Όλες αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται αντιβιοτικά για να υποχωρήσουν και συχνά δεν μας πιάνει το φάρμακο που «δούλεψε» την προηγούμενη φορά, με συνέπεια σε κάθε υποτροπή να απαιτείται πιο δραστική ουσία και ισχυρότερη δόση

WELL BEING

Oυρολοίμωξη: ένα από τα συχνότερα καλοκαιρινά προβλήματα

Επιτέλους, έφτασε η ώρα που θα πούμε «γραφείο τέλος» και θα ετοιμάσουμε αποσκευές για κάποιο γραφικό νησί.

 

Όμως οι διακοπές δεν είναι πάντοτε «ανέφελες» και δεν αναφερόμαστε στα ξαφνικά μπουρίνια, αλλά σε παγίδες υγείας, οι οποίες παραμονεύουν και επιβάλλουν να είμαστε «διαβασμένοι» και προετοιμασμένοι. Τα συχνότερα προβλήματα έχουν σχέση με την «ευαίσθητη» περιοχή και μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν μας βγάλουν ξινή τη διαμονή στο νησί.

 

Από το 1982 που γυρίστηκε η cult ταινία «Summer Lovers» στη Σαντορίνη, τα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικό φόντο κάθε καλοκαιρινής ερωτικής περιπέτειας. Εκεί λοιπόν, οι εφήμερες σεξουαλικές επαφές μπορούν ενίοτε να κρύβουν παγίδες για την υγεία. Οι παγίδες αυτές είναι γνωστές με το ακρωνύμιο ΣΜΝ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) και δεν πρέπει να τις παίρνουμε ελαφρά τη καρδιά γιατί έχουν βαρύ αντίκτυπο στην υγεία και πλήττουν τη γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες.

 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, εν δυνάμει εχθρός δεν είναι μόνο ο ιός HIV, αλλά και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για άλλους καρκίνους της αναπαραγωγικής περιοχής και για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου (λαιμού). Για την πρόληψη των κονδυλωμάτων που ενδέχεται να υποστούν καρκινική εξαλλαγή συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των νεαρών κοριτσιών ηλικίας έως 18 ετών με τα εμβόλια HPV.

 

Στη φαρέτρα της πρόληψης εξέχουσα θέση κατέχουν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, που χάρη στον συνδυασμό αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων βοηθούν στη μείωση των υποτροπών.

 

Και οι κίνδυνοι για το ουροποιητικό σύστημα δεν σταματούν εδώ. Αρκετά μικρόβια που μπορούν να μας μολύνουν σε πισίνες ή κοινόχρηστες τουαλέτες προκαλούν ουρολοιμώξεις, οι οποίες στους άνδρες οδηγούν και σε χρόνιες προστατίτιδες, που έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, όταν «πέφτουν» οι άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες κινδυνεύουν και από κολπίτιδες, ενώ στο γυναικείο φύλο οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές κοντά στην εμμηνόπαυση λόγω της ξηρότητας του κόλπου και της αλλαγής του pH από τη χρήση ακατάλληλων σαπουνιών στην ευαίσθητη αναπαραγωγική περιοχή.

 

Όλες αυτές οι λοιμώξεις χρειάζονται αντιβιοτικά για να υποχωρήσουν και συχνά δεν μας πιάνει το φάρμακο που «δούλεψε» την προηγούμενη φορά, με συνέπεια σε κάθε υποτροπή να απαιτείται πιο δραστική ουσία και ισχυρότερη δόση – κάτι όχι πάντοτε εφικτό, καθώς διεθνώς οδεύουμε προς το τέλος των αντιβιοτικών. Γι' αυτό άλλωστε η πρόληψη των ουρολοιμώξεων και των προστατίτιδων είναι πολύ σημαντική, ώστε να μην χρειαστεί να εξαντλήσουμε τα διαθέσιμα «όπλα» και ξεμείνουμε από πυρομαχικά.

 

Στη φαρέτρα της πρόληψης εξέχουσα θέση κατέχουν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, που χάρη στον συνδυασμό αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων βοηθούν στη μείωση των υποτροπών. Βάλτε λοιπόν στο μενού μούρα, βατόμουρα, cranberries, σμέουρα και goji berries κι αν δεν τα βρίσκετε φρέσκα, αναζητήστε τα αποξηραμένα και σε συμπληρώματα διατροφής.

 

Για τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες φροντίστε να αλλάζετε μαγιό μετά το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα και μην το παρακάνετε με την ατομική υγιεινή, ενώ αποφύγετε τα ισχυρά αλκαλικά σαπούνια, συνιστά ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Μην αφήσετε αυτά τα προβλήματα να χρονίσουν γιατί οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεύση

Πώς να φτιάξετε το τέλειο fitness πρωινό

Ψυχή&Σώμα

Εσείς για ποιον λόγο γυμνάζεστε;

Ψυχή&Σώμα

Πώς να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας αθλητή που τρέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Well Being

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά τη διάρκεια του σεξ

Ψυχή&Σώμα

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς να κάνεις σεξ

Well Being

#PinkIsLife: Η Υamamay υποστηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με 20% έκπτωση σε όλα τα σουτιέν χωρίς μπανέλα

Well Being

Η πρώτη «έξυπνη» οδοντόβουρτσα για ένα υγιές χαμόγελο

Well Being

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

Well Being

The Art Of Control: H αυθεντική μέθοδος Pilates διδάσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Well Being

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;