Loaf: "Εχθροί της street art είναι οι συντηρητικοί και στενόμυαλοι άνθρωποι"

Μια συνέντευξη με τον αθηναίο street artist
28.6.2014 | 09:48

Από τον Βαγγέλη Μακρή

 

 

Κοιτώντας τα σχέδια στα έργα σου το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν τα σχέδια πάνω σε αρχαία ελληνικά αγγεία.  Υπάρχει κάποια σύνδεση των έργων σου με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; 
 
Σαφώς υπάρχει μία σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπως και με άλλους αρχαίους πολιτισμούς, κυρίως λατινικούς και αφρικάνικους.  

 

 

Τελευταία έκανες ένα έργο στην πλατεία Αυδή, ένα τεράστιο μωβ ψάρι. Θα μπορούσες να μου κάνεις μια περιγραφή του πως δούλεψες για αυτό; 

 
Ήταν η τελευταία μέρα του Φεστιβάλ Χρωμάτων, και πήγαμε από κει με φίλους. Είχα μαζί μου μερικά χρώματα, περπατήσαμε στα στενά για να κοιτάξουμε για τοίχους και τελικά καταλήξαμε στο τοίχο της πλατείας. Το σχέδιο δεν ήταν προμελετημένο, το έφτιαξα εκείνη την ώρα(γενικότερα σχεδιάζω ψάρια). Πάνω που ξεκίνησα, άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα να κάνω διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μου πήρε γύρω στις 4 ώρες για να το τελειώσω.  
  

 


Έχεις κάποιους αγαπημένους ζωγράφους που σε έχουν επηρεάσει; Με ποιον τρόπο σε επηρέασε ο καθένας από αυτούς; 
 
Αγαπημένος μου είναι ο Hieronymus Bosch, του οποίου η φαντασία με έχει εκπλήξει. Θαυμάζω εξίσου τους M.C. Escher, Dali και Picasso, και ο καθένας τους με έχει επηρεάσει με τον τρόπο του. 
 

 

 

 

Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει στο δρόμο και όχι στην ασφάλεια της δημιουργίας μέσα σε ένα κλειστό προστατευόμενο χώρο; 
 
Δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια. Επιλέγω να δημιουργώ στο δρόμο λόγω της αμεσότητας και της επικοινωνίας με το κοινό. Το street art είναι προσιτό από όλο τον κόσμο, γιατί βρίσκεται παντού γύρω μας.   

 

 

 

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου street artists(έλληνες και ξένοι); Κάνε μου ένα σύντομο σχόλιο για τον καθένα. 
 
Οι ΕΤΑΜ cru ωραίους χρωματισμούς και ο Nychos με τις τομές που κάνει στα characters του. 

 

 


 

Ποια είναι η γνώμη σου για την πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να ανοίξει την πόρτα της στους Έλληνες street artists; 
 
Πιστεύω πως είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία από το Ίδρυμα, και θα ήταν θετικό να γίνουν και άλλες τέτοιες κινήσεις. 

 

To έργο του Loaf στην πλατεία Λεωνίδα Αυδή στο Μεταξουργείο

 

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο περιστατικό που έχεις αντιμετωπίσει τα χρόνια που δημιουργείς σε τοίχους της Αθήνας; 
 
Μία φορά που έβαφα στη Πλάκα, με σταμάτησε ένας τύπος και μου ζήτησε να του κάνω ένα tag στη μπλούζα του...... 

 

 

Έχεις κινδυνέψει ποτέ στο δρόμο; 

 
Δεν έχω κινδυνέψει ποτέ

 

 

 

O P183 είχε πει: «Για μένα η street art είναι ένα εργαλείο για να φυτεύεις σκέψεις στους ανθρώπους».  Ποιες σκέψεις θες να φυτέψεις στα μυαλά των Αθηναίων; 
 
Αυτές τις μέρες, ο κόσμος της Αθήνας πρέπει να νιώσει το αίσθημα της αγάπης και της αλληλεγγύης περισσότερο, και αυτό κοιτάω να περνάω στον κόσμο. 

 

 

 

Το θέμα: «Η Αθήνα πρωτεύουσα των γκραφιτι» έπαιξε πάρα πολύ στα ξένα μέσα τον τελευταίο καιρό. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτόν τον θόρυβο;   
 
Στην Αθήνα υπάρχει πολύς χώρος... πολύ γκρίζο και πολλά εγκαταλειμμένα κτήρια που μπορούν να βαφτούν. Επίσης έχουμε πολλούς αξιόλογους ενεργούς καλλιτέχνες, οπότε είναι λογικό να θεωρηθεί η Αθήνα πρωτεύουσα του γκραφίτι. 

 

 

 

Αν ένας άνθρωπος σου έλεγε για το τελευταίο σου έργο στο Μεταξουργείο:  «Καλά τι πας και κάνεις; Βάφεις τον άσπρο μας τοίχο. Εγώ τον τοίχο  της γειτονιάς μου τον έβαψα άσπρο και θέλω να παραμείνει άσπρος». Τι θα του απαντούσες;  
 
Θα του έλεγα πως αν κοίταζε γύρω του, θα έβλεπε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από μία ζωγραφιά στο τοίχο, π.χ. στο Μεταξουργείο, οι παραμελημένες γειτονιές είναι γεμάτες σύριγγες και σκουπίδια...   

 

 

 

________________

 

Δώσε μου ένα top5 με αγαπημένα σου κομμάτια που θα άκουγες ξανά και ξανά 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

H οικογένεια σου γνωρίζει την καλλιτεχνική σου δράση στους τοίχους της Αθήνας ; Πως αντιδρά; 

 
Ναι το γνωρίζει. Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά μέχρι εκεί. Τους αρέσει αυτό που κάνω και γενικότερα το street art, οπότε δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. 

 

 

 

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της street art κατά την γνώμη σου;  
 
Οι συντηρητικοί και στενόμυαλοι άνθρωποι. 

 

 

 


 

 

 

Τι θα ήθελε ο Loaf να λέει ο κόσμος για τα έργα του όταν τα βλέπει στους τοίχους της Αθήνας; 
 
Δεν ξέρω τι μπορεί να λέει ο κόσμος, αλλά θα ήθελα τα έργα μου να προβληματίσουν και να μεταδώσουν θετικές σκέψεις! 

 

 

 

 

________________

 

Περισσότερα για τον Loaf στη σελίδα του στο Facebook

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
9 Σχόλια
avatar
adostav 28.6.2014 | 12:06
Δεν θα έγραφα το σχόλιο αν δεν έβρισκα λίγο ενοχλητικό τον τίτλο-δήλωση- του άρθρου….Εγώ αυτό που βρίσκω συντηρητικό και στενόμυαλο είναι η άκριτη αποδοχή ή η άκριτη απόρριψη του οτιδήποτε…Η street art είναι μια μορφή τέχνης όπως οποιαδήποτε άλλη. Και όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε τέχνη, υπάρχουν πέντε ιδιοφυείς δημιουργοί, καμμιά εικοσαριά καλοί, και εκατοντάδες άσχετοι που επιμένουν χωρίς καμμιά ελπίδα. Η διαφορά όμως είναι ότι ενώ στις άλλες τέχνες, τίποτα δεν σε υποχρεώνει να έρχεσαι σε επαφή με τα έργα των ασχέτων, στην street art τρώς στη μάπα τα σκουπίδια του οποιουδήποτε, καθώς "κοσμούν" την πόλη στην οποία ζείς….Υπάρχει τίποτα πιο στενόμυαλο για την τέχνη από καταναγκαστικές επισκέψεις σε υπαίθριες γκαλερί ασχέτων?
Δον Ιδιώτης 29.6.2014 | 11:02
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με σχόλιο. Έτσι ακριβώς.
avatar
poes#y 28.6.2014 | 12:26
Φίλοι της street art είναι οι συντηρητικοί και στενόμυαλοι άνθρωποι λέω εγώ. Ποίος έχει δίκιο αναρωτιέμαι...
Χαρμίδης 28.6.2014 | 12:46
"Αν ένας άνθρωπος σου έλεγε για το τελευταίο σου έργο στο Μεταξουργείο: «Καλά τι πας και κάνεις; Βάφεις τον άσπρο μας τοίχο. Εγώ τον τοίχο της γειτονιάς μου τον έβαψα άσπρο και θέλω να παραμείνει άσπρος». Τι θα του απαντούσες; Θα του έλεγα πως αν κοίταζε γύρω του, θα έβλεπε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από μία ζωγραφιά στο τοίχο, π.χ. στο Μεταξουργείο, οι παραμελημένες γειτονιές είναι γεμάτες σύριγγες και σκουπίδια"

Επειδή εγώ έχω εκνευριστεί υπερβολικά με αυτά που διαβάζω εδώ για τους "καλλιτέχνες" με τα σπρέι, ας του απαντήσει καλύτερα κάποιος άλλος:

"Large areas of Athens are systematically spraypainted and never cleaned. It strikes me to see people devalue their own place under the aliby of self expression and a presumed art form. I wonder how happy is the woman in the picture to go through it every time she enters her home. Besides the economical damage, I also think this strident environment can't be too healthy for the soul."

http://thepigs.spottorno.com/
ναυτάκι συριανό 28.6.2014 | 13:28
Γαμάτα σχέδια ο τύπος! Μπράβο, μπράβο, μπράβο.
trollolo 28.6.2014 | 13:47
"Εχθροί της street art είναι οι συντηρητικοί και στενόμυαλοι άνθρωποι"

Δε νομίζω ότι υπάρχουν εχθροί της street art, απλά άνθρωποι που τους αρέσει και άνθρωποι που δεν τους αρέσει. Δεν έχει το δικαίωμα ένας άνθρωπος να μην του αρέσει κάτι δηλαδή; Τι στενόμυαλη αντίληψη κι αυτή.
Ο Νοών... νοείτω 28.6.2014 | 18:41
Άκου φίλε μου. Αυτό που κάνεις, αυτό που παρουσιάζεις είναι σαφώς τέχνη και είναι πολύ όμορφο. Η ενστάσεις πολλών "στενόμυαλων" περί street art έχουν να κάνουν όχι με αυτό που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες του άρθρου, αλλά με τις διάφορες, κυριολεκτικά μουτζούρες-βαπτισμένες ως γκράφιτι από αυτοχριζόμενους "καλλιτέχνες", άλλες μικρές, άλλες μέτριές και πολλές (δυστυχώς) γιγάντιες που έχουν κατακλύσει την Αθήνα (και άλλες πόλεις).Τέλος, μήπως, με κάποιο τρόπο, θα γινόταν να φρεσκαριστούν οι τοιχογραφίες του σταθμού των τρόλεϊ στο απέναντι από την τεχνόπολη στο Γκάζι που εδώ και πολύ καιρό έχουν αρχίσει και φθείρονται και είναι κρίμα;;;
Θυμάμαι, όταν είχαν δημιουργηθεί, το πόσο καλή εντύπωση μου είχαν κάνει (και ακόμη μου αρέσουν), μεταμορφώνοντας το γκρίζο αστικό τοπίο σε κάτι φωτεινό!

http://journal.eahn.org/article/viewFile/50/43/557
Δον Ιδιώτης 29.6.2014 | 11:01
Θα έλεγα πως ο μεγαλύτερος εχθρός της street art είναι η υπερέκθεση σε αυτήν και ακόμα όσοι πιστεύουν ότι είναι street artists ενώ απλά μουτζουρώνουν τοίχους.
Τα παραπάνω δε συμπεριλαμβάνουν τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη βέβαια, αλλά δυστυχώς τέτοιοι καλλιτέχνες είναι ελάχιστοι τα έργα όμως που "κοσμούν" την Αθήνα αμέτρητα.
avatar
magkas 12.11.2014 | 15:40
Έχετε μπερδευτεί όλοι, και είναι λογικό, αφού δεν έχετε επαφή με το χώρο.
Οι tagιές, οι μουτζουρες, τα συνθηματα και τα οπαδικά δεν ανήκουν στο γκραφίτι ούτε στο street art...

Πολύ καλός, συνέχισε έτσι και άσε τους εχθρούς να παραμιλάνε.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ