Eίναι οι φίλοι μας ένα δυνατό όπλο ενάντια στην κατάθλιψη;

Επιστημονική έρευνα δείχνει πως οι παρέες μας μπορούν να μας "γιατρέψουν", αλλά όχι να μας μεταδώσουν μελαγχολία
19.8.2015 | 14:16
Φωτογραφία: Alex Prager

 

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τη φιλία και τα οφέλη της στον άνθρωπο αλλά μια ακόμη έρευνα έρχεται να προστεθεί στους λόγους που οι φίλοι σου είναι άνθρωποι σημαντικοί. Οι ερευνητές καταλήγουν πως οι φίλοι είναι ίσως ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά της κατάθλιψης και πως η απόκτηση ενός μεγάλου κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την θεραπεία της.

 

Τα παραπάνω δεδομένα ανακοινώνει ο Βρετανός ερευνητής Τόμας Χάουζ, που μετείχε σε σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.


Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη αν κάνουν παρέα με φίλους που είναι μελαγχολικοί, αλλά μπορούν αντιθέτως να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν την διάθεσή τους, διαπίστωσαν επίσης οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική. Όχι μόνον δεν διαπίστωσαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας ενισχυμένος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη.
"Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας", σημείωσε ο Χάουζ.


"Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο "που είναι φτηνή και φέρει μηδαμινούς κινδύνους".


Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μπόρεσαν να αποδείξουν πως το ωφέλιμο αποτέλεσμα δεν συνδέεται με την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.


Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους, καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
Ο Νοών... νοείτω 19.8.2015 | 16:00
Αν η παρέα μου ήταν αυτή ή της φωτογραφία του άρθρου, για ποιά κατάθλιψη μου λες μετά;;;...

Κίνδυνος σεξιστικού σκεπτικού-σχολίου; Μα φωτογραφία σχετική με το άρθρο είναι αυτή που βάλατε;;;... (Δεν συμφωνώ αλλά μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε...).

Χμμμ... μήπως αυτή η φωτογραφία είναι κάπως καλύτερη;;;...

http://38.media.tumblr.com/a2aeada89ccfe0a3e5dfa28f08fbb63e/tumblr_n9ytk4oMD41sl9bm3o1_500.jpg

Θυμάμαι, στην εφηβεία, αμάν και πως κάναμε να φανούμε μελαγχολικοί ως τι, δε ξέρω να σας πω. Ως... "ψαγμένοι", "προβληματισμένοι", "προβληματικοί";... Δεν ξέρω... Τώρα που το θυμάμαι μου φαίνεται τόοοσο αστείο και χαζό. Εφηβεία θα μου πεις... Σήμερα που λόγω των καταστάσεων είμαστε όντως προβληματισμένοι, μελαγχολικοί έως και καταθλιπτικοί προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μαγικούς ή μη για να ξεφύγουμε από αυτό το σκούρο σύννεφο που μας περιβάλει. Έξω μας και μέσα μας.

«Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική».

Τελικά ναι, ισχύει... «Όπου ευημερούν οι αριθμοί δεν ευημερούν οι άνθρωποι»...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ