Κόσμος

Γιατί η νόσος του Αλτσχάιμερ εξακολουθεί να είναι ένα ιατρικό μυστήριο;

Αυτή τη στιγμή πολλές, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συσπειρωθεί πάνω στην έρευνα της νόσου

Αν και επί δεκαετίες γίνεται επιστημονική έρευνα για το Αλτσχάιμερ ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί μια θεραπεία. Λίγα είναι γνωστά για την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου - αλλά αυτό (ίσως) μπορεί να αλλάξει σύντομα.

 

Καθώς οι ανθρώπινοι πληθυσμοί γερνούν, η άνοια έχει εκτοξευθεί στην πέμπτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, μια μορφή άνοιας, αντιπροσωπεύει τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί για την έρευνα του Αλτσχάιμερ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία.Όλες οι απόπειρες ανάσχεσης της εξέλιξης της ασθένειας αποτυγχάνουν.

 

Αυτή τη στιγμή πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συσπειρωθεί πάνω στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ. Όμως γιατί η συγκεκριμένη νόσος εξακολουθεί να είναι ένα ιατρικό μυστήριο;

 

Ένα από τα σημάδια του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο είναι βλάβη των συνδέσμων καθώς και η απώλεια μεγάλου αριθμού νευρώνων με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζει τον ιππόκαμπο και τις συνδεδεμένες δομές του καθιστώντας πιο δύσκολο να σχηματίσουν νέες μνήμες ή να αποκτηθούν νέες πληροφορίες. Καθώς η ζημιά εξαπλώνεται στον εγκέφαλο, ο φλοιός γίνεται λεπτότερος και χάνονται ολοένα και περισσότερες μνήμες- αν και οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν συχνά να παραμείνουν.

 

Καθώς ο εγκέφαλος συρρικνώνεται περαιτέρω, αλλάζει αργά την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά και τελικά την ικανότητα του ατόμου να ζει και να λειτουργεί ανεξάρτητα. Επί 35 χρόνια υπήρξε επιστημονική διαφωνία σχετικά με την προέλευση της ασθένειας.

 

Ο κύριος τομέας της συζήτησης επικεντρώθηκε στη μη φυσιολογική συσσώρευση συστάδων πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδείς πλάκες που συχνά βρίσκονται σε εγκεφάλους εκείνων που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ. Όμως όλες οι απόπειρες να στοχεύσουν σε αυτή την πρωτεΐνη με φάρμακα απέτυχαν.

 

H νέα μελέτη που συντελείται τώρα προκαλεί τον τρόπο που η επιστήμη σκέφτεται για την ασθένεια. Η μελέτη δείχνει ότι το βακτήριο Porphyromonas gingivalis (Πορφυρώνας ούλων), το οποίο εμπλέκεται στην νόσο των ούλων, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

 

Σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εγκεφάλου, νευρικές βλάβες και αμυλοειδείς πλάκες. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δείξουν, μέσω των ποντικιών, ότι αυτή η ζημιά θα μπορούσε να σταματήσει χρησιμοποιώντας φάρμακα που στοχεύουν στα τοξικά ένζυμα.

 

Υπάρχουν κι άλλα σε αυτή την ιστορία όμως. Ο κίνδυνος της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι υψηλότερος σε εκείνους που έχουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και επίσης για εκείνους που πάσχουν από το αρτηριακό νόσημα γνωστό και ως αθηροσκλήρωση. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολλές αιτίες στην ανάπτυξη της νόσου.

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η εύρεση μιας υποβόσκουσας αιτίας που θα μπορούσε να συνδέσει όλες αυτές τις αιτίες θα μπορέσει να αποτελέσει το κλειδί για την εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον.

 

Κόσμος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναζητούν οι άνθρωποι στο Google Search;

Κόσμος Τι αναζητούν οι άνθρωποι στο Google Search;

19.8.2019
Όταν ο χρόνος παγώνει μόνιμα στο καλοκαίρι

Κόσμος Όταν ο χρόνος παγώνει μόνιμα στο καλοκαίρι

16.8.2019
Μέσα σε ένα ξενοδοχείο στις Ελβετικές Άλπεις που στο εσωτερικό του έχει Αστεροσκοπείο

Κόσμος Μέσα σε ένα ξενοδοχείο στις Ελβετικές Άλπεις που στο εσωτερικό του έχει Αστεροσκοπείο

15.8.2019
Το μπαλέτο των πουλιών: Οι απίθανες χορογραφίες που τα σμήνη μικρών πουλιών σχηματίζουν στον ουρανό πριν πέσει η νύχτα

Κόσμος Το μπαλέτο των πουλιών: Οι απίθανες χορογραφίες που τα σμήνη μικρών πουλιών σχηματίζουν στον ουρανό πριν πέσει η νύχτα

15.8.2019
Παιχνιδιάρες λεοπαρδάλεις, ματωμένα λιοντάρια: ένα  12ήμερο σαφάρι στη Νότια Αφρική μέσα σε ένα καλειδοσκοπικό δίλεπτο timelapse

Κόσμος Παιχνιδιάρες λεοπαρδάλεις, ματωμένα λιοντάρια: ένα 12ήμερο σαφάρι στη Νότια Αφρική μέσα σε ένα καλειδοσκοπικό δίλεπτο timelapse

13.8.2019
Κι ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται, το ερώτημα για τη σίτισή του παραμένει αναπάντητο

Κόσμος Κι ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται, το ερώτημα για τη σίτισή του παραμένει αναπάντητο

12.8.2019
Ο αγώνας ενός Τούρκου να σώσει την πιο υπεραλιευμένη θάλασσα του Κεραμεικού Κόλπου, απέναντι απ΄την Κω

Κόσμος Ο αγώνας ενός Τούρκου να σώσει την πιο υπεραλιευμένη θάλασσα του Κεραμεικού Κόλπου, απέναντι απ΄την Κω

12.8.2019
Αλήθεια, ποιος είναι ο δημιουργός της λαχταριστής σάλτσας Thousand Island;

Κόσμος Αλήθεια, ποιος είναι ο δημιουργός της λαχταριστής σάλτσας Thousand Island;

11.8.2019
Κι όμως, στη Φλόριντα υπάρχουν γοργόνες!

Κόσμος Κι όμως, στη Φλόριντα υπάρχουν γοργόνες!

10.8.2019
Αν δυσκολεύεσαι στη γή, δοκίμασε το βυθό: Το scuba diving ως θεραπευτική  άσκηση για άτομα με ειδικές ανάγκες

Κόσμος Αν δυσκολεύεσαι στη γή, δοκίμασε το βυθό: Το scuba diving ως θεραπευτική άσκηση για άτομα με ειδικές ανάγκες

10.8.2019
Εκτρέφοντας καμήλες στήν κάψα του Ντουμπάι

Κόσμος Εκτρέφοντας καμήλες στήν κάψα του Ντουμπάι

9.8.2019
Σού στείλανε τριαντάφυλλα χθες; Πιθανότατα ήρθαν από την Κένυα

Κόσμος Σού στείλανε τριαντάφυλλα χθες; Πιθανότατα ήρθαν από την Κένυα

9.8.2019