Μεγάλη έρευνα του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους

Μεγάλη έρευνα του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους Facebook Twitter
5

Σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων και η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) παρουσίασαν την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τον άστεγο πληθυσμό της πρωτεύουσας, εν όψει της αυριανής Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Οι επιστήμονες του ΚΥΑΔΑ προχώρησαν σε καταγραφή και έρευνα των αστέγων που ζουν σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας. Αν και άστεγοι δεν θεωρούνται μόνο αυτή η πιο "ευδιάκριτη" ομάδα ανθρώπων, αλλά και εκείνοι που μένουν σε σπίτια χωρίς ρεύμα ή νερό, ή άλλοι που φιλοξενούνται προσωρινώς, το ΚΥΑΔΑ αποφάσισε να ξεκινήσει πρώτα με αυτούς που χρειάζονται πιο άμεσα βοήθεια. Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή από πλευράς δημοτικής αρχής και η μόνη επίσημη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι ομάδες του ΚΥΑΔΑ έβγαιναν δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του 2013 και κατάφεραν να εντοπίσουν άστεγους σε 176 σημεία της Αθήνας. Οι περισσότεροι κινούνται στα όρια του ιστορικού κέντρου, όμως βρέθηκαν και πολλοί στην Αχαρνών, στο Παγκράτι και αλλού. Σε αυτά τα 176 σημεία, δέχθηκαν να τους μιλήσουν 480 άστεγοι.

Από αυτούς λοιπόν τους 480 το 53% είναι Έλληνες και το 46% αλλοδαποί.

Το 77% είναι άνδρες.

Το 58% είναι ουσιοεξαρτημένοι.

Το 27% βρίσκεται μεταξύ των ηλικιών 26-35, το 26% μεταξύ 36-45, το 23% μεταξύ 46-55, το 15% μεταξύ 56-65 και το 5% είναι μεγαλύτεροι των 66 χρόνων.

Το 53% έχει μέτρια κατάσταση υγείας, Το 15% έχει μέτρια κατάσταση υγείας, αλλά και έλλειψη επικοινωνίας (λόγω χρήσης ναρκωτικών ή/και άλλων παραγόντων) και η κατάσταση υγείας περιγράφεται ως κακή στο 8% των περιπτώσεων.

Το 54% απάντησαν ότι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση λόγω χρημάτων, το 21% λόγω έλλειψης οικογενείας και το 6% από επιλογή.

Το 49% επαιτούν.

Σαφώς και δεν υποστηρίζει κανείς ότι οι άστεγοι στην Αθήνα είναι μόνο 480. Μόνο και μόνο η χρονική περίοδος που διεξήχθη η έρευνα (Καλοκαίρι) είναι αρκετό για να υποστηρίξουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ο ίδιος ο δήμαρχος στην ομιλία του, τους υπολόγισε γύρω στους 1000. Αυτές όμως οι 480 καταγεγραμμένες περιπτώσεις είναι μια αρχή.

Τα κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ κατά τους μήνες της καταγραφής κατάφεραν να εντοπίσουν 91 άτομα τα οποία δεν είναι ουσιοεξαρτημένα και ενδιαφέρονταν για στέγαση. Από αυτά, 20 άτομα δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τον δρόμο και να ενταχθούν είτε σε πρόγραμμα φιλοξενίας (στους δύο ξενώνες φιλοξενίας), είτε σε προ-ενταξιακό επίπεδο (στο υπνωτήριο του ΚΥΑΔΑ).

Για όσους ενδιαφέρονται:  Κ.Υ.Α.Δ.Α. Πειραιώς 36 & Σοφοκλέους 70, 210 5246516

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας κατά την γνώμη μου είναι αυτό: "Μεταξύ των 460 αστέγων, οι μισοί δηλώνουν ότι ΔΕΝ επιθυμούν να στεγασθούν (258 άνθρωποι)(...)". Προφανώς έχει να κάνει με την εξάρτηση, κάτι το οποίο φαίνεται από το παρακάτω σημείο:"Διαπιστώθηκε ότι το 60% είναι εξαρτώμενοι από ουσίες και αλκοόλ. Όπως τόνισε η κ. Νούση «η εικόνα των αστέγων στην πόλη επηρεάζεται περισσότερο από το πρόβλημα της εξάρτησης και δευτερευόντως από αυτό της αστεγίας»" ( η κ. Νούση ειναι η διευθύντρια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου).
Μόνο 2 σχόλια μέχρι στιγμής, για το θέμα που χαρακτηρίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο, την εποχή που διανύουμε...Ώστε εμείς οι υπόλοιποι είμαστε ασφαλείς, ε; Σιγά μη βρεθούμε άστεγοι, ε;To from rags to riches διαβάζεται κι απ΄την ανάποδη.
<<Μόνο και μόνο η χρονική περίοδος που διεξήχθη η έρευνα (Καλοκαίρι) είναι αρκετό για να υποστηρίξουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.>> Διασκορπίζονται στην Επαρχία όπου η ζωή είναι ευκολότερη...