Χάρη στα κινητά, η ικανότητα συγκέντρωσης μας είναι μικρότερη και από ενός χρυσόψαρου

Μια έρευνα της Microsoft εξέτασε το πώς επηρεάζει η χρήση των social media στο κινητό την ικανότητα συγκέντρωσης
15.5.2015 | 10:00

 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι έχουν χειρότερη ικανότητα συγκέντρωσης από τα χρυσόψαρα, και ο λόγος είναι τα κινητά μας,


Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Microsoft, στηρίζεται σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 2.000 Καναδούς που συμμετείχαν σε online παιχνίδια, προκειμένου να προσδιοριστεί η επίδραση που έχουν οι φορητές συσκευές και η αυξημένη διαθεσιμότητα των ψηφιακών μέσων στην καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα για την παρακολούθηση 112 ατόμων.

 

Η διάρκεια ικανότητας συγκέντρωσης έχει μειωθεί, και κατά μέσο όρο από τα 12 δευτερόλεπτα που ήταν το 2000 έχει φτάσει τα 8 δευτερόλεπτα. Ένα χρυσόψαρο έχει ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής 9 δευτερόλεπτα.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι, χάρη στην επιθυμία μας να είμαστε πάντα συνδεδεμένοι, μπορούμε να πραγματοποιούμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Όμως η διάρκεια ικανότητας συγκέντρωσης έχει μειωθεί, και κατά μέσο όρο από τα 12 δευτερόλεπτα που ήταν το 2000 έχει φτάσει τα 8 δευτερόλεπτα. Ένα χρυσόψαρο έχει ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής 9 δευτερόλεπτα.
«Ξέρουμε ότι οι ζωές των καταναλωτών είναι όλο και περισσότερο ψηφιακές, είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά», είπε η Alyson Gausby από την Microsoft Canada. «Βλέπουμε ότι τα νέα περιορίζονται σε 140 χαρακτήρες, ότι οι συζητήσεις περιορίζονται σε emojis και θέλαμε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο αυτό επηρεάζει τους Καναδούς».


Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης είναι η μειωμένη μας ικανότητα να διατηρήσουμε την προσοχή μας κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων: το 44% δήλωσε ότι ήταν πραγματικά δύσκολο να επικεντρωθεί και να παραμείνει εστιασμένο σε μια εργασία ενώ το 37% δήλωσε αδυναμία για την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου στη δουλειά.

NEWS FROM THE WEB
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2015 | 16:11
Φυσικά ξεχνάνε να αναφέρουν ότι πριν τα gadgets και τα PCs, σπαταλούσαμε πολύ χρόνο για διαδικαστικά (για γράψτε γράμμα με το χέρι ή στη γραφομηχανή και πάτε τσάρκα να βρείτε γραμματόσημα), τον οποίο τα μηχανάκια σήμερα μας τον σώζουν (άλλο αν πάει άπατος στο FB). Τι να το κάνω αν εστίαζα την προσοχή μου 12 sec σε χαμαλίκια... Σήμερα κάνεις με το κινητό e-banking για πλάκα.
nibbler 18.5.2015 | 09:55
το άρθρο μιλάει για την απόσπαση προσοχής, όχι για το χρόνο που γλιτώνεις. για το ότι πλέον δε μπορείς να εργαστείς χωρίς να τσεκάρεις το fb η οτιδήποτε και για τις άπειρες φορές που παραλίγο να πέσεις σε κολόνα ή να πατήσεις σκατά!
Ugg-α-μπ-Uggas 19.12.2015 | 16:26
Είναι όλα αυτά που θέλεις να κάνεις, αλλά το ''10 λεπτά ακόμα στο Facebook'' σε κάνουν να εγκαταλείψεις την ιδέα πραγματοποίησής τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ