Ο Ουίλιαμ Κέντριτζ κάνει μια ζωφόρο στην καρδιά της Ρώμης

Oνομάζει την εμβληματική τοιχογραφία στον Τίβερη "Θρίαμβοι και Θρήνοι"
7.9.2015 | 12:07

 

Τον Απρίλιο του 2016 ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης William Kentridge θα αποκαλύψει το έργο του «Θρίαμβοι και θρήνοι», μια ζωφόρο 550 μέτρων κατά μήκος του αναχώματος του ποταμού Τίβερη της Ρώμης.

 

Το έργο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια και χρηματοδοτείται από το Tevereterno, έναν οργανισμό που εργάζεται για την αναζωογόνηση των όχθεων του ποταμού της Ρώμης με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα και προβολές. Η ζωφόρος του Κέντριτζ θα διαμορφωθεί με μια τεχνική που ονομάζεται «αντίστροφο γκράφιτι» με μεγάλα στένσιλ, μέσα στα οποία το σχήμα θα καθαριστεί από τη βρωμιά και τη ρύπανση. Οι εικόνες που θα προκύψουν θα εξαφανιστούν μέσα στα χρόνια από τη συσσωρευμένη ρύπανση, καθώς η πέτρα θα λερώνεται και πάλι.

 

Η ιστορία της Ρώμης έχει υπαγορεύσει θέματα της παγκόσμιας ιστορίας και της τέχνης που εμφανίζονται σε μεγάλες διαστάσεις όπως η θρησκεία στο Βατικανό, η αυτοκρατορία και η ύβρις στο Κολοσσαίο και η διασταύρωση της τέχνης και της χορηγίας στην Καπέλα Σιξτίνα, Το έργο του Κέντριτζ αγγίζει συχνά παρόμοια θέματα που περιλαμβάνουν την καταπίεση και την απελευθέρωση του ανθρώπου.

 

Τα σχέδια από κάρβουνο που έχει φτιάξει υπάρχουν στο Ιταλικό Περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. Η σύνθεση είναι θραύσματα της ιστορίας της Ρώμης με σκηνές πολέμου, αυτοκράτορες, νίκες, καταστροφές αλλά και την Anita Ekberg και τον Marcello Mastroianni να κάνουν την εμφάνισή τους ως προσωπικότητες συνδεδεμένες μέσα από τον κινηματογράφο με τη Ρώμη.

 

 

 

 

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ