Η χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπία της Μούσχουρη

Κάμερες, δέκα χιλιάδες ευρώ και συμβουλές στους Έλληνες
14.12.2012 | 18:54

 

 

Η Νάνα Μούσχουρη διέπραξε με μια κίνηση όλα τα λάθη του πλούσιου φιλάνθρωπου δίνοντας την επιταγή των 10.000 ευρώ για τους άστεγους της Αθήνας. Αρχικά επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περίοδος που είναι «η χαρά του φιλάνθρωπου πλούσιου», μετά μάθαμε το ποσό, ύστερα την είδαμε σε φωτογραφίες με τον Καμίνη και πριν λίγο την είδα να μιλάει στην κάμερα του Star εξηγώντας την κίνηση της αυτή. «Οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλον» ύστερα είπε για συνθήκες κατοχής αυτή την στιγμή στην χώρα που της θύμισαν τα δικά της δύσκολα παιδικά χρόνια.

Αν στην περίπτωση των πλούσιων κυριών που ζουν μέσα στην ανία και δεν έμαθαν να κάνουν τίποτα στην ζωή τους, η επιδεικτική φιλανθρωπία είναι μια πράξη για να βροντοφωνάξουν ότι υπάρχουν, στην περίπτωση της Μούσχουρη τι ακριβώς είναι;

Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ένας άνθρωπος χορτασμένος από διεθνή αναγνώριση, επιτυχία καλλιτεχνική και εμπορική, αγάπη από τον κόσμο, με καριέρα αξιοζήλευτη φτάνει σε τέτοιο ατόπημα. Γιατί φέρνει τις κάμερες και δίνει επιδεικτικά την επιταγή στον Δήμαρχο της Αθήνας; Δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά αυτό; Και το ποσό; «Συμβολικά 10000 ευρώ και θα είμαι δίπλα σας». Οι συμβολικές κινήσεις είναι τόσο δύσκολο να γίνουν με κλειστές κάμερες πίσω από κλειστές πόρτες;

Ανησυχεί μήπως δεν γίνει γνωστό; Και εγώ σου λέω ότι δεν το μαθαίνει ποτέ κανείς και τι έγινε; Αυτή με την ψυχή της δεν τα έδωσε στον Δήμο της Αθήνας; Πρέπει να μας σερβίρει «την ψυχή της στο πιάτο» για να αξιολογήσουμε το έδεσμα;

Το χειρότερο βέβαια από όλα είναι το «ηθικό δίδαγμα» που μας λέει ότι περνάει με την πράξη της: «Ο ένας Έλληνας πρέπει να βοηθάει τον άλλον».

Λυπάμαι, αλλά ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα μου μιλήσει για βοήθεια στο διπλανό μου είναι ένας άνθρωπος με λυμένα τα οικονομικά του προβλήματα. Εμείς που δουλεύουμε, οι άνεργοι, οι ημιάνεργοι, η γενιά των 400 ευρώ, ο καθένας από εμάς, το παράδειγμα της αλληλεγγύης το βλέπει (αν θέλει) σε ανθρώπους που είναι «πιο κάτω από αυτόν».  Στους φτωχούς που βοηθάνε φτωχούς. Στην γυναίκα του δευτέρου ορόφου που σας έγραφα πριν μερικές εβδομάδες που πέταξε μια σακούλα ρούχα σε κάποιον που έψαχνε στα σκουπίδια. Σε αυτούς που δίνουν γιατί θέλουν να δώσουν και ας έχουν λίγα.

Οι διάσημοι και οικονομικά ευκατάστατοι αν θέλουν να βοηθήσουν πρέπει να το κάνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Στην αντίθετη περίπτωση βλέπουμε ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ακόμα μια προβολή του ονόματος τους, ακόμα μια δήλωση, ακόμα ένα «μπράβο» από τον κόσμο. Δυστυχώς το να είσαι απλός και ταπεινός δεν είναι κάτι που μαθαίνεται. Ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτες είναι οι τσέπες σου...

18 Σχόλια
12
Yoda 14.12.2012 | 20:12
Μαζέψτε λίγο τα κόμπλεξ σας ρε παιδιά.

Θα μιλήσω χωρίς να έχω δει κάποια "δήλωση", μόνο ό,τι διαβάζω εδώ.

Η φιλανθρωπία καλό - για την ψυχή του καθενός ενίοτε - είναι να γίνεται ανώνυμα. Από πότε όταν γίνεται επώνυμα ακυρώνεται;

Λέτε: "Οι συμβολικές κινήσεις είναι τόσο δύσκολο να γίνουν με κλειστές κάμερες πίσω από κλειστές πόρτες;". Η απάντηση είναι: Ναι. Πώς αλλιώς θα λειτουργήσουν συμβολικά;

Τα βάζετε με το σχόλιό της περί αλληλοβοήθειας. Πού το κακό; Υπάρχει περίσσευμα για περισσότερη αλληλεγγύη. Το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους άλλωστε.

Εγώ νομίζω ότι η εν λόγω κυρία ήθελε όντως να προβληθεί η κίνηση- κυρίως όμως για να περάσει το μήνυμα της αλληλοβοήθειας, έτσι όπως το βλέπει η ίδια. Δεν νομίζω ότι μας έχει (άλλη) ανάγκη στη δύση της ζωής της και μιας καταξιωμένης καριέρας. Δεν χρειάζεται να το βλέπουμε μιζέρια!

Σκεφτείτε: Τι μπορεί να γίνει με €10.000 για κάποιους που τα έχουν ανάγκη. Ίσως να νιώσετε καλύτερα.
Φιλαλήθης 14.12.2012 | 22:50
Δεν το έκανε από συμπόνια ,απλώς θέλει να διασκευάσει την γνώμη που αποκόμισαν για την αφεντιά της οι Έλληνες από τις περυσινές τις δηλώσεις για τις οποίες έφαγε το κράξιμο της ζωής της.
avatar
Ανώνυμος/η 14.12.2012 | 20:18
Πηγαινε πές τα αυτά σε όποιον βοηθηθεί έστω και με 1 ευρώ απο φιλανθρωπία πλούσιου να δω τι θα σου πεί. Αυτη η πικρόχολη κριτική γίνεται τόσο εύκολη,και ξεχνάμε οτι παρόλο τον τρόπο που βγήκε στην δημοσιότητα, η κίνηση έγινε. Ας ελπίσουμε να πανε σε καλή μερια,αυτό θα σχολίαζα εγω...γνώμη μου,..
Μάγισσα Κίρκη 19.12.2012 | 10:02
Οι καταστάσεις δεν κρίνονται πάντα εκ του αποτελέσματος αλλά και εκ του κίνητρου.Το ότι θα χορτάσουν δέκα άνθρωποι, δεν αναιρεί τους προφανείς λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη μόνο σε παγκόσμια μετάδοση δεν βγήκε να κάνει η κάμερα γκρό πλάνο στο χέρι, την ώρα που έδινε την επιταγή.Οι φιλανθρωπίες έχουν νόημα όταν γίνονται αθόρυβα και ανώνυμα.Ειδικά στην περ'ιπτωση της Μούσχουρη βγάζει
Φιλαλήθης 14.12.2012 | 20:44
"...μαζέψτε τα κόμπλεξ σας ρε παιδιά..."
.
Αυτό ακριβώς διάβασα σε κάποιο σχόλιο ...η αλήθεια είναι
ότι όταν άκουσα την συγκεκριμένη είδηση ,είπα "...δεν πας στον αγύριστο μωρή κ...γρια!" και δεν το είπα έτσι ελαφρά τη καρδία ,μα φέρνοντας στο νου μου περυσινές της δηλώσεις.., ξαναθυμηθείτε τις..
.
"...“Σήμερα όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Έλληνες, κάτι που καταλαβαίνω και το θεωρώ σωστό. Οι Γερμανοί και εγώ έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση!.."
.
"... “Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει κανείς να εξοφλεί τα χρέη του. Τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ζούνε με ένα ψέμα σε μια ψεύτικη ευημερία… Η Ευρώπη έχει δίκιο να είναι εξοργισμένη”..."
.
"... Έφτασε ακόμα και στο σημείο να επαινέσει το προκλητικό εξώφυλλο του «Focus» λέγοντας: «Καταλαβαίνω απολύτως την οργή των Γερμανών. Συμφωνώ με τη στάση της Ανγκελα Μέρκελ»..."
.
"...Γι’ αυτό το θέμα είμαι πραγματικά πολύ αρνητική. Ντρέπομαι. Αυτό το θεωρώ προδοσία. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, αλλά όχι δωρεάν.."
.
Τώρα η κυρία αυτή δεν ντρέπεται πλέον αλλά νιώθει και συμπόνια ,.....ο Βαγγέλης Μακρής είναι πολύ επιεικής!!!
Κυνικός 16.12.2012 | 00:14
Δηλαδή Φιλαλήθη εσύ πιστεύεις ότι: Οι Έλληνες δε χρειάζεται να μάθουν ότι πρέπει ο καθένας να εξοφλεί τα χρέη του, αλλά αντίθετα να δανείζεται και μετά να κάνει το κινέζο.
Ή ότι η Ελλάδα που φέσωσε τους πάντες για να ψωνίζουν ψήφους οι θεόρατοι πολιτικοί μας, τώρα πρέπει να δέχεται βοήθεια δωρεάν, δηλαδή τα λεφτά άλλων φορολογούμενων σαν δώρο. Εσύ Φιλαλήθη θα έδινες, όχι 10.000 ευρώ, αλλά 100 ευρώ σαν δώρο σε ένα Βούλγαρο ή Σλοβένο που είχε ανάγκη;
Και όσο για τη Μούσχουρη θα έλεγα μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλοι (βλέπε Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης κλπ) που αντίθετα βγάζουν τα λεφτά τους έξω...
Φιλαλήθης 16.12.2012 | 11:45
Αν κατάλαβες αυτό τότε κατάλαβες λάθος ή δεν ήμουν εγώ αρκετά σαφής.Το ξαναλέω λοιπόν...
η συγκεκριμένη κυρία περιφερόταν στο εξωτερικό από κανάλι σε κανάλι και διατυμπάνιζε πόσο ντρεπόνταν που οι Έλληνες είναι απατεώνες και μπαταχτσήδες ...ο λαός και όχι οι πολιτικοί του ή οι μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες που βάζω στοίχημα ότι ειναι και αυτή μέσα.
Τώρα πες εσύ τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο που νιώθει συμπόνια και μάλιστα καλεί και τα κανάλια;Δείχνει το καλό παράδειγμα ε;
Ξέρεις στη Ελλάδα έχουμε ένα ρητό γεμάτο αξιοπρέπεια και περηφάνια..."μην γλύφεις εκεί που φτύνεις".......
Μένης 14.12.2012 | 21:25
Ενδεχομένως να θέλησε έμπρακτα να εξιλεωθεί για τις αμφιλεγόμενες περσινές δηλώσεις της και θεώρησε πως θα επηρρέαζε το προφίλ της αυτή η κίνηση. Αυτό εξυπακούεται πως χρειάζεται και τη δημοσιότητα.
Δεν το κρίνω ως θετικό ή αρνητικό, απλά μια ενδεχόμενη ερμηνεία παραθέτω.
Konstantinos717 14.12.2012 | 22:11
Καταρχάς δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό της κυρίας Μούσχουρη αλλά μια πρώτη σκέψη είναι η εξής. Εφ΄όσον η πράξη της ήθελε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους, τότε θα έπρεπε να γίνει γνωστή. Λέω γω τώρα...
avatar
Ανώνυμος/η 14.12.2012 | 22:52
Το δάχτυλο ήθελε να μας κουνήσει για να μας νουθετήσει: κοιτάξτε τι καλή και αλληλέγγγυα είμαι εγώ και πόσο ατομικιστές εσείς . Αφήστε τις λοιπές ερμηνείες περί συμβολικής κίνησης, φιλανθρωπίας κλπ. Να μας δείξει πόσο φταίμε ήθελε και πόσο καλύτερη είναι η ίδια ( μου θύμισε κάτι υποκριτές καθηγητές στο σχολείο και τα κηρύγματά τους ...)
Helenita 15.12.2012 | 02:48
Η φιλανθρωπία απενοχοποιεί, απ΄την άλλη ό,τι προσφέρεται σίγουρα βοηθάει.
Πορνοστράδαμος 15.12.2012 | 03:07
καλά κάνεις και την θάβεις. προφανώς και δεν αξίζει ούτε την παραμικρή συμπάθεια. σα δε ντρέπεται να προσφέρει 10 χιλιάδες ευρώ από την τσέπη της.
avatar
leonidasm 15.12.2012 | 11:01
Εδώ η γυναίκα έκανε αυτήν εδώ τη διαφήμιση ! Όχι, πείτε μου... δεν το ΄χει χάσει ; :P http://youtu.be/Plwpid54Frs
avatar
Ανώνυμος/η 15.12.2012 | 11:07
Κρίμα να λαϊκίζει και η Lifo...
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ