«Υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων»

«Υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων» Facebook Twitter
Στην Deloitte προωθούμε έμπρακτα τη γυναικεία ενδυνάμωση, υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως βαθμίδας, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
0

Ανάλια Κόκκορη

Partner, People & Purpose Leader, Deloitte

— Η Deloitte είναι μια εταιρεία που έχει τις αξίες της συμπερίληψης και της γυναικείας ενδυνάμωσης στο εταιρικό της DNA. Πώς προσαρμόζει τις παγκόσμιες πολιτικές συμπερίληψης, ορατότητας και ισότητας στο ελληνικό εταιρικό περιβάλλον; Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια η πρόοδος των τελευταίων ετών;
H συμπερίληψη παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Deloitte, αφού έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε ένα περιβάλλον εργασίας που σέβεται και ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα με στόχο τη δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η στρατηγική ALL IN, που περιλαμβάνει από εκπαιδεύσεις για την ισότητα των φύλων και την υπογραφή των European Diversity Charter και Women Empowerment Principles μέχρι την εφαρμογή πρακτικών και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων ενδυνάμωσης των γυναικών, συμβάλλουμε στην προώθηση μιας κουλτούρας με βασικές αρχές τον σεβασμό, τη συνεργασία και τη διαφάνεια. Ενδεικτικά, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές για τη διασφάλιση της οικογενειακής-επαγγελματικής ισορροπίας μέσα από ευέλικτο ωράριο εργασίας για την προαγωγή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του, την προώθηση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας, την απασχόλησή τους σε τομείς του STEM και την υποστήριξη φιλανθρωπικών δράσεων που αποσκοπούν στη γυναικεία ενδυνάμωση.

— Είναι σημαντικό η εκπροσώπηση των γυναικών να μην περιορίζεται μονάχα σε χαμηλότερες θέσεις αλλά να φτάνει μέχρι την κορυφή της πυραμίδας και να συμπεριλαμβάνει θέσεις ευθύνης. Πώς πετυχαίνει η Deloitte μια οριζόντια παροχή ορατότητας και ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες;
Στην Deloitte προωθούμε έμπρακτα τη γυναικεία ενδυνάμωση, υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως βαθμίδας, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας τη μοναδικότητα των γυναικών αλλά και κάθε εργαζομένου, καθώς και τις προσωπικές του ανάγκες, παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα career coaching, αποσκοπώντας στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους με στόχο την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη. Παράλληλα, συμβάλλουμε στην ανέλιξή τους σε θέσεις ευθύνης στο πλαίσιο της φιλοσοφίας μας να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Υιοθετούμε επίσης μια σειρά πρακτικών όπως το αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης βασισμένο στη διαφάνεια, το feedback και το mentoring καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συγκεκριμένα πλάνα διαδοχής που προωθούν τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και θέσεις-κλειδιά, την καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, συνεχή παρακολούθηση/αξιολόγηση της γυναικείας εκπροσώπησης μέσα στον οργανισμό και δημιουργία κοινοτήτων, όπως το Her.net, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα του STEM.

— Πείτε μας λίγα πράγματα για την κοινότητα SHE Leads. Ποιοι είναι οι στόχοι της και πως συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας συμπερίληψης για όλους τους εργαζόμενους, γυναίκες και άντρες;
Η εσωτερική κοινότητα SΗΕ Leads δημιουργήθηκε προκειμένου να υποστηρίζει την ανέλιξη γυναικών σε θέσεις ευθύνης μέσω coaching και mentoring ώστε να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους μέσα στην εταιρεία. Στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της κοινότητας συμμετέχουν ενεργά οι Partners, ενώ όλο το έργο του SHE Leads εποπτεύει ο CEO. Tο πρόγραμμα mentoring αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των γυναικών τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, ώστε να διατηρούν μια ισορροπία και να απολαμβάνουν όλους τους ρόλους που έχουν αναλάβει. Παράλληλα, μέσα από τις πρωτοβουλίες της κοινότητας οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν το δίκτυο γνωριμιών τους, κάτι που τους επιτρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τα leadership skills τους και να αναλάβουν θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης.

«Υποστηρίζοντας το δικαίωμα όλων των γυναικών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων» Facebook Twitter
Το mentoring δίνει στις γυναίκες, ειδικότερα σ’ εκείνες που τώρα ξεκινούν ή αλλάζουν καριέρα, την καθοδήγηση που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασιακής τους πραγματικότητας.

Ελευθερία Κυριακοπούλου

Partner, Financial Advisory, Deloitte
 
—Ως επαγγελματίας έχεις βοηθηθεί από το πρόγραμμα SHELeads; Τι σου έχει προσφέρει;
Μέσα από την εμπειρία μου ως μέλους του SHE Leads βλέπω πως η Deloitte δημιουργεί έμπρακτα ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται, στηρίζει και αναδεικνύει τις γυναίκες επαγγελματίες. Η εσωτερική κοινότητα SHE Leads μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με δυναμικές γυναίκες-συναδέλφους με όραμα, στόχους, δεξιότητες και πάθος για το αντικείμενό τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη και μαζί τους να συζητήσω αλλά και να αναδείξω θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, ειδικά σε έναν κλάδο τόσο απαιτητικό και δυναμικό όσο είναι αυτός της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Επίσης, ως μέλος του SHE Leads μπορώ να συμβάλω στη διαμόρφωση του οράματος αλλά και των πρωτοβουλιών της εταιρείας για την ανέλιξη και τη συμπερίληψη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

— Ποια είναι η σημασία του mentoring για την οικοδόμηση μιας νέας και δυναμικής γενιάς γυναικών εργαζομένων;
Το mentoring δίνει στις γυναίκες, ειδικότερα σ’ εκείνες που τώρα ξεκινούν ή αλλάζουν καριέρα, την καθοδήγηση που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασιακής τους πραγματικότητας. Επίσης, μέσω του mentoring μια εργαζόμενη μπορεί να αντλήσει την υποστήριξη που χρειάζεται και να υπερκεράσει πιθανά εμπόδια που συναντά λόγω του φύλου της ακόμη και σήμερα. Η επιλογή ενός ή και περισσότερων mentors με διαφορετικές εμπειρίες, βιώματα και δεξιότητες, προερχόμενων από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, τα επικοινωνιακά τους προσόντα καθώς και να εξελιχθούν επαγγελματικά πιο άμεσα, οδεύοντας σταθερά προς την επιτυχία. 

— Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε για τη σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, ειδικά στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τον επιχειρηματικό κορμό της χώρας μας;
Η μελέτη διαφόρων ερευνών παγκοσμίως καταδεικνύει ότι η υψηλότερη εκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης δύναται να καταστήσει τις εταιρείες πιο κερδοφόρες, καινοτόμες και περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνες. Από την άλλη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν τον βασικό κορμό της ελληνικής οικονομίας και αυτό τις καθιστά αυτομάτως υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του ελληνικού επιχειρείν. Ως εκ τούτου, θεωρώ εξέχουσας σημασίας την υιοθέτηση, από πλευράς τους, πολιτικών ισότητας και συμπερίληψης των γυναικών σε διοικητικές θέσεις. 

Η εκπροσώπηση των γυναικών στη διοίκηση και στα όργανα λήψης αποφάσεων ενισχύει τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία στις επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι μεγάλες είτε μικρομεσαίες. Οι γυναίκες μπορούν να φέρουν νέες ιδέες, διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, χαρακτηριστικά που μπορεί να οδηγήσουν σε καινοτομία, βελτίωση της απόδοσης και ανάπτυξη νέων αγορών.

Είναι συνετό η επιχειρηματική κοινότητα να αντανακλά την κοινωνία στην οποία λειτουργεί και να προάγει την ισότητα ευκαιριών για όλους. Συνεπώς, η μεγαλύτερη προώθηση και ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM