#2 Flo, η μεσογειακή διατροφή, επί της ουσίας δεν είναι ένα κατασκεύασμα, είναι η ονοματοθεσία ( τσσσσς!!! Τι είπα τώρα ;;;!!!) σε ένα σύνολο συνηθειών. Προφανώς οι διατροφικές συνήθειες ενός πληθυσμού επιβάλλονται και από οικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ 1958 και 1964 πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη, που είναι γνωστή ως "Μελέτη των εφτά χωρών ". Από αυτήν βγήκανε συγκεκριμένα συμπεράσματα, που μεταξύ άλλων, συσχέτιζαν τη διατροφή κατοίκων της Μεσογείου ( και ειδικά της Κρήτης ) με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, τα άρθρα της Wikipedia , για κάποιον που θέλει να κάνει μια αρχή στη μελέτη αυτού του θέματος, είναι αρκετά σοβαρά. Οι όροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι : "Seven Countries Study" και " Μεσογειακή διατροφή " ( Ελληνικά και Αγγλικά ). Εκεί θα συναντήσετε και αναφορές σε μετέπειτα έρευνες για το ίδιο θέμα.Για παρόμοιους λόγους αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι συνήθειες των κατοίκων της Ικαρίας. Οι νηστείες στην ελληνική παράδοση είναι, ευτυχώς, πολύ καλά σχεδιασμένες, αλλά να ξέρεις πως αυτό όντως βασίστηκε σε οικονομικούς παράγοντες και είχε να κάνει με τη διαθέσιμη ποσότητα των διαφόρων τροφών μέσα στη χρονιά. Αν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με τις νηστείες άλλων χωρών, είναι πως είναι εμφανές πως δόθηκε σημασία στην υγεία των νηστευόντων ( μια ζωή τα καλά και τα συμφέροντα ήμασταν ... ) . Παρεμπιπτόντως, γιατί, στη σύγχρονη εποχή, θεωρούνται νηστίσιμα οι γαρίδες και το χαβιάρι, αλλά όχι ένα τοστ κι ένα ποτήρι γάλα, θα σε γελάσω ...
Σχολιάζει ο/η