Κόσμος

Ανθρωπιστική καταστροφή στο κέντρο προσφύγων της Σάμου

Το ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle καταδεικνύει την φρίκη που ζουν οι πρόσφυγες εκεί

Τα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα είναι απελπιστικά υπερπλήρη. Πολλοί πρόσφυγες είναι άρρωστοι και τραυματισμένοι (σωματικά και ψυχολογικά) και ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνητικές υπηρεσίες υπερφορολογούνται. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ο αριθμός των αυτοκτονιών ολοένα και αυξάνεται.


Έλλειψη υγιεινής, βία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ζωή δίχως προοπτική: αυτές είναι οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο προσφύγων στη Σάμο εκεί όπου ζουν άνθρωποι ο αριθμός των οποίων είναι τριπλάσιος από αυτόν για τον οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί το camp.


Και παρόλο που ο "Βαλκανική οδός" είναι κλειστή, νέοι πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στο νησί. Όμως δεν μπορούν να φύγουν από εκεί.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται ταχύτερα και οι ασυνόδευτοι, ανήλικοι πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να φύγουν από το νησί ώστε να επανασυνδέονται με τις οικογένειές τους, που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, το συντομότερο δυνατό.


Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις δηλώνουν ότι οι άθλιες συνθήκες που συνάντησαν στα κέντρα προσφύγων στην χώρα μας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Μόνο οι οργανώσεις ιδιωτικής βοήθειας μπορούν να φέρουν την ελπίδα.


Μερικοί νέοι καταφέρνουν και ξεφύγουν από εκεί για να πάνε στην Αθήνα. Ελπίζουν να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα πιο εύκολα από εκεί. Όμως πολλοί από αυτούς παραμένουν κολλημένοι στην πόλη επαιτώντας και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφεύγουν ακόμα και στην πορνεία ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόσμος

Η ντροπή της Ελλάδας: Να πώς βιώνουν οι πρόσφυγες το πολικό ψύχος στον καταυλισμό των Διαβατών

11.1.2019
Κόσμος

«Ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα»

4.9.2018

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόσμος

Γιατί στην Ευρώπη δε χτίζονται ουρανοξύστες;

1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
Κόσμος

Τα πιο ιδιαίτερα νησάκια του κόσμου στη μέση του πουθένα

2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Κόσμος

Η ζωή σε μία από τις πιο απομονωμένες, μολυσμένες, παγωμένες και πλούσιες πόλεις του κόσμου

2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Κόσμος

Τι αναζητούν οι άνθρωποι στο Google Search;

19.8.2019
Κόσμος

Όταν ο χρόνος παγώνει μόνιμα στο καλοκαίρι

16.8.2019