Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία;

 Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία; Facebook Twitter
Quint Buchholz
14

'Ενας βασιλιάς διέταξε μια μέρα τους αυλικούς του να του φέρουν στο παλάτι όλα τα βιβλία που μπορούσαν να βρουν στο βασίλειό του. Τα βιβλία βρέθηκαν και γέμισαν το μισό παλάτι. Ο βασιλιάς ξόδεψε μερικά χρόνια για να διαβάσει και, αφού τα είχε διαβάσει και, αφού τα είχε διαβάσει, κάλεσε πάλι τους αυλικούς του και τους διέταξε να συμπυκνώσουν αυτή την τεράστια βιβλιοθήκη σε ένα και μόνο βιβλίο. οι αυλικοί έπεσαν στη δουλειά και κατάφεραν εντέλει να παρουσιάσουν ένα – και μόνο- βιβλίο 600 σελίδων. Αλλά ο βασιλιάς, αφού το διάβασε, είχε μια ακόμα απαίτηση: τη συμπύκνωση του βιβλίου αυτού μέσα σε μια σελίδα. Αφού κατάφεραν οι αυλικοί, με πολύ κόπο, να καταγράψουν σε μια σελίδα τη συμπυκνωμένη σοφία των 600 σελίδων, την παρουσίασαν στο βασιλιά, για να αντιμετωπίσουν την τελευταία –και δυσκολότερη- εντολή: συμπύκνωση της μιας σελίδας σε μία λέξη. 

[...]

H λέξη ήταν η εξής:

Ίσως.

 Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία; Facebook Twitter
Quint Buchholz

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Γιάννη Βελούδη "Ταπεινή γλώσσα, τυπική λογική και ανθρώπινο βίωμα" Εκδόσεις "Νήσος", 2012. Η ιστορία βρίσκεται στο «Όψεις της Γλώσσας», Τάσος Χριστίδης, ο οποίος τη δανείζεται από το βιβλίο του ψυχολόγου Jerome Kagan, Three Seductive Ideas (1998).

Βιβλίο
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Βιβλίο / Κωστής Παπαγιώργης: Μακριά από τα κουσούρια του χαρτογιακά

Τα κριτικά κείμενα του Κωστή Παπαγιώργη για τον Λορεντζάτο, τον Μαλεβίτση, τον Γιανναρά, τον Ράμφο, τον Καστοριάδη, τον Αξελό, τον Κονδύλη, τον Λυκιαρδόπουλο, τον Ζουμπουλάκη και τον Ζηζιούλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

8 σχόλια
Θυμίζει λίγο το ανάστροφο εκείνου του διηγήματος του Μπόρχες, όπου σχεδιάζεται κατά παραγγελία ενός βασιλιά ένας χάρτης με ακρίβεια 1:1 ο οποίος καταλήγει να καλύπτει όλο το βασίλειο.
Ίσως ναι ίσως όχι.Ίσως όχι ίσως ναι. Το ίσως στην καθομιλουμένη, εκτός από όλη την ανθρώπινη σοφία, μερικές φορές συμπυκνώνει - κατά τη γνώμη μου - και όλη την ανθρώπινη βλακεία (υπό την έννοια της αδιαφορίας, έλλειψης αποφασιστικότητας και κριτικής σκέψης σε έντονες καταστάσεις, ανασφάλειας, κ.λ.π.). Επειδή όμως, ως λέξη, εννοεί μία δυναμικά ισορροπημένη αναζήτηση ανάμεσα σε δύο αντίθετα - βασικό χαρακτηριστικό της σοφίας - και εκφράζει ταυτόχρονα την αναγνώριση των ορίων μαζί με την ανάγκη υπέρβασης αυτών, είναι μία αξιοπρεπής πιθανή απάντηση στο βασικό ερώτημα του άρθρου.Τί να πω; Ίσως. - Aν τους έλεγε από αυτή τη λέξη να κρατήσουν μόνο ένα γράμμα, ποιό φαντάζεσαι ότι θα του πήγαιναν;(για έξυπνους ανθρώπους τους έχω τους αυλικούς και το ζητούμενο της αναζήτησης πάντα βρίσκεται στο τέλος.)