Οι κυνηγοί της πολικής αρκούδας

Το ημερολόγιο μιας φυλής στην άκρη του κόσμου που επιβιώνει από το κυνήγι ενός μεγαλοπρεπούς ζώου.
23.7.2014 | 08:39
Τρεις νεαρές Ινουίτ καπνίζουν κάτω από ένα πέτρινο τοτέμ. Οι κατασκευές αυτές χρησιμοποιούνται σαν σημάδια για την πλοήγηση στα κυνηγετικά ταξίδια των Ινουίτ.

 

O φωτογράφος Ed Ou πέρασε τέσσερις μήνες μαζί με τους Ινουίτ στο Nunavut, το βορειότερο τμήμα του Καναδά. Οι περισσότεροι εδώ είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά τροφίμων και προμηθειών έχει δυσβάσταχτο κόστος και οι Ινουίτ συχνά εξαρτώνται από το κυνήγι για τη διατροφή τους. Οι περιβαλλοντικές ομάδες τους επικρίνουν για το κυνήγι και τους κατηγορούν για τις μεγάλες απώλειες σε πληθυσμούς διάφορων ειδών. Οι Ινουίτ κυνηγούν φώκιες, φάλαινες Μπελούγκα και πολικές αρκούδες.  Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ώστε να απαγορευτεί το κυνήγι και το εμπόριο κρέατος την πολική αρκούδας, αλλά η καναδική κυβέρνηση εκφράζει την αντίθεσή της και υποστηρίζει την πρακτική των Ινουίτ.

 

Οι εικόνες από τη ζωή και το κυνήγι των Ινουίτ που δημοσιεύονται στο ΤΙΜΕ είναι σκληρές και απάνθρωπες για το Δυτικό κόσμο. Μια πολική αρκούδα αναδύεται από το νερό, βουτηγμένη στο αίμα. Η γούνα της είναι κατακόκκινη. Μετά βρίσκεται ξαπλωμένη το έδαφος όπου θα τεμαχιστεί και θα της αφαιρεθεί η γούνα. Ένα μεγαλοπρεπές ζώο που έχει ταυτιστεί με την απειλή της κλιματική αλλαγής βρίσκεται κυνηγημένο από ανθρώπους. Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν βιώσει πολύ πιο σκληρή πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάζεται μέσα από οικολογικές ανησυχίες. Η απομόνωση είναι ακραία και η οικονομική δυσχέρεια είναι μεγάλη.  Οι Ινουίτ παλεύουν να ολοκληρώσουν μια οδυνηρή μετάβαση από την παράδοση και τον αρχαίο πολιτισμό τους στο δυτικό τρόπο ζωής. Τα τραύματα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Τα επίπεδα αλκοολισμού είναι υψηλά ανάμεσά τους. Το ίδιο ισχύει και με τα ναρκωτικά ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός αυτοκτονιών. Η κακοποίηση είναι επίσης καταγεγραμμένη σε δεκάδες οικογενειακές ιστορίες. Στα ψυγεία τους συχνά υπάρχει μόλις ένα μπουκάλι γάλα. Αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν τη συμβολή τους στην οικολογική καταστροφή όπως παρουσιάζεται από τη Δύση. Αυτό που γνωρίζουν είναι πως μια πολική αρκούδα μπορεί να φέρει λεφτά που θα θρέψουν πολλές οικογένειες. Το κυνήγι είναι πια από τα ελάχιστα πράγματα που τους έχει απομείνει για να επιβιώσουν, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι τους.

 

Η Kelly Amaujaq Fraser μόλις εξομολογήθηκε μια σκληρή ιστορία από τα παιδικά της χρόνια και σκουπίζει τα δάκρυά της, Ο πατέρας της αυτοκτόνησε όταν εκείνη ήταν μόλις 15. Σε ακόμη πιο μικρή ηλικία η Kelly έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Ο 28χρονος Brian Tagalik επισκέπτεται τον τάφο ενός φίλου του που αυτοκτόνησε στα 15 του. Γύρω του υπάρχουν τουλάχιστον μια ντουζίνα τάφοι ανθρώπων που αυτοκτόνησαν σε νεαρή ηλικία.

 

Μια πολική αρκούδα συλλαμβάνεται να αναζητά τροφή στα σκουπίδια κοντά στα σπίτια. Τα ζώα αυτά ρισκάρουν όλο και πιο συχνά την επαφή με τον άνθρωπο στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή ενώ οι φυσικές πηγές λιγοστεύουν.

 

Η επτάχρονη Annie Ishlutak μπροστά από το σχεδόν άδειο ψυγείο της οικογένειας. Πίσω φαίνεται ο πατέρας της ο οποίος προετοιμάζει το όπλο του για να ξεκινήσει το κυνήγι.

 

Ο Brian Tagalik κοιτάζει έξω από το παράθυρό λίγο πριν φύγει για το κυνήγι. Εξομολογείται πως αισθάνεται μπερδεμένος στην προσπάθειά του να συμβαδίσει με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την παράδοση που είναι μονόδρομος για επιβίωση

 

Μια πολική αρκούδα καταρρέει από τα πυρά των κυνηγών

 

Οι Ινουίτ πάνω από το πτώμα της αρκούδας που σκότωσαν λίγο νωρίτερα

 

Οι ηλικιωμένοι έχουν αναλάβει να απομακρύνουν το λίπος από την πολική αρκούδα που θηρεύτηκε λίγες μέρες πριν. Το λίπος, το κρέας και η γούνα της θα φέρουν έως και 10.000 δολάρια στις οικογένειες του χωριού.

 

Οικογένεια και συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι με τα εδέσματα από το σώμα του ζώου.

 

Ο επτά μηνών Henry Edward Thompson μαζί με ένα μπουκάλι γάλα στο κρεβάτι της οικογένειας.

 

Δύο 28χρονοι περνάνε τις πολικές νύχτες του σκληρού Χειμώνα με παραδοσιακά παιχνίδια.Ο παραδοσιακός αγώνας αντοχής με τη ζώνη είναι συμβολικός για την μάχη με τις αρκούδες και ένας τρόπος να εξασκούν τις ικανότητες τους όσο ο Χειμώνας συνεχίζει την επέλασή του.

 

Οι γυναίκες της οικογένειας είναι καθισμένες στο πάτωμα και παίζουν ζάρια.

 

Η Kelly Amaujaq Fraser και οι φίλες της διασκεδάζουν χορεύοντας σε ένα τοπικό μπαρ

 

Ο Levi Ishlutak επιστρέφει από το κυνήγι με τους τρεις ανήλικους γιους του.

 

Το τομάρι της αρκούδας που σκοτώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα μαλακώνει στην μπανιέρα του σπιτιού

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
Heuristically programmed ALgorithmic computer 23.7.2014 | 10:04
Πολύ καλό άρθρο με πανέμορφες εικόνες σε μέρη ασυνήθιστα για εμάς τους Ευρωπαίους. Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Καναδά να επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να κυνηγούν οτιδήποτε, είναι άλλωστε θέμα επιβίωσης (κάτι που αξίζει τον σεβασμό μας) σε ένα δύσκολο σημείο του πλανήτη που κατοικούν.

και λίγο humor:
Οι αφίσες του Justin Bieber (παρότι Καναδός) σε αυτό το σημείο του κόσμου και τα πατατάκια(!) μαζί με τα χρήματα στην φωτό που παίζουν ζάρια είναι πολύ σουρεάλ πάντως χαχα!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ