ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η συνωμοσία του Πότσνταμ

Η συνωμοσία του Πότσνταμ
 

Ιστορική στιγμή. Το επίθετο δεν είναι υπερβολικό προκειμένου να περιγράψει την κινητοποίηση κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία αυτές τις μέρες. Από τα μέσα Ιανουαρίου, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μέρος σε περίπου πεντακόσιες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το ρεκόρ του 1992 έχει καταρριφθεί. Εκείνη τη χρονιά, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών, ιδίως στο Ροστόκ, στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, σχεδόν όλες οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε δυτικές πόλεις, κυρίως στο Μόναχο και το Αμβούργο, καθώς και στο Βερολίνο. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε σημαντικό αριθμό μικρών και μεσαίων πόλεων, ιδίως στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, όπου η ακροδεξιά έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά της. Σε ορισμένους δήμους με λιγότερους από 100.000 κατοίκους, πάνω από το 10% του πληθυσμού διαδήλωσε τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Το έναυσμα αυτής της κινητοποίησης είναι γνωστό: η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στον ερευνητικό ιστότοπο Correctiv, αποκαλύπτοντας μια μυστική συνάντηση κατά την οποία ο ιδρυτής του αυστριακού κινήματος ταυτότητας εξήγησε στους ηγέτες του κόμματος AfD ένα σχέδιο "επαναμετανάστευσης" με στόχο την απέλαση στη Βόρεια Αφρική εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν στη Γερμανία και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής.

Ωστόσο, το σοκ που προκάλεσαν αυτές οι αποκαλύψεις δεν εξηγεί τα πάντα. Η κινητοποίηση ήταν τόσο γρήγορη και τόσο θεαματική επειδή βασίστηκε σε ένα πρόσφορο έδαφος: στις πολλές ομάδες που έχουν ξεπηδήσει σε όλη τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο ανατολικό της κομμάτι, για να καταπολεμήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς. [...]

Thomas Wieder - Le Monde - 09.02.2024

 

Γερμανία Facebook Twitter
"Μπορεί επίσης να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης επέλεξαν μια τοποθεσία μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από τη βίλα όπου έλαβε χώρα η Διάσκεψη της Wannsee - η συνάντηση όπου οι Ναζί συντόνισαν τη συστηματική εξόντωση των Εβραίων." © Corrrectiv

 

CORRECTIV – Recherchen für die Gesellschaft
15.01.2024
 

Μυστικό σχέδιο κατά της Γερμανίας

Ήταν η συνάντηση για την οποία κανείς δεν επρόκειτο να μάθει ποτέ. Τον Νοέμβριο, υψηλόβαθμοι πολιτικοί του ακροδεξιού κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) της Γερμανίας, νεοναζί και συμπαθούντες επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Πότσνταμ. Η ατζέντα τους; Τίποτα λιγότερο από την τελειοποίηση ενός σχεδίου για τις αναγκαστικές απελάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα στη Γερμανία.
 

Σιγά-σιγά, η φωτεινή τραπεζαρία ενός ξενοδοχείου στην εξοχή κοντά στο Πότσνταμ γεμίζει με κόσμο. Είναι περίπου δύο δωδεκάδες άτομα, ένα μείγμα από μέλη του AfD, οπαδούς του κινήματος Identitarian και μέλη εθνικιστικών φοιτητικών αδελφοτήτων (Burschenschaft). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται επίσης άνθρωποι από τη μεσαία τάξη - γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Δύο ακόμη μέλη του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) έχουν έρθει, αμφότεροι μέλη της συντηρητικής ένωσης βάσης του κόμματός τους "Ένωση Αξιών" (WerteUnion).

Μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Zeit ένα λεπτομερές προφίλ μιας από τις ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου, στο οποίο περιγράφονται λεπτομερώς οι στενοί δεσμοί της με ακροδεξιούς κύκλους.

Δύο άνδρες βρίσκονται πίσω από τις προσκλήσεις για την εκδήλωση αυτή. Ο πρώτος, γύρω στα εξήντα, έχει εμπλακεί στον ακροδεξιό χώρο στη Γερμανία για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το όνομά του είναι Gernot Mörig, πρώην οδοντίατρος από το Ντίσελντορφ. Ο άλλος είναι ο Hans Christian Limmer, γνωστός επενδυτής στον τομέα της εστίασης. Ο Limmer ήταν πίσω από την επιτυχία της γερμανικής αλυσίδας φούρνων discounter BackWerk και σήμερα είναι μέτοχος της trendy γερμανικής αλυσίδας burger Hans im Glück. Σε αντίθεση με τον Mörig, ο Limmer δεν συμμετέχει ο ίδιος στην εκδήλωση, αλλά ωστόσο παίζει ρόλο ως πλούσιος διαμεσολαβητής.

25η Νοεμβρίου. Είναι ένα μουντό πρωινό Σαββάτου, λίγο πριν από τις εννέα η ώρα. Το χιόνι πέφτει στα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα στην αυλή. Τα γεγονότα που θα συμβούν σήμερα στο ξενοδοχείο Landhaus Adlon θα μοιάζουν με δυστοπικό δράμα. Μόνο που είναι αληθινά. Και θα δείξουν τι μπορεί να συμβεί όταν συναντιούνται οι θιασώτες των ακροδεξιών ιδεών, οι εκπρόσωποι του AfD και οι πλούσιοι υποστηρικτές τους. Κοινός τους στόχος είναι οι αναγκαστικές απελάσεις ανθρώπων από τη Γερμανία με βάση μια σειρά ρατσιστικών κριτηρίων, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι τη γερμανική υπηκοότητα.

Η συνάντηση έπρεπε να παραμείνει μυστική πάση θυσία. Η επικοινωνία μεταξύ των διοργανωτών και των προσκεκλημένων γινόταν αυστηρά μέσω επιστολών. Ωστόσο, αντίγραφα αυτών των επιστολών διέρρευσαν στο CORRECTIV και τα φωτογραφήσαμε. Ο μυστικός δημοσιογράφος μας μπήκε στο ξενοδοχείο με ψεύτικο όνομα και ήταν στο χώρο με μια κάμερα. Μπόρεσε να κινηματογραφήσει μπροστά, πίσω και ακόμη και μέσα στο ξενοδοχείο. Το τι ακριβώς συνέβαινε στις συναντήσεις και ποιοι ήταν εκεί, προκύπτει από το ρεπορτάζ μας που είναι από πρώτο χέρι. Η Greenpeace είχε επίσης ερευνήσει τη συνάντηση και μας παρείχε σημαντικές φωτογραφίες και αντίγραφα εγγράφων. Ο δημοσιογράφος μας μίλησε με αρκετά μέλη του AfD στο ξενοδοχείο και περαιτέρω πηγές μας επιβεβαίωσαν τις δηλώσεις τους.

Και έτσι μπορέσαμε να ανασυνθέσουμε τα γεγονότα στο ξενοδοχείο.

Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια συνάντηση δεξιών ιδεολόγων. Κάποιοι είναι απίστευτα πλούσιοι. Άλλοι έχουν μεγάλη επιρροή μέσα στο AfD. Ένας από αυτούς αποδεικνύεται ότι παίζει βασικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Στο ξενοδοχείο, καυχιόταν ότι μιλούσε στο όνομα του διοικητικού συμβουλίου του κόμματος AfD. Είναι ο προσωπικός βοηθός της Alice Weidel [αντιπρόεδρος του AfD -σ.σ.].

Με μόλις δέκα μήνες να απομένουν μέχρι τις περιφερειακές εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Θουριγγίας, της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, η συνάντηση αυτή έδειξε ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές εκτείνονται στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος AfD. Και δεν σταματούν στις απόψεις - ορισμένοι πολιτικοί θέλουν να κάνουν πράξη τις ρατσιστικές τους ιδέες, παρά το γεγονός ότι το AfD αρνείται σταθερά ότι είναι ένα ακροδεξιό κόμμα.

Αυτές οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να είναι άκρως ενοχοποιητικές για το AfD, δεδομένου του πλαισίου των πρόσφατων συζητήσεων σχετικά με το αν το κόμμα θα πρέπει να απαγορευτεί ως απειλή για τη δημοκρατία της χώρας. Ταυτόχρονα, φανερώνουν μια δυσοίωνη εικόνα για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το AfD έρθει ποτέ στην εξουσία.

Τα σχέδια που εκπονήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πότσνταμ δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια σφοδρή επίθεση στο ίδιο το γερμανικό σύνταγμα.
 

Πράξη 1, Σκηνή 1: Ξενοδοχείο δίπλα στη λίμνη

Το μεγάλο ξενοδοχείο της δεκαετίας του 1920 βρίσκεται στα περίχωρα του Πότσνταμ. Έχει κεραμοσκεπή και θέα στην κοντινή λίμνη Lehnitz. Οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν το βράδυ της Παρασκευής. Ένα λευκό 4×4 από την Κάτω Σαξονία έρχεται και από το παράθυρο ακούγεται ένα τραγούδι του συγκροτήματος Frei.Wild: Wir, wir, wir, wir, wir schaffen Deutschland (Εμείς, εμείς, εμείς, εμείς, δημιουργούμε τη Γερμανία).

Το επόμενο πρωί καταφθάνουν κι άλλοι καλεσμένοι. Μέσα στο ξενοδοχείο, κατευθύνονται προς ένα λευκό τραπέζι στρωμένο με τριάντα περίπου πιάτα, το καθένα με μια διπλωμένη πετσέτα. Πολλοί από αυτούς έχουν λάβει προσωπικές προσκλήσεις που περιέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για την εκδήλωση. Οι προσκλήσεις, από το "Φόρουμ του Ντίσελντορφ", όπως αυτοαποκαλείται η ομάδα, μιλούν για ένα "αποκλειστικό δίκτυο" και μια "ελάχιστη δωρεά" 5.000 ευρώ. Η συγκέντρωση χρημάτων αποτελεί "βασικό καθήκον της ομάδας μας", αναφέρουν. Και επιδιώκουν ενεργά αυτόν τον στόχο, όπως φαίνεται, ζητώντας χρήματα από πλούσιους επιχειρηματίες που θέλουν να υποστηρίξουν κρυφά ακροδεξιές συμμαχίες.  "Χρειαζόμαστε πατριώτες που είναι έτοιμοι να δράσουν και άτομα που θα υποστηρίξουν οικονομικά τις δραστηριότητές τους", αναφέρεται στην πρόσκληση. Μόλις φτάνουν στη συνάντηση, οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανακοινώνουν έναν "ουδέτερο τραπεζικό λογαριασμό", αλλά η δωρεά θα μπορούσε επίσης να καταβληθεί σε μετρητά, όπως διαβεβαιώνουν τους προσκεκλημένους.

Σε τι χρησιμεύουν όμως οι δωρεές;

Ο σκοπός των δωρεών υπονοείται στις προσκλήσεις, οι οποίες υπογράφονται από τους διοργανωτές, τον οδοντίατρο, Mörig, και τον Limmer, τον πρώην μέτοχο της Backwerk. Σε ένα άλλο αντίγραφο της πρόσκλησης που είδε το CORRECTIV, ο Mörig κάνει λόγο για "ένα συνολικό σχέδιο υπό την έννοια ενός masterplan". Το masterplan θα παρουσιαστεί, ανακοινώνει με υπερηφάνεια, από τον ίδιο τον Martin Sellner, τον επί μακρόν ηγέτη του ακροδεξιού κινήματος Identitarian. Όποιος παρευρέθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο ήξερε περί τίνος επρόκειτο.
 

Πράξη 1, Σκηνή 2: Σχέδιο για την απαλλαγή της χώρας από τους μετανάστες

Ο Sellner, συγγραφέας και ηγετική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής Νέας Δεξιάς, είναι ο πρώτος ομιλητής της ημέρας. Στην εισαγωγή του Mörig, το ακροατήριο πληροφορείται ότι ο Sellner έχει "το masterplan", το οποίο επικεντρώνεται γύρω από μια ιδέα-κλειδί: την "επαναμετανάστευση".

Η ιδέα του Sellner για την επαναμετανάστευση είναι αυτή που θα πρέπει να είναι το σημείο εστίασης αυτής της συγκέντρωσης, λέει ο Mörig. Όλα τα υπόλοιπα - περιορισμοί του covid και εμβολιασμοί, τα ζητήματα της Ουκρανίας και του Ισραήλ - είναι όλα σημεία αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Δεξιάς. Η στάση τους για την επαναμετανάστευση, ωστόσο, είναι αυτό που τους ενώνει. Ο Mörig πιστεύει ότι αυτό θα καθορίσει "αν θα επιβιώσουμε ή όχι εμείς στη Δύση".

Η πλειονότητα των παρουσιάσεων και των συζητήσεων που θα γίνουν θα επικεντρωθεί σε αυτή την έννοια.

Τώρα τον λόγο παίρνει ο Sellner. Στην ομιλία του περιγράφει λεπτομερώς τι θα σήμαινε η επαναμετανάστευση στη Γερμανία. Υπάρχουν τρεις ομάδες-στόχοι μεταναστών, εξηγεί, οι οποίοι θα πρέπει να διωχθούν από τη χώρα - ή, όπως λέει, "ξένοι" που θα πρέπει να υποβληθούν σε "αντίστροφη εγκατάσταση". Πρόκειται για τους αιτούντες άσυλο, τους μη Γερμανούς με δικαίωμα παραμονής και τους "μη αφομοιωμένους" Γερμανούς πολίτες. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που, κατά την άποψή του, θα αποτελούσαν τη μεγαλύτερη "πρόκληση". Με άλλα λόγια, το σχέδιο του Sellner θα χωρίσει τους κατοίκους της Γερμανίας σε εκείνους που θα μπορούν να ζουν ειρηνικά στη Γερμανία και σε εκείνους για τους οποίους αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα δεν θα ισχύει πλέον.

Τα σενάρια που σκιαγραφήθηκαν σε αυτό το δωμάτιο ξενοδοχείου στο Πότσνταμ καταλήγουν όλα ουσιαστικά σε ένα πράγμα: οι άνθρωποι στη Γερμανία θα πρέπει να εκδιώχνονται βίαια εάν έχουν το λάθος χρώμα δέρματος, τους λάθος γονείς ή δεν έχουν "αφομοιωθεί" επαρκώς στη γερμανική κουλτούρα σύμφωνα με τα πρότυπα ανθρώπων όπως ο Sellner. Ακόμα και αν έχουν γερμανική υπηκοότητα.

Πρόκειται για ένα σενάριο που θα παραβίαζε τα δικαιώματα του πολίτη και την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών που αποτελούν θεμέλιο του γερμανικού συντάγματος.


Γερμανία Facebook Twitter
© Corrrectiv


 

Πράξη 1, Σκηνή 3: το AfD δεν εκφέρει αντιρρήσεις, παρά την πρόσφατη δημόσια συζήτηση για την απαγόρευση του κόμματος λόγω εξτρεμισμού

Πολλές υποστηρικτικές ερωτήσεις ακολουθούν αυτή την ομιλία. Δεν υπάρχουν διαφωνίες για το "masterplan" επί της αρχής, παρά μόνο ανησυχίες σχετικά με το πόσο πραγματοποιήσιμο είναι.

Η Silke Schröder, κτηματομεσίτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δεξιού Verein Deutsche Sprache (Σύλλογος Γερμανικής Γλώσσας), αναρωτιέται πώς θα λειτουργήσει η επαναμετανάστευση στην πράξη. Σίγουρα αν κάποιος έχει το "κατάλληλο" διαβατήριο θα ήταν " αδύνατο", έτσι δεν είναι;

Για τον Sellner, αυτό είναι απλώς μια λεπτομέρεια. Ένα "υψηλό επίπεδο πίεσης" θα ασκηθεί στους ανθρώπους για να προσαρμοστούν, λέει, μέσω "εξατομικευμένων νόμων". Η επαναμετανάστευση δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη- είναι "ένα σχέδιο που θα διαρκέσει δεκαετίες".

Σίγουρα δεν υπάρχει καμία αντίθεση στην ιδέα αυτή από τα μέλη του AfD στην αίθουσα. Αντιθέτως, η βουλευτίνα Gerrit Huy τόνισε ότι επιδιώκει αυτόν τον στόχο εδώ και χρόνια.

Η Huy ισχυρίστηκε ότι είχε παρουσιάσει στο κόμμα την "ιδέα μιας επαναμετανάστευσης" όταν εντάχθηκε σ' αυτό για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια. Τα σχέδια για επαναμετανάστευση ήταν ο λόγος που το κόμμα δεν αντιτίθεται πλέον στο σχέδιο της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση της διπλής υπηκοότητας, είπε, "επειδή τότε θα μπορεί να τους αφαιρεθεί η γερμανική και θα τους μείνει μία". Οι δηλώσεις της Huy υποδηλώνουν ότι οι μετανάστες με γερμανικό διαβατήριο θα μπορούσαν να παρασυρθούν έτσι σε παγίδα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD για τη Σαξονία-Άνχαλτ, Ulrich Siegmund, βρίσκεται επίσης στην αίθουσα. Είναι εκείνος που θα απευθύνει αργότερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημέρας, έκκληση για δωρεές. Έχει σημαντική επιρροή στο AfD - το κόμμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στη Σαξονία-Άνχαλτ. Το sales pitch του, πολύ κοντά στο "masterplan" του Sellner, περιγράφει λεπτομερώς τις ιδέες του για την αλλαγή της εικόνας των γερμανικών δρόμων. Τα ξένα εστιατόρια θα τεθούν υπό πίεση. Η ζωή στη Σαξονία-Άνχαλτ θα πρέπει να γίνει "όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για αυτή την πελατεία". Και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ, πολύ εύκολα, υποστηρίζει. Τα σχόλιά του θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για τις επερχόμενες εκλογές της περιοχής.

Το AfD νιώθει αισιόδοξο λόγω της πρόσφατης αύξησης της δημοτικότητάς του. Η γενική στροφή προς τα δεξιά στη χώρα έδωσε ώθηση στο κόμμα. Αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 30% σε πολλά κρατίδια, όπως η Σαξονία και η Θουριγγία - πολύ μπροστά από το CDU, το SPD και τους Πράσινους. Ωστόσο, το κόμμα δέχεται και πιέσεις. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (Bundesverfassungsschutz), η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, έχει χαρακτηρίσει τα παραρτήματα του AfD στη Θουριγγία, τη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Σαξονία ως ακροδεξιές ομάδες. Πιο πρόσφατα, κατέταξε την πτέρυγα της νεολαίας του AfD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Junge Alternative ως ύποπτη εξτρεμιστική ομάδα. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ήταν η εγγύτητά της με το κίνημα της εθνικής ταυτότητας, οι "εθνο-εθνικιστικές" απόψεις της και η "περιφρόνησή της για τους ανθρώπους με μεταναστευτική προέλευση".

Η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να απαγορευτεί το AfD διευρύνεται ολοένα και περισσότερο. Μια αίτηση που ζητά την απαγόρευση του κόμματος έχει συγκεντρώσει πάνω από 400.000 υπογραφές και ο βουλευτής του CDU Marco Wanderwitz συγκεντρώνει επί του παρόντος υποστηρικτές της πρότασής του στο Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) για την απαγόρευση του κόμματος.

Το ίδιο το AfD, ωστόσο, εξακολουθεί να επιμένει ότι είναι μια δημοκρατική δύναμη. "Το AfD είναι ένα πολιτικό κόμμα υπό το κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δηλώνει την απερίφραστη πίστη του στο γερμανικό έθνος, το οποίο περιλαμβάνει όλους όσους έχουν τη γερμανική υπηκοότητα", υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του. Οι μετανάστες με γερμανική υπηκοότητα είναι "εξίσου Γερμανοί με τους απογόνους μιας οικογένειας που ζει στη Γερμανία εδώ και αιώνες".  "Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας", συνεχίζουν.

Οι δηλώσεις των πολιτικών του AfD στη συνάντηση του Πότσνταμ υποδηλώνουν πολύ διαφορετικές πεποιθήσεις. Εδώ, μακριά από τα μάτια της κοινής γνώμης, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διακηρύξουν τα ρατσιστικά τους ιδεώδη. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των απόψεών τους και εκείνων των ακροδεξιών ιδεολόγων.
 

Πράξη 1, Σκηνή 4: Η ναζιστική ουτοπία

Έξω, το χιόνι μετατρέπεται σε λάσπη. Αλλά μέσα στο ξενοδοχείο το κέφι είναι στο φόρτε του. Ο Gernot Mörig λέει στους καλεσμένους ότι είναι συνήθως μάλλον απαισιόδοξος τύπος, αλλά σήμερα αισθάνεται αισιόδοξος. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στο "masterplan" του Sellner.

Το masterplan περιλαμβάνει ακόμη και έναν προορισμό για να "μετακινηθούν οι άνθρωποι", ένα υποτιθέμενο "πρότυπο κράτος" στη Βόρεια Αφρική, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει χώρο για πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Εκεί θα υπήρχαν ακόμη και εκπαιδευτικές και αθλητικές προσφορές. Και όσοι υποστηρίζουν τους πρόσφυγες θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν κι αυτοί εκεί, πρόσθεσε ο Sellner.

Η ιδέα του Sellner θυμίζει τρομακτικά το σχέδιο των Ναζί του 1940 για την απέλαση τέσσερων εκατομμυρίων Εβραίων στο νησί της Μαδαγασκάρης. Δεν είναι σαφές αν ο Sellner είχε κατά νου αυτόν τον ιστορικό παραλληλισμό όταν επινόησε το σχέδιό του. Μπορεί επίσης να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης επέλεξαν μια τοποθεσία μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από τη βίλα όπου έλαβε χώρα η Διάσκεψη της Βάνζεε - η συνάντηση όπου οι Ναζί συντόνισαν τη συστηματική εξόντωση των Εβραίων.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, ο Sellner στρέφεται σε ένα άλλο φλέγον θέμα για την ακροδεξιά, το πρόβλημα της λεγόμενης "εθνικής ψήφου". Έχει μάλιστα κατοχυρώσει τον όρο ως όνομα τομέα. Σύμφωνα με τον Sellner, το πρόβλημα "δεν είναι μόνο ότι ζουν εδώ ξένοι. Ψηφίζουν επίσης εδώ". Η "εθνοτική ψήφος" σημαίνει ότι οι μετανάστες είναι πιθανό να ψηφίσουν "φιλικά προς τη μετανάστευση" κόμματα.

Τα επιχειρήματα του Sellner δεν είναι μόνο προσπάθειες απονομιμοποίησης των εκλογών, αλλά αντιμετωπίζουν τους Γερμανούς υπηκόους ως ξένους στην ίδια τους τη χώρα. Σύμφωνα με τη γερμανική εθνική στατιστική υπηρεσία (Statistisches Bundesamt), 20,2 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν "μεταναστευτικό ιστορικό", που σημαίνει ότι οι ίδιοι ή οι γονείς τους μετανάστευσαν στη Γερμανία από το 1950 και μετά.

Τα γεγονότα στο ξενοδοχείο του Πότσνταμ καθιστούν σαφές πώς διαπλέκονται οι στρατηγικές διαφόρων ακροδεξιών φορέων και οργανώσεων. Ο Sellner παρέχει τις ιδέες, οι πολιτικοί του AfD τις υιοθετούν και τις μεταφέρουν στο κόμμα. Άλλοι στο παρασκήνιο φροντίζουν για τη δικτύωση και την προσέλκυση πλούσιων συμπαθούντων και υποστηρικτών από τη συντηρητική μεσαία τάξη. Και οι συζητήσεις περιστρέφονται πάντα γύρω από ένα ερώτημα: Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια ομοιογενής εθνική κοινότητα στη Γερμανία; [...]


Επίλογος

Το επόμενο βράδυ όλα είναι ήσυχα. Το ξενοδοχείο μοιάζει σχεδόν εντελώς έρημο. Μόνο το τρεμόπαιγμα μιας οθόνης τηλεόρασης φαίνεται μέσα από το παράθυρο μιας από τις σουίτες.

Τι μάθαμε από αυτή τη συνάντηση;

Ότι υπάρχει ένας συνταξιούχος οδοντίατρος που διαθέτει ένα συνωμοτικό δίκτυο συναδέλφων του ακροδεξιών εξτρεμιστών. Ότι οι εκπρόσωποι του AfD ήταν πρόθυμοι να συναντηθούν με ακροδεξιούς ακτιβιστές και νεοναζί. Ότι έχουν ένα "γενικό σχέδιο" για την απέλαση Γερμανών πολιτών λόγω της "εθνικότητάς" τους - ένα σχέδιο που θα υπονομεύσει τα άρθρα 3, 6 και 21 του γερμανικού συντάγματος. Και ότι υπάρχει ένας αριθμός πλούσιων δυνητικών δωρητών για το σχέδιο αυτό. Μάθαμε ότι υπάρχει ειδικός στο γερμανικό συνταγματικό δίκαιο που έχει σχεδιάσει νομικές μεθόδους για να θέσει συστηματικά υπό αμφισβήτηση τις δημοκρατικές εκλογές. Ότι υπάρχει ένας πολιτικός του AfD που θέλει να οργανώσει προεκλογικές δωρεές που θα παρακάμπτουν το κόμμα. Και ότι υπάρχει ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Πότσνταμ που κέρδισε κάποια χρήματα για να καλύψει τα έξοδά του.


 

Η συνωμοσία του Πότσνταμ Facebook Twitter
Ανώτερα στελέχη του Γ΄ Ράιχ που πήραν μέρος στη Διάσκεψη της Βάνζεε (01.1942) με σκοπό την εφαρμογή του σχεδίου εξόντωσης ολόκληρου του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης. (Photo: Twitter). Δεξιά, ο SS-Gruppenführer υποστράτηγος Otto Hofmann, επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Φυλής και Εποικισμού των SS (RuSHA). © Fritz/German Federal Archives
Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ