14 σκηνοθέτες απ' όλο τον κόσμο επανασυστήνουν το πρώτο skate φιλμ που γυρίστηκε ποτέ

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθετεί σε 6 λεπτά 6 δευτερόλεπτα και 6 καρέ το ελληνικό remake του “Devil’s Toy” του 1966, και μιλάει στο LIFO.gr
7.5.2014 | 12:02

 

 

 To 1966 ο Claude Jutra, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του Κεμπέκ, γυρίζει το "The Devil's Toy", το ασπρόμαυρο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που έμελλε να γράψει ιστορία ως η πρώτη skateboard ταινία που γυρίστηκε ποτέ.

 

Ο τόπος είναι το Μόντρεαλ, και μία κάμερα ώμου είναι ο μόνος τεχνικός εξοπλισμός. Ο Jutra μαζί με μια παρέα πρωτοπόρων skaters της εποχής απαθανατίζουν το κλίμα και την (ενοχλητική) εικόνα που επικρατούσε στην κοινωνία ενάντια στο "επικίνδυνο" άθλημα του  skateboarding.

 

Ένα φιλμ αφιερωμένο "σε όλα τα θύματα της μισαλλοδοξίας", όπως με νόημα διαβάζουμε στους τίτλους αρχής.

 

Από το "Devil's Toy" του Claude Jutra, 1966

 

 

Το Devil's Toy κατέγραψε την  κουλτούρα του skate εν τη γενέσει της , αλλά αποτέλεσε συγχρόνως κι ένα πρωτοποριακό παράδειγμα του Direct Cinema, ενός κινηματογραφικού κινήματος που άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αλλάζοντας ριζικά την ιστορία του ντοκιμαντέρ.

 

Πενήντα σχεδόν χρόνια μετά, το Καναδικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει και το αρχικό φιλμ, ζήτησε από 14 σκηνοθέτες από ολόκληρο τον κόσμο (από την Νέα Υόρκη και την Σιγκαπούρη, μέχρι την Σερβία και την Ελλάδα) να γυρίσουν την δική τους εκδοχή του Devil's Toy, δημιουργώντας μία διαδραστική online πλατφόρμα προβολής όλων των φιλμ, το Devil's Toy Redux.

 

 

Βασική γραμμή του εγχειρήματος  ήταν η ανάδειξη της κάθε πόλης μέσα από την ανάδειξη της διαχρονικής αντιπαράθεσης, της κοινωνική αντίστασης, αλλά  και της ελευθερίας που χαρίζει το skateboarding.

 

Δείτε το φανταστικό trailer με τις συμμετοχές από όλες τις χώρες

 

 

 

Από το remake της Σιγκαπούρης

 

 

Η Ελλάδα έλαβε μέρος στο Devil's Toy Redux  με ένα φιλμ του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Wasted Youth, Bank Bang), σε μοντάζ κα εικονοληψία του Κώστα Μάνδυλα (ΑΤΗ Documentary), το οποίο προβάλλεται online από το Καναδικό Κέντρο Κινηματογράφου, εδώ.

 

Ο σκηνοθέτης μας εξηγεί:

 

"Στο πρότζεκτ μου ζήτησε να συμμετάσχω ο Μάθιου Σάρλαντ, o εμπνευστής της ιδέας The Devil's Toy Redux, αφού είχε δει σε κάποιο φεστιβάλ το "Wasted Youth".

 

Φαίνεται πως ο Καναδάς είναι μια χώρα που έχει λύσει όλα τα εσωτερικά κινηματογραφικά της ζητήματα, και τώρα ασχολείται με το να στέλνει χρήματα στην Ελλάδα, την Σιγκαπούρη, την Σερβία κλπ για να κάνουν remake ενός μικρού μήκους φιλμ το οποίο θεωρούνε κλασσικό, άρα και πολύ σημαντικό για την κινηματογραφικής τους ιστορία."

 

 

 

"Το αυθεντικό "Devil's Toy" μιλάει για το πώς είναι να είσαι skater στο Μόντρεαλ του 1966, κι από εμάς ζητήθηκε να κάνουμε μια μικρή ταινία, βασισμένη στην δομή του φιλμ του Jutra, η οποία να περιγράφει  την ζωή ενός skater στην σημερινή Αθήνα, την σχέση του με το σύστημα, τους μπάτσους, τους κινδύνους, και φυσικά μια μικρή περιγραφή της ίδιας της πόλης.

 

Για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του, μας έδωσαν διάφορες οδηγίες, μία απ' αυτές ήταν και το να έχει το φιλμ διάρκεια ακριβώς 6 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα, και 6 καρέ →666 → "the devil's toy"

 

 

 

"Γυρίσαμε την ταινία μέσα σε δύο μέρες στο κέντρο της Αθήνας και στο αμφιθέατρο του ΚΑΤ, και με budget που δεν ξεπερνούσε τα 2000 ευρώ.

 

Πρωταγωνιστές είναι οι φοβεροί δίδυμοι Άλεξ και Τζέρυ Τσαγκαμίλης, με τους οποίους με έφερε σε επαφή ο θρύλος του ελληνικού skate film, Κώστας Μάνδυλας, ο οποίος ήταν και ο οπερατέρ και μοντέρ της ταινίας. Παίζουν επίσης ο πατέρας μου, ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος, στον ρόλο του μαθητή της σχολής Skate, όπου διδάσκει ο Αχιλλέας Κυριακίδης, με βοηθούς την Σπυριδούλα Μπαγεώργου και την Καρολίνα Ζαπατίνα."

 

 

Δείτε ολόκληρο το ελληνικό remake

 

 

Και το αυθεντικό "Devil's Toy", του 1966

 

 

ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
BIO ΑΡΘΡΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ