Αυτή είναι η ιστορία της περίφημης εξέγερσης στο Stonewall Inn.

Facebook Twitter
3

Βλ. racontrs.com.

 

Το Stonewall Inn στην καρδιά του Greenwich Village της Νέας Υόρκης, ένα από τα σπάνια μπαρ που δέχονταν ομοφυλόφιλους πελάτες. Ανήκε στη Μαφία, προσέλκυε μερικές εκατοντάδες κόσμου τα σαββατοκύριακα, και συνήθως ο ιδιοκτήτης του ενημερωνόταν για τους ελέγχους της αστυνομίας. Το βράδυ όμως της 28ης Ιουνίου, οι οκτώ αστυνόμοι με πολιτικά που έκαναν επιδρομή στο μπαρ αντιμετώπισαν την οργή των θαμώνων που άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε σε συμπαράσταση από όλη τη συνοικία έφτασε σύντομα τις δύο χιλιάδες, αναγκάζοντας τις πρώτες μονάδες της αστυνομίας να αναδιπλωθούν μέχρι να αναλάβουν οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες της. Οι ταράχες κράτησαν πέντε μέρες. Βλ. storyboard.tumblr.com.

Βλ. swiat.newsweek.pld. Δεξ., φωτ. του Fred McDarrah. Βλ. theologyonline.com.

 

Κάλεσμα για συγκέντρωση στη τζαμαρία του Stonewall Inn. Βλ. tsweden.Flickr.

 

Βλ. ideastream.org.

 

Φωτ. Fred McDarrah. Βλ. shirtless-twinks-hunks-studs.blogspot.com,  gliveblog.com και tsweden.Flickr.

 

Βλ. throughthewalls.org.

 

Βλ. becausewemust.org, seanbaughn.org, pinterest.com και gliveblog.com.

 

Βλ. brokeassstuart.com.

 

Καθώς πλησίαζε στο πεδίο των μαχών, ο (ετεροφυλόφιλος) Dave Van Ronk (δεξιά στη φωτογραφία), τραγουδιστής της φολκ και φίλος του Bob Dylan -του είχε μάθει μάλιστα και κιθάρα στο ξεκινημά του- δέχτηκε  επίθεση από αστυνομικούς που τον παρέσυραν και τον έδειραν μέσα στο μπαρ. Βλ. dylanisreligion.livejournal.com.

 

Ο Craig Rodwell, δημιουργός στην Christopher Street, κοντά στο Stonewall Inn, του βιβλιοπωλείου Oscar Wilde Memorial Bookshop. Είχε τα αντανακλαστικά να ειδοποιήσει τον Τύπο το ίδιο βράδυ που ξέσπασαν οι ταραχές. Αλλά δεν αρκέστηκε σ' αυτό. Κρίνοντας ως πολύ μετριοπαθή και φοβισμένη τη δράση της ομάδας Mattachine Society, η οποία χώριζε στις πορείες τα πιο "εκδηλωτικά" ζευγάρια,  δημιούργησε  στη Νέα Υόρκη μαζί με την Brenda Howard πρώτα το Gay Liberation Front  (GLF), έπειτα την  Gay Activist Alliance (GAA), et τέλος την Οργανωτική Επιτροπή για την Απελευθέρωση της Christopher Street που ανέλαβε τη διοργάνωση των πρώτων Gay Parade. Βλ. The Rest Is Noise, nothingisnew.wordpress.com και greenwichvillagehistory.wordpress.com.

 

Το βιβλιοπωλείο Oscar Wilde Memorial Bookshop

 

The Ladder. Το πρώτο στην Αμερική (μηνιαίο) περιοδικό με λεσβιακή ταυτότητα και εθνική εμβέλεια. Εκδόθηκε από το 1956 ως το 1970. Το τεύχος με το κίτρινο εξώφυλλο ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε. Βλ. flickr.com, sitemaker.umich.edu και thepeculiarkind.tumblr.com.

 

Βλ. The Kameny Papers.

 

Χριστούγεννα μεταξύ φίλων της ομάδας Mattachine Society, η οποία έβαλε τα θεμέλια μαζί με τους Daughters of Bilitis για τη δημιουργία του  κινήματος των ομοφυλοφίλων στην Αμερική. Βλ. rollins.edu.

 

Η Brenda Howard (με τα γυαλιά), διοργανώτρια μαζί με τον Craig Rodwell των πρώτων Gay Parade. Βλ.  NY Area Bisexual Network και autostraddle.com.

 

Showstoppers, ένα περίφημο drag performance show που ξεκίνησε το 1971. Βλ. Rainbow History Projec και polarismagazine.com.

 

Drag Queens συλλαμβάνονται στα μπαρ όπου σύχναζαν κι εργάζονταν κρυφά (στην πουριτανική Αμερική, τα σώου αυτού του είδους ήταν απαγορευμένα). Βλ. blogs.law.columbia.edu και glbtmoviedatabase.net.

 

Βλ. libguides.rutgers.edu.

 

Κάτω, πρώτο Gay Parade στη Νέα Υόρκη το 1970. Φωτ. Michael Abramson. Βλ. The New York Public Library, Wikipedia babylonfalling.tumblr.com.

 

Πάνω Gay Pride 1971. Δεξιά, πρώτο Gay Parade στη Νέα Υόρκη. Βλ. digilander.libero.it, queerty.com, living.msn.com και sylvia rivera.Tumblr.

 

Βλ. radical70s.blogspot.com.

 

OKC (Oklahoma City) Pride. Βλ. weheartokc.com.

 

Δεκαετία του '70. Βλ. rainbowhistory.org.

 

Διαδήλωση στη Φλόριδα το 1977. Βλ. businessinsider.com.

 

Gay Pride στη Νέα Υόρκη το 1976. Βλ. academic.ru.

 

Gay Parade του 1970. Βλ. GLBT History.

 

Stonewall Uprising (2010), ταινία των Kate Davis και David Heilbroner. Βλ. impawards.com και Stonewall Uprisingmovies.io.

 

Πορεία του 1970. Βλ. terry-bean.com.

 


Stonewall Uprising (2010). Τρέιλερ.

 


Γκέι μπαρ στα τέλη του '50 η αρχές '60. Από το ντοκιμαντέρ Women of the World (2008) των Gualtiero Jacopetti,  Paolo Cavara και Franco Prosperi.

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια