Σάββατο πρωί

Σάββατο πρωί Facebook Twitter
8

Κάποτε, στην εκκλησία [που είναι οίκος του θεού και όχι του παπά] μπορούσες να ρίξεις το ρυζάκι σου στο Ησαΐα χόρευε, να σπάσεις το κεφάλι του γαμπρού με κουφέτα, να μιλάς όσο θέλεις με το διπλανό σου για να σχολιάσεις τι φοράει η μάνα της νύφης [γιατί ρε κύριε πας εκεί για το ζευγάρι και το τζέρτζελο, αλλιώς γιατί να βγάλεις την μπέμπελη με το κουστούμι μέσα στην εκκλησία; -όλοι οι θρησκευτικοί γάμοι γίνονται καλοκαίρι και με 40 βαθμούς, fact], να τραβήξεις όσες φωτο θέλεις κι από όποια γωνία σου αρέσει, να κάνεις γνωριμίες με τους συμπεθέρους και άλλα πολλά.

Την τελευταία φορά που πήγα σε θρησκευτικό γάμο ήταν σαν όρθρος σε μοναστήρι. Η κουμπάρα αναγκάστηκε να δέσει ένα σεντόνι γύρω από τη μέση επειδή ο παπάς βρήκε άσεμνη την κοντή φούστα, στο ρύζι απαγορεύτηκε η είσοδος στην εκκλησία, οι κουφέτες [*] πετάχτηκαν με το ζόρι στον κάδο των σκουπιδιών. Λίγο πριν ξεκινήσει το μυστήριο ο παπάς έβγαλε λόγο και ανακοίνωσε απειλητικά ότι αν ακουστεί έστω και ένας ψίθυρος, αποχωρεί και αφήνει στη μέση το γάμο. Μετά απαίτησε να σβήσουν τα κινητά και να χαμηλώσουν λίγο τα φώτα των προβολέων γιατί τον στραβώνουν και, μόλις ξεκινήσει την παράφωνη ψαλμωδία, να μην μπαινοβγαίνει κανείς στην εκκλησία. Μετά ξεκίνησε το μυστήριο και μέχρι να τελειώσει έκαναν όλοι αμάν και σιχτίριζαν. Εντάξει, δεν έλεγαν και βαριές βρισιές, μέσα σε εκκλησία βρίσκονταν, αλλά αργότερα στο τραπέζι τις άκουσε όλες μαζεμένες.

Το βίντεο του γάμου είναι το πιο βαρετό βίντεο του κόσμου. Όλοι παρακολουθούν την λειτουργία σαν αποσβολωμένοι από τον τρόμο μήπως κάνουν κάτι και σταματήσει εξαιτίας τους το μυστήριο και μόνο σε μία στιγμή υπάρχει κάποια που βήχει -και προσπαθεί απεγνωσμένα να πνίξει το βήχα μπας και την επιπλήξει ο φασίστας παπάς. Για να τολμήσει να βγει έξω απ’ την εκκλησία, ούτε κουβέντα.

Μου θύμισε τα σχολικά εκκλησιάσματα που ήταν υποχρεωτικά και έπρεπε να στέκεσαι ακίνητος και σιωπηλός μέχρι να τελειώσει η εκκλησία [η οποία δεν τελείωνε ποτέ]. Κάποια φορά που είχα τολμήσει να βγω κρυφά έξω και να καθίσω στα σκαλιά της εκκλησίας με τους δύο διπλανούς μου [μας έβαζαν να στεκόμαστε όρθιοι και σε τριάδες, λες και ήμασταν φαντάροι] βγήκε μανιασμένη η δασκάλα και με πλάκωσε στα χαστούκια μέσα στον κόσμο, τόσο που είχε ανοίξει η μύτη μου, μετά μας έπιασε τους δύο απ’ το αυτί και μας έβαλε μέσα στην εκκλησία. Δεν μίλησε κανείς στην πλατεία, για να σε δέρνει η δασκάλα κάτι κακό είχες κάνει και καλά σε έκανε. Πήγαινα Τετάρτη δημοτικού και είχαμε μία κωλοδασκάλα, Άννα, κακόχρονο να ’χει όπου κι αν βρίσκεται, πιο απαίσια δεν γινόταν. Μου έβαλε 7 στα θρησκευτικά επειδή δεν ήμουν φρόνιμος στην εκκλησία και μας μίλαγε όλη μέρα για βίους αγίων. Αν ζει ακόμα, σίγουρα θα ψηφίζει χρυσή αυγή.

Άι σιχτίρ την καργιόλα, τη θυμήθηκα και συγχίστηκα πρωί-πρωί.

   

Τέλος πάντων, ξεκίνησα να βάλω απλά αυτό το βίντεο. Αν αναρωτιέσαι ακόμα γιατί προτιμούν οι περισσότεροι να παντρεύονται με πολιτικό γάμο και ελάττωσαν και τα βαφτίσια, δες το και θα καταλάβεις:

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Ευτυχως που μπαινει καμια αναγνωστρια σαν κι εσενα και φερνει λιγο αερα προοδου και ειλικρινειας σ αυτο το μπλογκ γιατι πηξαμε στον συντηρητισμο. Νασαι καλα
δεν είναι συντηρητισμός φιλαράκο, είναι ρεαλισμός. Κι επειδή δείχνετε φοβερή δυσανεξία στην άλλη άποψη. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις; Είμαι παπάς, μπαίνω σε γκέι-μπαρ και αρχίζω να γκρινιάζω ότι γύρω μου φιλιούνται αγόρια, ενώ ισχυρίζομαι ότι παραδοσιακά αυτά τα αγόρια θα τρώγανε γιαούρτια και κράξιμο. Πιός είναι ο μ***κας της υπόθεσης; Ποιός με υποχρέωσε να μπω σε γκέι μπαρ; Χεσμένο έχουμε το lifestyle και μάλιστα αυτό που επεμβαίνει παντού. Θύμισε μου αύριο να πάω σε κανα πάρτυ στο 6 dogs να παραπονεθώ ότι ο ήχος έχει πολλά μπάσα...
Δεν καταλαβαίνω τι σας πείραξε, τι υποκρισία είναι αυτή; Όποιος θέλει να κάνει θρησκευτικό γάμο, "για να τηρήσει την παράδοση", είναι υποχρεωμένος να υποπταχτεί και να υπακούσει σε συγκεκριμένους (άθλιους) κανόνες που θεσπίστηκαν από το ιερατείο πριν πολλούς αιώνες. Επειδή μέχρι τώρα τηρούνταν χαλαρά, σημαινε ότι δεν υπήρχαν; Αυτός είναι ο χριστιανισμός κύριοι, γιατί σκανδαλίζεστε, τώρα μαθαίνετε ότι είναι το αποκορύφωμα της σεμνοτυφίας και της ανελευθερίας; Κανείς δεν σας υποχρέωσε να είστε χριστιανοί και να υπακούτε στις βουλές των παπάδων. Μόνοι σας το επιλέγετε, ελεύθερη βούληση. Όποιος θέλει η κουμπάρα να φοράει μίνι και να έχει προβολείς χιλιάδων βατ, απλά δεν κάνει θρησκευτικό γάμο! Αν θέλει θρησκευτικό, δεν έχει μεσοβέζικες λύσεις, ό,τι του πουν θα κάνει. Αλλιώς, ας μην είναι χριστιανός, πού είναι το μεμπτό δεν καταλαβαίνω. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν, μόνοι σας τα λούζεστε με την υποκρισία και τον συντηρητισμό που σας διακατέχει.
Το "κακής χριστιανής" με ποια κριτήρια το κρίνεις; Διότι εγώ βλέπω μια υποδειγματικά χριστιανική συμπεριφορά από την πλευρά του παπά. Το αν "αρέσει" ή όχι, σε αυτούς που πάνε στην εκκλησία για ένα από τα κορυφαία μυστήρια του χριστιανισμού, δεν έχει καμία σχέση. Τώρα βέβαια, αν δουν οι πονηροί και διόλου χριστιανικά σκεπτόμενοι ιερείς ότι λιγοστεύουν οι πιστοί=ποίμνιο=χρήματα, θα χαλαρώσουν και τις απαιτήσεις τους, μην ανησυχείτε. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, ο συντηρητικός Έλληνας δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να αψηφήσει το "τι θα πει η κοινωνία", ε, κι ας μην πολυπιστεύει κιόλας, δεν χάλασε ο κόσμος...
Τη λέξη ΕΠΙΛΟΓΗ πολλή εύκολα τη χρησιμοποιείς !Εσύ χθες βαφτίστηκες ή σε ρώτησαν τί θέλεις όταν ήσουν ακόμη βρέφος ?Είναι μεγάλη κουβέντα η κοινωνικοποίηση και η ελληνοποίησή μας .Υπάρχει θρησκεία, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν πολλά που παίζουν τον ρόλο τους .Μεγαλώνοντας, μαθαίνοντας, κρίνοντας, αλλά πάντα με όλα τα παραπάνω μπολιασμένα βαθιά μέσα μας, επιλέγουμε !Το πόσο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ επιλέγουμε εξαρτάται από πολλά...Τώρα, όσον αφορά τις υποκριτικές σεμνοτυφίες των παπάδων τα τελευταία 1-2 χρόνια στους γάμους και τα βαπτίσια, μάλλον είναι ένα θέμα που άπτεται στο πισωγύρισμα του κληρικού συντηρητισμού, κατά την μετά Χριστόδουλα εποχή (που είχαμε ξεφύγει βρε παιδί μου) .Μόνο που τα κουφέτα και τα ρύζια και τα τραγούδια και τα πειράγματα και τα ψευτοχτυπήματα στον γαμπρό, υπήρχαν και υπάρχουν εδώ και 2 αιώνες και αποτελούν μέρος της γενικότερης παράδοσης του μυστηρίου .Κι' αυτό συντελείται μέσα στον ναό του Θεού .Δεν τους πείραξε τώρα τους παπάδες, απλά τώρα κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να χάσουν την εξουσία και να απαξιωθεί ο "λόγος" τους - Αρχή .Σε περιόδους ακραίας ένδειας, η Εκκλησία πάντα κλείνει τα "στεγανά" της .Το πόσο καλό ή κακό είναι αυτό, κανείς δεν μπορεί να το κρίνει εκ των προτέρων, αν δεν λάβει υπόψιν του τις ιστορικές συγκυρίες και τον αντίκτυπο που έχουν στον λαό, την εκάστοτε στιγμή .
ακριβώς! πολιτικό που είναι και οικονομικός κι άσε τους τράγους να μιζεριάζουν... (but when in Rome, do as the Romans do). όλη η ευθύνη ανήκει στο ζευγάρι που διαλέξανε θρησκευτικό. Για φαντάσου π.χ. να επιλέξουμε να πάμε σε οίκο ανοχής και να γκρινιάζουμε που οι πόρνες είναι ημίγυμνες - υποκρισία δεν σού κάνει αυτό; ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την εκκλησία, κανείς δεν τους υποχρέωσε...