ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
23.6.2013 | 01:58

Κρίσεις πανικού

'Οποιος μπορεί,ας βοηθήσει.Είμαι 21 και εδώ και 2 χρόνια με πιάνουν κρίσεις πανικού.Όταν βρίσκομαι υπό πίεση ,γίνονται πάντα πιο έντονες και πιο δύσκολες να τις αντιμετωπίσω.Νιώθω τον κόσμο να καταρρέει ,τρέμω και δεν μπορώ να αναπνεύσω,νιώθω ότι θα πεθάνω ,ότι θα καταστραφεί η ζωή μου.Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να το αντιμετωπίσω..δεν μπορώ να το αφήσω να συνεχιστεί γτ αυτό το πράγμα θα με καταβάλλει ..πηγαίνω σε ψυχολόγο από τότε που άρχισαν οι κρίσεις πανικού κι όμως συνεχίζονται κι αυτό με απελπίζει περισσότερο...όσοι αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και έχουν βοηθηθεί με κάποιον τρόπο,ας μου το πουν,γιατί εγώ δεν έχω βρει κανέναν . κι όταν είμαι έτσι,από το μυαλό μου περνά οτιδήποτε θα έδινε τέλος σ'αυτό και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω ..
3
 
 
 
 
σχόλια
Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από τις κρίσεις άγχους στο ότι προκαλούνται οπουδήποτε, χωρίς κάποιο προφανές αίτιο ενώ οι κρίσεις άγχους συμβαίνουν σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Οι κρίσεις πανικού συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα (πχ ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια) και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αγοραφοβία, αφού το άτομο αποφεύγει να βγαίνει με το φόβο ότι κάτι θα συμβεί και δεν θα έχει έξοδο να φύγει, θα γίνει ρεζίλι κλπ. Οι φοβίες είναι τελείως διαφορετική κατάσταση αφού είναι αφορούν σε κάτι τελείως συγκεκριμένο, π.χ. ύψος, αράχνες, αίμα κλπ.Σχετικά με την αντιμετώπιση, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες:- εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία η οποία και είναι η μόνη ψυχοθεραπεία στατιστικώς επιβεβαιωμένη να βοηθά στις κρίσεις πανικού. Παρέχεται είτε από ψυχίατρο είτε από ψυχολόγο ή άλλο σχετικό επαγγελματία που έχει τελειώσει 4ετή εκπαιδευση στη γνωσιακή-συμπεριφορική (δηλαδή δεν μπορεί ο κάθε ψυχίατρος ή κάθε ψυχολόγος να την κάνει και καλό θα είναι να ζητήσετε κάποιου είδους απόδειξη για τη θεραπεία που παρέχεται). Στη ΓΣΘ, ερευνούμε τις σκέψεις που έχει κάποιος όταν παθαίνει κρίση πανικού που προφανώς θα οδηγήσουν σε συναισθήματα και συμπεριφορές και προσπαθούμε να τις αλλάξουμε με τη λογική (πχ πόσο πιθανό είναι να πάθεις έμφραγμα όταν είσαι έξω κλπ) και μαθαίνουμε και τεχνικές (αναπνοή, μυοχαλάρωση) για τη στιγμή της κρίσης.-φαρμακευτικά, τα SSRIs έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ισάξια με αυτά της ΓΣ ψυχοθεραπείας. Αυτά είναι μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών που είναι ασφαλή και δεν προκαλούν ποτέ και σε καμμία περίπτωση εξάρτηση. Ναι, δεν τα δίνουμε για κατάθλιψη, έχουν ένδειξη σε κρίσεις πανικού. Αλλά να ξέρετε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν για περίπου ένα χρόνο άσχετα με το αν τα συμπτώματα έχουν παρέλθει. Και αυτό ΟΧΙ (ξανά) γιατί προκαλούν εξάρτηση, αλλά επειδή με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να υπάρξει υποτροπή στο μέλλον. Το να δώσεις αγχολυτικά και ειδικά βενζοδιαζεπίνες είναι τακτική που ακολουθείται σε τριτοκοσμικές χώρες στα θέματα ψυχικής υγείας, όπως στην Ελλάδα. Τα αγχολυτικά προκαλούν εξάρτηση και δεν θεραπεύουν και ειλικρινά θα έπρεπε να παίρνουν την άδεια όσων τα δίνουν σε κρίσεις πανικού. Προφανώς τα φάρμακα δίνονται από ψυχίατρο ο οποίος θα εξηγήσει με λεπτομέρεια τις πιθανές (σπάνιες) παρενέργειες και θα παρακολουθεί τον ασθενή.- Σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, τα καλύτερα αποτελέσματα τα δίνει ο συνδυασμός των άνω δύο.Αν θέλεις να διαβάσεις σχετικά με αυτά, προτείνω:-http://www.rcpsych.ac.uk/expertadvice/problemsdisorders/anxiety,panic,phobias.aspx-http://www.rcpsych.ac.uk/expertadvice/treatmentswellbeing/cbt.aspxκαι επί του ελληνικότερου:-http://www.stress.grΑν δεν έχεις πρόβλημα με τα αγγλικά, θα σου πρότεινα ένα βιβλίο που θα βρεις εύκολα στο άμαζον:"Mind over mood"Καλή επιτυχία.ΥΓ1. Πριν από ο,τιδήποτε, κοιτάξτε το θυρεοειδή σας.ΥΓ2. Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού.ΥΓ3. Η μείωση καφεΐνης και η άσκηση σαφώς βοηθούν.
το παθαινω κι εγω συχνα αναλογα την περισταση. ειδικα οταν δινω εξετασεις για το οτιδηποτε ειμαι ετοιμη να λιποθυμησω! στην κυριολεξια μου κοβεται η ανασα! την τελευταια φορα που εξετασαν την πτυχιακη μου με εβαλαν να κατσω φαντασου πως φαινομουν και πως εκανα για να τους τρομαξα τοσο! εγω ως παρηγορια για να ηρεμησω και να μου περασει βρισκω στο εισπνεομενο που εχω για την αλλεργια μου. κανω εισπνοη απο εκει και ηρεμω. οχι οτι ειναι καλο ετσι αλλα εκεινη την ωρα μονο ετσι ηρεμω. το εχω κανει καραμελα με βριζουν ολοι αλλα η συνηθεια που εγινε λατρεια λογω τετοιων επεισοδιων δεν κοβεται! παντως θα σε συμβουλευα να κοιταξεις το θυρεοειδη σου. οταν μου πρωτοεμφανιστηκε ο υποθυρεοειδισμος σαν πρωτα συμπτωματα ειχα μονο ταχυκαρδιες και επεισοδια τετοιου αγχους χωρις λογο. αν το ηξερα θα το αντιμετωπιζα νωριτερα προτου παθω εξαρτηση απο το εισπνεομενο!
γεια σου, εγώ θα μιλήσω ως παθούσα. Κι εγώ είχα τρελό πρόβλημα, δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ τα φοιτητικά μου χρόνια! Ώσπου ανακάλυψα πως έχω θυρεοειδή! με το που ξεκίνησα θεραπεία μόλις το ρύθμισα κόπηκαν μαχαίρι. πλέον μια φορά τον χρόνο και αν! Περαστικά σου! όλα καλά θα γίνουν!