Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο ― Τι κάνει λάθος η Ελλάδα με τη «δασοπροστασία»

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Συνολικά μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. από τον Έβρο έως την Αττική πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Φωτ.: Alexandros Michailidis/ SOOC
0

Όσο οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και όλοι απεύχονται μία δραματική επανάληψη της μεγάλης φυσικής καταστροφής του 2007, στην άλλη άκρη της χώρας, στο εθνικό πάρκο του δάσους της Δαδιάς, οι δασολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δεν τρέφουν πολλές ελπίδες. 

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται μέσα στους καπνούς και τις φλόγες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να κάηκε ό,τι είχε γλιτώσει τον περασμένο χρόνο.

Τα αρνητικά ρεκόρ των καμένων εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού σπάνε, το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα στον απολογισμό της στάχτης προστίθενται πια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών,  με τους 26 μετανάστες που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα τους και δύο παιδάκια.

Στο νήμα νέου αρνητικού ρεκόρ

Η διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καταγράφει πολύ κακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα τελευταία τρία 24ωρα.

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά.

Στα στοιχεία του EFFIS του ευρωπαϊκού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) που παρουσιάζει η LiFO είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο  EFFIS για την Ελλάδα, ξεπέρασε πλέον το θλιβερό ρεκόρ του 2021, για το οποίο η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο Facebook Twitter
Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο EFFIS για την Ελλάδα ξεπέρασε σήμερα το θλιβερό ρεκόρ του 2021, το οποίο η κυβέρνηση τότε δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα να μην επαναληφθεί. Πηγή: Copernicus

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά. Το 2021 κάηκαν σύμφωνα με τον EFFIS 1.307.440 στρέμματα και φέτος έχουν γίνει στάχτη 1.447.774 στρέμματα, μια τιμή που είναι 1 εκατ. στρέμματα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.  

Προς το παρόν, το 2023 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά αναφορικά με το επίπεδο των καμένων εκτάσεων από το 2006 και μετά. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2007 στην Ηλεία που έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 2,717.150 εκ. στρέμματα. Την ίδια χρονιά κάηκαν στην  Πάρνηθα 48.744 στρέμματα, από τα οποία τα 36.338  ήταν τμήμα του εθνικού δρυμού. Το 2018 ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, οι φωτιές του τριημέρου δείχνουν ότι όποιο επιχειρησιακό σχέδιο και να είχε σχεδιάσει η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπήρξαν «δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες» από το περασμένο Σάββατο, που «έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των δασικών πυρκαγιών». 

Έμπειροι δασολόγοι εξηγούν στη LiFO ότι οι ισχυροί άνεμοι και κλιματικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την επιχειρησιακή αδυναμία. «Aυτό φαίνεται από το γεγονός πως όλες τις πυρκαγιές, και στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς και στην Αλεξανδρούπολη, στην παραλία της Βοιωτίας και αλλού, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά καμία από αυτές δεν τέθηκε υπό έλεγχο». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι της Αττικής. Φωτ.: Nephele Nomikou/ SOOC

Παράλληλα οι αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2021, δίνοντας βάρος στην πρόληψη, με την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, όπως πολλές φορές έχει γράψει η LiFO τον τελευταίο καιρό, παραμένουν χωρίς προσωπικό. Ακόμη και η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη. Στα μέσα Ιουλίου, ενώ η χώρα καιγόταν, εξαγγέλθηκαν οι προσλήψεις 500 πυροσβεστών ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3500.

Συνολικά, μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Αττική, και πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η φωτιά που έκαιγε στη Φυλή επεκτάθηκε στις πλαγιές της Πάρνηθας. Νωρίτερα ενώθηκε με την πυρκαγιά που μαινόταν στον Ασπρόπυργο, η οποία παίρνοντας επίσης ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκαψε σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και μία από τις εναπομείνασες πράσινες περιοχές του Ασπροπύργου  τον λόφο Κυρίλλου και το βουνό που βρίσκεται πίσω από το λόφο αυτό.

Στην Θράκη οι πυρκαγιές για τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα ήταν εκτός ελέγχου, ενώ η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από μία νέα εστία και συνάντησε τη φωτιά που έκαιγε στο νότιο κομμάτι του Έβρου, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο.

Η Δώρα Σκαρτσή, δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, λέει στη LiFO ότι «είναι πολύ πιθανό να έχει καεί όλη η ζώνη Α και η μοναδική δασική έκταση που φιλοξενεί την την αποικία του μαυρογύπα. Αυτή δηλαδή την έκταση που σώσαμε πέρσι», λέει.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το εθνικό πάρκο του Δάσους της Δαδιάς «αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την προστασία των αρπακτικών πουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στα σπάνια είδη που φιλοξενεί ξεχωρίζει ο μαυρόγυπας, η επιβίωση του οποίου σε βαλκανικό επίπεδο εξαρτάται από τη διατήρηση της αποικίας του στην περιοχή».

Στην ίδια περιοχή, όπως υποστηρίζουν από την οργάνωση, φιλοξενούνται και τα τρία από τα πέντε εναπομείναντα ζευγάρια ασπροπάρη της Θράκης. Τα πέντε αυτά ζευγάρια συνιστούν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού του είδους που διεθνώς θεωρείται «Κινδυνεύον». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Καμένες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς από την πυρκαγιά στις 27 Ιουλίου 2022. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Η Δώρα Σκαρτσή υποστηρίζει ότι προς το παρόν «δεν μπορούμε  να κάνουμε αποτίμηση μέχρι να σταματήσει η φωτιά, ωστόσο φαίνεται, ότι η καταστροφή πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Ανυπολόγιστη». 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο δάσος της Δαδιάς ήταν διασπασμένες και σποραδικές. Μέχρι χθες, όπως λέγεται επιχείρησαν λίγα αεροπλάνα και το βάρος της εναέριας πυρόσβεσης φαίνεται ότι δόθηκε στους ανθρώπους και τις κατοικημένες περιοχές που κινδυνεύουν να καούν.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς  προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 20 νομούς της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι η Αττική που οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η διάσωση της Πάρνηθας είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ωρών. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε

Ρεπορτάζ / Πώς οι φωτιές έκαναν επικίνδυνο τον αέρα που αναπνέουμε

Όσο η χώρα βρίσκεται σε μια πύρινη κόλαση τόσο μεγαλώνουν τα πυκνά σύννεφα καπνού που καλύπτουν τον ουρανό της. Η παράπλευρη απώλεια των πυρκαγιών είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δασικές πυρκαγιές: τι πηγαίνει λάθος;

Ρεπορτάζ / Δασικές πυρκαγιές: Τι πηγαίνει τόσο λάθος;

Την ώρα που οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα για να περιοριστούν και να κατασβεστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών, η συζήτηση για το τι πηγαίνει λάθος με τις δασικές πυρκαγιές ανοίγει και πάλι. Ποιοι φταίνε; Το κεντρικό κράτος; Οι δήμοι; Η πυροσβεστική; Οι δασικές υπηρεσίες; Ο παρατεταμένος καύσωνας και η κλιματική αλλαγή;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM