Ήταν κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να μιλήσουν. Να τι είπαν 19 θανατοποινίτες, λίγο πριν πεθάνουν

Ένα ιστορικό των εγκλημάτων τους και των τελευταίων στιγμών τους
7.8.2015 | 20:00

 

Από το 1982 μέχρι και τις 27 Ιουνίου 2013, το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας εκτέλεσε 500 θανατοποινίτες κρατούμενους με θανατηφόρο ένεση. Πριν πεθάνει κάθε κρατούμενος, είχε την ευκαιρία να φάει ένα τελευταίο γεύμα της επιλογής του (ένα δικαίωμα το οποίο τον εδώ και μερικά χρόνια αφαιρέθηκε) και να πει τα τελευταία λόγια του με τη μορφή μιας δήλωσης που θα καταγραφεί...

 

Η τελική κατάθεση/δήλωση μπορεί να είναι μια παράδοση που κληρονομήθηκε από τη Βρετανία, αλλά η ελευθερία του λόγου είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με το αμερικανικό σύνταγμα, όπως και το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Περίπου επτά λεπτά μετά την τελευταία δήλωσή του ο ομιλητής είναι νεκρός, έτσι, αυτές οι λέξεις είναι το «οπλοστάσιό» τους: η τελευταία ευκαιρία για τον κατάδικο να δώσει στον κόσμο την άποψή του σχετικά με το έγκλημα (συχνά, ιδιαίτερα φρικτό), το οποίο συνήθως έχει διαπράξει πριν από πολλά χρόνια.

 

Οι περισσότερες από τις τελευταίες δηλώσεις, όπως λέει ο Robert K. Elder, συγγραφέας του βιβλίου Last Words of the Executed (Τελευταία Λόγια των Εκτελεσθέντων), εναρμονίζονται κατά κάποιο τρόπο με τα «πέντε στάδια της θλίψης»: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Και σχετικά με το αν υπάρχουν τύψεις στους δράστες για τα θύματά τους ή όχι, υπάρχει σίγουρα στεναχώρια για τις πράξεις που τους έχουν φέρει στον επικείμενο θάνατό τους. «Έχω μετανιώσει τα τελευταία 10 χρόνια για ό,τι έκανα. Εύχομαι να δεχτείτε τη συγνώμη μου... Ξέρω ότι δεν μπορείτε να δώσετε τη συγχώρεση σας...».

 

Μερικές δηλώσεις είναι μεγάλες, αλλά όλες είναι αναλαμπές από πολύ μεγαλύτερες ιστορίες. Μερικές είναι απολογίες, παραδοχές μετανιωμένων πράξεων, πράξεων που δεν αλλάζουν, η αδυναμία να γυρίσει πίσω το σκοτάδι που απλώθηκε. Πολλοί δείχνουν ένα σπασμένο χαρακτήρα: ένας δολοφόνος, αλλά και στοργικός σύζυγος. Ένας δολοφόνος, αλλά και ένας πατέρας που αγαπά τα παιδιά του. «Μακάρι να μπορούσα...να το αλλάξω, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ...».

 

Πολλοί βρίσκουν την πίστη τους στην πτέρυγα των μελλοθάνατων. Η νέα αυτή πίστη είναι συχνά όπως λένε, τόσο ένθερμη όπως μία παιδική προσευχή πριν τον ύπνο, καθώς ο δείκτης του ρολογιού χτυπά προς το τέλος της ζωής. 

 


Αυτά είναι κάποια, τελευταία λόγια...

 

 

Steven Woods

 


Εκτελέστηκε: 13/9/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 21
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 31


Αδίκημα: ο Woods και ο συγκατηγορούμενός του, σκότωσαν έναν 21χρονο λευκό άνδρα και μία 19χρονη λευκή γυναίκα, με πυροβολισμούς στο κεφάλι και κόβοντας τους λαιμούς τους.

 

«Δεν θα γίνετε μάρτυρες μιας εκτέλεσης, αλλά θα γίνετε μάρτυρες ενός φόνου. Είμαι δεμένος για κάτι που έκανε ο Marcus Rhodes. Ποτέ δεν σκότωσα κανέναν, ποτέ. Σ' αγαπώ, μαμά. Σ' αγαπώ Tali. Αυτό είναι λάθος. Όλο αυτό το πράγμα είναι λάθος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα αφήσετε τον Marcus Rhodes να κυκλοφορεί ελεύθερος. Η δικαιοσύνη με έχει απογοητεύσει. Κάποιος έχει κάνει μεγάλο λάθος. Κι εγώ σ' αγαπώ μαμά. Λοιπόν δεσμοφύλακα, αν πρέπει να δολοφονήσεις κάποιον, προχώρα και κάνε το. Ξεκινήστε. Έρχεται. Μπορώ και το αισθάνομαι να έρχεται. Αντίο».

 

 

Michael Perry

 


Εκτελέστηκε: 1/7/2010
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 19
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 28


Αδίκημα: ο Perry και ο συγκατηγορούμενός του, πυροβόλησαν θανάσιμα μία 50χρονη, έναν 17χρονο και μία 18χρονη, όλοι τους λευκοί.

 

«...Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας σε όλους όσους εμπλέκονται σ' αυτή την κτηνωδία, ότι τους συγχωρώ. Μαμά, σ' αγαπώ...(κλαίγοντας) είμαι έτοιμος να φύγω δεσμοφύλακα. Έρχομαι στο σπίτι μπαμπά, έρχομαι στο σπίτι μπαμπά».

 

 

Cary D. Kerr

 


Εκτελέστηκε: 3/5/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 36
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 46


Αδίκημα: ο Kerr επιτέθηκε σεξουαλικά σε μία 34χρονη λευκή γυναίκα, την στραγγάλισε και την έσπρωξε στη συνέχεια έξω από ένα κινούμενο όχημα, με αποτέλεσμα τον θάνατό της.

 

«...Πείτε στην αδελφή μου Tracey, πως την αγαπώ. Nicole, σ' ευχαριστώ και σ' αγαπώ. Wanda και όλοι οι φίλοι μου, σας αγαπώ και σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Προς την Πολιτεία του Τέξας: είμαι ένας αθώος άνθρωπος. Ποτέ μην εμπιστεύεστε έναν διορισμένο από το δικαστήριο συνήγορο. Είμαι έτοιμος δεσμοφύλακα. Σ' ευχαριστώ Brad, λυπάμαι. Ελέγξτε το DNA, ελέγξτε τον Scott. Πάμε. Κύριε Ιησού, Ιησού.»

 

 

Karla Faye Tucker

 


Εκτελέστηκε: 3/2/1998
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 23
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 38


Αδίκημα: με ένα συνεργό, έσφαξαν δύο άτομα με μία αξίνα. Τα σώματα και των δύο θυμάτων, είχαν περισσότερες από 20 πληγές.

 

«Ναι κύριε, θα ήθελα να πω σε όλους σας...στην οικογένεια Thornton και στην οικογένεια του Jerry Dean, ότι λυπάμαι. Ελπίζω ο Θεός να σας φέρει ειρήνη με αυτό. Μωρό μου, σ' αγαπώ. Ron, δώσε στην Peggy μια αγκαλιά από εμένα. Όλοι ήταν τόσο καλοί μαζί μου. Σας αγαπάω όλους πάρα πολύ. Εγώ τώρα θα αντικρίσω τον Ιησού. Δεσμοφύλακα Baggett, σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Ήσασταν τόσο καλοί μαζί μου. Σας αγαπώ όλους πάρα πολύ. Θα σας δω όλους, όταν φτάσετε εκεί. Θα περιμένω για εσάς».

 

 

Reginald Blanton

 


Εκτελέστηκε: 27/10/2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 18
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 28


Αδίκημα: ο Blanton και ο συγκατηγορούμενός του, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 20χρονο Ισπανόφωνο στο διαμέρισμά του. Ο Blanton πήρε κοσμήματα από το θύμα, τα οποία αργότερα άφησε ενέχυρο για 79 δολάρια.

 

«Ξέρω πως όλοι πονάτε, πιστέψτε με, έχω κλάψει πολύ για τον Carlos. Ο Carlos ήταν φίλος μου. Δεν τον δολοφόνησα εγώ...αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια αδικία. Αυτό δεν λύνει τίποτα. Δεν θα φέρει πίσω τον Carlos. Όλοι αγωνιστήκατε πραγματικά σκληρά για να αποδείξετε την αθωότητά μου. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αγαπώ τον καθένα σας ξεχωριστά... Ετοιμάζονται να περάσουν στις φλέβες μου ένα θανατηφόρο φάρμακο, το οποίο ούτε και η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί σε σκύλους. Είμαι σε χειρότερη θέση από ένα σκυλί. Θέλουν να με σκοτώσουν γι' αυτό? Δεν είμαι ο άνθρωπος που το έκανε αυτό. Συνεχίστε τον αγώνα. Θα σας δω όλους ξανά...».

 

 

Terry Lee Hankins

 


Εκτελέστηκε: 2/6/2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 26
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 34


Αδίκημα: ο Hankins πυροβόλησε μία 34χρονη γυναίκα στο κεφάλι ενώ κοιμόταν, με αποτέλεσμα το θάνατό της. Την επόμενη μέρα, πυροβόλησε και σκότωσε τα δύο θετά παιδιά του (10 και 12 χρονών) με τον ίδιο τρόπο. Μετά τη σύλληψή του, ο Hankins είπε στις αρχές πού θα βρουν τα πτώματα του 55χρονου πατέρα του και της 20χρονης αδελφής του, τους οποίους δολοφόνησε το 2000.

 

«Ναι, λυπάμαι για ό,τι έχω κάνει και για όλο τον πόνο και την ταλαιπωρία που οι πράξεις μου έχουν προκαλέσει. Ο Ιησούς είναι ο Κύριος. Δοξάστε τον Θεό».

 

 

Dale Devon Scheanette

 


Εκτελέστηκε: 10/2/2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 23
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 35


Αδίκημα: o Scheanette κακοποίησε σεξουαλικά και στραγγάλισε μία 22χρονη μαύρη γυναίκα.

 

«Είναι το μικρόφωνο ανοιχτόq Η μόνη δήλωσή μου είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ υποθέσεις αλάνθαστες. Αυτά είναι τα δικά μου λόγια. Καμία υπόθεση δεν είναι αλάνθαστη. Μπορείτε να προχωρήσετε δεσμοφύλακα».

 

 

David Martinez

 


Εκτελέστηκε: 4/2/2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 22
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 36


Αδίκημα: σκότωσε τη σύντροφό του και τον 14χρονο γιο της με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, αφήνοντας τη 10χρονη κόρη της να τρέξει μακριά. Δεν αναφέρθηκε κάποιο κίνητρο.

 

«...Τίποτα δεν έχω να πω που μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Ζητώ συγχώρεση. Λέγοντας συγγνώμη δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Ελπίζω ότι μια μέρα θα βρείτε την ηρεμία. Λυπάμαι για όλο τον πόνο που σας έχω προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια... Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Ελπίζω να βρείτε ηρεμία και να ξέρετε ότι σας αγαπώ. Λυπάμαι. Λυπάμαι και δεν μπορώ να το αλλάξω».

 

 

Virgil Euristi Martinez

 


Εκτελέστηκε: 28/1/2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 28
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 41


Αδίκημα: ο Martinez πυροβόλησε θανάσιμα μία 27χρονη Ισπανόφωνη, τα δύο μικρά παιδιά της και έναν 18χρονο Ισπανόφωνο.

 

«...Πρώτα, στην αδελφή της Veronica. Ξέρω τι έχεις πει και όλα είναι ψέματα. Ο John Gomez σκότωσε τα παιδιά και την αδερφή σου. Ξέρω πως όλοι αγαπάτε τον John Gomez, αλλά ήταν ένας βίαιος άνθρωπος. Μακάρι να τον είχα πυροβολήσει στο πόδι. Τότε αυτός θα ήταν εδώ. Οι αστυνομικοί απλώς προσπαθούν να καταδικάσουν κάποιον».

 

 

Gregory Wright

 


Εκτελέστηκε: 30/10/2008
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 31
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 42


Αδίκημα: ο Wright διέρρηξε το σπίτι μίας λευκής γυναίκας και τη μαχαίρωσε, προκαλώντας το θάνατό της. Πήρε πολλά αντικείμενα από το σπίτι και διέφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος με το αυτοκίνητο του θύματος.

 

«...Ο John Adams είπε ψέματα... Έκανε συμφωνίες και πούλησε πράγματα για να αποφύγει τη φυλακή... Ο John Adams είναι αυτός που σκότωσε τη Donna Vick. Μου έκαναν έλεγχο με μηχάνημα για τεστ αλήθειας και πέρασα. Ο John Adams δεν προσφέρθηκε ποτέ να κάνει κάτι αντίστοιχο. Έκανα ό,τι μπορούσα. Η Donna Vick με βοήθησε. Με μάζεψε από το δρόμο... Η Donna μου έδωσε ό,τι θα μπορούσα να ζητήσω. Την βοηθούσα στο ναυπηγείο. Την βοηθούσα στο σπίτι. Ρωτούσε αν υπήρχε κάποιος άλλος για να βοηθήσει. Είμαι κι εγώ Χριστιανός, έτσι της είπα για τον John Adam. Τον μαζέψαμε από ένα σπίτι με ναρκωτικές ουσίες. Δεν ήξερα ότι είχε ποινικό μητρώο... Ήμουν στο μπάνιο όταν επιτέθηκε. Είμαι κουφός από το ένα αυτί και νομίζω ότι και η τηλεόραση ήταν πολύ δυνατά. Έτρεξα στην κρεβατοκάμαρα. Μέχρι τη στιγμή που μπήκα, όταν προσπάθησα να τη βοηθήσω με πρώτες βοήθειες, ήταν πολύ αργά. Οι φλέβες είχαν κοπεί στο λαιμό της. Τη μαχαίρωσε στην καρδιά της και αυτό είναι που την σκότωσε. Είπα στον John Adams, «Παραδώσου ή εξαφανίσου». Του χρωστούσα μια χάρη... Δύο ή τρεις ημέρες αργότερα, στράφηκε εναντίον μου. Έχω κάνει τα πάντα για να αποδείξω την αθωότητά μου. Μπροστά σας έχετε έναν αθώο άνθρωπο. Αγαπώ την οικογένειά μου. Θα σας περιμένω όλους...».

 

 

Michael Rodriguez

 


Εκτελέστηκε: 14/8/2008
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 38
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 46


Αδίκημα: κατά τη διάρκεια απόδρασης από φυλακή του Τέξας, ο Rodriguez και έξι συγκατηγορούμενοι του λήστεψαν ένα κατάστημα αθλητικών ειδών με την απειλή όπλου. Ένας αστυνομικός δολοφονήθηκε καθώς οι συγκατηγορούμενοι εγκατέλειψαν τη σκηνή του εγκλήματος.

 

«...Ξέρω ότι αυτό δεν επανορθώνει σε καμία περίπτωση για όλο τον πόνο και την ταλαιπωρία που σας προκάλεσα. Λυπάμαι πολύ. Η τιμωρία μου δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον πόνο και τη θλίψη που έχω προκαλέσει... Δεν είμαι αρκετά δυνατός για να ζητήσω συγχώρεση... Συνειδητοποιώ αυτό που έχω κάνει σε σας και τον πόνο που σας προκάλεσα. Παρακαλώ Κύριε, συγχώρεσέ με. Έχω κάνει μερικά φρικτά πράγματα. Ζητώ από το Θεό, παρακαλώ να με συγχωρέσει. Δεν έχω κερδίσει τίποτα, αλλά απλά έφερα θλίψη και πόνο σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους. Λυπάμαι. Λυπάμαι πολύ...Πατέρα Θεέ, Σου ζητώ συγχώρεση. Σου ζητώ συγχώρεση Κύριε. Είμαι έτοιμος να πάω στον Κύριο...».

 

 

Carlton Akee Turner

 


Εκτελέστηκε: 10/7/2008
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 19
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 29


Αδίκημα: ο Turner πυροβόλησε θανάσιμα τους θετούς γονείς του, των οποίων τα πτώματα ανακαλύφθηκαν στο γκαράζ τους.

 

«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω στον θείο μου Kyle πως λυπάμαι. Έχω μετανιώσει τα τελευταία 10 χρόνια για ό,τι έκανα. Εύχομαι να μπορούσατε να δεχτείτε τη συγνώμη μου. Ξέρω ότι δεν μπορείτε να δεχθείτε τη συγνώμη μου, ξέρω ότι δεν μπορείτε να με συγχωρήσετε. Δεν πειράζει, καταλαβαίνω... Έχω κάνει ό,τι μπορούσα για να το ξεπεράσει η υπόλοιπη οικογένεια... Ξέρω ότι έκανα λάθος. Αποδέχομαι την ευθύνη μου ως άνθρωπος. Δέχομαι αυτή την ποινή ως άνθρωπος. Αυτό δεν λύνει τίποτα, γιατί πονάει άλλους που μ' αγαπούν. Λυπάμαι. Σ' αγαπώ Kjersti. Αγαπώ κι εσένα Roland. Αγαπώ κι εσένα θείε Kyle. Εξακολουθώ να είμαι ο ανιψιός σας, άσχετα με το τι πιστεύετε».

 

 

Mark Stroman

 


Εκτελέστηκε: 20/7/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 31
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 42


Αδίκημα: ο Stroman δολοφόνησε έναν 49χρονο άνδρα από τη Μέση Ανατολή εργαζόμενο σε παντοπωλείο, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας.

 

«Ακόμα κι αν βρίσκομαι σε αυτό το φορείο, δευτερόλεπτα μακριά από το θάνατό μου, είμαι σε απόλυτη ηρεμία. Είθε ο Κύριος Ιησούς Χριστός να είναι μαζί μου. Έχω ηρεμία. Το μίσος εξελίσσεται σε αυτόν τον κόσμο και αυτό πρέπει να σταματήσει. Το μίσος δημιουργεί μια ζωή γεμάτη πόνο. Ακόμα κι αν βρίσκομαι εδώ, έχω ηρεμία. Είμαι ακόμη ένας υπερήφανος Αμερικανός, υπερήφανος Τεξανός. Ο Θεός ευλογεί την Αμερική, ο Θεός ευλογεί τον καθένα... Ήταν μια μεγάλη τιμή. Το νιώθω. Πάω για ύπνο τώρα. Καληνύχτα, 1, 2, αυτό είναι».

 

 

Milton Mathis Wuzael

 


Εκτελέστηκε: 21/6/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 19
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 32


Αδίκημα: ο Mathis πυροβόλησε τρία θύματα στο κεφάλι με πιστόλι, σε γνωστό σπίτι διακίνησης ναρκωτικών στην επαρχία Fort Bend του Τέξας. Ένα από τα θύματα, μία 15χρονη Ισπανόφωνη επέζησε των πυροβολισμών, παράλυτη από το θώρακα και κάτω.

 

«...Προς όλους τους υποστηρικτές μου, την οικογένεια και τους φίλους. Σας αγαπώ και σας εκτιμώ όλους. Προς αυτούς που με εκπροσωπούν σήμερα, σας ευχαριστώ για όλα. Το σύστημα με απογοήτευσε. Πρόκειται για ένα φιάσκο της δικαιοσύνης. Υπάρχουν θανατοποινίτες που χρειάζονται βοήθεια. Αγαπώ την οικογένειά μου. Σ' αγαπώ, μαμά... Ζήτησα από τον Κύριο να μου δείξει έλεος και ελπίζω να δείξει έλεος στους ανθρώπους που κουβαλούν μέσα τους αυτή τη μαζική σφαγή... Δεν έχουν σεβασμό για την ανθρωπότητα... Melanie, δεν ήθελα ποτέ να σε πληγώσω. Ήσουν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Δεν ζητώ τη συγχώρεσή σας... Ελπίζω να γίνεις καλά και οι γιατροί να συνεχίσουν να σε φροντίζουν. Φροντίστε τη μητέρα μου για εμένα...».

 

 

Lee Taylor

 


Εκτελέστηκε: 16/6/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 20
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 32


Αδίκημα: σε δωμάτιο αναψυχής της φυλακής, ο Taylor -μέλος της Αρίας Αδελφότητας του Τέξας- μαχαίρωσε θανάσιμα πολλές φορές έναν μαύρο άνδρα, με χειροποίητο όπλο.

 

«... Jennifer, σ' αγαπώ. Μαμά, σ' αγαπώ. Rick, να προσέχεις τον εαυτό σου. Για όλους εσάς, υπερασπίστηκα τον εαυτό μου όταν σκότωσα ένα μέλος της οικογένειάς σας. Η φυλακή είναι ένα κακό μέρος. Ήταν οκτώ εναντίον μου. Δεν είχα πρόθεση να τον σκοτώσω. Λυπάμαι που τον σκότωσα, αλλά δεν θα ήταν στη φυλακή αν ήταν ένας άγιος... Ελπίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν την κατάφορη αδικία από το κράτος. Υπάρχουν 300 θανατοποινίτες και ο καθένας δεν είναι ένα τέρας. Το Τέξας διατηρεί μία πολύ απάνθρωπη αδικία. Δεν είναι σωστό να σκοτώνεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή έχει σκοτώσει τον άνθρωπό σας. Ο καθένας αλλάζει, έτσι δεν είναι? Η ζωή έχει να κάνει με τις εμπειρίες και οι άνθρωποι αλλάζουν... Ελπίζω να μην βρείτε ικανοποίηση με αυτό, βλέποντας έναν άνθρωπο να πεθαίνει».

 

 

Michael Wayne Hall

 


Εκτελέστηκε: 15/2/2011
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 18
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 31


Αδίκημα: ο Hall και ένα συγκατηγορούμενός του, απήγαγαν μία 19χρονη λευκή γυναίκα από ένα δημόσιο δρόμο και την οδήγησαν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία, όπου την πυροβόλησαν αρκετές φορές. Πιάστηκαν στα σύνορα, προσπαθώντας να διαφύγουν από την πολιτεία.

 

«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συγγνώμη στην οικογένεια της Amy. Προκαλέσαμε μεγάλη στενοχώρια, θλίψη, πόνο και δυστυχία, και λυπάμαι. Ξέρω ότι αυτό δεν θα τη φέρει πίσω. Θα ήθελα να τραγουδήσω, Θα ήθελα να τραγουδήσω για αυτό τον άνθρωπο... Όσο για την οικογένειά μου, λυπάμαι που σας απογοήτευσα. Σας προκάλεσα μεγάλο πόνο και ζητώ τη συγχώρεσή σας. Δεν κλαίω για τον εαυτό μου, κλαίω για...αυτούς που δεν γνωρίζουν το Θεό και δεν έχουν απελευθερωθεί. Κρατούμαι για 13 χρόνια. Αλλά μέσα μου δεν είμαι κρατούμενος... Εδώ είμαι, ένας μεγάλος δυνατός νεαρός, που κλαίω σαν μωρό. Είμαι αρκετά άντρας για να δείξω τα συναισθήματά μου και λυπάμαι. Λυπάμαι για όλα. Μακάρι να μπορούσα να το πάρω πίσω, αλλά δεν μπορώ».

 

 

Larry Wooten

 


Εκτελέστηκε: 21/10/2010
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 37
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 51


Αδίκημα: ο Wooten δολοφόνησε έναν 80χρονο μαύρο άνδρα και την 86χρονη γυναίκα του. Μαχαίρωσε τα θύματα και έκοψε τους λαιμούς τους. Στη συνέχεια λήστεψε το ζευγάρι, παίρνοντας 500-600 δολάρια σε μετρητά.

 

«Όχι κύριε. Δεσμοφύλακα, αφού δεν έχω τίποτα να πω, μπορείτε να προχωρήσετε και να με στείλετε στον Επουράνιο Πατέρα μου».

 

 

John Alba

 


Εκτελέστηκε: 25/5/ 2010
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 36
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 54


Αδίκημα: σκότωσε τη γυναίκα του, Wendy Alba (28 ετών).

 

«...Πρώτα θέλω να πω στην οικογένειά του θύματος, την οικογένεια της Wendy, λυπάμαι που πήρα απο εσάς και τα παιδιά μου, κάτι τόσο πολύτιμο. Μακάρι να μπορούσα να τα πάρω όλα πίσω και να τα αλλάξω, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ... Sabrina, είσαι μια υπέροχη κόρη, είμαι περήφανος για σένα. John Jr., έγινες ένας εκπληκτικός νέος. Hector, κι εσύ το ίδιο. Amy, σ' ευχαριστώ που ήσουν πάντα εκεί... Προς την οικογένειά μου, εκτιμώ ότι πάντα στεκόσασταν δίπλα μου και όλα όσα έχετε κάνει. Πείτε σε όλους πως τους αγαπώ. Θα είμαι εντάξει. Κι εσείς το ίδιο. Θυμηθείτε ό,τι σας ζήτησα. Δώστε την αγάπη μου στα εγγόνια. Πείτε στον Jake και τη Mia ότι ο παππούς Alba τους αγαπά... Εντάξει δεσμοφύλακα, ας το κάνουμε, σας αγαπώ όλους. Μπορώ να το νιώσω ήδη. Αρχίζω να φεύγω».

 

 

James Edward Martinez

 


Εκτελέστηκε: 10/3/ 2009
Ηλικία κατά τη στιγμή της παράβασης: 26
Ηλικία κατά τη στιγμή της εκτέλεσης: 34


Αδίκημα: ο Martinez πυροβόλησε 20 φορές προς το όχημα των θυμάτων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 20χρονου λευκού άνδρα και μίας 29χρονης λευκής γυναίκας.

 

«Ναι κύριε, θέλω να πω στη μαμά μου ότι την αγαπώ και την ευχαριστώ για όλα όσα έχει κάνει για μένα. Πείτε στην αδελφή μου ότι την αγαπώ κι αυτή, την ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα έχει κάνει για μένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να προχωρήσετε μετά από αυτό. Θα είμαι μια χαρά. Θα είμαι εντάξει. Αγαπώ κι εσένα. Αγαπώ κι εσένα. Να προσέχετε. Εντάξει. Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω δεσμοφύλακα. Σας ευχαριστώ κύριε».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
avatar
celsius 7.8.2015 | 21:55
Αυτό με τον επουράνιο πατέρα που τον θυμούνται μόνο όταν πάνε να τον συναντήσουν και όχι πριν κάνουν τις μαλακίες τους.
avatar
carryplot 7.8.2015 | 21:59
Στην Ελλάδα όσο υπήρχε η θανατική ποινή (ευτυχώς καταργήθηκε), δεν υπήρχε επίσημη δήλωση από τους μελλοθάνατους. Ωστόσο καταγράφηκαν για τους περισσότερους τα τελευταία τους λόγια μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στην πολύκροτη υπόθεση Παγκρατίδη (που ακόμα και σήμερα, τόσες δεκαετίες μετά, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τον ήταν πράγματι εκείνος ο Δράκος του Σέιχ Σου), η τελευταίες του κουβέντες ελάχιστα λεπτά πριν την εκτέλεσή του ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος».
avatar
χλοη 8.8.2015 | 10:11
Δεν συμφωνω με την καταργηση της θανατικης ποινης,ομως πρεπει η δικαιοσυνη να ειναι τοσο ωριμη και σιγουρη οταν θα παρει αυτην την αποφαση για καποια φοβερα εγκληματα δεν εχεις απλα φυλακισμενο βιαστη και δολοφονο μικρων παιδιων και τοσα αλλα αποτροπαια εγκληματα .
Wanna be a Bee 8.8.2015 | 13:20
Απο οτι βλεπω οι ανθρωποι αυτοι καταδικαστηκαν σε θανατο για εγκληματα που εν ετη 2015 συνεχιζουν και γινονται ακομη και σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο. Επειδη ακριβως πιστευω πως κανεις δεν εχει το δικαιωμα να αφαιρεσει τη ζωη καποιου δεν ξερω αν θα επικροτουσα την θανατικη ποινη. Αλλα συγχωρατε με!!! Θα την εφαρμοζα σιγουρα σε καποιες περιπτωσεις χωρις καθολου αναστολες....
avatar
Τ.Π.Ε. 8.8.2015 | 16:06
Παρατηρώ οτι συνήθως θέλει πάνω από μία δεκαετία να έρθει η ώρα της εκτέλεσης της ποινής. Επίσης ελάχιστοι ζητούν συγγνώμη, οι περισσότεροι είναι ... αθώοι. Μου θυμίζει μία σκηνή από το Rashomon, ο καθένας λεέι οτι τον βολεύει, ακόμα και ο πεθαμένος λέει ψέματα, φοβερή περίπτωση ο άνθρωπος τελικά.
Paroula 14.8.2015 | 16:55
Πάντως δεν "αποδέχονται" όλοι το έγκλημά την τελευταία στιγμή... Θα είχα περιέργεια να δω πάντως και τι θα επέλεγαν ως τελευταίο δείπνο μετά από τόσο χρόνια εγκλεισμού...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ