Person_Is_A_Virus*

Person_Is_A_Virus* Facebook Twitter
2


Η Cindy Sherman αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκπροσώπους αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής γενιάς που ξεκίνησε στα νεουρκέζικα 70ς και η οποία εν πολλοίς επανακαθόρισε επιτυχημένα τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε απέναντι στην ίδια μας την εικόνα.
 
Δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως υπήρξε σχεδόν προδρομική δημιουργός- τελετουργός οπτικών περσόνων για τα καλλιτεχνικά της πρότζεκτ πολυ πριν την ιντερνετική έλευση και τον μεγαλειώδες (και αναπόφευκτο:-) κατακλυσμό της κατασκευής της Ψηφιακής Περσόνας.
 
Στο σύμπαν της Σέρμαν η μεταμφίεση, η απεμπόληση της πρώτης ύλης του εαυτού και η κυλιόμενη οπτική της παρενδυσίας χαρακτήρων σε αντιδιαστολή με την αληθινή ζωή αποτελεί μόνιμο χαρακτηριστικό.
 
Δανειζόμενη φόρμες και χαρακτηριστικά από τον κινηματογράφο στην αρχή της καριέρας της και ύστερα κι από άλλα πεδία της pop culture κατάφερε να αποθεώσει την παντοδυναμία της ψευδαίσθησης ενσωματώνοντας παράλληλα στα κάδρα της αμφισημίες, νοηματοδοτήσεις, διφορούμενα μοτίβα προκειμένου να σχολιάσει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την εικόνα μας.
 
Υπάρχεις αν σε βλέπουν στον σύγχρονο (ηλεκτρονικό) δυτικό πολιτισμό. Τι θα γίνει όταν επιχειρήσεις να σβήσεις τα ίχνη του αληθινού εαυτού μέσα στο κέλυφος της μεταμφίεσης (και των συμβάσεων);
 
 
Ίσως ανακαλύψεις αυτό που ανακάλυψε η Σέρμαν.
Τον τρόπο που η Εικόνα απαρνιέται την αληθινή ζωή.

 
 

These are pictures of emotions personified, entirely of themselves with their own presence - not of me. When I prepare each character I have to consider what I'm working against; that people are going to look under the make-up and wigs for that common denominator, the recognizable. I'm trying to make other people recognize something of themselves rather than me."
 
Cindy Sherman

Διάφορα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια