Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

GOOD LIVING

Η στιγμή να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας είναι τώρα

 

 

Οι επιστήμονες του περιβάλλοντος, τα στοιχεία καθώς και όλα τα καιρικά φαινόμενα συνηγορούν προς ένα μέλλον δύσκολο για το ανθρώπινο είδος, εκτός και αν κάτι αλλάξει δραστικά και μαζικά, τόσο στον τρόπο που καταναλώνουμε προϊόντα και ενέργεια αλλά όσο και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα που η θάλασσα αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ανάπτυξης και της οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να μην αφεθεί το Αιγαίο, το Ιόνιο και οι παραλίες μας να γίνουν χωματερές.

 

 

Μία από αυτές τις δράσεις είναι το πρόγραμμα «Προσφέρω», μέσα από το οποίο καθαρίστηκαν 40 παραλίες στην Κρήτη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, μόνο το φετινό καλοκαίρι. Η P&G μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την iSea, συνεργάστηκαν με στόχο τον καθαρισμό των παραλιών στα τρία αυτά νησιά, μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια που ξέβρασε η θάλασσα ή παρέσυρε ο δυνατός αέρας. Όλο το καλοκαίρι, λοιπόν, μια ομάδα ανθρώπων της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, μαζί με 420 εθελοντές, δούλεψαν αθόρυβα και μεθοδικά, για 4 μήνες από το Μάιο ως και τον Σεπτέμβριο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά 5.830 κιλά απορριμμάτων με το πλαστικό να αποτελεί το 85%.

 

 

Το πρόγραμμα «Προσφέρω» στηρίζεται στη συμμετοχή των καταναλωτών μέσα από τις αγορές προϊόντων της P&G όπως Pampers, Ariel και Always, στα καταστήματα AB Βασιλόπουλος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην iSea να δραστηριοποιηθεί, να εντοπίσει τις κατάλληλες παραλίες, να οργανώσει, να συντονίσει τις δράσεις καθαρισμού και να κάνει την επιστημονική καταγραφή των απορριμμάτων. Το 2019 είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος «Προσφέρω» της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος. Κατά τον πρώτο χρόνο του «Προσφέρω», το 2018, πραγματοποιήθηκαν 18 καθαρισμοί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λευκάδα και Πρέβεζα από όπου απομακρύνθηκαν περισσότερα 2.000 κιλά απορριμμάτων με τη συμμετοχή περισσότερων από 430 εθελοντών και οργανωμένων εθελοντικών ομάδων, ανάμεσά τους και παιδιά, παρέες, ηλικιωμένοι, ακόμα και τουρίστες. Αφού όλοι μας απολαύσαμε το φετινό καλοκαίρι σε καθαρές θάλασσες, η iSea πραγματοποίησε μία δεύτερη φάση καθαρισμών τον Σεπτέμβριο, για να μαζέψει ό,τι απέμεινε, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να βιώσουν ξανά ένα καθαρό ελληνικό καλοκαίρι την επόμενη χρονιά.

 

 

Οι δράσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αφού από τον Νοέμβριο ως και τον Ιούνιο, για όλη τη σχολική χρονιά 2019-2020, η iSea έχει προγραμματίσει την υλοποίηση 20 εκπαιδευτικών δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, για παιδιά, στο πλαίσιο του «Προσφέρω». Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνουν σε σχολεία σε περιοχές τις Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων και θα έχουν ως αντικείμενο τα υδάτινα απορρίμματα ενώ αναμένεται να τις παρακολουθήσουν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των ηλικιών.

 

 

Παρότι υπάρχει ενεργή κινητοποίηση προς τη διάσωση του περιβάλλοντος και παρότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν πιο βιώσιμες πρακτικές, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε σημαντικά ζητήματα όπως η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της συνείδησης, μέσω καινοτόμων ιδεών για παραγωγή και συσκευασία προϊόντων.

 

 

Η P&G καινοτομεί με τις πρωτοβουλίες της σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και με προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών με πραγματικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συμβολής, αποτελεί το Head&Shoulders Beach Bottle, το πρώτο ανακυκλώσιμο σαμπουάν παγκοσμίως, μέρος του οποίου (25%) προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί από παραλίες.

 

 

Το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσές μας, είναι από τα πιο δύσκολα υλικά να ανακυκλωθούν και απειλεί να επιβληθεί στο παγκόσμιο θαλάσσιο τοπίο. Η P&G, σε συνεργασία με τους πρωτοπόρους οργανισμούς ανακύκλωσης, την TerraCycle και τη Suez, καινοτομούν περισυλλέγοντας το πλαστικό από τις ακτές της Ευρώπης και μετατρέποντάς το σε μπουκάλια σαμπουάν.

 

 

Ήρθε η στιγμή να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε, όχι μόνο ως κάτοικοι της Ελλάδας, αλλά και ενός πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσική

«SUPERNOVA»: Ο Hawk και ο Light παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο σε ένα ξεχωριστό διαδικτυακό live

Good Living

Τα αξεσουάρ που θα βάλουμε στη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα δώρα

Good Living

Lenovo Imagine: Ένας κόσμος γεμάτος κορυφαίες εμπειρίες τεχνολογικής καινοτομίας

Good Living

5 ζεστά σνακ που θα είναι έτοιμα σε 5 λεπτά

Good Living

Τα Starbucks Chilled Classics πρωταγωνιστούν σε κάθε λαμπερή, on the go στιγμή της μέρας

Good Living

Huawei Black Friday - Save the date για όλα τα gadget που χρειάζεσαι τώρα

Good Living

Φέτος το στόλισμα του σπιτιού το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ

Good Living

Huawei MatePad T10s και Huawei MatePad T10: multimedia gadget για όλη την οικογένεια με δώρο ένα Huawei Band 4

Good Living

Παντοπωλείο Τσοτύλι: Γνήσια προϊόντα της ελληνικής παράδοσης

Good Living

Το σπίτι μας είναι όλα όσα αγαπάμε