17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι

Μια Ελληνίδα κάτοικος, μιλά στο LIFO.gr για τη ζωή εκεί και μοιράζεται όσα έμαθε με όσους θέλουν να ζήσουν ή να ταξιδέψουν στην Πόλη του Φωτός
22.9.2014 | 14:55

Ξόδεψε τουλάχιστον 6 μήνες στην πόλη σα να είσαι τουρίστας, για να δεις τι παίζει εδώ.

 

"Μετά από ακριβώς 1 χρόνο και 9 μήνες και καθώς έπινα το καφέ μου σε ένα από τα πολλά bistro που υπάρχουν εδώ, αποφάσισα να γράψω τον δικό μου μοναδικό οδηγό επιβίωσης στο Παρίσι", μου λέει η SC.

 

Αναρωτιέμαι καταρχάς πώς βρέθηκε εκεί, και πώς τα περνάει. 

 

Να τι μου είπε:

 

"Δούλευα στην Ελλάδα και μου έγινε μια πρόταση για μια καλύτερη θέση στο Παρίσι και τη δέχτηκα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα λόγω γλώσσας, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και λόγω του ότι πας σε μια χώρα που δεν την ξέρεις. Οπότε κάποια πράγματα δεν τα ξέρεις και τα μαθαίνεις the hard way μέχρι να καταλάβεις πως λειτουργεί αυτή το Παρίσι.

 

Ήμουν και τυχερή γιατί είχα ντόπιους που με βοήθησαν παρά πολύ. Οπότε ότι έγραψα στον οδηγό είναι και από προσωπική εμπειρία αλλά και από καταστάσεις που βλέπω γύρω μου.

 

Τώρα μπορώ να σου πω ότι έχω πιάσει το vibe της πόλης έχω κάνει κύκλο με ντόπιους και η ζωή μου είναι πιο εύκολη και ευχάριστη. Μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα δεν σκοπεύω να "υποφέρω", αντιθέτως κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να έχω μια άνετη ζωή.


Αυτό που μου αρέσει κυρίως είναι οι πολλαπλές κουλτούρες που συναντώ καθώς και η ποιότητα ζωής που υπάρχει εδώ (γιατί υπάρχει).

 

Αυτό που δεν μ' αρέσει κ με δυσκολεύει ακόμα και σήμερα είναι ότι τα πάντα πρέπει να τα οργανώνεις μέρες πριν, και καλώς ή κακώς αυτό δεν θα είναι ποτέ στην κουλτούρα μας γιατί είμαστε αυθόρμητος λαός. Αλλά αυτό είναι κι ένα χαρακτηριστικό μου που με βοήθησε στο να κάνω φίλους. Άλλο αρνητικό; Και η μοναξιά που νιώθεις κάποιες μέρες. Όχι πάντα. Κάποιες μέρες :)"

 

 

*****

 

 

17 συμβουλές επιβίωσης στο Παρίσι

 

Αν κάποιος σου έχει πει οτί μπορείς να επιβιώσεις στη Γαλλία χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, ή τουλάχιστον χωρίς να έχεις την ύψιστη θέληση να τη μάθεις, πλανάται οικτρά.

 

Είναι βασισμένες στις δικές μου προσωπικές παρατηρήσεις ανθρώπων και καταστάσεων. 

 

1. Αν θέλεις να έρθεις στο Παρίσι χωρίς να έχεις βρει δουλειά από πριν, σε παρακαλώ ξανασκέψου το. Δεν είναι Αγγλία εδώ (ε μωρέ, θα ξεκινήσω με κάτι απλό και βλέπουμε). Είναι Γαλλία. Η δουλεία είναι το εισιτήριο σου είτε για μια όμορφη ζωή όπως τη βλέπεις στις ταινίες, είτε για τον χειρότερο σου εφιάλτη (της επιβίωσης). Μια καλή δουλεία, μιλάω για τουλάχιστον 2000 ευρώ καθαρά, σου ανοίγει τις πύλες του παραδείσου. Θα εξηγηθώ καλύτερα παρακάτω.


2. Αν ελπίζεις να βρεις ένα μεγάλο και διαμπερές διαμέρισμα, σε καλώ για ακόμη μια φορά να το ξανασκεφτείς. Δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα εδώ.


3. Ουδείς ξεφεύγει από τη χαρτούρα και γραφειοκρατία στο Παρίσι (φοβερή κατάσταση). Γι' αυτό Θα σε συμβούλευα να προσέχεις πού υπογράφεις! Αν ζεις στο Παρίσι τότε είναι σίγουρο με βάσει τις πιθανότητες ότι αργά η γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με μια από τις δημόσιες υπηρεσίες εδώ (φρίκη).


4. Σε συμβουλεύω να κρατάς πάντα ένα φάκελο με τα δικά σου προσωπικά έγγραφα. Τι εννοώ.

Α) Διαπιστευτήριο κατοικίας. Με άλλα λόγια ένα έγγραφο που να λέει ότι εσύ John Snow μένεις στην τάδε τάδε διεύθυνση από την τάδε τάδε ημερομηνία.

Β) Το συμβόλαιο του ηλεκτρικού σου (το λένε EDF, 3 γράμματα και εδώ σαν τη ΔΕΗ)
C) Ένα πρόσφατο λογαριασμό του internet/κινητού/σταθερού
D) Τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού (αριθμός λογαριασμού, swift code κτλ)

 

Κάνε φιλίες με τους ντόπιους. Θα σου συμβούν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Ναι, καλοί οι Έλληνες αλλά το κλειδί το κρατάνε οι Γάλλοι. Και αυτό να το θυμάσαι.

 

5. ΔΕΝ μπορείς να έχεις τίποτα από τα B,C,D αν δεν έχεις πρώτα το A (όχι λοιπόν η σειρά που τα ανέφερα δεν ήταν τυχαία).


6. Αν κάποιος σου έχει πει οτί μπορείς να επιβιώσεις στη Γαλλία χωρίς να μιλάς τη γλώσσα, ή τουλάχιστον χωρίς να έχεις την ύψιστη θέληση να τη μάθεις, πλανάται οικτρά. Δεν θα μπορέσεις ΠΟΤΕ να ταιριάξεις εδώ χωρίς τα γαλλικά. 


7. Οι Γάλλοι (frenchies όπως μ'αρέσει να τους αποκαλώ) είναι κάπως ευθείς-περίπου-αγενείς σαν άνθρωποι. Ω ναι, ό,τι ιστορίες έχεις ακούσει για αυτούς είναι πέρα για πέρα αληθινές. Αλλά μην σε ανησυχεί αυτό. Απλά θα σκληρύνει λίγο το πετσί σου (χαμογελάω πλατιά).

 

8. Αν θεωρείς ότι μπορείς να να επιβιώσεις εδώ με το να είσαι διακριτικός, ήσυχος και ντροπαλός θα τα βρεις σκούρα τα πράγματα. Κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να μαντέψει τι έχεις εσύ στο μυαλό σου ή τι μπορεί να χρειάζεσαι. Γι' αυτό να είσαι έτοιμος να βγεις στη σέντρα και να αφήσεις πίσω σου τη 'ζώνη της άνεσης σου'.


9. Το Παρίσι έχει άπειρες προσφορές, επιλογές για να ξοδεύεις λιγότερα και bonuses αλλά είναι εξαιρετικά καλά κρυμμένα. TIP: Σέρφαρε μέχρι αηδίας στο internet!

 

Το Παρίσι έχει κάποιες μεγάλες avenues και boulevards. Μάθε τες από έξω και δεν θα χαθείς ποτέ σου.


10. Μην βολεύεσαι, ψάξου και ρώτα τους Γάλλους για τα πάντα. Τους εξιτάρουν αυτούς κάτι τέτοια γιατί θα έχουν πάντα μια ιστορία να σου πουν με περηφάνια για το πώς ανακάλυψαν το τάδε εκπληκτικό πράγμα ΜΟΝΟΙ τους


11. Κλισέ: Κάνε φιλίες με τους ντόπιους. Θα σου συμβούν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Ναι, καλοί οι Έλληνες αλλά το κλειδί το κρατάνε οι Γάλλοι. Και αυτό να το θυμάσαι.


12. Ξόδεψε τουλάχιστον 6 μήνες στην πόλη σα να είσαι τουρίστας, για να δεις τι παίζει εδώ.


13. Το Παρίσι έχει κάποιες μεγάλες avenues και boulevards. Μάθε τες από έξω και δεν θα χαθείς ποτέ σου.


14. Το να έχεις μια φωτογραφία του χάρτη του μετρό στο κινητό σου είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις. Και το πού θες να πας θα βρίσκεις, και κανείς δεν θα καταλαβαίνει ότι είσαι 'τουρίστας' γιατί απλά θα κοιτάς το κινητό σου!


15. Συνδρομές. Η απόλυτη λέξη εδώ. Πάρα πολλά πράγματα μπορείς να τα κάνεις στη μισή τιμή και χωρίς άγχος γιατί θα περνάνε αυτόματα από το λογαριασμό σου. 2 σε 1. Τις αγαπώ.

 

16. Δραστηριότητες αμέτρητες. Go for it, γιατί εδώ μόνο έτσι ανοίγεις κύκλο.

 

17. Να είσαι ανοιχτός και να λες ΝΑΙ σε προτάσεις που θα σου γίνονται. ΝΑΙ. Ακόμα και αν είσαι με τις πιτζάμες σου και κοιτάς τον τοίχο απέναντι (που παρεμπιπτώντος είναι μόλις στα 2,5 μέτρα απόσταση) και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι τι στο διάολο κάνεις σε αυτή τη πόλη. Το όχι φίλε μου έτσι κι αλλιώς δεν πήγε ποτέ κανέναν μακρυά.

 

Δραστηριότητες αμέτρητες. Go for it, γιατί εδώ μόνο έτσι ανοίγεις κύκλο.

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
13 Σχόλια
muse 22.9.2014 | 17:19
Ωραία... Τώρα θέλω να πάω Παρίσι!
avatar
Ανώνυμος/η 22.9.2014 | 23:30
βρωμιαρηδες και αγενείς οι παριζιανοι
NULUSIOS 23.9.2014 | 14:24
οι "ΟΧΙ" τι είναι... Παριζιάνοι ή έτσι διαφωνούν για να διαφωνήσουν;
aerlyn 23.9.2014 | 15:39
Οι ΟΧΙ ειμαστε εμεις που δεν βρισκουμε ενδιαφέρον το σχολιο...
Deli 29.12.2014 | 11:59
Οι "όχι" είναι πιθανότατα θηλυκοί μεσοαστοί που πηγαν κάποτε γαμήλιο στο Παρίσι κι έχουν να το λένε...το dna τους υπαγορεύει τα πάντα να εξιδανικεύονται κι αυτή η πόλη είναι ο υπ' αριθμόν ένας προορισμός για ταξίδι στο εξωτερικό. Επίσης μπορεί να είναι και κάποιοι που δεν έχουν πάει πουθενά αλλού. Το Παρίσι είναι μακράν ο πιο υπερτιμημένος προορισμός, οι Παριζιάνοι ειναι αγενείς ακόμα και προς τους Γάλλους από την υπόλοιπη χώρα, η καθαριότητα όντως δεν είναι το φόρτε τους και προσωπικά ακόμα κλαίω τα χρήματα που έδωσα για να το επισκεφτώ. Μηδέν ζωντάνια, μονοτονία και καθόλου μα καθόλου εξέλιξη.
Der Salamander 23.9.2014 | 15:17
Επ! Στάσου τώρα ρε φίλε με το "βρωμιάρηδες οι Παριζιάνοι!" Δηλαδή καλύτερη η κυρα-Κούλα η παστρικιά;! Δεν μας παίρνει κιόλας να τους κάνουμε υποδείξεις πολιτισμού. Το θέμα της αγένειας είναι όντως ενοχλητικό αλλά το κάνουν και λίγο σαν παιχνίδι, αν δείξεις ότι δεν σε νοιάζει το σταματάνε και σε παραδέχονται κιόλας.

Κάτι να προτείνω σε Έλληνες που πάνε Γαλλία, στο θέμα της προφοράς. Ίσως φταίει πως έχει επικρατήσει να διδάσκονται εδώ, όσους νεότερους έχω ακούσει να μιλάνε γαλλικά προφέρουν απαίσια το " R". Το λένε σαν ελληνικό "Γ", αυτό χτυπάει πολύ άσχημα στα αυτιά των Γάλλων. Καλύτερα να το λεγαν σαν ελληνικό Ρ, αλά Νταλιντά, πιο κλας.
Acina 14.3.2015 | 13:51
ναι, γιατί οι έλληνες από ευγένεια είμαστε πρώτοι...
aerlyn 23.9.2014 | 09:00
Πριν 4 χρονια για 8 μερες μονο...Τι να μου κανει..???
Εμενα παντως ολα ταπαραπανω μου φαινονται σαν μια ευχαριστη περιπετεια...Και καποια αλλα πραγματα μου φαινονται καλως καμωμένα έτσι πρέπει να ναι δλδ....
Αν θα ξαναπαω θα μεινω για παντα....

P.S.Αμα ειναι φρικη οι δημοσιες υπηρεσιες στη Γαλλια στην Ελλάδα είναι παραδεισος ε?????
avatar
Natasam 23.9.2014 | 21:09
αργά η γρήγορα θα έρθεις αντιμέτωπος με μια από τις δημόσιες υπηρεσίες εδώ (φρίκη). Πηγή: www.lifo.gr

τς τς τς μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά...
trelenaki 24.9.2014 | 02:44
Οι 17 συμβουλές επιβίωσης στην Αθήνα που είναι ?!
φτωχολογιά 26.9.2014 | 21:10
Προσωπικά οι άνθρωποι στο Παρίσι μου φάνηκαν πολύ ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Τουλάχιστον αυτοί που προσέφεραν κάποια υπηρεσία όπως οδηγοί λεωφορείων, σερβιτόροι, άνθρωποι σε μαγαζιά. Είναι διαφορετικό το να είσαι ευθύς απ'το να είσαι αγενής. Ή το λέω επειδή σκλήρυνε το πετσί μου;
Hans 20.10.2014 | 15:39
´Αλλο παριζιάνοι αλλο Γάλλοι
avatar
celsius 18.11.2014 | 19:38
Εγώγια μια εβδομάδα πήγα και όλοι φερόντουσαν ευγενικά και πολύ εξυπηρετικοί,τώρα αν την ώρα που εξηγούσαν μου έριχναν κανένα "Γαλλικό",τουλάχιστον ακούγονταν ποιητικά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ