει και καυχιέται για ασυνήθιστες εμπειρίες μέσω των social media», είπε η Cassie Mogilner, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό υποδεικνύει ότι ο κόσμος όταν βλέπει όλα αυτά τα ποστ με τις καταπληκτικές διακοπές των άλλων, ίσως να αδιαφορεί και να βαριέται.»

 

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «ευχαρίστηση» προκύπτει, σε γενικές γραμμές, τόσο από μη-κοινωνικά πλαίσια, δηλαδή από μοναχικές δραστηριότητες, όσο και από εμπειρίες που μοιραζόμαστε με άλλους. Όμως η ευχαρίστηση μιας συναναστροφής με άλλους προκύπτει από την ταύτιση. Οι άνθρωποι προτιμούν να ανταλλάσσουν σχόλια για μια κοινή εμπειρία, παρά να ακούν μια πρωτότυπη ιστορία που δεν έχουν ζήσει.

 

ΛΕΝΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
10 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 7.11.2014 | 11:26
Η επιστημονική εξήγηση γιατί οι άντρες δε βαριουνται να λένε τις ίδιες ιστορίες με τους φίλους από το στρατό, και οι γυναίκες βαριουνται να τις ακούνε.
Maximus 7.11.2014 | 13:15
Πραγματικά, μπορώ να ακούσω για ελάχιστα λεπτά κάτι όπως οι ονειρεμένες διακοπές του φίλου αλλά οι πολλές λεπτομέρειες ΔΕΝ με ενδιαφέρουν. Αυτοί οι ατέλειωτοι μονόλογοι, (με) κουράζουν. Σε μία φιλική σχέση δεν υπάρχει το σχήμα του ομιλητή-κοινού για να έχουμε αγόρευση αλλά διάλογος. Και όταν ο άλλος δεν έχει να πεί τίποτε παρά μόνο να ακούει, δεν είναι και τόσο περίεργο να μην θέλει να ακούσει για παραπάνω απο κάποιο χρονικό όριο. Είναι ανθρώπινο.
ναυτάκι συριανό 7.11.2014 | 15:17
Εμείς που γουστάρουμε να ακούμε εμπειρίες φίλων μας απο ταξίδια και τέτοια, τι έφαγαν τι έκαναν κλπ κερδίζουμε κάτι ή λος πουλος;
Aloutero 13.11.2014 | 09:41
μαζί σου ναυτάκι.....
WLGFQ 7.11.2014 | 16:48
Δεν συμφωνώ.
Το καλοκαίρι ταξίδεψα απρόοπτα στο Περού.
Όλοι μου οι φίλοι παρότι για τα ταξίδια μου στην Ευρώπη δεν δείχνουν ούτε το μισό ενδιαφέρον που δείχνω εγώ γύρω από οτιδήποτε ταξιδιωτικό, πέρασαν τουλάχιστον 2,5 ώρες ακούγοντας τις εντυπώσεις μου.
Παραξενεύτηκα σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Κατέληξα στο ό,τι αφενός δεν έδειξα εξ αρχής καμιά διάθεση να διηγηθώ κάτι από αυτό το ταξίδι (για πολλούς λόγους παντελώς άσχετους με το ταξίδι) –στην ουσία με πίεσαν να τους τα διηγηθώ- κι αφετέρου επειδή ο προορισμός είναι τελείως εκτός καθιερωμένων.
Και ναι, είμαι εξαιρετικός αφηγητής.
avatar
Ανώνυμος/η 8.11.2014 | 16:29
πες τα χρυσοστομη.
Lycos 4.12.2014 | 01:59
Αν υπάρχει ενδιαφέρουσα ιστορία με εξωτικό χρώμα ναι, όχι φωτογραφίες όμως! Μακριά!
avatar
Ανώνυμος/η 20.8.2015 | 11:58
Αυτό που έχει σημασία είναι να μοιραζόμαστε όμορφες εμπειρίες με τους φίλους μας και να τους συμπαραστεκόμαστε στα δύσκολα όπως θα έκαναν αυτοί με μας επίσης.Το να κοκορευόμαστε για το που πήγαμε και τι είδαμε,μπράβο και καλό είναι να'χεις τα μέσα για να περνάς καλά,αλλά δεν είναι αυτό συνδετικό στοιχείο στις ανθρώπινες σχέσεις.Η παρέα και οι κοινές προσπάθειες ενώνουν τους ανθρώπους.Λιγότερα ποστ λοιπόν και περισσότερη ουσία.
rozprovato 20.8.2015 | 13:29
Το να ζηλεύει ας πούμε κάποιος δεν σας πέρασε από το μυαλό; Οκευ καταλαβαίνω κάποιος να βαριέται την επανάληψη, αλλά όταν ο φίλος σου είχε μια πολύ έντονη εμπειρία, το φυσιολογικό είναι να θες να τον ακούσεις στην αρχή, να εντυπωσιαστείς με αυτά που θα πει (αν είναι εντυπωσιακά δηλαδή) και γενικά να δείξεις ενδιαφέρον, εφόσον αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική γι αυτόν. αν δεν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ούτε τα βασικά, δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά η ζήλια μπαίνει στη μέση, οπότε σ αυτή τη περίπτωση, άστο φίλο σου για κάποιον που του αξίζει.
avatar
celsius 6.9.2015 | 12:32
-Πήγατε διακοπές;
- Ναι.
-Ωραία περάσατε;
-Ναι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ