Όταν ο γιατροί «παίζουν» τους αστυνόμους και αντίστροφα

Όταν ο γιατροί «παίζουν» τους αστυνόμους και αντίστροφα Facebook Twitter
5

[Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο]

 

Ήταν Απρίλιος του '12 όταν ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμπνεύστηκε τη διάταξη «για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οδηγώντας στη διαπόμπευση αρκετές οροθετικές εκδιδόμενες, οι οποίες αφού συνελήφθησαν υπέστησαν υποχρεωτικές εξετάσεις για αφροδίσια και λοιμώδη νοσήματα. Όλα αυτά συνοδευόμενα με από τηλεοράσεως κορόνες περί «υγειονομικής βόμβας» κ.λπ. Όσες πιστοποιήθηκαν ως φορείς HIV, είδαν τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ καθώς και στα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ. Δίχως φυσικά να συνοδεύονται, με την ίδια λογική, από εκείνες των πολυάριθμων ανεύθυνων πελατών τους, που την επομένη είχαν «σπάσει» τα τηλέφωνα τού Ανδρέας Συγγρός. Επρόκειτο, βέβαια, για μια καταφανή παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και του ιατρικού απόρρητου όπως τα γνωρίζουμε. Επιπλέον, η διεθνής εμπειρία λέει ότι η απειλή του στίγματος λειτουργεί ανασταλτικά στην έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη αγωγής, ευνοώντας τελικά τόσο την εκδήλωση μιας ασθένειας όσο και τη μετάδοση. Όλα αυτά σε μία χώρα  που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξημένα κρούσματα HIV, ειδικά στους τοξικοεξαρτημένους. Χάρη στις εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι τον ΟΗΕ, η διάταξη ατόνησε κι εντέλει καταργήθηκε φέτος τον Μάιο από την πρώην υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη - είχαν βέβαια προηγηθεί οι δικαστικές αθωώσεις όλων των προσαχθέντων ιερόδουλων, δίχως εννοείται καμία μέριμνα και για την ηθική τους αποκατάσταση.

Δυστυχώς η «νίκη» αποδείχθηκε βραχεία. Προέκυψε, βλέπετε, ανασχηματισμός και υπουργός Υγείας εχρίσθη ο εσχάτως συμπαθής στους νεοφιλελεύθερους κύκλους Άδωνις Γεωργιάδης, πρώτο μέλημα του οποίου ήταν να επαναφέρει άμεσα σε ισχύ την 39Α! Ούτε στον ύπνο του να το έβλεπε δηλαδή. Οργανώσεις, ΜΚΟ και φορείς απάντησαν με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας (6 & 12/7). Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την υφυπουργό Ζέτα Μακρή που υποσχέθηκε «αποτελεσματικό και ειλικρινή διάλογο που θα καταλήξει σε κοινώς αποδεκτή πρόταση νόμου ή νέα διάταξη ώστε ούτε να θίγονται ευάλωτες ομάδες, ούτε να απειλείται η δημόσια υγεία». Συμπλήρωσε δε ότι ο υπουργός σκέπτεται επίσης να ανοίξει το θέμα της αδειοδότησης των οίκων ανοχής (ωχ;). Δεν μάθαμε ποτέ βέβαια ούτε κι εξηγήθηκε επαρκώς γιατί τόση βιάση να επαναφέρει την επίμαχη διάταξη εφόσον θα ήταν προσωρινή. Η οποία, ας σημειωθεί, θεωρείται καινοφανής για σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα – αντίστοιχες αυταρχικές διατάξεις είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να περάσουν η χούντα αλλά και η κυβέρνηση Καραμανλή το '77 («περί εξ αφροδισίων νοσημάτων προστασίας και συναφών θεμάτων» ονομαζόταν τότε), προκαλώντας κύμα αντίδρασης εντός κι εκτός Ελλάδας που αφύπνισε συνειδήσεις και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία του ΑΚΟΕ.

Με τη δεδομένη, οπότε, την κοινωνικοπολιτική κατάσταση που βιώνουμε, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως τέτοια μέτρα αποσκοπούν μάλλον στην καταστολή και τον έλεγχο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων παρά στην προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τη διαρκή υποβάθμιση και τις γενναίες περικοπές που υφίσταται ελέω μνημονίου παρά από τα εκδιδόμενα άτομα, τα τζάνκια ή τους μετανάστες (για τους τελευταίους, μάλιστα, η διάταξη προβλέπει «εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων», άσχετα αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν η συμβολή τους στη διάδοση λοιμωδών νόσων είναι αρκετά χαμηλή). Μιλάμε, δηλαδή, για δημιουργία κλίματος ηθικού πανικού, καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων ασθενών, απαξίωση του ιατρικού προσωπικού, «ποινικοποίηση» ασθενειών αλλά και βαθιά υποκρισία: πού, πώς και ποιοι θα περιθάλψουν π.χ. έναν μετανάστη εφόσον θεωρείται de facto παράνομος; Και ποιος πολίτης, Έλληνας ή ξένος, θα πάει πρόθυμα να εξεταστεί για τυχόν λοιμώδη νόσο ενθυμούμενος πώς μεταχειρίστηκαν τις οροθετικές γυναίκες; Ποια είναι, τελικά, η «υγειονομική βόμβα»;

«Ζητούμε κοινή υπουργική απόφαση για το πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων. Κατάργηση της διάταξης 39Α και τροποποίηση των νόμων 4075/12 (άρθρο 59) και 3172/03 (άρθρο 20) που στοχοποιούν ειδικά μετανάστες και ζητούντες άσυλο. Αν η χώρα θεωρείται ευάλωτη απέναντι σε μια επιδημία, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Λένε τώρα ότι ετοιμάζουν νέα πρόταση νόμου, που όμως δεν συζητάμε καν αν δεν αιτιολογηθεί η υπάρχουσα. Και δεν μας έχουν κοινοποιήσει καν τις εισηγήσεις Λοβέρδου και ΚΕΕΛΠΝΟ που υποτίθεται ότι δικαιολόγησαν την 39Α », λέει η Μαριαλένα Κλώκα, εκπρόσωπος της Θετικής Φωνής και μέλος της αντιπροσωπείας που την Πέμπτη επισκέπτεται ξανά το υπουργείο Υγείας.

«Οι καταναγκαστικές προσαγωγές και οι υποχρεωτικές εξετάσεις προκαλούν αύξηση και όχι μείωση των κρουσμάτων... Η επιδημία τού AIDS δεν θα τελειώσει δίχως παράλληλη στήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε πρόσφατα από την Μαλαισία όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS η τιμημένη με Νόμπελ Φρανσουά Μπαρέ Σινουσί, πρόεδρος της IAS με αφορμή την ελληνική περίπτωση. Διότι ακόμα κι αν η τρομολάγνα διάταξη καταργηθεί οριστικά, ακόμα κι αν το ζητούμενο πλαίσιο ελέγχων αποβεί ιδανικό, το φοβικό αποτύπωμα που αφήνουν τέτοιες ενέργειες και αντιλήψεις στο κοινωνικό σώμα δύσκολα σβήνεται, πόσο μάλλον όταν ανατροφοδοτείται διαρκώς. Και ο φόβος δεν ήταν ποτέ αξιόπιστος σύμμαχος ούτε στον έρωτα ούτε στη ζωή, μήτε και νοείται μια δημοκρατία να στηρίζεται σε αυτόν. Εκτός πια και αναφερόμαστε σε λάθος πολίτευμα.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
> Δίχως φυσικά να συνοδεύονται, με την ίδια λογική, από εκείνες των πολυάριθμων ανεύθυνων πελατών τους,Γιατί οι πελάτες είναι «ανεύθυνοι»; Φαντάζομαι διότι υποτίθεται ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, ενώ αν χρησιμοποιούσαν θα ήταν δήθεν προφυλαγμένοι από το AIDS.Στην πραγματικότητα το προφυλακτικό δεν εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του AIDS, απλώς τον μειώνει σημαντικά. Ο κίνδυνος υπάρχει είτε οι πελάτες είναι «υπεύθυνοι» είτε «ανεύθυνοι».> που την επομένη είχαν «σπάσει» τα τηλέφωνα τού Ανδρέας ΣυγγρόςΆρα το μέτρο υπήρξε επιτυχέστατο. Οι πελάτες των ιερόδουλων πράγματι ευαισθητοποιήθηκαν και μ’ αυτόν τον τρόπο αρκετοί άνθρωποι απέφυγαν τον κίνδυνο να κολλήσουν AIDS από τους οροθετικούς πελάτες των ιερόδουλων.> «ποινικοποίηση» ασθενειώνΓιατί; Δημοσιεύεται η φωτογραφία κάθε οροθετικού ή μόνο των οροθετικών ιερόδουλων; Για να έχουμε «ποινικοποίηση ασθενειών», θα έπρεπε να συμβαίνει το πρώτο.
Ανέυθυνοι, ναι. Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος οφείλει να να είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πόσο μάλλον όταν αγοράζει sex. Έχοντας δει τις φωτογραφίες από τις συγκεκριμένες ιερόδουλες, όλες τους φωνάζαν από μακριά "ΚΙΝΔΥΝΟΣ". Και όμως πήγαν.Και επειδή το προφυλακτικό δεν εξαλείφει πλήρως τον κίνδυνο μετάδοσης, θα έπρεπε να το σνομπάρουμε? Ο μόνος τρόπος να είσαι εξασφαλισμένος πως δεν θα μολυνθείς σεξουαλικά είναι η αποχή, γιατί ούτε η μονογαμία εξαλείφει τον κίνδυνο, καθώς δεν ξέρεις αν είναι εξίσου μονογαμικός και ο σύντροφος, όπως δεν ξέρεις το παρελθόν του συντρόφου, το παρελθόν των συντρόφων του συντρόφου, το παρελθόν του γιου του γιου του Γκέκα. Θετικό, όντως, το γεγονός πως ευαισθητοποιήθηκαν τόσοι πολλοί. Αλλά υγειονομικά δεν είναι επιτυχία πως μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων δεν ήταν σίγουρη για το επίπεδο της υγείας τους. Μιλάμε για μια στρατιά (ΝΑΙ, να μην επαναλαμβανόμαστε) ανεύθυνων ανθρώπων. Επιτυχία θα λεγόταν αν είχαν υιοθετήσει πρακτικές που συνάδουν προς τις αρχές τις πρόληψης.
Φοβερος αχταρμας μνημονιου, Χουντας, Καραμανλη, μεταναστων, κτλ.Η ουσια ειναι απλη.Εδω μιλάμε για εναν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για ασθένειες που για να ελέγχθουν ή να θεραπευτουν κοστίζουν εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο. Καμία χώρα του δυτικού κόσμου δεν παρέχει πανάκριβες θεραπείες με δημόσιο χρήμα σε παράνομους μετανάστες. Καμία δεν βάζει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών της με το να δέχεται μετανάστες με άκρως μεταδοτικές ασθένειες. Συν τις αλλοις, το γεγονός ότι μερικοί ανεγκέφαλοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό δεν σημαίνει ότι κάθε ιερόδουλη που δεν ενδιαφέρεται για το κορμί της ή και για την ίδια της τη ζωή, θα πρέπει να πάρει στο λαιμό της κόσμο. Καλά κάνουν και δημοσιοποιούν τις φωτογραφίες τους όπως άλλωστε συμβαίνει με παιδεραστές, στυγνούς εγκληματίες (θα έλεγε κάποιος διεστραμμένος πως και αυτοί έχουν ανθρώπινα δικαιώματα) και αυτό συμβαίνει για να προστατευθούν οι πολίτες. Μαλλον εχετε χασει το νοημα της λεξης δικαιωμα και πατε να κανετε το θυμα, θυτη και τουμπαλιν.Καποιοι προφανως θελουν την χωρα μας ξεφραγο αμπελι στο ονομα ενος κακως εννοουμενου δηθεν προοδευτισμου. Αυτο αδυνατω να το κατανοησω.
ο τίτλος είναι απαράδεκτος προς τους ιατρούς και παραπλανητικό. Άλλωστε πουθενά στο κείμενο δε γραφει για γιατρούς που "παίζουν τους αστυνόμους" ουτε υπάρχει καταγεγραμένο ποτέ ιατρός αυταπάγγελτα να έχει στείλει εξετάσεις για τον ιό του AIDS για κρατούμενο ή ιεροδουλο κοκ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ