Τα γκράφιτι των μονομάχων

Τα γκράφιτι των μονομάχων Facebook Twitter
1

Η πρακτική του να γράφει ή να χαράζει κάποιος μηνύματα στους τοίχους χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Πρίνστον σε μια ομιλία του στο Τορόντο, η οποία δημοσιεύεται στο Ancient Origins, αποκαλύπτει ότι βρέθηκαν εκατοντάδες αρχαία γκράφιτι στην τουρκική πόλη Aphrodisias, που αποκαλύπτουν θρησκευτικές διαμάχες, σκηνές ερωτικής φαντασίας, μονομάχους και άλλες πτυχές της ζωής στην πόλη ανάμεσα στο 350-500π.Χ. Τα απομεινάρια και τα ίχνη αυτά, λαξεμένα στην πέτρα, είναι περισσότερα από όλα όσα έχουν βρεθεί σε άλλες πόλεις της ρωμαϊκής Ανατολής, περιοχή που εκτεινόταν ανατολικά της Ελλάδας και προς τη Μέση Ανατολή.

 

Τα γκράφιτι που αναπαριστούν μονομαχίες είναι πολλά και η αφθονία των εικόνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη δημοτικότητα αυτού του βάρβαρου αλλά εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος.

Τα γκράφιτι φανερώνουν την ύπαρξη στην πόλη τριών θρησκευτικών φατριών. Ήταν οι πολυθεϊστές παγανιστές, οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί. Σταυροί, διπλοί πελέκεις, ενώ διπλοί πελέκεις και σταυροί υπήρχαν και στα νομίσματα που κόπηκαν στην πόλη. Υπάρχει ακόμα η συντομογραφία «Η Μαρία γεννά τον Ιησού»  γύρω από την πόλη, προκειμένου να αντικρούσουν τους ειδωλολάτρες και τα νομίσματα με τον Δία και την Ήρα. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια αναπαράσταση ενός Menorah Hanukkah, μια από τις πρώτες που γνωρίζουμε από τους αρχαίους χρόνους.

Τα γκράφιτι των μονομάχων Facebook Twitter
Αφροδισία, το στάδιο

Τα γκράφιτι άρχισαν να υποχωρούν όταν έγινε αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός το 527μ.Χ., όταν απαγορεύθηκαν οι άλλες θρησκείες και τα γκράφιτι όπως και οι πολυθεϊστικές εικόνες καταστράφηκαν. Η Αφροδισιάδα που είχε πάρει το όνομά της από τη θεά του έρωτα Αφροδίτη, μετονομάστηκε σε Σταυρόπολη. Όμως ακόμα και σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αθλητική ζωή απασχολούσε τους αρχαίους τόσο όσο και τους σύγχρονους ανθρώπους. Τα γκράφιτι που αναπαριστούν μονομαχίες είναι πολλά και η αφθονία των εικόνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη δημοτικότητα αυτού του βάρβαρου αλλά εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος. Στα διάφορα γκράφιτι που βρέθηκαν στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο μια εικόνα δείχνει δυο μονομάχους με δίχτυ και τρίαινα, και άλλη με ασπίδα και σπαθί να αγωνίζονται.

 

Τα γκράφιτι των μονομάχων Facebook Twitter
Νόμισμα με τον Δια και την Ηρα

Ο κύριος Χανιώτης υποστηρίζει ότι ίσως να πρόκειται για ένα θεατή που χάραξε αυτά που έβλεπε στην αρένα. Η αρένα ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης των φίλαθλων κατοίκων πολύ δημοφιλής και η πόλη είχε τρεις συλλόγους αρματοδρομιών. Οι αθλητικές λέσχες είχαν ως χαρακτηριστικό τους τα χρώματα, το κόκκινο, το μπλέ και το πράσινο. Υπάρχουν συνθήματα όπως «Νίκη στο κόκκινο», «Τύχη για το μπλέ», «Κακές χρονιές για το πράσινο». Εκτός από τα αθλητικά υπάρχουν και ερωτικά γκράφιτι με σχήματα φαλλών σε διάφορα μεγέθη.

Τα γκράφιτι των μονομάχων Facebook Twitter
Γκράφιτι μονομάχων
Τα γκράφιτι των μονομάχων Facebook Twitter
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου της
Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ενδιαφέρον άρθρο, αλλά νομίζω ο χαρακτηρισμός "τουρκική πόλη Aphrodisias" είναι λανθασμένος. Μια πόλη ή ένα εύρημα δηλώνεται σύμφωνα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σύγχρονα σε αυτό συμφραζόμενα. Ένα ρωμαϊκό άγαλμα, για παράδειγμα, φέρει συγκεκριμένα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά και προέρχεται από μια καθορισμένη χρονολογικά εποχή, ώστε δηλώνεται ως τέτοιο. Ακόμα και αν έχει βρεθεί σε μια πόλη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, με συνεχή κατοίκηση από τα πρωτοϊστορικά χρόνια, και πέραν του συγκερασμού του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, παραμένει "ρωμαϊκό άγαλμα". Το ίδιο και μια “αρχαία ελληνική” ή “ρωμαϊκή” ή “ασσυριακή” πόλη που βρίσκεται πλέον σε εδάφη του σύγχρονου τουρκικού κράτους κ.ο.κ.