Σινεφίλ

Ο δημιουργικός «γάμος» της Λιβ Ούλμαν με τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Πώς η σχέση του σκηνοθέτη με την ηθοποιό, άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική γλώσσα, με την οποία εκφράζονταν μέχρι τότε οι δημιουργοί του σινεμά

Οι δυο τους υπήρξαν από τα πιο θυελλώδη, αλλά και παραγωγικά ζευγάρια της 7ης Τέχνης. Όταν ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συναντήθηκε με τη Λιβ Ούλμαν, δεν ξεκίνησε μόνο ένας παράξενος, φαινομενικά προβληματικός έρωτας, αλλά και μία καλλιτεχνική σχέση που έμελλε να προσφέρει πολλά στον κινηματογράφο.

 

Η ταινία «Περσόνα» του 1966 στην οποία πρωταγωνιστούν δύο από τις γυναίκες της ζωής του σκηνοθέτη θεωρείται ήδη το έργο με το οποίο ο κορυφαίος σκηνοθέτης όχι απλώς προχωρά στην καθιέρωση μιας νέας κινηματογραφικής γλώσσας, αλλά γίνεται πλέον ορατός ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει και μεταμορφώνει τις ηρωίδες του από απλά εκφραστικά δοχεία, σε αυτόνομες καλλιτεχνικές περσόνες. 

 

«Πρώτη φορά συνάντησα έναν σκηνοθέτη, που με άφησε να εκφράσω συναισθήματα και σκέψεις που κανείς άλλος δεν είχε δει σε μένα», είχε δηλώσει το 1966. Ήταν η χρονιά που η ανυπέρβλητη «Περσόνα» βγήκε στις αίθουσες.

 

Οι δυο τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν μαζί ένα παιδί, ωστόσο το συμβόλαιο που τους ένωσε στην τέχνη αποδείχθηκε πολύ πιο σταθερό και κυρίως δημιουργικό από έναν συμβατικό γάμο. 

 

Σε αυτό το μίνι αφιέρωμα της Criterion Collection, η σχέση της ηθοποιού με τον σκηνοθέτη τοποθετείται στο μικροσκόπιο, εξετάζοντας τις συνέπειες που για καθέναν από τους δυο είχε στον ψυχισμό και την καλλιτεχνική τους έκφραση, αλλά και στο μονοπάτι ζωής που τελικά επέλεξαν να ακολουθήσουν. 

Σινεφίλ