Κόσμος

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων;

Ένα ντοκιμαντέρ της DW παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις γύρω από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλώς μεγάλες και οδηγούν σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Σημαντικές, όμως, είναι και οι αλλαγές στους αλγόριθμους, καθώς οι τελευταίοι είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και να ελέγξουν την πορεία των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών. Ποιες είναι, επομένως, οι μελλοντικές εξελίξεις που αναμένονται στην κοινωνία μας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη; 

 

Μέσα από το παραπάνω ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle παρουσιάζονται τα βασικά σημεία γύρω από την έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τις επαναστατικές εξελίξεις που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή αναφορικά με τους παραπάνω τομείς της τεχνολογίας. Η ραγδαία εξάπλωση του AΙ, πέρα από τις ευκαιρίες που προσφέρει, είναι γεγονός ότι επιφυλάσσει επίσης και ορισμένους κινδύνους. 

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλώς ότι θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την αγορά εργασίας και αρκετά, πιο «βαρετά» επαγγέλματα θα αντικατασταθούν από ρομπότ, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δε θα χρειάζεται να κάνουν τις ίδιες, τυπικές, επαναληπτικές διαδικασίες στα πλαίσια της δουλειάς τους. 

 

Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει με τους αλγόριθμους είναι ότι οι άνθρωποι δε μπορούν ακόμη να καταλάβουν πώς οι αλγόριθμοι οδηγούνται στις εκάστοτε αποφάσεις. Εκτός αυτού, ένα ακόμη συχνό πρόβλημα που προσάπτεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι έχει τη δυνατότητα επιτήρησης των χρηστών. 

 

Πηγή: DW Documentary

 

 

 

Κόσμος