Απεργία την Πρωτομαγιά

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Στο Αμβούργο έχει απαγορευθεί η χρήση των συσκευασιών του αγαπημένου μας εσπρέσο, καθώς και τα εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερό, τουλάχιστον εντός κρατικών κτηρίων. Εκτός από το ότι, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να ανακυκλωθούν, το μέτρο εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αντιμετώπισης των αποβλήτων, η οποία επίσης απαγορεύει στους δημόσιους υπάλληλους να δαπανούν χρήματα των φορολογούμενων σε εμφιαλωμένο νερό ή σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα.
0

Κι όμως, υπάρχουν πόλεις – ορόσημα σε όλον τον κόσμο που κάνουν πολύ περισσότερα για την αειφορία, την αυτάρκεια και την ανάπτυξη τους από το να σβήσουν απλώς για μια ώρα το φως. 

Από την απόφαση του Αμβούργου να απαγορεύσει τα εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερό, μέχρι την κίνηση του Σάο Πάολο να καταργήσει τις διαφημιστικές πινακίδες και τη ρύπανση που προκαλούν στους δρόμους του, αυτές εδώ οι πόλεις υιοθετούν πολύ πιο ριζικά μέτρα για την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα μίας πραγματικά ζωντανής μεγαλούπολης, που κάτι έχει να προσφέρει στους κατοίκους της.

  

Αμβούργο: όχι στις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Η νέα κυβέρνηση του Όσλο σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης έως το 2019, σε μία πρώτη προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% έως το 2020 και πάντα σε σύγκριση με τα επίπεδα ρύπων του 1990. Επίσης, σχεδιάζεται η πόλη να είναι καθαρή από ορυκτά καύσιμα, το αργότερο έως το 2050.

Όσλο: όχι αυτοκίνητα στο Κέντρο της πόλης

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Η Μπογκοτά έχει ανοίξει κυριολεκτικά νέους δρόμους σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με τη ίδρυση της TransMilenio, ενός από τα πιο επιτυχημένα δίκτυα ταχείας κυκλοφορίας λεωφορείων. Τα συγκεκριμένα λεωφορεία κινούνται σε ξεχωριστές λωρίδες κυκλοφορίας, μειώνοντας το κόστος και ταυτόχρονα αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία μετακινείται το επιβατικό κοινό μέσα στην πόλη. Επίσης, από το 2000, στην πόλη εφαρμόζεται μια φορά τον χρόνο το πρόγραμμα "ημέρας χωρίς αυτοκίνητο".

Μπογκοτά: ταχείας κυκλοφορίας λεωφορεία

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Το Ελσίνκι, από την άλλη, έχει φιλόδοξα σχέδια τη δημιουργία μίας υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας που θα συνδυάζει παροχές σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, στο Ελσίνκι, σχεδιάζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή έως το 2025 μία εφαρμογή για κινητά και tablets που με χαμηλό κόστος πρόσβασης θα επιτρέπει στους πολίτες πολλές εναλλακτικές μετακίνησης με ποδήλατα, ταξί, πλοιάρια. Επίσης, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης (και πληρωμής) της μετακίνησης ή του ταξιδιού που επιθυμούν μέσα στη Φιλανδία, εύκολα και γρήγορα.

Ελσίνκι: έξυπνη μετακίνηση μέσω κινητών

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Η Σεούλ, που δικαίως θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, υπόσχεται το πιο γρήγορα ίντερνετ παγκοσμίως έως το 2017. Τότε, απ' ό,τι έχει δεσμευθεί και η δημοτική αρχή της πόλης, θα υπάρχει ελεύθερο ίντερνετ σε κάθε σημείο της πόλης: από τις στάσεις λεωφορείων έως τους υπόγειους σταθμούς του Μετρό. Την ίδια στιγμή, η πόλη έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της οικονομίας και των επιχειρήσεων για ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών. Μέσω του ShareHub, μίας τεράστιας διαδικτυακής πλατφόρμας που συνδέει τους χρήστες με υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τις ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά προσφέρει και σεμινάρια για τους πολίτες.

Σεούλ: ελέυθερο ίντερνετ σε κάθε γωνιά της πόλης

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Στο Μιλάνο, μία μεγαλούπολη που έχει πληγεί σοβαρά από τις εκπομπές ρύπων, σχεδιάζεται ακόμη και το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι για να φτάνουν στις δουλειές τους με το ποδήλατο. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το μέτρο θα βασιστεί σε ένα γαλλικό πιλοτικό πρόγραμμα. Επίσης, η πόλη σκοπεύει να δημιουργήσει μία εφαρμογή, η οποία θα "παρακολουθεί" τους ποδηλάτες.

Μιλάνο: αποζημίωση σε όσους κυκλοφορούν με ποδήλατο

Αυτές είναι οι 7 πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου, ως προς το βιοτικό επίπεδο Facebook Twitter
Το 2006, στο Σάο Πάολο απαγορεύθηκαν οι γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες, με μία απόφαση - σταθμό του δημάρχου Gilberto Kassab. Ήταν μία πραγματικά πρωτοπόρα κίνηση που βρήκε μιμητές και σ' άλλες μεγαλουπόλεις με κορυφαία την... Τεχεράνη, όπου πέρσι "κατέβηκαν" θηριώδεις διαφημίσεις και για 10 μέρες αντικαταστάθηκαν με έργα τέχνης.

Σάο Πάολο: όχι σε όλες τις υπαίθριες διαφημίσεις

Urban Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT