7 πράγματα που ίσως δεν υπήρχαν εάν δεν είχε εφευρεθεί το iPhone

7 πράγματα που ίσως δεν υπήρχαν εάν δεν είχε εφευρεθεί το iPhone Facebook Twitter
32

Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, με σκοπό να 'πιθανολογήσουμε' σχετικά με το επερχόμενο, συναρπαστικό της μέλλον.

 

 

1. Υπολογιστές και φορητές συσκευές (κινητά, tablets) με interface πολλαπλής αφής.

Μέχρι την εμφάνιση του iPhone, τo καλύτερο που θα περίμενε κανείς από ένα smartphone ήταν απλή οθόνη αφής, πληκτρολόγιο και πενάκι.

 

2. Το ευπαρουσίαστο internet στο κινητό.

Οι κάτοχοι smartphones και tablets γνωρίζουν ότι οι ιστοσελίδες, πλέον φαίνονται -και αντιδρούν- ακριβώς όπως σε έναν "κανονικό" browser.
Ε, λοιπόν, αυτό οφείλεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο iPhone, αφού πριν την εμφάνισή του, οι περισσότερες ιστοσελίδες ήταν κατα κύριο λόγο κειμενο-κεντρικές, και ως εκ τούτου καθόλου φιλικές στη χρήση (και το μάτι). Η έλευση του iPhone πίεσε και έπεισε τους developers να δημιουρήσουν σάιτ που θα φαίνονταν το ίδιο καλά σε όλες τις πλατφόρμες.

 

3. Η έννοια του app store.

Όταν η Apple εγκαινίασε το app store το 2008, έδωσε στους επαγγελματίες developers του Web το μεγαλύτερο κατάστημα πώλησης λογισμικού στην ιστορία, ανοίγοντας παράλληλα 1000άδες θέσεις εργασίας, και έθεσε τον πήχη αρκετά ψηλά για τις υπόλοιπες εταιρείες. Από τότε, έχουν κατέβει πάνω από 50 δισ. εφαρμογές μόνο από το App Store.

 

4. To iPad.

Είναι γεγονός ότι το iPhone "άνοιξε το δρόμο" για την έλευση του δημοφιλούς tablet της Apple. Ενός "μαγικού" προϊόντος, όπως συνήθιζε να λέει ο Steve Jobs. Αυτό αποδεικνύουν φωτογραφίες από prototypes συσκευών tablet, που η Apple επεξεργαζόταν αρκετά πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με το iPhone.

 

5. To ηλεκτρονικό περίπτερο (Νewsstand App).

Είναιτο σημείο όπου πολλοί εκδότες είδαν να διαμορφώνει το μέλλον της βιομηχανίας του τύπου και το υιοθέτησαν ως το μέσον ομαλής μετάβασης από το χαρτί στα πίξελ.

 

6. Η... σειρά Galaxy, της Samsung.
Ναι, όσο κι αν φαίνεται περίεργο. Αν και πλέον τα κορυφαία κινητά της Κορεατικής εταιρείας έχουν αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, τα πρώτα μοντέλα της σειράς βρήκαν στο iPhone το role model στο οποίο ήθελαν να μοιάσουν.

 

7. H κατάχρηση της λέξης 'καινοτομία'

Χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ από το 2007 και μετά, σε σημείο φθοράς του ίδιου του νοήματός της, ιδιαίτερα κάθε φορά που η Apple, έδειχνε στον κόσμο ένα καινούριο "καινοτόμο" προϊόν. Εξαιτίας αυτής της καινοτομίας, (ή της επιτυχούς δημιουργίας εντύπωσης για κάτι τέτοιο)  σε κάθε νέα παρουσίαση της, η Apple, πλεόν, "κατηγορείται" για μια γεωμετρική μείωσή των καινοτόμων ιδεών που επιλέγει για τα νέα της προϊόντα.

Δείτε την πρώτη παρουσίαση του iPhone από τον Steve Jobs:

 


 

Διαφωνείτε; Συμφωνείτε; Παραλείψαμε κάτι; Τα σχόλια στη διάθεσή σας.

 

 

Τech & Science
32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
και νομιζετε οτι η apple ειναι πρωτοπορος? ε λοιπον εχει "κλεψει" ουκ ολιγους για να φτασει ως εδω.itunes cover flow καταργηθηκε μετα απο αποζημιωση της Mirror Worlds LLC... IOS5, 6, 7.... αντιγραφουν αισθητα την ANDROID λογικη και τα χαρακτηριστικά. Και πολλά άλλα που οι περισσοτεροι γνωριζουν...Υπάρχει κάτι υποκριτικό εδώ; Ότι είναι ΟΚ για την Apple να αντιγραφει αλλά απαράδεκτο για τους άλλους να κάνουν το ίδιο ή να εφεύρουν κάτι νέο που η ιδέα αντλήθηκε από την Apple; Θέτω το ερώτημα.
Εκατοντάδες ώρες meeting με σχεδιαστές, τεχνικούς , τεράστια μελέτη για το marketing της συσκευής , επιστήμονες και συσκέψεις και στο τέλος καταλήγει στα χέρια από έναν καγκουρο-γαμπρό που έσκασε τα 600-800 € και δεν βάζει 5 ευρώ κάρτα για να έχει δεδομένα- έστω για να ενημερώνει τον καιρό στο internet- και θέλει να ρίξει και τη γκόμενα ... Εντάξει, αλλά μην τρελαθούμε για το iphone τώρα. Είχε βγάλει η Nokia το 7110 (σαν του matrix) και έμπαινες στο wap από το 1999 ! Είχε βγάλει το 2002 η Ericsson το 380e που ήταν αφής με σπαστό πληκτρολόγιο πορτάκι , με το οποίο συνδεόσουν με το dial-up modem του και κατέβαζες τα email στο κινητό ! Η Nokia είχε βγάλει το επαγγελματικό Communicator με κανονικό εσωτερικό πληκτρολόγιο με εφαρμογές word excel από το 2006 και η HTC το θεϊκό TyTN II με windows mobile το 2007 και υπήρχαν να κατεβάσεις εκατοντάδες καλές εφαρμογές για windows mobile όπως το facebook το skype κλπ. Mε το TyTN II μπορούσες ταυτόχρονα να σου κάνει πλοήγηση και να ακούς οδηγίες την στιγμή που μιλούσες μέσω Bluetooth με τον πελάτη και ταυτόχρονα να κατεβάζει το email που σου έστειλε ο πελάτης ή μπορούσε και έδινε πρόσβαση στο internet μέσω κινητής στον υπολογιστή που ήταν συνδεδεμένο ταυτόχρονα (κάτι που τώρα πλέον το κάνουν τα καλά τηλέφωνα ) !! Όλα αυτά πριν το Android ! Πού ήταν τότε λοιπόν το iphone !?
smartphones & tablets & οθόνες αφής προϋπήρχαν πολύ πριν ,βγει το πρώτο iphone.Απλά οι μονοί που μπορούσαν να παραμετροποιησουν και χρησιμοποιησουν ,ήταν άνθρωποι με γνώση των νέων τεχνολογιών και όρεξη να "σκαλίζουν".Μεγαλο ποσοστο αυτων δεν πληρωναν για software ελέω πειρατείας.Το πραγματικά καινοτόμο ηταν το IOS , που ουσιαστικά ήταν ενα σούπερ-φιλικο προς τον απλο χρήστη ,περιβάλλον χρήσης.(και σούπερ-κλειδωμένο εξ ου και η σταθερότητα του)Ποιος θα πίστευε πριν απο 10 χρονια οτι ανθρωποι 50+ χωρίς υπολογιστή, θα δουλευαν το email τους απο το κινητο τους .Στα παραπάνω προσθεστε και το εκπληκτικό μαρκετινγκ της Apple.
Στηρίζομαι σε πλάτες γιγάντων σημαίνει ότι εξελίσσω την ήδη υπάρχουσα γνώση. Η Apple αποτελεί πρότυπο εταιρίας σε αυτό. Εξέλιξε την ήδη υπάρχουσα γνώση σε κάτι καινούργιο και το απλοποίησε. Όποιος χρησιμοποιεί την εταιρία χρόνια και όχι τώρα που έγινε fad γνωρίζει καλά τι εννοώ. Επίσης η παροιμιώδης αξιοπιστία της αγγίζει τα επίπεδα καιζέν της ιαπωνικής.
Η APPLE έχει επιφέρει επαναστατικές αλλαγές και όλες αυτές έχουν στην βάση τους τον ΧΡΗΣΤΗ και την εμπειρία χρήσης που εισπράττει από την τεχνολογία.ΑΥΤΟ είναι και το μεγάλο μυστικό της. Όλες οι επικρίσεις περί τεχνολογικής ή μη πρωτοπορίας είναι αντικείμενο περιορισμένης αντίληψης περί του επιχειρείν!
Η μοναδική καινοτομία της apple ήταν το ρίσκο της πολύ μεγάλης μνήμης ενσωματωμένης σε καθημερινά κινητά (όχι professional).Όταν το 2009 εγώ πήρα το iphone που ακόμα έχω (κρίση ;P) στα 32 gb το πιο κοντινό σε ενσωματωμένη μνήμη ήταν τα 4gb και για επέκταση 16 gb ήθελες πολλά λεφτά. Κατά τα άλλα θεωρώ πως χωρίς jailbreak το iphone απλά δεν παλεύεται, ενώ πλέον έχει ξεπεραστεί κατά πολύ απο τα android.700 ευρώ κινητό και δεν μπορείς να ανοίξεις μια απλή ιστοσελίδα με flash, αν είναι δυνατόν !
οσοι καταφεραν και ενστερνιζονται το ανωθεν κατεβατο απο μπαρουφες τοτε μαλλον δεν εχουν ιδεα περι GNU, Richard Stallman και ανοικτου κωδικα κοινωνια.ο αντιλογος στα επιμερους "ευφυηματα" του κυρ-στηβ μαλλον ειναι κατα τι λιγοτερα απο αυτα του στηβ γιατζογλου
σε σχεση με το τι εχει κλεψει η apple...το να κοιτας κατι, να το παιρνεις και να το κανεις καλυτερο λεγεται εξελιξη. ετσι παμε μπροστα σε ολους τους τομεις..
οι περισσότερες πατέντες της apple είναι κλεμμένες από motorola και microsoft και γι'αυτό ας μην θεοποιούμε όλοι τον steve jobs αφού απλά ήταν ένας ιδιοφυής κλέφτης. η κλοπή πατεντών είναι πάγια τακτική εταιριών και μάλιστα βοηθά εν μέρει στην εξέλιξη των υπάρχουσων λειτουργιών... απλά η apple είχε και έχει εξαιρετικό μάρκετινγκ και τα παρουσιάζει όλα ως δικά της. από κει ξεκίνησε και η δικομανία της με τiς samsung/google όταν άρχισε να χάνει χρήματα και να τις παίζουν και οι άλλοι δηλαδή το ίδιο παιχνίδι.
Εντάξει είναι γνωστό πως αν κάποιος είναι πετυχημένος θα βρεθούν πολλοί που θα πουν πως μιμείται πως οι ιδέες του είναι κλεμμένες πως πως πως.. Αν δεν έχετε να αποδείξετε κάτι από όλες αυτές τις θεωρίες συνομωσίας μη τις πιπιλίζετε..!Παρότι είμαι λάτρης της λειτουργικότητας της Nokia, εντούτοις υπέκυψα στο smartphone dual sim της Sony, και δε θα αγόραζα ποτέ apple λόγω τιμής, πχ τα lumia είναι εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από τα iphone πια. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα τα ισοπεδώσουμε όλα σε αυτή τη ζωή. Δε ξέρουμε την τύφλα μας από τεχνολογία και αρχίζουμε και λέμε τί έκλεψε η apple.
1. Η τεχνολογία αφής υπήρχε, η Apple πρόσθεσε και software πίσω από την τεχνολογία που αλλού μέχρι τότε σημάδευες και άλλο έβγαινε.2. Το internet "βάρυνε" και ομόρφυνε με χρώματα και εικόνες αφενός επειδή υπήρξαν μεγάλου εύρους συνδέσεις, και τεχνολογίες όπως CCS που τότε ξεκινούσαν, όχι επειδή βγήκε το iphone.4. Η microsoft είχε λανσάρει τάμπλετ 10χρόνια πριν το ipad. Η apple το έφερε στα μέτρα του μεγάλου κοινού. Δεν καινοτόμησε απλά περίμενε να λήξη η πατέντα και να το γυαλίσει. - Είμαι iPhone user, αλλά μην υπερβάλουμε κιόλας.
1. Πολλαπλής αφής σε μικρή κλίμακα (οθόνη κινητού) δεν υπήρχε. 2. Υπήρχε ο browser του Symbian (Nokia) που κάτι πήγε να κάνει, αλλά με αρκετές ελλείψεις. Θεωρώ ότι η Apple είχε την πιο πλήρη απεικόνιση μιας πλούσιας σε περιεχόμενο σελίδας (στα ΄συν΄και η multi-touch πλοήγηση). Συμφωνώ ότι η CSS συνέβαλλε πολύ στο 'ομορφο' mobile internet. 4. ποιά πατέντα;
Ατοπο. η blackberry ειχε AppWorld και Mobile Internet και Email πολλα χρονια πριν το iPhone. Αν ειναι δυνατον. Οπως και touch screen κινητα. Ναι μεν το iPhone εδωσε ενα καινουριο μινιμαλ σχεδιασμο και καινοτομο λογισμικο αλλα δεν ειναι πρωτη, και ουτε ισχυει το οτι αν δεν υπηρχαν τα iphone δε θα υπηρχαν ολα αυτα που αναφερετε.
Θυμασαι πως ηταν οι οθονες αφης πριν το iphone? εκλαιγες με τη χρηση τους! Ναι δε σημαινει οτι δεν θα τα ειχαμε, αλλα θα τα ειχαμε χρονια μετα με πλ ασχημο τροπο, η apple τα εφερε τωρα ολα σε ενα μερος, ομορφα κι ωραια. Γιαυτο και η τιμη τους
γιατί, έστω ότι θεωρούμε το iphone καινοτομία, έχει να καινοτομήσει από τότε που βγήκε το πρώτο iphone αλλά συνεχίζει να παρουσιάζει και να κοστολογεί το κάθε προϊόν της ως επανάσταση.