Η μουσική που σου αρέσει, δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
3.8.2015 | 09:40
Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Φωτο: Emory Allen/ Flickr

 

Το γούστο σου στη μουσική μπορεί να είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σου, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

 

Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αποκάλυψε ότι τη μελωδική και χαλαρή μουσική όπως το R&B, το soft rock και τη φολκ επέλεγαν συμμετέχοντες που κατάφερναν υψηλά σκορ στην κατανόηση, ενώ εκείνοι που ήταν καλοί στο να καταστρώνουν προγράμματα και να αναλύουν τις δομές προτιμούσαν το πανκ, το heavy metal και πιο σύνθετες μουσικές όπως την avant-garde jazz.

 

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ για καταλήξουν εάν ήταν «της κατανόησης» ή «του προγραμματισμού», ρωτώντας τους για παράδειγμα εάν τους ενδιέφερε ο τρόπος που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή εάν ήταν καλοί στο να μαντεύουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι.

 

Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

 

Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι οι «της κατανόησης» είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το "Hallelujah" του Jeff Buckley και το "Come Away With Me" της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων. Αυτοί που πέτυχαν υψηλό σκορ στην κατανόηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους.

 

Από την άλλη, αυτοί «του προγραμματισμού» είχαν ως αγαπημένη την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη, με κορυφαίο κομμάτι στις προτιμήσεις τους το "Enter Sandman" των Metallica.

 

Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας λέει: «Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

 

Στην πραγματικότητα, το διανοητικό τους στυλ –εάν είναι δυνατοί στην συμπάθεια ή δυνατοί στη μεθοδολογία- μπορεί να είναι καλύτερο μέσο πρόβλεψης για τη μουσική που τους αρέσει από ό, τι η προσωπικότητά τους».  

 

Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αμέσως ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist.

 

Ο Greenberg λέει: «Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμούς που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη.  

 

Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».

 

Από εδώ.

NEWS FROM THE WEB
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 Σχόλια
dimm 25.7.2015 | 11:18
Θα'θελα ενα τεστ με σκυλαδικα , καψουρα και χαλασμα, να δω τι αποτελεσματα θα εβγαζε...
avatar
Dexterity 3.8.2015 | 10:37
Πιστεύω ότι ο Έλληνας σκυλας μπουζουκοβιος είναι του προγραμματισμου και έχει χαμηλό επίπεδο κατανόησης. Είναι προφανές ότι δεν νιώθει και δεν αντιλαμβανεται τι του γίνεται και τι συμβαινει στον κοσμο αλλά στην παολα θα είναι από νωρίς έχοντας κλείσει εγκαίρως τραπέζι
trollolo 3.8.2015 | 11:05
Θα έβγαζε ότι δεν δουλεύει ο εγκέφαλος...
muse 25.7.2015 | 13:18
Άλλωστε το λένε και οι Deep Purple- machine head.
avatar
Ανώνυμος/η 27.7.2015 | 04:04
Πολλά λεφτά σε λογαρίθμους δεν δίνονται από την στιγμή που ο Napier τους έβαλε σε πίνακες. Μάλλον σε αλγορίθμους εννοεί ο ποιητής.

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι πως όλη η έρευνα είναι μια τρύπα στο νερό. Υπάρχει μία κρυφή μεταβλητή που εξηγεί την διαφορά που παρατηρεί, κι αυτή είναι το φύλο. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κατανόηση και ακούνε πιο soft μουσική, οι άντρες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον προγραμματισμό και ακούνε πιο hard μουσική. Κρίμα το παληκάρι, που με τους λογαρίθμους του ανακάλυψε πως περισσότεροι άντρες ακούνε μέταλ από γυναίκες, ελπίζω τουλάχιστον να μην τον πάρουν χαμπάρι πριν την εξέταση του διδακτορικού...
dinasg 4.8.2015 | 14:17
"As can be seen, the correlations between empathy and musical preferences across samples retain their strength and direction for all of the music-preference dimensions when controlling for sex."

Απόσπασμα από το άρθρο. Ενδιαφέρον που ισχύει παρά το φύλο!
Ugg-α-μπ-Uggas 3.8.2015 | 22:10
Δηλαδή πήραν 3-4 αποκλειστικά μουσικά είδη και έβγαλαν συμπεράσματα;;;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ