Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

WELL BEING

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

Η λέξη «pesto» προέρχεται από το ιταλικό ρήμα «pestare» το οποίο σημαίνει «να χτυπηθεί» και είναι συνώνυμο με την ιταλική κουζίνα. Στα αρχαία χρόνια, η δημιουργία της pesto περιλάμβανε αγάπη και υπομονή, αφού τα υλικά της έπρεπε να χτυπηθούν με γουδί και γουδοχέρι, έτσι ώστε να δημιουργεί ο νόστιμος πολτός της.

 

Η ιστορία της κρατά χιλιάδες χρόνια: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χτυπούσαν μαζί σκόρδο, τυρί και βότανα, δημιουργώντας έναν πολτό που ονόμαζαν moretum. Στον Μεσαίωνα οι Ιταλοί έλιωναν καρύδια με σκόρδο, ένα μείγμα που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους ναυτικούς, αφού βοηθούσε στη ναυτία στα μεγάλα ταξίδια στη θάλασσα.

 

 

Η πιο διάσημη, όμως, pesto, είναι η pesto alla genovese. Η συνταγή για αυτό το είδος pesto εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1863 στο πρώτο μεγάλο βιβλίο για την κουζίνα της Λιγουρίας στην Ιταλία, απ' όπου και προέρχεται, και διαθέτει κρεμώδη υφή και έντονη, ιδιαίτερα χαρακτηριστική γεύση. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές συνταγές για pesto, ωστόσο, ο βασιλικός είναι το πιο βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε κάθε μία από αυτές. Η σάλτσα pesto συνδυάζεται ιδανικά με ζυμαρικά linguine ή gnocchi. 

 

 

Μπορεί τα συστατικά της να μην είναι πολύπλοκα, παρ' όλα αυτά, για να επιτευχθεί η ξεχωριστή της γεύση, χρειάζεται να δοθεί βάση στην παράδοση, την αυθεντική συνταγή, αλλά και τις ποιοτικές πρώτες ύλες. Ίσως η παραγωγή της να μην είναι εφικτή σε καθημερινή βάση, αν θέλουμε να απολαύσουμε την αυθεντική ιταλική της γεύση – και γι' αυτό μας δίνει τη λύση η Barilla. Mε άρωμα φρέσκου ιταλικού βασιλικού και μαζί με την ιδιαίτερη γεύση του Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π., η σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese παρασκευάζεται εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή Pesto Genovese, από τη Λιγουρία της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από τη Γένοβα.

 

 

Όπως είπαμε, ο βασιλικός είναι το πιο σημαντικό συστατικό, αφού αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σάλτσας pesto. Είναι σημαντικό να είναι φρέσκος και να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να μη χαθεί η ιδιαίτερη γεύση του. Για τη σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese, η Barilla φροντίζει έτσι ώστε ο βασιλικός να περισυλλεχθεί την περίοδο που η γεύση του βρίσκεται στο απόγειο –δηλαδή καθημερινά μεταξύ τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου– και καλλιεργείται σε επιλεγμένα χωράφια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο της Barilla. 

 

 

Μετά τη συγκομιδή, ο βασιλικός μεταφέρεται απευθείας στη μονάδα παραγωγής της Barilla στην Πάρμα και εντός 2 ωρών, υπόκειται σε έλεγχο, πλένεται, στεγνώνεται προσεκτικά και είναι έτοιμος να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα συστατικά και το Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π.

 

 

Τέλος, η Barilla Pesto alla Genovese μοιράζεται ομοιόμορφα στα βαζάκια, έτοιμη να συνοδεύσει τις συνταγές μας καθημερινά, ενώ δεν περιέχει πρόσθετα συντηρητικά, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά Linguine μαγειρεμένα «al dente». Επιπλέον, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές που να συνδυάζουν μία ποικιλία υλικών, όπως διαφορετικά είδη ζυμαρικών, κοτόπουλο, θαλασσινά, αλλαντικά, αλλά και λαχανικά για vegetarian πιάτα. Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές με την Pesto alla Genovese της Barilla εδώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεύση

Πώς να φτιάξετε το τέλειο fitness πρωινό

Ψυχή&Σώμα

Εσείς για ποιον λόγο γυμνάζεστε;

Ψυχή&Σώμα

Πώς να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας αθλητή που τρέχει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Well Being

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά τη διάρκεια του σεξ

Ψυχή&Σώμα

6 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάς να κάνεις σεξ

Well Being

#PinkIsLife: Η Υamamay υποστηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με 20% έκπτωση σε όλα τα σουτιέν χωρίς μπανέλα

Well Being

Η πρώτη «έξυπνη» οδοντόβουρτσα για ένα υγιές χαμόγελο

Well Being

The Art Of Control: H αυθεντική μέθοδος Pilates διδάσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Well Being

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;

Well Being

Το ταξίδι χρειάζεται γερό στομάχι!