Ο ψηφιακός χάρτης του ρατσισμού στην Αθήνα

Ο ψηφιακός χάρτης του ρατσισμού στην Αθήνα Facebook Twitter
5

Ψηφιακό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις ανά περιοχή της Αθήνας, δημιούργησε η ομάδα «The City at a time of Crisis» με δεδομένα από το Μάιο του 2011 ως σήμερα. Μάλιστα, ο χάρτης ανανεώνεται και η ομάδα είναι ανοιχτή σε πληροφορίες που θα της παράσχουν χρήστες.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η ομάδα βρίσκεται στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου επαφών/πηγών και πριν αποτυπώσει στο χάρτη οποιοδήποτε περιστατικό, το επεξεργάζεται με διασταύρωση πληροφοριών και επιβεβαίωση.

Η «The City at a time of Crisis» περιγράφεται ως μια πολιτική ομάδα η οποία κάνει έρευνα στον αντίκτυπο που έχει η κρίση στις αστικές περιοχές της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της ρατσιστικής βίας στην ιστό της πόλης. Στην ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει σύνδεση με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα σε Οικονομική Θεωρία, Υπολογιστές, Βιολογική Γεωργία

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Δείτε τα σημερινά θέματα για τα μαθήματα ειδικότητας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν σήμερα στα μαθήματα: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία! Όμως στα πλαίσια μιας σφαιρικής και πλήρους θέασης των πραγμάτων θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθούν δύο ακόμα χάρτες...:- Ένας χάρτης παραβατικότητας / εγκληματικότητας (ληστείες, δολοφονίες, απαγωγές)- Και ο πλέον σημαντικός χάρτης που θα δείχνει και θα τονίζει τις περιοχές της απόλυτα ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων της Αθήνας, σε όλα τα επίπεδα, από όποια ομάδα, φυλή και να προέρχονται οι κάτοικοι αυτοί.Καλύτερα να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα λίγα που μας χωρίζουν.. Και ας βλέπουμε σφαιρικά όλες τις πλευρές!
Δεν νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον μια τέτοια ενέργεια. Από τη στιγμή που έχει αυξηθεί υπέρμετρα ο πληθυσμός της Αθήνας με την ανεξέλεγκτη είσοδο αλλοδαπών θα πρέπει να χαρτογραφηθούν πρωτίστως τα εγκλήματα γενικά, με δράστες αλλοδαπούς, ημεδαπούς κτλ. Α και όταν αναφερόμαστε σε εγκληματική πράξη, την λέμε απλά "έγκλημα". Χαρακτηρισμοί τύπου "ρατσιστική επίθεση" κτλ. νομίζω ότι είναι άτοπο να γίνονται και είναι καιρός επιτέλους να σταματήσει να διαιωνίζεται αυτή η αστοχία γύρω απ'τον "ρατσισμό". Είναι απλά τα πράγματα, όταν έναν τόπο συγκεκριμένων δυνατοτήτων το φτάνεις στα άκρα πληθυσμιακά, τότε είναι αναμενόμενο να αυξηθεί η εγκληματικότητα, είτε από αλλοδαπούς σε ημεδαπούς είτε το αντίθετο.
μα η έρευνα δεν μιλάει γενικά για εγκλήματα (άσχετα αν εσύ θές να δείς μια έρευνα με τα εγκλήματα γενικότερα),μιλάει για επιθέσεις μίσους,για επιθέσεις δηλαδή που πυροδοτούνται από ρατσιστικά αισθήματα.φυσικά και έχει ενδιαφέρον το φυλετικό ζήτημα.είναι τελείως άτοπο να πάρεις ένα συμβάν,να το εξετάσεις εκτός του τόπου και του χρόνου στον οποιο γίνεται και γενικότερα να του αφαιρέσεις το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο και απλά να πείς "ενα έγκλημα είναι όπως ολα τα αλλα".
Γαι να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα: Το «The City at a time of Crisis» ΔΕΝ αποτελεί "πολιτική ομάδα", αλλά ένα web site που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα("City at the Time of Crisis is kindly funded by an ESRC/Future Research Leaders grant" http://crisis-scape.net/about). Αποτελεί μέρος ενός project του Παν/μίου του Sussex της Αγγλίας. Εμπνευστής του είναι ο Έλληνας λέκτορας της Ανθρωπολογίας Δημήτρης Δαλακόγλου (http://www.sussex.ac.uk/anthropology/people/peoplelists/person/236301). Σκοπός του είναι να εντοπίσει και να ερευνήσει πως η κρίση αναπτύσσεται στα πολυπληθή αστικά κέντρα, κι έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ως τα μέσα στου 2014, οπότε και θα λήξει. Άντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα στο να φορτώσω τις σελίδες, ειδικότερα αυτή με τον χάρτη. Το περίεργο είναι πως τα κρούσματα ρατσισμού χρωματίζονται με κόκκινο χρώμα, κάτι που -σύμφωνα με τους συντάκτες του site- υποδηλώνουν όλα τα είδη του ρατσισμού, ακόμη και τη δολοφονία. Μετά από αυτό, νομίζω ότι η "εγκυρότητα" και η "επιστημονικότητα" της εν λόγω έρευνας τίθεται σοβαρά υπό αμφισβήτηση, οπότε κακώς δόθηκε τόσο βάρος σ'αυτήν. Υπάρχουν και σοβαρότερες και πιο ποιοτικές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δημοσιογραφία λοιπόν του τύπου "άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε" από την Εφημερίδα των Συντακτών; Κατά πως φαίνεται...