Τριανταπέντε χρόνια φυλακή στον Μάνινγκ

Τριανταπέντε χρόνια φυλακή στον Μάνινγκ Facebook Twitter
3

Σε 35 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κρίθηκε ένοχος για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στο WikiLeaks.

Η δίκη διήρκησε δύο μήνες, και κατά τη διάρκειά της η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ, που τον περασμένο μήνα είχε κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ για 20 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατασκοπείας και της κλοπής, αποφάσισε και την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Κινδύνευε να καταδικαστεί σε 90 χρόνια φυλακή

Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο 25χρονος κινδύνευε να καταδικαστεί  σε κάθειρξη 90 ετών, παρότι οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να επιβληθεί ποινή 60 ετών. Οι συνήγοροί του δεν είχαν κάνει αντιπρόταση, αλλά ζήτησαν από την στρατοδίκη «να μην του στερήσει τα νιάτα του» γιατί οι προθέσεις του ήταν αγαθές.

Η δίκη έγινε στο στρατοδικείου του Φορτ Μιντ, στρατιωτική βάση κοντά στο Μέριλαντ. Η στρατοδίκης, ανέφερε ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που ο Μάνινγκ βρίσκεται προφυλακισμένος. Ο 25χρονος θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Περισσότεροι από 700.000 απόρρητοι φάκελοι στο WikiLeaks

Να θυμίσουμε πως το 2010 ο Μάνινγκ παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ, τα οποία αμέσως μόλις δημοσιεύτηκαν προκάλεσαν διεθνή σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και το βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ εναντίον "ύποπτων" στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο εργαζόμενους στο πρακτορείο Reuters.

Η ονομασία του βίντεο στον ιστότοπο ήταν «Παράπλευρος Φόνος».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Διεθνή / Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανιάχου, Γκάλαντ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ στην ομάδα των νομικών που έκανε την γνωμοδότηση στον εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
NEWSROOM
Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Άνθρωποι σαν αυτόν είναι οι πραγματικοί ακτιβιστές. Παίρνουν πολύ σοβαρά ρίσκα ξέροντας ότι θα πληρώσουν τις συνέπειες! Τραγική η σύγκριση με την Ελλάδα όπου οι εδώ "ακτιβιστές" ( συνήθως συνδικαλιστές/πολιτικάντηδες/στελέχη κομματων κτλ) κάνουν ότι γουστάρουν βαπτίζοντας το "ακτιβισμό" ή "κοινωνικό αγώνα" θεωρώντας αναφαίρετο δικαίωμα την ολική ατιμωρησία τους!